JOVELAN HYÖTYKIRJASTO

ja sen kiertokirjat
Löydät meidät myös instagramista

Mitä luettaisiin? Jovelan hyötykirjastossa esitellään sivuston henkeen liittyviä kirjoja, lehtiä ja hyvän mielen blogeja, joita luemme itse. Laitamme myös joitan esiteltyjä kirjoja muiden iloksi kiertämään. Kiertokirjainfo löytyy kirjaesittelyiden alta, sivun alaosasta

KIRJAT

(suomenkieliset kirjat)

Seuraavat kirjat kuuluvat omaan pieneen hyötykirjastoomme, josta ammennamme tietoa ja inspiraatioita omaan elämäämme. En ole kirjakriitikko, enkä esittele kirjoja siitä kulmasta, vaan kerron kirjojen sisällöstä, annista ja kirjojen synnyttämistä ajatuksista. Osa kirjoista on arvostelukappaleita, mutta se ei vaikuta kirjan esittelyyn. Mikäli kirjalla on kotimainen kustantaja, linkitän kirjan kustantajan verkkokauppaan/kotisivuille.

Lisään uusimman kirjaesittelyn aina ylimmäksi. Englanninkielisten kirjojen esittelyitä löydät viereiseltä palstalta blogien jälkeen. Kuvat: Jovelan talopäiväkirja/omavarainen.fi.

SATO
Johanna Vireaho  & Hanna Marttinen
Kustantaja: Readme

Kaunis Taimi-kirja on saanut jatkoa Sato-kirjalla, joka jatkaa edellisen kirjan tyylikästä ja kuvitusrikasta tyyliä tarjoillen edellistä kirjaa vieläkin muhkeamman, 352 sivuisen puutarhaoppaan, jossa yhdistyy puutarhan 4 vuodenaikaa, sadonkorjuu ja reseptit.

Kirja alkaa peruasioista, eli keittiöpuutarhan perustamisesta ja siihen liittyvistä osa-alueista. Esittelyssä on erilaisia kasvimaamalleja: avomaa, potager eli muotopuutarha, viljelylaatikot ja ruukkupuutarha. Tämän jälkeen siirrytään puutarhan neljään vuodenaikaan, jotka on jaoteltu kevääseen, kesään ja syksy-talveen. Kevään osiosta löytyy ohjeet myös kiinalaiseen kohopenkkiin, jossa kasvatettavat kasvavat kompostin kaltaisessa lämpökohopenkissä, ja joka sopii erityisesti saviselle maalle.

Kesän osiossa tarjoillaan puutarhaa sen täydessä loistossa. Omat osiot on tehty mm. ruoalle ja resepteille, myös ruokakukille, kauneudelle, puutarhasta saataville lahjoille, torjuntarohdoille, kasvitaudeille ja -tuholaisille sekä eri perunalajikkeiden esittelylle ja yrteille. Yrttien kautta lukija pääsee myös pienelle makumatkalle Välimeren, Aasian ja Lähi-Idän ruokamaailmaan. Harmonisen kirjan tarjoamat vinkit ja ohjeet ovat selkeitä, asiantuntevia ja mukavan yksinkertaisia.

Syksyn saapuessa ja talven lähestyessä puutarhassa tehdään syystöitä ja varaudutaan talveen. Satoa säilötään ja siemeniä kerätään talteen seuraavaa satovuotta varten, ja tämä kaikki esitellään vinkkien ja ohjeiden lisäksi runsain kuvin, joita tekee mieli katsoa pidempäänkin.

Se, mitä jäin kaipaamaan Taimi-kirjassa, löytyy Sato-kirjasta: aakkosellinen avainsanahakemisto. Myös reseptit on listattu omaan hakemistoonsa. Reseptejä kirjasta löytyy 34, ne ovat herkullisen tuntuisia (ja näköisiä) ja mikä mukavinta, kirjan tekijät eivät ole tyytyneet kierrättämään kaikkia joka paikassa tyypillisesti nähtyjä tietyn raaka-aineen reseptejä, vaan mukana on mukavasti uutta kokattavaa.

Lyhyesti: Kuten edeltäjänsäkin, upean kaunis, inspiroiva ja idearikas opas, joka on saanut pysyvän paikkansa hyötykirjastostamme. Voin uskoa, että kirjan sivuilla tulee vietettyä lukuisia hetkiä jälleen niinä sydäntalven hetkinä, kun pimeydestä huolimatta puutarhakuume alkaa oireilla, mutta sen suhteen ei voi tehdä mitään konkreettista - paitsi lukea puutarhahaavemaahan vieviä kirjoja!

