LUNTA JA LÄMPÖÄ

Tervetuloa helmikuu! Olipas meillä tammikuu kerrassaan. Saimme mekin sitten lunta oikein kunnolla, ei nyt onneksi ihan tupaan saakka, mutta pihalle senkin edestä. Onnettomien yhteensattumien vuoksi meinasi hieman vilukin tulla, mutta haasteet on tehty voitettaviksi ja helmikuu se petaa jo kevättä saapuvaksi, joten mikäs tässä on ollessa.

Helmikuun ensimmäinen päivä osuukin tänä vuonna sopivasti maanantaille ja sehän tarkoittaa taas sitä, että on Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelevien bloggaajien kimppa-aihepostauksen aika. Kuulostellaan siis taas mitä porukalle kuuluu ja mitä kuukauden teeman ääreltä on tarjolla. Yhteisenä teemana tämän kuun kimppapostauksessa on juoma.

Itselläni oli niin tarkoituksena kirjoittaa voitehista vanhimmasta, eli vedestä tällaisessa viemärittömässä kantovesitaloudessa, mutta sen kanssa tuli hieman mutkia matkaan, kun pöytävesipuhdistin, joka meille on tilattu, olikin loppu maahantuojalta. Sitä odotellessa vaihdoin juoma-aiheen toiseksi ja palaan vesiasiaan sitten myöhemmin keväällä. Otetaan siis nuo kuulumiset ensin alta pois ja mennään sitten tuohon nestemäiseen yhteisaiheeseen.

Lunta tuli, voi hyvänen aika että sitä tuli! Ylemmissä kuvissa ollaan vielä nipin napin maan peittävän kuurakerroksen postikorttimaisemissa, jos sitäkään, eli hyvin tavanomaisessa talvessa täällä, mutta ans olla. Tuli se lumimyrsky ja se sitten kertaheitolla tyhjensi lastinsa yllemme, lähemmäs 40 cm lunta iltapäivän ja yön aikana.

Jo iltapäivän aikana lunta tuprutti sen verran, että ennen hämärää paljusta oli enää näkyvillä puolet tuulen kinostaessa lunta sitä vasten. Lunta kertyi ikkunoihin ja oven eteen niin, ettei ulos meinannut päästä. Hieman hämärän jälkeen menikin jo sitten sähköt ja ne palasivat pysyvästi vasta illalla klo 23 tienoilla. Tuohan ei meillä suurempia huolia aiheuta, on puulämmitystä, asteet ulkona eivät olleet pakkasen puolella ja valoa löytyi kynttilöinä, lyhtyinä ja ladattavalla lampulla, mutta, mutta..

Kun kaikki menee mönkään

Maisema lumen myötä on tietenkin kaunis ja valoisa, mutta puihin kertynyt lumi aiheutti huolia. Mitään ikävää ei kuitenkaan tapahtunut.. kunnes tuli uusi, tällä kertaa sähkökeskukseemme liittyvä ongelma ja mittari ulkona painui samaan aikaan täällä poikkeukselliseen -27 pakkasasteeseen. Ajankohta oli mitä epäonnisin. Isäntä ei ollut kotona. Ulkona sähkökaapin edessä ja sitä ympäröivällä alueella oli sekä se taivaalta satanut ja tuulen kinostama lumimäärä että kaikki se lumi, joka oli kertynyt katolle ja valunut sieltä alas. Itselläni osui samaan päivään yksi niistä kovemman selkäkivun päivistä, joten kaikki mahdolliset kortit kädessä olivat huonoja. Ei mitään mahdollisuuksia päästä sähkökeskuksen luo sen päivän selän kanssa. Eihän tässä normaalisti olisi mitään kummempaa haastetta ollut, puuta vaan uuneihin kuten aina, salin ovi kiinni turhana tilana ja ehkä lisälämpöä petroolilämmittimellä, mutta kun juuri tällaisena päivänä, kun kaikki taipuminen ja kyyristely oli kivualiasta, ne muuten vähän käyteyt, sähköllä toimivat pikkupatterit olisivat olleet tarpeen. Vaan minkäs teet, kun ei ole sähköä, ei pikkupattereista tule lämpöä. Sen kerran kun niitä olisi tarvittu (tähän kohtaan vähän naurua!) niin näin vaan kävi.

