DIY & ELINTARVIKKEET

01.03.2023
Tältä osastolta löydät hyödyllisiä ja ihania DIY-tuotteita, elintarvikkeita sekä kirjoja, jotka tarjoavat yksinkertaiseen, omavaraistelevaan ja omatoimiseen elämäntapaan sopivia ideoita.

Huomaathan, että esittelyiden suositukset ovat yritysten maksullisia esittelyitä. Kuitenkin, mikäli meillä on kokemus kyseisestä yrityksestä, sen palvelusta tai tuotteista ja olemme olleet niihin tyytyväisiä, merkitsemme kyseisen yrityksen tähdellä Onko sinulla ehdottaa yritystä tai tuotetta suosituksiin? Ks. info ja ota yhteyttä!


Inspiraatiota kokkailuun ja DIY-puuhiin

Ihana

Innostaa tekemään itse

Ihana on oma askartelulehti kaikille kädentaidoista kiinnostuneille. Ihana-lehti innostaa tekemään itse: tämä ideapaketti on täynnä huolellisesti laadittuja ohjeita kaikenlaisiin askarteluihin ja kädentaitoihin. Mukana aina myös oma osio lapsille sekä kauniita askartelupapereita. Tekemisen ilo on taattu! Tiesitkö, että A-lehdet ainoana toimijana lähettää laskun noin kuukautta ennen seuraavan tilausjakson alkua? Meillä sinun ei siis tarvitse pelätä, että jäät jumiin lehtitilaukseen, kun et muista perua tilaustasi ajoissa.

Tilaa Ihana ja lue myös vanhempia lehtiä digilehtinä!


Innovaatiopalvelu Koivukunnas Oy

Kartiohiilettimet ja biohiiltä tuottavat tulipaikat!

Osoite: Kauhavankuja 5, Järvenpää
Puhelinnumero: 040 572 4020
Siirry kotisivuille

Kaskinuotio on tulipaikka, joka säästää sekä luontoa että rahaa. Kaskinuotiota on testattu mm. Metsähallituksen nuotiopaikoilla ja testeissä on todettu Kaskinuotion säästävän puuta ja nuotion sisäosien ruostuvan tavallisia nuotioita vähemmän. Kaskinuotio on turvallinen, sen kuori ei kuumene ihoa polttavaksi ja kannen ansiosta nuotio on heti käyttövalmis. Suuri paistopintakapasiteetti, helppo käyttää myös muurinpohjalettupannua. Pientä tulen tarvetta varten tulipaikassa on risukeitin. Valmista ruokaa tai biohiiltä! Biohiili on loistavaa maanparannusainetta, joka tarjoaa maaperää muokkaaville mikrobeille mikrobihotellin ja toimii kosteuden tasaajan sekä ravinteiden säilyttäjänä. Kun laitat biohiiltä kompostiin tai suoraan maaperään, parannat maan laatua ja hiili sitoutuu pysyvästi maahan. Hiilettimellä voi myös hiilettää ulkovuorauslautoja niiden maalaamisen sijaan. Saat helposti 70 vuotta kestävän pinnan huomattavasti maalaamista halvemmalla. Tervetuloa tutustumaan tarkemmin kotisivuillamme!


Kotivinkki

Kaikki kiva tapahtuu kotona

Uudistunut Kotivinkki on inspiroiva lehtikaikenlaisille kodittajille. Joka numerossa:
• reseptit nopeisiin arkiruokiin ja näyttäviin leipomuksiin
• huippusuunnittelijan neuleohje
• vastuullista sisustusta
• inspiroivia diy-ohjeita
• koskettavia henkilötarinoita
• kirja- ja sarjasuosikit

Tilaa Kotivinkki ja lue myös vanhempia lehtiä digilehtinä!


Lahtisen Vahavalimo

Hunajaisia tuotteita kotiin ja askarteluun jo kolmannessa sukupolvessa!