TAIMI
Johanna Vireaho & Hanna Marttinen
Kustantaja: Readme

Taimi on varmasti kauneimpia lukemiani puutarhakirjoja. Se on todella valtavan kauniisti ja tyylikkäästi kuvitettu ja inspiroivia kuvia on paljon. Taimi ei kuitenkaan ole vain kaunis kuvakirja, vaan nimenomaan taimikasvatukseen erikoistunut, melkein 300-sivuinen opas täynnä tietoa. Kirjan lukijoille suunnatuissa saatesanoissa luvataan "ideoita, neuvoja ja vertaistukea taimikasvatukseen", eivätkä sanat jää vaille katetta.

Kirja alkaa siemenistä, kuten taimikasvatuskin. Millainen on hyvä siemen ja miten valitaan mitä kasvatetaan? Siemenpussien tarjoamia tietoja avataan lukijalle ja sen jälkeen onkin aika valita oikea multa ja kylvöruukut. Kirjan vinkit etenevät kronologisesti taimikasvatuksen eri vaiheista toiseen selkeine osineen. Käydään läpi kasvatuksen perusteita ja vinkkejä kohta kohdalta. Jopa vedelle ja kastelulle sekä kasvien tarvitsemalle valolle ja kasvivaloille on omat otsikkonsa.

Versoista, versotuksesta ja versotettavista on saatu kirjaan mahtumaan muhkea ja inspiroiva osuus, josta löytyy 18 eri versotettavaa kasvia vinkkeineen.

Taimen kasvu ja kasvatuksen toimenpiteet käydään kirjassa läpi huolellisesti, eikä aina tarvita ulkopuutarhaakaan. Kirjan vinkit kattavat myös esimerkiksi ikkunalautapuutarhan perustamisen estetiikkaa unohtamatta, ja jos kotipuutarhurin harmiksi viljelys ei idä, todennäköisille syille löytyy esimerkkejä.

Kirjan esikasvatusosiosta löytyy 19 kasvatettavaa vihannesta purjosta chiliin, 23 yrttiä ja maustekasvia sekä 5 syötävää kukkaa. Kirjaa voisikin kutsua myös kauniiden raaka-aineiden kirjaksi, vaikkei kirja reseptejä tarjoilekaan - ne on säästetty SATO-kirjaan.

Kirjan loppuosasta löytyy 7 tärkeää vinkkiä kasvatukseen, pistokasviljelyohjeita työvälineistä juurrutukseen, hyvän taimen osto-opas ja pieni taimisanasto.

Lyhyesti: Kaunis ja sisältörikas kirja, joka on saanut omassa hyötykirjastossamme pysyvän paikan. Tämä kirja ei lukemalla kulu.

Omasta Maasta - omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja
Bella Linde & Lena Granefelt
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy

Kirjan oheisnimi on omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja, ja sitä se nimenomaan on. Jos omavaraisemmasta ruokatuotannosta haaveilevan tulisi valita omaan kotikirjastoonsa vain yksi omavaraisuuteen liittyvä yleispuutarhaopas, tämä olisi hyvä ehdokas.

Yli 250-sivuinen opas alkaa vuosikalenterilla, josta löytyy kunkin kuun oleellisimmat puuhat. Vuosikalenteri jatkuu takasivuaukeamalla. Kalenterien sijoittaminen etu- ja takakansiaukeamille on fiksua - kuukausivinkit löytyvät helposti myöhemminkin.

Omasta maasta on sangen seikkaperäinen ja monipuolinen kirja, joka sisältää kuvituskuvien lisäksi hyödyllisiä havainnekuvia ja esittelee myös esimerkiksi yhden ja saman kasvimaan eri kuukausina. Eri osa-alueet esitellään kirjassa selkeästi ja laajasti. Kirjasta löytyy likimain kaikki mahdollinen tieto omavaraisen puutarhan kasvattamisesta, kirjaimellisesti siemenistä sadeveteen, ja kaikkea sen väliltä. Kirjan neuvot ovat hyvin pohdittuja ja kerrottuja. Sen sijaan, että annetaan pelkkiä ohjeita, on nähty vaivaa kertoa miksi, ja silloin kun kyseessä on mielipiteitä jakava asia, kuten käännetäänkö maata vai ei, asiaa katsastellaan molemmilta puolilta tiiviin seikkaperäisesti. Ravinteita ja lannoitteita käsittelevässä osiossa ei tyydytä kertomaan vaan ravinteista ja lannoitteista, vaan esitellään myös erilaisia lannoitusongelmia, ja miten ne voi havaita kasveissa. Kirjasta löytyy myös mielenkiintoinen kaavio siitä, miten oman puutarhan maaperää ja sen ravinnetasoa voi arvioida siinä luontaisesti kasvavien kasvien mukaan.