Siitä sitten selvittiin

Onneksi meillä on polttopuuta sisällä fiksusti laitettuna, selvittiin siihen kun isäntä palasi kotiin, vaikka hieman kipeää tekikin tulien teko. Eläimet eivät palelleet huopa- ja peittopoteroissaan ja itsekin pakenin mielenosoituksellisesti maailmaa huovan alle, kuumavesipullon kanssa, petroolilisälämmitintä tohotellen. 120 m2 -kokoinen talo ei 27 asteen pakkasilla kuitenkaan ihan yhdellä lisähönkäimellä lämpiä, joten otimme opiksemme ja isäntä haki meille tällaisten tilanteiden varalle tehokkaan infrapunakaasulämmittimen (ja kaasupullon + varakaasupullon), joista teen oman jutun myöhemmin (tällä viikolla). On se sen verran tehokas tyyppi, että kehtaa esitellä ja suositella.

Nollasta sataan

Tai ainakin melkein! Lämpö tässä episodissa pääsi painumaan 8-10 asteeseen salissa ja vaikkakaan se ei ole paha, niin se on huono homma, koska fysiikan lakien mukaan lämpö pyrkii aina tasaamaan itsensä ja siten lämpimämpi ilma muualla pyrkii kohti kylmää, joka sitten viilentää lämmintä osaa talosta.

Tuo infrapunakaasulämmitin ylitti kyllä kaikki odotukset nostamalla lähemmäs 40 m2 -kokoisen huoneen lämpötilan + 1o:stä yli +20 asteeseen ajassa 1 h 15 min. Siinä on tehoa kerrassaan, eikä lämmitin silti ole mikään mahdoton kaasusyöppö.

Siellä hän tohotteli, tuo uusi hyvä ystävämme Hurmaava Hätälämpö, osastolla kotivara. Kerrassaan mainio laite, eikä hintakaan ole paha, alle satasen turva.

Polttopuiden kiertokulkua

Mainitsin niistä hyvistä sisällä pidettävistä polttopuuvarastoista, jotka toden totta ovat toimiviksi havaittuja ja ajattelin avata parilla kuvalla tuota meillä toimivaa järjestystä. Kuistilla on pahvilaatikko, jossa on puuta. Sieltä täytetään käyttöpuut sisälle ja laatikko täytetään taas uudelleen ulkovarastolta. Näin säästä huolimatta puut eivät ole märkiä tai niitä ei ylipäätään ole pakko lähteä koiranilmassa sisälle kantamaan.

Kuvissa yllä näkyy tuvan käyttöpuuosuus, tuo isännän takoma vapaasti seisova rautaklapikeinu, johon puuta haetaan kuistilta. Klapikeinusta poltetaan puita normaalipäivinä.

Kireän pakkasen päivänä puulieden eteen vedetty vetolaatikko, jonka alla on pyörät, on tarkoitettu xtrakylmiin päiviin ja öihin, sillä tuvan puuliesi ei ole varaava. Tuollaiset hieman paksummat koivuoksat palavat pitkään uunissa, joten oksapöllin voi laittaa uuniin vielä ennen kun käy nukkumaan. Rottinkiarkku on sitten jemma 2, josta täydennetään puuvaunuun näitä oksapuita.

Polttopuuta saa asuinrakennuksen sisätiloissa muuten säilyttää pelastuslain (9. pykälä) mukaan vain 1/2 kuutiota. Tuo on hyvä tietää, ettei mahdollisen palon kohdalla vakuutusyhtiö nosta sormea pystyyn.

Pitkien ja kahdesti kahden päivän aikana ilmenneiden sähkökatkojen aikana olin taas niin iloinen meidän kynttilävarastoista. On tuikkua, pöytäkynttilää, kruunukynttilää ja sitten näitä itse rullattuja mehiläisvahakynttilöitä. Lämpöö ja valoo, kuten laulussa sanotaan.