Osoite: Puujaanlenkki 420, 12100 Oitti
Puhelinnumero:
019 784 062 sekä 040 484 8080
Siirry kotisivuille

Vuodesta 1908 alkaen toiminut Lahtisen vahavalimo on tee se itse -ihmisten hunajainen verkkokauppa, josta hunajan lisäksi löytyy kattava valikoima mehiläisvahaa, kynttilä- ja saippuatarvikkeita, mehiläisvahakynttilälevyjä lukuisissa upeissa väreissä, mehiläisvaha-, soija- parafiini- ja steariinirakeita, sydänlankoja, muotteja ja kynttilävärejä, kotikosmetiikan raaka-aineita sekä Lahtisen perinnevahat, joilla voit tehdä vettä hylkivän pinnan niin nahalle, puulle kuin tekstiileillekin. Tarjoamme lisäksi mehiläishoitajille mahdollisuuden tuoda omaa mehiläisvahaa, puhdistettuna tai puhdistamattomana, ja vaihtaa ne halutun kokoisiin mehiläisvahalevyihin. Sovithan tällöin käynnistä etukäteen!


Lappajärven Värjäämö

Suomen laajin valikoima itse värjättyjä käsityömateriaaleja askarteluun, kudontaan, virkkaamiseen ja makrameehen.

Osoite: Verkkokauppa
Puhelinnumero:
040 838 5449
Siirry kotisivuille
Katso myös jälleenmyyjät

Lappajärven Värjäämö on perustettu vuonna 1979 kolmen paikallisen mattokutomon toimesta. Nykyään toimintamme on laajentunut Filona-tuotemerkin alla myytäviin käsityömateriaaleihin. Filona lankoja ovat mm itse värjätyt paperinarut, juuttilangat, sisalnarut, villa, ontelokuteet, trikookuteet sekä pellavalangat ja -narut. Kaikki tuotteemme värjätään Lappajärvellä ja suurin osa tuotteistamme on omaa, kotimaista tuotantoa. Kotimaisuudesta merkkinä tuotteillamme on Avainlippu-tunnus. Tervetuloa hakemaan Aitoa tekemisen iloa!


Lasipiha

Ole oman elämäsi lasitaiteilija!

Osoite: Birger Jaarlin katu 25, 13100 Hämeenlinna
Puhelinnumero: 0500 668 441
Siirry kotisivuille

Lasipiha on Hämeenlinnassa toimiva taidelasiliike ja verkkokauppa, jonka monipuoliseen valikoimaan kuuluu taidelasitarvikkeita tiffany-, lyijylasi-, lasinsulatus- ja mosaiikkitöihin. Valikoimaamme kuuluu myös Tiffany-valaisimien rungot ja tarvikkeet sekä lasityökirjat, mallikaavat ja -lasipaketit. Valmistamme lisäksi taidelasitöitä tilauksesta ja järjestämme lasityökursseja, joilla voi työskennellä tiffany-, lasimosaiikki- ja lyijylasitekniikoin sekä sulattaa lasia uunissamme.


Limepop

DIY-kosmetiikan verkkokauppa

Osoite: Verkkokauppa
Puhelinnumero: 044 245 1761
Siirry kotisivuille

Limepop on luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistunut monipuolisen valikoiman verkkokauppa, mutta löydät meiltä tarvikkeet myös kynttilöiden valmistamiseen. Lisäksi verkkokaupasta löytyy runsaasti erilaisia reseptejä, ohjeita ja perustietoa luonnonkosmetiikan raaka-aineista. Kannustamme sinua toteuttamaan luovuuttasi ja kokeilemaan uusia asioita olitpa sitten vasta-alkaja tai kokenut tekijä. Tutustu valikoimaamme, lue reseptejämme ja anna mielikuvituksesi lentää vapaasti. Tervetuloa Limepopin maailmaan, jossa luovuuden rajana on vain taivas. Kohtaa luonnon kauneus ja hyvinvointi samassa paketissa.