Kirjan puutarhakasvatusopillinen osuus sisältää yli 120 sivua ohjeita ja vinkkejä hyötypuutarhan perustamisesta ja hoidosta päättyen juurikin puutarhan erilaisiin ongelmiin ja niiden ratkaisuihin, oli kyseessä sitten kasvien taudit, väärä tai riittämätön hoito tai tuholaishyönteiset. Kirjan alkuosassa on muuten myös tietyn perhekoon mukaan mitoitettuja viljelysmaamittoja ja satoennusteita, jotka ovat hyödyllisiä ja mielenkiintoisia, vaikkakin itse ole eri mieltä perunan satoennusteesta. Meillä ainakin per m2 saadaan perunaa reilusti enemmän kuin 1,2 kg.

Sivumääräisesti toinen osa kirjasta alkaa osiolla, jossa kustakin kasvatettavasta kerrotaan pähkinänkuoressa kaikki oleellinen kyseisen kasvin kasvattamisesta ja sen tarpeista kasvin erityisominaisuuksiin sekä vinkkejä sadonkorjuusta ja siitä mitä ja miten kasvit käsitellään ja säilötään sadonkorjuun jälkeen. Kasvimaan kasvien lisäksi kirjassa käydään läpi myös yrttitarha, hedelmäpuutarha ja puutarhan marjat sekä "luonnon ruoka-aitta" sienineen, villikasviksineen ja marjoineen. Kirjan viimeinen osa käsittelee sadon säilöntää ja varastointia sekä ravinto-oppia, maaperäoppia ja luonnon kiertokulkua.

Lyhyesti: Erittäin hyvä ja monipuolinen tietopankki sekä omavaraisemmasta elämästä kiinnostuneille että kotipuutarhureille, jotka haluavat onnistua satonsa kanssa aikajanalla siemenpussista säilöntään.

Kodin uusi mehukirja
Petter Bergström
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy

Jokainen kotipuutarhuri ja marjastaja todennäköisesti tekee jossain vaiheessa perusmehuja puutarhan ja metsän marjoista tai omenoista. Kokonaisen kirjan omistaminen mehuille voikin tuntua turhalta. Jos siltä tuntuu, voin omalta kodaltani todeta, että kun avasin kirjan, en laskenut sitä käsistäni ennen takakantta, ja olen sen jälkeen puhunut suu vaahdossa mehuista jokaiselle, joka korvaansa on lotkauttanut. Kirja vie mehut aivan uudelle tasolle, enkä tarkoita sitä, että kirja kikkailisi mehuilla jollain uudella keittiökemismin tyylillä, vaan kirjaimellisesti sitä, että se avaa mehujen, oman puutarhan ja luonnon yhteyden sellaisella laajuudella, että janohan siitä tulee. Ennen kun olin saanut kirjan käteeni ajattelin, että koska meillä nyt kasvaa paljon erilaisia marjoja, olisi mukavaa saada erilaisia, itselle uusia vinkkejä niiden käyttöön. Vähänpä arvasin, että kirjan avattuani löytäisin kokonaisen mehujen maailman omalta pihaltamme - enkä puhu niistä marjoista, joita meillä kasvaa.

Kirjan alussa käydään läpi perusasioita, esitellään eri sokerit, kerrotaan tanniineista, eri raaka-aineiden vaikutuksesta mehun väriin, puhutaan supermehuista ja fenoleista ja kerrataan eri vitamiinit sekä terveysmarjat. Seuraavaksi paneudutaan hygieniaan,  sterilointiin, mehun säilöntään ja neuvotaan milloin mehuja voi vielä käyttää jos niiden rakenne muuttuu tai niihin kehittyy ei toivottuja vieraita, kuten hometta. Ennen kun päästään mehukohtaisten reseptien esittelyyn käydään vielä läpi mehujen valmistuksessa tarvittavia välineitä (keittiön perusvälineillä pärjää hyvin) ja annetaan muutama perusohje mehutyyppien mukaan, joita ovat tuoremehu, keitetty mehu, jälkimehu sekä kukkamehu.