Asteista piittaamatta kevätmielellä

Kireitä pakkasia meillä ei montaa päivää pidelty ja vaikka joku kireämpi aste tuonne sääennustekartalle on taas laitettu, ne tuppaavat katoamaan ennen kun niiden aika tulisi. Eikä sillä enää helmikuussa niin väliä ole mitä sään osalta ennustellaan. Vaikka lunta piisaa ja vaihtelevasti niitä pakkasasteitakin, kyllä se katse on jo keväässä.

Tässä ollaan laitettu herneitä kasvamaan herneenversoja varten. Ensimmäiset sadot on jo syötykin. Myös viimeisiä, viime vuoden siemensatoja putsaillaan tämän vuoden käyttöön. Kuvassa kaunis inkamaissi Glass gem corn, jonka jyväset pääsevät multaan maaliskuussa.

Myös ensimmäiset pullokasvihuoneet ovat ilmestyneet pöydille. Olin kovin yllättynyt, kun ensimmäiset munakoisot nostelivat päitään mullasta jo 5 vrk. siitä, kun siemenet laitettiin multaan. Odotettu itämisaika on 8-14 vrk. Kertonee hyvistä (Hyötykasviyhdistyksen) siemenistä ja pullokasvihuoneiden loistavuudesta. Niiden hellästä huomasta pongahtaa aina kaikki niin vahvana ylös. Ensi viikolla olisi vuorossa pesusienikurkut (luffa), ananaskirsikka (karviaiskoiso) ja mustikkakoiso (pinaattikoiso), jotka kasvatetaan omista siemenistä, ja jotka kaikki omaavat niin pitkän kasvukauden, että niitä on syytä laitella kasvamaan näinkin ajoissa jos mielii kypsää satoa saada ennen hallaöitä.

Kuukauden teema, juoma!

Vedestä tosiaan piti kirjoitella ja jännäsin ihan viimeiseen saakka ehtiikö suodatin tulla, mutta ei. Jouduin vaihtamaan aiheen lennosta. Koska kyseessä on resepti, julkaisen sen erikseen, jotta reseptit pysyvät omalla osastollaan, eikä jälkikäteen tarvitse etsiä minkä jutun yhteydessä resepti mahtoikaan olla. Juomaksi valitsin itse tehtävän soijamaidon ja mitä soijamaidosta voi valmistaa. Itse en juo tai käytä soijamaitoa maidon sijaan, mutta siitä voi valmistaa kivoja herkkuja, joita tällä kertaa olivat tofu, tofurouhe (kuivattua soijarouhetta selkeästi herkullisempi vaihtoehto) ja falafel-tyyppiset tofurouhepyörykät. Laitan linkin loppuun tuohon soijamaitojuttuun, mutta sitä ennen mainitsen pari ihanaa juomaa, enemmän tai vähemmän omavaraistelevassa hengessä.

Sikurijuoma

Olen niin ihastunut sikurijuomaan, etten ole juonut kahvia seitsemään kuukauteen. Sikurijuoma on vaan makunystyröilleni niin paljon herkullisempi maku. Meillä kasvaa jo sikurijuurta, josta juomaa voi valmistaa, mutta koska ensimmäinen sato on odotettavissa aikaisintaan tämän vuoden syksynä, olen ostanut sikurijauhetta. Sikurista, sen kasvattamisesta ja sikurijuomasta löydät jutun täältä.

Herukkalikööri

Kun satoa tulee runsaasti, sen jaloimpia jälkimuotoja ovat mustaherukkaliköörit. Olen tehnyt tätä likööriä yli 20 vuotta ja sen maku ei petä koskaan. Jos tuleva satosi vyöryy yli ämpärien, kurkkaa herukkaliköörien ohje täältä.

Kuusenkerkkälimonadi

Nyt kun kevättä tässä jo maalailen, niin sen myötähän saapuu myös kuusenkerkät. Kevään herkkuihin kuuluu ihanan makean raikas kuusenkerkkälimonadi, joka on tehty perinteisellä reseptillä ajalta ennen hiilihappojuomia. Sen reseptin löydät täältä.