Marjukka

Marjukka innostaa poimimaan metsien superfoodit talteen ja vaalimaan säilönnän perinteitä.

Puhelinnumero: 0600 550 738
Siirry kotisivuille

Marjukka-tuotteet on suunniteltu helpottamaan marjastusta, sienestystä ja säilöntää. Valikoimasta löytyy niin marjanpoimurit, sieniveitset kuin pakastukseen ja säilöntään liittyvät tuotteet, joilla saa helposti muutettua metsän saaliin maukkaaksi hilloksi tai mehuksi. Kehitämme tuotevalikoimaa jatkuvasti vastaamaan kuluttajien tarpeita, toiveita ja uusia ideoita. Toisaalta myös suositut ja perinteiset hyväksi havaitut tuotteet pysyvät vuodesta toiseen valikoimissa ja palvelevat kuluttajia satokauden aikana.


Nature by Amppu

Luonnonkosmetiikan raaka-aineiden verkkokauppa ja luonnonkosmetiikkakursseja rakkaudella!

Osoite: Pornaistentie 411, 04130 Sipoo
Puhelinnumero: 040 571 0744
Siirry kotisivuille

Tervetuloa mielenkiintoiseen uuteen harrastukseen ja elämäntapaan! DIY-kosmetiikan valmistaminen on hauskaa, hyödyllistä ja ekologista. Voit valita juuri sinun ihollesi sopivat tuotteet ja raaka-aineet, ilman ylimääräisiä kemikaaleja. Nature by Ampun verkkokaupasta löydät raaka-aineita sekä muita luonnonkosmetiikan valmistukseen tarvittavia tarvikkeita. Järjestämme myös erilaisia luonnonkosmetiikkakursseja. Tule mukaan kosmetiikan verkkokurssille tai paikan päälle oppimaan uusia taitoja. Vinkki! Tutustu kotisivuillamme myös reseptipankkimme moninaisiin valmistusohjeisiin ja inspiroidu!


Pirtin Kehräämö

Villat meille - Langat teille!

Osoite: Kehräämöntie 2, 51520 Hiirola (tehtaanmyymälä)
Puhelinnumero:
010 617 3030
Siirry kotisivuille

Pirtin Kehräämö on vuonna 1948 perustettu, erityisesti suomalaiseen lampaanvillaan ja siitä valmistettuihin materiaaleihin erikostunut yritys, jonka tuotanto on hiilineutraalia. Kaikki tuotteemme valmistetaan kotimaisesta villasta. Laajasta valikoimastamme löytyy niin karsta-, kampa-, matto- ja hahtuvalangat kuin huovutusvillat ja hahtuvakiekot sekä käsityötarvikkeita. Ostamme villaa lampureilta ja tarjoamme myös Omat villat kehruupalvelua. Tervetuloa tutustumaan rauhassa villatuotteisiin verkkokauppaamme tai tehtaanmyymäläämme ja inspiroitumaan kotisivujemme käsityöohjeista!


PuuhaMarin Putiikki

Meillä olisit jo maalissa!

Osoite: Rautatienpuistokatu 12 A, 28130 Pori
Puhelinnumero: 050 541 6919
Siirry kotisivuille

PuuhaMarin Putiikki on perustajansa tavoin täynnä iloa, väriä ja inspiraatiota! Meiltä löytyy mm. ulko- ja sisäkalusteiden tuunaajan ja kunnostajan kaipaamia huippukestäviä + UV-suojaa sisältäviä mineraalimaaleja, verkkosapluunoita, tavallisia sapluunoita, sekä siirtokuvia. Olemme myös Euroopan ainoa palatapetteja (USA) myyvä yritys, minkä lisäksi saamme jopa silloin tällöin pienehköjä eriä asiakkaiden rakastamia kalustesukkia Kanadasta. Tervetuloa ihmettelemään harvinaisuuksiamme joko verstasmyymälään Porissa (kaffepannu aina lämpimänä), tai verkkokauppaan!