Kirjassa on 167 sivua. Erilaisia mehuja ja juomia ohjeineen kirjasta löytyy 80. Kun kyseessä on mehukirja, siinä on, kuten toivoisi olevankin ne tyypillisimmät mehut, kuten puolukka-, mustikka-, mansikka-, vadelma-, omena- ja viinimarjamehu sekä mehuja muista marjoista aroniasta lakkaan, mutta herranen aika, mitä muita juomia kirjaan onkaan laitettu! Miten olisi suloisen lila orvokkimehu, lehmuksenkukkamehu, syreenilimonadi, polkagrismehu (raparperia ja minttua, maku muistuttaa polkka-karkkia), kuusenkerkkämehu, ruusumehu, maitohorsmamehu, raparperinekkumehu, puna-apilajuoma, päärynäjuoma, basilika-minttumehu, omenapiirakkamehu, tuoksuköynnöskuusamamehu tai kolesterolia alentava ja verisuonten kalkkeutumista vähentävä ohravesi? Mehujen lisäksi kirjassa on myös siirappiohje, glögejä, viinin perusohje, erilaisia bonushilloja ja hillokkeita sekä kätevä kasvihakemisto. Kyllä suu napsaa!

Lyhyesti: Suosittelen kyllä! Lisää iloa sadonkorjuuseen perinteisten herkkujen rinnalle! Itselläni kävi niin, että aloin tiirailla puutarhaamme hyötypuutarhan ulkopuoleltakin. Aivan, meillä kasvaa mm. suloisesti tuoksuvaa tuoksuköynnöskuusamaa, jonka marjat ovat lievästi myrkyllisiä, mutta kukat eivät, ja juomalle lupaillaan kukkien tuoksun makua. Arvaan, että tätä juomaa päätyy meillä vielä vieraspöytään kuohuviinillä kruunattuna..

Hunajaa!
Terhi Friman ja Antti Saraja
Kustantaja: Karttakeskus

Hunajaa! ei ole mehiläistarhauksen oppikirja. Kirja ei tarjoa oppeja mehiläistarhaukseen, vaan kertoo mehiläisistä, niiden luonteesta, ominaisuuksista ja älykkyydestä, kotimaisen hunajan laadukkuudesta, hunajasta raaka-aineena ja ihmisistä mehiläispesien äärellä, kuten mehiläistarhaaja Raimo Tervolasta, joka pystyy haistamaan hunajan mesialkuperän.

Kirja antaa kylläkin hyvän ja sangen realistisen käsityksen mehiläitarhauksesta ja avaa hienolla tavalla mehiläisten elämää. Mehiläistarhausta suunnittelevalle syntyy selkeä kuva siitä, että oman hunajan tuottaminen vaatii työtä, säännöllisyyttä ja systemaattista työskentelyä mehiläispesillä, ja että harrastuksen aloittaminen ei ole ihan halpaakaan. Kaiken sen rinnalle nousee tunne siitä, että oma hunaja on kuitenkin vaivan ja alkukustannusten väärtiä, ja kannustaa tutustumaan mehiläistaurhausoppeihin varsinaisten oppikirjojen äärellä. Kirjassa on myös vinkkejä, kuten miten hunaja toimii parhaiten keittiössä, miten hunajaa käytetään, miten se kannattaa säilyttää, hunajan voi pakastaa, miten hunaja saadaan jälleen juoksevaksi ja niin edelleen. Kirjassa on myös muutama mukava resepti mehiläistarhaajilta.

"Kirja on omistettu mehiläisille, mesitanssille ja kaikelle hyvälle, mitä maailmassa on". Hunajainen, 144-sivuinen kirja on hyvänmielen kirja, joka saa arvostamaan hunajaa, erityisesti kotimaista hunajaa entisestään, ja erilaisten hunajalaatujen esittelyt ovat mielenkiintoisia. Hunajalajeissa, kuten viineissäkin on eroja. Kirjan luettuani mieleen nousee ajatus hunajamaistiaisista tai juustovalikoimasta, joka tarjoillaan eri hunajalaatujen kanssa. Syntyy halua alkaa käyttää hunajaa enemmän, myös muutenkin kuin osana ruokaa ja ruoassakin monipuolisemmin. Haluan hunajakuorrutettua savulohta! Kirjassa esitellyt hunajahoidot kuulostavat sangen ihanilta ja terveyttä edistäviltä. Kirjan yksinkertainen hunajakuorintavoide päätynee vakiokäyttöön itselläni.