Soijamaito

Ja viimeisenä vielä se varsinainen tätä postausta ajatellen tehty juoma, eli soijamaito ja muutama kiva juttu siitä, miten soijamaitoa voi käyttää ruoanlaitossa. Tuosta jutusta tuli oikea "älä tee näin tai tästä" -postaus, sillä siinä missä Mr. Murphy oli läsnä pakkaspäivänä lumimyrskyn jälkeen, hän löysi tiensä myös keittiöön! Kannustan kuitenkin kurkkaamaan juttua, sillä siitä voisi jotain irrotakin, varsinkin ottaen huomioon, että postauksen tekijä, eli minä, en ole koskaan pitänyt soijamaidosta, en erityisemmin tofustakaan ja falafelitkin ovat usein tuntuneet liian kuivilta soijarouheesta puhumattakaan, joka mielestäni miten tahansa valmistettuna muistuttaa hapanta pahvia, mutta kappas, niin se mieli muuttuu kun saa maistaa tuoretta. Soijamaitoa ja herkkuja siitä, löytyy täältä.

Huomio omavaraistelevat kanssakulkijat!

Ennen kun päästän teidät muiden mainioiden tarinankertojien ja viisaiden puuhaajien pariin kerrottakoon, että kun koronakevät 2020 pisti aluilleen maan kattavan innostuksen oman ruoan kasvattamiseen ja hyötypuutarhailuun, se näkyi kevään aikana siemenvalikoimien saatavuushaasteina. Tilanne saattaisi toistua, sillä jo nyt tammikuussa sain pari viestiä siitä, että muutama aiemmin vinkkaamani siemenlajike oli jo loppu tai sitä ei ehkä saada ollenkaan tänä vuonna, ja viime viikolla yksi suurempi siemenmyyjä sometti, että heille on tullut niin paljon siementilauksia, että siementilaukset pitää jäädyttää toviksi, että saavat sen suman purettua ja varmistettua, että kaikki tilaukset saa toteutettua. Kannattaa siis olla omien lempilajikkeiden kanssa asialla ajoissa, ettei jää paitsi. Valitettavasti koronatilanne on kaikkea muuta kuin ohi tai helpottamassa ja ulkomaisten siementuottajien kohdalla voi ilmetä saatavuushaasteita. Monet meillä Suomessa myytävät siemenet kun ovat ulkomaisilta tuottajilta.

Tänään omilla kirjoituksillaan teitä ilahduttavat myös mainiot omavaraistelijat:

1.2.2021 klo 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 1:
Laura eli Javis .
Apilankukka .
Toivolan puutarha .
Multavarpaan maailma .
Sateenkaaria ja serpentiiniä .
Kasvuvyöhykkeellä 2:

Sarin puutarhat .
Oma tupa ja tontti .
Villa valtaus .
Urban Farming .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Metsäläisten elämää .
Rakkautta ja maanantimia .
Villa Kotiranta .
Majalevon pientila .
Luomulaakso .
Mikä itä .
Mummon kirja .
Caramellia .
Villi Farmi .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Puutarhahetki .
Korkeala .
Puutarhapäiväkirja .
Kasvuvyöhykkeellä 5:
Korpikuusen tila .
Puutteela .
Kasvuvyöhykkeellä 7:
Korpitalo .

Lämpimiä vällyjä ja aurinkoisia päiviä toivotellen
Jovelan Johanna & Team Jovela (feat. Maya ja Pippa, nuo vällylän kuninkaalliset)

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä

Löydät meidät myös instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Mari
Viesti: Minua kiinnostaa nuo pullokasvihuoneet... Ehkä hieman hassu kysymys, mutta miten saat herkät taimet ulos pullosta? Onnistuuko se pullon suuaukon kautta vai joudutko rikkomaan pullot?
Vastaus:  Ei ollenkaan hassu kysymys! Teen tässä vielä helmikuun aikana oman jutun pullokasvihuoneista ja niiden hyödyntämisestä sisällä ja ulkona. Laitan siihen myös vinkkejä tuohon poistoon, mutta helpoin tapa on leikata pohja auki mattoleikkurilla ja liu'uttaa sitten taimi/taimet turvallisesti kasvupaikkaansa multapaakkuineen kaikkineen. Pullon hyötykäyttö ei lopu siihen, sille on vielä hyötykäyttöä myöhemminkin saman satokauden aikana ;) Kerron sitten jatkojutussa lisää ;)