Rajamäen

Rajamäen etikat valmistuvat 130 vuoden kokemuksella.

Siirry kotisivuille

Marinoi, mausta, säilö ja pikkelöi! Rajamäen valikoimassa on klassisten väkiviinaetikoiden ja viinietikoiden lisäksi balsamietikkaa. Monen tutun luottoherkun kuten vaikkapa marinoitujen kasvisten ja erilaisten säilykkeiden salaisuus on perinteinen luonnollisella käymismenetelmällä valmistettu väkiviinaetikka. Aromikkaat viinietikat ja balsamietikat sopivat moneen ruokalajiin jälkiruokia myöten. Tutustu maistuviin vaihtoehtoihin ja resepteihin ja laajenna rohkeasti keittiösi etikkavalikoimaa.


Tuunauskauppa

Rakkaudesta vanhoihin huonekaluihin!

Osoite: Verkkokauppa
Puhelinnumero:
050 588 8111
Siirry kotisivuille

Tuunauskaupasta löydät ihanat tuotteet huonekalujen ja pienesineiden tuunaukseen ja entisöintiin! Olemme keskittyneet kahteen upeaan maalisarjaan: Fusion™-mineraalimaaleihin sekä Homestead House -maitomaaleihin. Kaupalta löydät myös kauniita siirtokuvia, riisipapereita, vetimiä ja puukoristeita kalusteiden koristeluun sekä sabluunoita useita kokoja, kaiken kokoisten kalusteiden tuunaamiseen. Asiakkaita autamme aina täydellä sydämellä!


Kirjoja

Tässä osiossa on pääasiassa omia kirjasuosituksiamme, vaikkakin linkitykset ovat kaupallisia. Kirjasuositukset pohjautuvat kuitenkin yksinomaan niiden tarjoamaan antiin. Esittelystä löytyy omavaraistelua, puutarhanhoitoa, hyötytietokirjoja, elämäntapakirjoja sekä perinnerakentamiseen liittyviä kirjoja, joista on hyötyä, mutta myös iloa omavaraisempaa, yksinkertaista elämää eläville tai sellaisesta haaveileville lukijoille.Englanninkieliset omavaraistelijan käsikirjat

Omavaraistelijan kotikirjaston perusteoksia, joita ei ole käännetty suomeksi.

John Seymourin omavaraisuuskirjat
John Seymour oli uuden omavaraisuusaallon pioneeri jo 70-luvulla ja hänen omavaraistelijoiden raamatuksikin kutsuttu kirjansa The New Complete Book of Self-Sufficiency, jonka nimeen myös Tanskalainen maajussi Frank vannoo, on maailmankuulu ja siitä on tehty lukuisia uusintapainoksia. Kirjasta löytyy myös uutukainen versio The Self-Sufficient Life and How to Live It: The Complete Back-To-Basics Guide. Kumpi tahansa näistä, yli 400 sivua sisältävistä kirjoista on omavaraistelevan talouden hyötykirjojen kivijalka, josta löytyy kaikki mahdollinen kasvimaan perustamisesta kaikenlaiseen rakenteluun aina oman oluen valmistamiseen saakka.

The Backyard Homestead
Neljänneseekkerin tilaksikin kutsutun The backyard homestead -kirjan takana on amerikkalainen puutarhatoimittaja, orgaaninen viljelijä Carleen Madigan. Kirja pohjautuu Madiganin oman, Amerikan koillisrannikolla Massachusettsissa sijaitsevan kodin kautta syntyneisiin kokemuksiin. Kirjassa Madigan esittelee miten ja mitä kaikkea nelihenkinen perhe voi esimerkiksi kasvattaa kooltaan vaatimattomalla, tuhannen neliön kokoisella tontillaan ollakseen mahdollisimman omavarainen. Vaikka kirjan kirjoittaja on amerikkalainen ja se toki kirjassa näkyykin, perusasiat ja monet vinkit ovat täysin kelpoja myös meidän leveysasteillemme.