Vaikka tämä kirja ei ole mehiläistarhaukseen opastava kirja, olen astetta tiedostavampi luettuani kirjan, ja kirja herätti myös lisätiedonjanon. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi pohjolan tummasta mehiläisestä (musta mehiläinen), joka on ollut Suomessa alkuperäinen tarhamehiläislajike, mutta joka likimain katosi ennen 1960-lukua. Rodun puhdas geeniperimä pyritään nyt säilyttämään ja elvyttämään Satakunnassa.

Lyhyesti: Jos harkitset omaa mehiläistarhaa, lue tämä kirja! Jos rakastat hunajaa, lue ihmeessä tämä kirja! Jos jo kasvatat mehiläisiä, etkä ole vielä lukenut tätä kirjaa, tämä kirja kannatta lukea!


Kiertokirjat

Alle kerääntyy lista Jovelan kiertokirjoista, jotka kiertävät bloggaajien keskuudessa, jotta tiedämme missä kirja matkustaa. Blogin ei tarvitse olla viereisellä blogilistalla.

Miten

Kun laitamme jonkun kirjan kiertoon, kerromme siitä instassa. Kannattaa seurata #jovelankiertokirja, niin voit reagoida nopeasti kun kiinnostava kirja menee kiertoon. Kun kirja on ilmoitettu kiertoon instassa, jätä ko. postaukseen kommentti, että haluaisit kirjan kiertävän kauttasi. Teen sen perusteella listan, jonka mukaan kirja kiertää. Minä lähetän kirjan ensimmäiselle sillä listalla. Kun hän on vastaanottanut kirjan ja lukenut sen (aikaa 2-3 viikkoa siitä kun kirja saapuu), hän lähettää kirjan seuraavalle ko. kirjan listalla. En kerää yhteystietoja, vaan kukin tarkistaa instasta ko. postauksesta kelle kirjan vuorostaan lähettää, ja ottaa itse seuraavaan yhteyttä. Kukin huolehtii omalta osaltaan myös aikatauluista häshtäg reilupeli! Kirjan mukana kiertää reissuvihko, johon jokainen laittaa omat terveisensä seuraavalle lukijalle ja postaa jonkun kivan kuvan kirjasta itsellään instaan #jovelankiertokirja #senkirjannimi. Näin kirjan kiertoa voi seurata. Kukin vastaa omalla vuorollaan siitä, että kirja pysyy siistinä. Jokaista tahraa ei lasketa, elämässä sattuu ja tapahtuu, mutta jos jokainen kuitenkin pyrkii siihen, ettei samaan aikaan kaiva etusormellaan sardiineja tomattikastikkeesta kun kääntelee kirjan sivuja samalla sormellaan.

Oisko nämä hyvät ohjenuorat kirjojen kiertelyyn? Laita kommenttia jos syntyy ajatuksia tai on jotain kysyttävää

Kierrossa olevat kirjat:

1. Omasta Maasta - omavaraisen kotipuutarhurin käsikirja
Miksi: Meiltä tämä kirja löytyy hyllystä kaksin kappalein. Toinen on arvostelukappale ja toisen saimme sen jälkeen lahjaksi, joten toinen kappale lähtee kirjakiertoon. Jos haluat tämän kirjan kiertävän kauttasi, käy kertomassa se instassa!

2. Tulossa pian! Seuraa #jovelankiertokirja!

BLOGIT

(sekä englanninkieliset kirjat)

Luemme ja inspiroidumme itse seuraavista blogeista, jotka tarjoavat monenlaisia vinkkejä, ideoita ja kokemuksia omavaraisemmasta, omatoimisemmasta ja yksinkertaisesta elämästä. Lisään blogeja listaan aina kun ehdin. Jos haluat blogisi mukaan ehdotuslistalle, älä kainostele, vaan laita meille postiaJaettu ilo on yhteinen ilo
Huom! Englanninkieliset kirjat löytyvät blogien alta.

Kaikki esittelyiden kuvat ovat bloggaajien/blogien materiaaleista kasattuja.

Stellan kolmas luonto on idearikas, realistinen ja persoonallisen laadukkailla kuvilla toteutettu blogi, jossa kerrotaan puutalon remontoinnista ja omavaraisempaan elämään pyrkimisestä moninaisin keinoin, maanläheisellä asenteella.

Villa Idur on ihana blogi saatesanoilla: "Neiti Idur ja meriä seilannut kalastaja August rakastuivat sata vuotta sitten Tammisaaressa kalakaupoilla. He asettuivat Ytterön saareen. Ostimme tilan irtaimistoineen syksyllä 2012 oman elämämme tukikohdaksi. Blogi kertoo saaristosta, merestä, entisöinnistä ja uusista tuulista vanhalla kalastajatilalla, jonka päärakennuksen ristimme edellisen emännän mukaan. Tervetuloa Villa Iduriin."