Nimi: Urban Farming
Viesti: Teillä on ollut melkoisia haasteita tuon lämmityksen kanssa. Meillä myös pääosin lämmitys tulee takan avulla. Edesmennyt appiukko teki loistavat puunkuljetustelineet, jotka toimivat samalla säilytystelineinä: pystysuorassa oleva teline, jossa riittävän isorenkaiset ja tukevat pyörät myös ulkona työntämiseen. On suuri ero sytyttää vähän aikaa sisällä kuivuneita puita tai suoraan ulkoa tulleita. Sinulla on niin kovin kaunista kaikki sisustus ja muu. Silmä lepää.
Vastaus: Oli kyllä sellainen harmillisten sattumien yhteensattuma, että oksat pois, mutta kaikesta oppii! Appiukkosi tekemä klapikuljetin kuulostaa mahtavalta! Meillä on käytössä suurirenkainen maitokärry, mutta edes sillä ei nyt pihalla ajella, kun lunta on niin paljon. Ikean kassi on aika kiva pulkka :D

Nimi: Kotivaaraska
Viesti: Taitaa joka huushollissa olla sama homma, isäntä on kateissa kun se paha keli yllättää, tai muuta vastaavaa. Meillä kun on myös pelkkä puulämmitys, olen nyt etätöissä ollessa kylmemmillä keleillä joutunut laittamaan sähkö patteria päälle tässä tilassa jossa olen, koska kädet kohmettuu. Suunnitelmanne vaikuttaa mukavalta, vähän kadehdin, että osa kylvöistäkin on jo tehty ;)
Vastaus: Universumi muistuttaa puolison armaudesta ;) Ei meillä ole kuin joitain juttuja vasta mullissa, nuo pitkän kasvikauden erikoisemmat ja joitain syyskylvänä ulkona. Mukavaa se kyllä on, laitella satoa aluilleen :)

Nimi: Toivolan puutarha
Viesti: Moikka, haasteiden kautta voittoon, Vai mites se nyt menikään... Tuo on hyvä hyuomata että siemenet ovat osin jo loppu, pitäisi varmaan alkaa itse keräämään ahkerammin omia siemeniä.
Vastaus: Juurikin niin ja haasteesta vaari! Omat siemenet ovat loistojuttu ja puuha niiden parissa on sangen koukuttavaa :)

Nimi: Laura / Sateenkaaria ja serpentiiniä
Viesti: Mulla yleensä resonoi vahvasti nuo sun kotivaravinkit, mutta tästä tekstistä mä tartuin tuohon lämmittimeen. Miten kätevä! Täytyy varmaan hankkia tuollainen Tyyneläänkin, kun yläkerran toisessa vierashuoneessa ei vieläkään ole takkaa / kaminaa. Muissa huoneissa sähkökatkojen yli pärjää puulämmityksellä.
Vastaus: Mä laitan juttua kaasulämmittimistä vielä tällä viikolla eetteriin. Niiden kanssa on hyvä vähän fundeerata tehoa ja laitteen kokoa suhteessa lämmitettävään tilaan, ettei happi lopu ja huoneesta tule höyrysauna ;) Meillä ei sellaista ongelmaa ole, kun on iso huone, painovoimainen ilmastointi ja käyttö muutenkin maltillista, mutta toiset taas saa mökeistään tehtyä höyryttämön kaasulämppäreillä väärien valintojen kautta.

Nimi: Javis
Viesti: Oi, vitsi miten hyvä postaus taas! Tuli monta juttua mihin palaan vielä kuten kuusenkerkkälimu, nam! Soijamaito hommelit tofuineen kans ehdottomasti testiin. Mä oon tehnyt nyt pari kertaa kauramaidosta jugurttia ja pohdin, miten voisi tietää onnistuiko maitohappobakteerien lisäys kun maku ei ole hapan? 😀 Tosi hyvää joka tapauksessa, mutta haluaisin helliä suolistoani soveliailla bakteereilla! Ps. Luen blogiasi aina kännykällä ja nuo ihanat kuvat näkyvät niin pienenä etten näe yksityiskohtia kuin kahdella sormella zoomaamalla, jolloin taas kuva pikselöityy. Harmillista kun tiedän instagramin puolelta että sulla on mitä ihanimman tunnelmalliset kuvat aina!
Vastaus: Varmaan sen onnistumisen huomaa sen kauramaidon rakenteen muuttuessa tiiviimmäksi, luulisin! Ja sanot muuta, argh! Tämä on webnoden alustan ärsyttävä juttu, jolle ei voi edes mitään. Kuvat ovat isoja, leveyttä tommonen 900 px, mutta mobiilissa ne voi näyttää pieniltä, eikä levittely auta, pikselöi vaan. Oletko kokeillut kääntää kännykän vaakatasoon?