Docendo suosittelee

Kansalaisen varautumisopas - Miten Suomi on varautunut kriiseihin ja kuinka itse voit varautua poikkeustilanteisiin? Kansalaisten omat selviytymistaidot kriisin aikana ovat ratkaisevia. Kirja taustoittaa suomalaisen varautumisen historiaa ja keinoja, joiden avulla kukin meistä voi osallistua varautumistyöhön. Kirjassa on myös käytännön ohjeita, kuinka selviytyä arjesta erilaisissa poikkeusolosuhteissa. Kirja on tarkoitettu kaikille omasta ja Suomen kriisinsietokyvyn kehittämisestä kiinnostuneille. Tilaa tästä!

Kirja toivosta - Kuinka voimme pitää kiinni toivosta maailmassa, joka näyttää olevan valtavissa vaikeuksissa? Maailman tunnetuin elossa oleva luonnontutkija Jane Goodall ja kansainvälisesti menestynyt kirjailija Douglas Abrams pohdiskelevat ihmisluonnon kaivattua ja heikoimmin ymmärrettyä osaa – toivoa. Paheneva ilmastokriisi, maailmanlaajuinen pandemia, biodiversiteetin hupeneminen, poliittiset mullistukset – näiden musertavien uhkien edessä meidän voi olla vaikeaa asennoitua optimistisesti. Toivo on sitä, mitä nyt kipeimmin kaipaamme. Tilaa tästä!

Lehmilaitumilla - Kiehtova tietokirja ja valokuvateos lehmistä. Lehmilaitumilla vie meidät suomalaisten "savannimaisemien", lehmilaidunten, äärelle. Tekijä kertoo elävästi kohtaamisistaan erilaisten lehmälaumojen kanssa ja valaisee mielenkiintoisia sekä yllättäviäkin seikkoja näiden isojen vakaiden olentojen käyttäytymisestä ja elämästä. Mitä paljastuu, kun koti- ja tuotantoeläimen kaapu otetaan lehmän yltä? Mitä tiedämme lehmän käyttäytymisestä? Entä mitä emme tiedä? Tilaa tästä!

Talo metsässä - Vanhan vitsin mukaan suomalainen haluaa asua omakotitalossa kaupungin keskustassa järven rannalla. Miten elämä muuttuu, kun luonnonvalokuvaaja-kirjailija perheineen muuttaa rivitalosta hirsitaloon lammen rannalle keskelle metsää? Millaisia havaintoja kotirappusilta alkava lähiluonto tarjoaa ja millaisen luontosuhteen metsän keskellä asuminen juurruttaisi lapsiin? Tilaa tästä!


Kasvikumppanit - Tuholaisten torjunta kumppanuuskasvien avulla

Biologit Leena ja Heikki Luoto tekivät upean kirjan, joka puuttui markkinoilta kokonaan. Kasvikumppanit on suomalaisissa olosuhteissa, tutkimuksiin ja konkreettisiin puutarhakokemuksiin perustuva kotimainen kirja kumppanuuskasveista, puutarhan hyönteisistä, niin hyvässä kuin pahassa, ja siitä miten niiden vuorovaikutusta voidaan monin tavoin hyödyntää kasvinsuojelussa. Kirja on kirjoitettu nimenomaan puutarhavinkkelistä, avuksi kaikenlaisille puutarhureille. Heikki Luodon ja Minna Hankasen runsas ja havannoillistava kuvitus sekä myös puutarhayrittäjänä toimivan Leena Luodon selkokielinen ohjeistus luovat kirjaan kaikille helposti ymmärrettävän kokonaisuuden ja mahdollistavat sen, että kirja on kätevä ottaa mukaan puutarhaan silloin, kun oman puutarhan sadon kimpussa hääräilee joukko kutsumattomia vieraita, jotka pitäisi kyetä tunnistamaan. Tosin kirjan neuvojen avulla tuholaisten saapumista voidaan ehkäistä jo ennaltakin akuutin torjumisen sijaan. Kirjaa on saatavilla ainoastaan sen kustantajalta.