Alussa oli Vehkosuo kertoo Tessan ja Keimon perheen elämästä Vehkosuon kakkoskodissa, jossa kirmataan pelloilla, otetaan elämästä kaikki irti, elellään askeettisen mukavasti puuhaillen milloin mitäkin omin käsin tehden ja kasvimaista huolehtien. Mukana kirmaa myös hevonen, koiria ja kanoja!

Tsajut blogin miljöönä on suloinen vanha tupa ja sen pihapiiri. Aihepiirinä on mm. omavaraisuus, omatoimisuus, viljely, remontit ja keittiöpuuhat sekä arkiset askareet lapsiperheessä.

Päivänpesän elämää on blogi, jossa Katja kertoo lapsiperheen arjesta maaseudulla. Blogissa kerrotaan vanhan hirsitalon remonteista, puutarhan monista puuhista ja monipuolisista arkisista puhteista. Katjan perheen muotopuutarhan kehittymistä on voinut seurata jo vuosia, ihaillen!

Korkealan blogin isäntä kertoo lapsiperheen matkasta omavaraisuuteen vuonna 1954 rakennetussa puulämmitteisessä torpparin talossa, jossa eletään askeettisen mukavasti kantovesitaloudessa ilman viemäröintejä. Tilalla on eläimiä, maata viljellään ja ruokaa kasvatetaan niin kanalassa, lampolassa, navetassa kuin kasvimaallakin.

Urban farming - nimi kertookin selkeästi, että kyseessä on kaupunkiviljelyyn liittyvä blogi, mutta paljon muutakin kirjoittajan paneutuessa myrkyttömään kotitarveviljelyyn.

Rakkautta ja maan antimia kertoo rakkaudesta elämään, pyrkimyksistä omavaraisempaan arkeen ja vanhojen rakennusten, puutarhan ja käsitöiden äärellä puuhailusta Leppämäen tilalla.

Luomulaakson keittiössä ja kasvimaalla viihtyvä erityislapsiperheen ekoäiti Maria tarjoilee kokemuksia ja inspiraatiota ekologiseen elämään. Blogista löytyy myös ruokaohjeita, kokemuksia luomu- ja ekotuotteista ja hävikkiherkkuja!

Maatiaiskanasen Elämää on Kouvolassa asuvan uusperheen arkea maaseudulla. Blogista löytyy mm. kukka- ja hyötypuutarhajuttuja, eksoottisempiakin kasvatteja kuten persikka ja aprikoosi sekä kotikanala.

Sorakukka on "nainen joka elää hiukan erilaista elämää pientilalla erilaisten sairauksien kuormittaessa mieltä ja kehoa". Hän on myös päättänyt elää rinnakkain sairauksien kanssa kohti unelmiaan ja kaikkea sitä mitä rakastaa.

Riippumattomammaksi on "luonnonläheistä, osittaiseen omavaraisuuteen tähtäävää lapsiperhearkea pienessä töllissä metsän keskellä, pienen järven rannalla. Blogissa pohditaan riippumattomampaa, luontoa kunnioittavaa elämäntapaa, kunnostetaan hirsitalovanhusta, rakennetaan minikokoista farmia, kerätään luonnonantimia sekä kasvatetaan lapsia ja vihanneksia vaihtelevalla menestyksellä."

Ku ite tekee, saa mitä tulee, sanoo helposti innostuva, osan ruoastaan itse kasvattava ja ruoan alkuperästä kiinnostunut bloggaaja, joka myöntää kokkaavansa hitsin hyvää ruokaa!

Villa Koira -blogin takana on eläimistä, luonnosta, maaperästä ja sen hoidosta kiinnostunut pikkukaupungin takametsässä asuva nainen, joka harjoittaa omavaraistelua omenapuutarhan, pikku pellon, marjapensaiden ja kotieläinten muodossa. Villa Koirassa rakennetaan hirsitaloa, kunnostetaan vanhoja rakennuksia tontilla ja rakennellaan kaikkea pientä tarpeellista metsän keskellä.

Palokankaan pientilalla asustaa entinen helsinkiläinen, joka päätti lopettaa sitkuttelun ja elää unelmaansa maalla. Mukana häärii sekalainen joukko koiria, kissoja, kaneja ja kanoja. Tilalla on tarkoitus toteuttaa omavaraista elämäntapaa niissä määrin, mihin rahkeeti riittävät.