Nimi: Tiiu/Puutarhahetki
Viesti: Onpa hyvä idea tuo pullokasvihuone! Ja kiitos resepteistä, noita täytyy testata. Hyvää helmikuuta!
Vastaus: Sitä samaa sinne, kiitos :) Suosittelen noita pullokasvihuoneita jos on aikaisia ja pitkän kasvuajan kasvatettavia taimia, tai toki jos muuten haluaa pitää homman siistinä tai jos on vaikka kissa, joka haluaa avustaa esikasvatuksessa :D

Nimi: Mikä itä / Turuska
Viesti: Siis huomasin saman siemenasioissa. Vaikka toiveena olisi kasvattaa omista muttei se ole aina mahollista niin piti kyllä kärppänä kasata kaupassa mitä meinaa ens kesänä kasvatella. Hyvä satsi saatiinkin ja sormet syyhyten ootetaan millonka pääsee laittamaan multaan!
Vastaus: Hyvä kun saitte! Meilläkin on onneksi kaikki mitä tarvitaan. Ei kyllä ennen korona-aikaa ole törmännyt siihen, että siemenet loppuu ennen kevättä, saati että tammikuussa!

Nimi: Maija
Viesti: Yritän pitää mökkiä lämpimänä, vaikka en siellä vakituisesti asukaan. Lämmitän puuhellaa ja yhtä pönttöuunia. Kun meille oli tulossa 27 astetta pakkasta, lisäsin sähköpattereihin lämpöä. Sulake paloi ja suuri osa mökistä oli vailla sähköä. Vierastalo, jossa kasvatan ja säilytän kasveja, meni pakkaselle. Eniten suren daalian juurakoita, jos ne paleltuivat. Ne riippuvat rautalangalla koreissa katonrajassa. Sulakkeen vaihtaminen ei auttanut, mutta tänään sähkömies paikallisti ja korjasi oikosulun.
Aloin jo nääntyä puun pilkontaan ja lumitöihin mutta kevättä kohti mennään ja paremmaksi tämä muuttuu. Jaksamista teillekin.
Vastaus: Voi ei! Miten murheellista! Toivottavasti daaliasi selvisivät. Katon rajassahan lämpö kyllä pysyy pisimpään jos sitä on ollut, sillä lämpö pyrkii ylöspäin. Jospa sinne olisi jäänyt juuri sen verran, että daaliat eivät paleltuneet. Pidetään peukkuja pystyssä, että niin kävi!

Nimi: Emma/Caramellia
Viesti: Huh, olipa tosiaan hurja tuo pakkastilanne <3 Jännityksellä odottelen milloin meillä käy samanlainen tilanne pakkasen, sähkökatkon ja migreenin kanssa. Muutenhan tässä varmaan selvitään, mutta kanalaan on pystyttävä laittamaan aggregaatti päälle, oli tilanne mikä hyvänsä. Meillä on aika samantapainen systeemi polttopuiden kanssa. Itse laitan heti aamusta leivinuuniin pesällisen puuta lämpiämään, on sitten iltapäivästä helpompi sytyttää tuli. Kovemmalla pakkasella vaihdoin lämmitysajankohdan aamuun, mikäli mahdollista ja sitten mahd pian uudet puut lämpiämään tulipesään. Helpottaa huomattavasti elämää kun lämpimät puut syttyvät silmänräpäyksessä eikä tarvitse useaan kertaan kurkkia onko tuli hengissä vai ei. Hyvä että muistuttelit munakoisosta, se jäi viime vuonna laittamatta joten nyt ehkä muistaa kun on tullut jo tässä vaiheessa maininta siitäkin.
Vastaus: Se olisi aina mukavampaa, jos voisi varautua ennalta harmeihin, mutta ainahan se ei ole mahdollIsta tai ei vaan tule mieleen. Kun sulla on migreenitaipumusta, ehkä ennalta varautuminen voisi olla ihan hyvä idea :) Me tehdään ihan samaa usein, eli laitetaan puut uuniin valmiiksi aamua varten, juuri tuosta mainitsemastasi syystä. Se toimii niin loistavasti! Itsellä on yksi siemenjuttu, joka systemaattisesti unohtuu joka vuosi, mustajuuret! Nissä on jokin ihme kirous, kun ne eivät vaan tunnu koskaan sinne multaan pääsevän ja päiväys siemenpussissa vaihtaa jo vuosikymmentä :D