Tilaa kirja tästä


Omavaraistelua kaupunkipihalla

Puutarhahetki-blogin innokkaan kotipuutarhuri Tiiun esikoiskirja on runsaasti kuvitettu ja monipuolinen, yli 200-sivuinen kirja, jossa liikutaan iloisen omavaraistelun hengessä ikkunalaudalta kasvimaalle ja hieman sen laitamillekin, kotikanalan ja oman mehiläistarhan äärelle. Kirja sisältää sangen kattavan määrän vinkkejä eri hyötykasvien lajikohtaiseen kasvattamiseen ja hyödyntämiseen, puutarhan perustamiseen ja sen hoitoon sadeveden keruusta kompostointiin, mutta nimensä mukaisesti kirja muistuttaa myös siitä, ettei hyötyviljely aina vaadi suuria tiloja, vaan omavaraistella voi myös omalla parvekkeella tai vaikkapa ikkunalaudalla. Kirjassa on myös vinkkejä sadon säilöntään ja varastointiin eri keinoja käyttämällä. Tiiu ei ole kirjoittanut kirjaa varsinaiseksi omavaraisuusoppaaksi (vaikka mielestäni tämän laajuuden tietopaketti sellaiseksi kelpaisi mainiosti), vaan sen kantavana ajatuksena on jakaa omakohtaista iloa oman sadon tuottamisesta ja omannäköisestä omavaraistelusta tarjoten tietoa ja käytännönläheisiä vinkkejä kaikille, jotka haluavat lisätä henkilökohtaista omavaraisuuttaan hieman tai laajemmin, mikä kellekin parhaiten sopii! 


Perinnemestarin oppaat

Perinnemestarin Remonttikirja, Hannu Rinne, WSOY
Kirja on oman alansa eepos, jokaisen vanhassa talossa tai rintamamiestalossa asuvan käsikirja, joka on hyvä hankkia vanhaa taloa harkitessaan tai ainakin ennen kun suunnittelee omaan taloonsa uusia remontteja, saati ennen kun ryhtyy remontoimaan taloaan. Kirja kattaa hirsi- ja rintamamiestaloja ja niiden remontoimisen saloja Suomessa 1800-luvulta 1950-luvulle. Liian korjaamisen sijaan esitellään säästävää rakenneremonttia ja annetaan neuvoja ja ohjeita talotekniikan tuomiseen vanhoihin taloihin siten, ettei niiden aikalaisominausuudet mene pilalle. Kirjasta löytyy myös sisustuksellisia neuvoja tapetoinnin ja maalaamisen saralla, oikeat materiaalit valiten. Suosittelen lämpimästi hankkimaan kirjan jo ennen kun hankkii vanhan talon tai lähtee remontoimaan sitä - niin teimme mekin. Muutenkin kirja on sangen positiivinen hengeltään. Pelottelun sijaan kirja avaa vanhojen talojen upean maailman eteesi ja ohjastaa lempein ottein ja selkein värikuvin talon korjaamisen saloihin. Kun kirja on hyllyssä, ei jatkossakaan mene sormi suuhun. 

Perinnemestarin materiaalioppi, Hannu Rinne, WSOY
Mistä on vanhat talot tehty, kirjan kansikuva kyselee, ja kertoo siitä 200 sivun edestä kirjassa, joka on omistettu huolella rakennetuille ja remontoiduille terveille taloille. Kirjasta löytyy yli sata perinnerakentamiseen liittyvää rakennusmateriaalia, tuotetta, ominaisuutta ja käyttöä perinpohjaisesti esitellen. Kirjaan on saatu mahtumaan omat osansa puulle, tiilille, harkoille, keramiikalle, laastille (sisältäen mm. saven, kipsin ja kalkin sekä sementin), katteille turpeesta peltikattoon, metalleille valuraudasta teräkseen, eristeille pellavasta sammaleeseen ja puukuidusta ilmaan itseensä (sekä lumeen). Pahvi- ja levymateriaaleille on oma osansa kuten erilaisille rakennuspapereillekin, unohtamatta sisustajalle tärkeitä maaleja ja tapetteja sekä talon silmiä, eli ikkunoita.  Kaiken voi korjata - jos haluaa, kirjassa sanotaan. Tämä kirja kannustaa perinnekorjamaan oikein, oikeilla materiaaleilla ja ymmärtämään käytettyjen materiaalien vaikutuksen omaan taloon. 