Maalaiskaupungin pihalla hääräilee kukkia, pensaita ja puita rakastava eläkeiän kynnyksellä oleva bloggaaja, joka toteuttaa pihaprojektiaan Pohjois-Savolaisessa pienessä maalaiskaupungissa.

Torpan tyttö muutti pysyvästi maalle. 14 vuotta Helsingissä vaihtui Torpan maisemiin ja kaupunkiasuntoon pienen pitäjän kirkonkylällä.

Kohti laadukkampaa elämää ja sen Kotivaaraska kirjailee toisinaan muistiinpanoja tuvan pöydän äärestä: yrteistä, marjoista, säilönnästä, leipomisesta, piha- ja metsätouhuista, lapsenlapsista ja milloin mistäkin. Unelmoi elämästä oman elämänsä kuningattarena, tavoittelee laadukasta ja vähemmän itseään ja maapalloa kuluttavaa elämää.

Sarin puutarhoissa hääräilee hortonomi ja fengshui-konsultti, jonka intohimona on ekologinen fengshui-puutarha, jossa puutarhanhoito ajoitetaan kuun mukaan. Kauneus ja jännät kokeilut ovat myös lähellä Sarin sydäntä.

Harmaa torppa Ensin oli nuori nainen, moottoripyörä ja kaupunki. Nyt on nainen, maastoauto, maaseutu sekä muutama vuohi, kana ja poni - äläkä kysy miten tässä näin kävi, tuumaa Harmaan torpan emäntä, jonka torpassa harjotetaan TuVallista elämäntapaa.

Metsäläisten elämä on tarinoita elämästä vanhassa talossa vailla kaikkia nykyajan mukavuuksia. Luonnonantimien hyödyntämistä osana omavaraisempaa elämää. Yrityksiä ja erehdyksiä kasvimaalla. Pieniä retkiä lähiluontoon ja erämaavaelluksia Lappiin.

Puutarhahetki-blogissa seurataan kasvuvyöhykkeellä IV sijaitsevan puutarhan elämää, unelmoidaan puutarhaan liittyvistä asioista ja pyritään tekemään unelmista totta!

Elämää korvessa -blogin takana on käsitöitä harrastava kotiäiti, joka kertoo 2-lapsisen perheen elämästä ja talon remontoinnista maaseudun rauhassa.

Romppala - Linda's Garden sijaitsee Pirkanmaalla ja Lindan blogiin tallentuu Romppalan puutarhan ihanimmat hetket. Maalaava, tuunaava, satunnaisesti sisusteleva ja hyviä kirppislöytöjä metsästävä Lindan käsialaa ovat myös kirjat Kevätihmisen puutarhakirja - Kukkaisunelmia kotona ja puutarhassa, Rakas puolivilli puutarha - kesähetkiä ja kukkakuumetta ja Puutarhan syksy, kodin lämmin joulu.

Kun ollaan Kotona Annin kanssa, Annin hyvän mielen blogissa, se tietää herttaista kotoilua, herkullisia ruokia, askartelun iloa ja moninaisten käsitöiden idearikkautta!

Kotokunnas on Sarin perheen koti, jossa asustaa Sarin lisäksi aviomies, pari koiraa ja hevonen. Sari on lahjakas luovan työn taitaja, jonka kynillä syntyy kaunista tekstiä ja pensseleillä lumoavia kuvia. Sari kirjoittaa myös inspiroivasta arjesta, sen haasteista ja voimasta.

Saaristopuutarha sijaitsee kasvuvyöhykkeellä 1 pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja siellä hääräilee emäntä, jonka kasvihuoneessa kasvaa mm. appelsiineja ja muita sitruksia. 

Autuas olo on hyvän mielen blogi, jota hallinnoi koti-ihminen, puutarhassa viihtyvä Cheri sekä puutarhan pehtoori, komea musta kissa Nero, joka on vähintäänkin nimensä arvoinen tyyppi!


Jos bongaat toimimattoman linkin, olethan kultainen ja vinkkaat siitä alaosasta löytyvällä lomakkeella


Englanninkieliset kirjat

.. joilla ei ole suomalaista kustantajaa

The New Complete Book of Self-Sufficiency
John Seymour
Kustantaja: Dorling Kindersley Publishers Ltd

John Seymourin vuonna 1976 julkaisemasta kirjasta The Complete Book of Self-Sufficiency on tullut legenda, jonka päivitetty uusintapainos The New Complete Book of Self-Sufficiency on vuodelta 2002. Tätä kirjaa sanotaan omavaraisemmasta elämästä haaveilevien raamatuksi, jonka nimeen vannoo myös mm. Tanskalainen maajussi Frank Erichsen, joka tutustui kirjaan ensimmäistä kertaa 11-vuotiaana koulukirjastossa. Loppu siitä tarinasta onkin TV-historiaa.

John Seymour (1914 -2004) oli omavaraisuuden puolestapuhuja. Hän kirjoitti kirjan alkuperäisversion asuessaan Länsi-Walesissa Britteinsaarilla, mikä kannattaa ottaa huomioon kirjan mittavia viljelyoppeja lukiessaan. Eihän Länsi-Wales mikään tropiikki ole, enemmänkin tuulinen, pilvinen ja sateisen puoleinen paikka, mutta kaltaistamme talvea siellä ei ole ja kasvukausikin on kotimaistamme pidempi.

The New Complete Book of Self-Sufficiency on niitä kirjoja, joiden avulla selviäisi maailmanlopustakin. Kirjassa on kerta kaikkiaan kaikki. Pitäisi teurastaa sika, got it! Joutuu tekemään omat savitiilet, no problem! Pitäisi panna olutta, säilöä satoa, tunnistaa kasveja, perustaa ja hoitaa kasvimaata, kompostoida, lannottaa omatekoisilla, rakentaa paalikatto, tehdä oma vesivoimala, ruotia kala, tehdä juustoa, letittää sipuleita, käyttää viiniä, tehdä siideriä ja etikkaa, huolehtia karjasta ja kanoista, tuottaa lämpöä, lypsää ja keriä, tehdä erilaisia solmuja, työkaluja ja rakenteita, letittää pitkot, leikata hedelmäpuut ja rakentaa kaiken tämän ympäri aita - no worries, kyllä John tietää miten, ja kertoo sen selkein kuvin ja piirroksin maustettuna 408-sivuisessa kirjassaan, joka on omistettu for realists and dreamers -realisteille ja unelmoijille.

Lyhyesti: Pelkkä hakemisto suurikokoisessa kirjassa on 5 sivun mittainen, kukin hakemiston sivu on tehty neljäksi palstaksi ja hakemiston teksti on tehty pienimmällä mahdollisella kirjainkoolla. Need I say more.


Tässä osiossa sivustoa ei julkaista kommentteja tilankäytön vuoksi, mutta jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa, voit lähettää viestisi alla olevalla lomakkeella. Muista laittaa mukaan sähköpostiosoitteesi jos haluat, että vastaan viestiisi. -Jovelan Johanna

Uusimmat kirjoitukset

Ensimmäinen seinäkasvihuone on valmistunut ja kasvatuslaatikkopuutarhaan tehtiin DIY-kastelujärjestelmä, joka kaikkineen tuli maksamaan alle 30 Euroa. Tällaisia kuulumisia tällä kertaa Jovelasta!

HUS, HYTTYSET!

17.05.2019

Kesä tulee - ja hyttyset. Tässä olisi tarjolla kolme luonnonmukaista ja yksinkertaista DIY-keinoa torjua inhottavat inisijät kotitekoisilla hyttyskarkotteilla, jotka tuoksuvat hyvälle ja kestävät katseita.

Oi, ihana toukokuu, joka tarjoilee puuhaa ja yllätyksiä puutarhan puolella! Takatalvi on selätetty, pahemmilta harmeilta vältyttiin, mutta sen mikä pakkasherra säästi, kirvat ottivat kiinnostuksekseen. Tätä tämä kotipuutarhurointi on, mutta onneksi iloisiakin yllätyksiä on saatu.

Paljonko maata tarvitaan ruokaomavaraisuuteen ja miten hyötypuutarha perustetaan? Tästä julkaisusta löytyy täsmätietoa ja vinkkejä helppoon ja rikkaruohottomaan kasvimaahan kumppanuuskasvit huomioiden. Julkaisu on osa Suuntana omavaraisuus -blogiringin julkaisusarjaa, jossa tällä kertaa teemana on vinkit kasvimaan perustamiseen, maanparannus ja...

Nämä veikeät tyypit ovat on istutusnokkia, jolla pienten taimien istuttaminen käy näppärästi. Kurkkaa Jovelan isännän helppo veisto-ohje, joka sopii aloittelijoillekin!

Omat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaahan mitoitetut siemennauhat syntyvät helposti ja ovat käteviä käytössä, eikä siemennauhassa suinkaan tarvitse olla vain yhtä lajiketta siemeniä!