Sato

Kaunis Taimi-kirjan jälkeen julkaistu Sato jatkaa edellisen kirjan hienoa ja kuvitusrikasta tyyliä tarjoillen Taimi-kirjaa vieläkin muhkeamman, 352 sivuisen puutarhaoppaan, jossa yhdistyy puutarhan 4 vuodenaikaa, sadonkorjuu ja reseptit. Kirja alkaa keittiöpuutarhan perustamisesta ja siihen liittyvistä osa-alueista. Esittelyssä on erilaisia kasvimaamalleja: avomaa, potager eli muotopuutarha, viljelylaatikot ja ruukkupuutarha. Tämän jälkeen siirrytään puutarhan neljään vuodenaikaan, jotka on jaoteltu kevääseen, kesään ja syksy-talveen. Kevään osiosta löytyy ohjeet myös kiinalaiseen kohopenkkiin, jossa kasvatettavat kasvavat kompostin kaltaisessa lämpökohopenkissä, ja joka sopii erityisesti saviselle maalle. Kesän osiossa tarjoillaan puutarhaa sen täydessä loistossa. Omat osiot on tehty mm. herkulliselle ruoalle ja ihanille resepteille, sillä täytyyhän se sato syödäkin!


Taimi

Johanna Vireahon ja Hanna Marttisen kirja Taimi on kaunis ja kerran sen luettuaan aivan välttämätön hyvän mielen kirja.  Kirjan lukijoille suunnatuissa saatesanoissa luvataan "ideoita, neuvoja ja vertaistukea taimikasvatukseen", eivätkä sanat jää vaille katetta. Kirja on teos, jonka kuvitus on upea ja inspiroiva, sisältö on oivaltava, monipuolinen ja tehty lukijalle helpoksi. Kirjassa perehdytään onnistuvan sadon taimikasvatukseen siementen valinnasta, mullasta ja tarvikkeista alkaen. Kirjan vinkit etenevät kronologisesti taimikasvatuksen eri vaiheista toiseen selkeine osineen. Käydään läpi kasvatuksen perusteita ja vinkkejä kohta kohdalta. Jopa vedelle ja kastelulle sekä kasvien tarvitsemalle valolle ja kasvivaloille on omat otsikkonsa. Kirjan lähestymiskulma on nimenomaan hyöty- ja keittiöpuutarha, eli se omavaraisemman elämisen ydin.


Vanhassa talossa - kohti omavaraisempaa elämää

Vanhassa talossa on tarkoitettu kaikille yksinkertaisesta ja omavaraistelevasta elämäntyylistä haaveileville ihmisille, jotka nauttivat itse tekemisen iloista, hyötypuutarhasta ja kotikutoisesta arjesta. Kirja kertoo tarinan kahdesta kaupunkilaisesta, jotka jättivät entisen elämänsä ja muuttivat maalle, katuvalottoman kylätien varrella sijaitsevaan 150-vuotiaaseen taloon. Juoksevaa vettä ei ole ja viemäröintejä ei tule. Tavoitteena omavaraisempi elämä, perinteitä kunnioittaen. Vanhassa talossa kertoo elämästä Jovelassa, nykyajan melskeistä vapaassa paikassa. Kirja on myös oman sadon ja loppuvuoden juhlien keittokirja sekä tee se itse -henkinen, hyvän mielen puuhastelukirja.