Nimi: Marketta
Viesti: No on teillä ollut siellä varsinaista selviytymistaistelua! Näitä tälläisiä asioita onkin hyvä kertoa, koska vanhoissa taloissa ja maalla asuminen ei ole pelkästään kaunista sisustusta ja kasvimaalla kukkamekossa lehahtelua. Taas on pakkaset alkaneet kiristymään. Koittakaahan tarjeta!
Vastaus: Te myös siellä! Päästään sitten kevään myötä vaihteeksi lehahtelemaan niissä kukkamekoissakin :D Vanhoissa taloissa ja maalla asumiseen liittyy niitä idyllisiä mielikuvia varmaan vähän samalla tavalla kuin kaupungeissa ja metropoleissa asumiseen mielikuvana liitetään jatkuva kulttuuritapahtumissa liehuminen ja aamusta iltaan urbaanin rennoissa kahviloissa ja korvamerkityissä ravintoloissa hengailu, ellei sitten ole kotosalla siellä loftillaan jugend-talossa selaamassa sisustuslehteä :D Välillä elämä on kaikkia niitä, mutta ei aina. Pitää nöyränä kun menee välillä päin mäntyä ;)

Nimi: Kirsti Kaija
Viesti: Tässä postauksessa olikin paljon kiinnostavaa asiaa. Kannattaa tosiaan huomioida tarvittavien siementen hankinta ajoissa. Juomista aion kokeilla tuota kuusenkerkkälimua. Kiitos ohjeesta!
Vastaus: Kiitos itsellesi vierailusta :) Tuo kerkkälimonadi on itselleni samaan tapaan sellainen odotettu sesonkijuoma, kuten sima vappuna tai glögi joulun alla. Kun on aika kerätä kerkkiä, tietää että kesä on jo avannut oven keväälle :)

Nimi: Sofia, Multavarpaan maailma
Viesti: Sikurijuoma kuulostaa tosi mielenkiintoiselta, tuota täytyy kokeilla ja ryhtyä myös sitten heti itse kasvattelemaan, jos juoma maistuu. Kiitos vinkistä!
Vastaus: Lämpimästi suosittelen! Sikurista on tullut oma lempijuomani lämpimien juomien saralla. Se on vaan niin hirmuisen hyvää!

Nimi: Satu - Tsajut
Viesti: Olet niin hehkuttanut tuota sikuri-juomaa, että pakko sitä on pian maistaa itsekin :)
Vastaus: Sikurilähettiläs Johanna Sikuriina Jovela täällä hei.. :D Maista pois vaan! Sä saattaisit kyllä tykätä siitä ja sikurilla on niitä terveyshyötyjäkin :)

Nimi: Helka
Viesti: Hyvä, että mainitsit siementilauksista! Meitä puuttuu enää yksi kurkkulajike ensi kesän siemenvalikoimista. Jos olisin viisas, luopuisin F1- lajikkeista mutta kun Profi F1 on mielestäni vaan ihan korvaamaton.
Vastaus: Hybrideissä on tietysti se harmillinen puoli, ettei niistä voi ottaa siemeniä talteen seuraava satoa varten, mutta noin muuten moni hybridihän on ominaisuuksiltaan ei-hybridiä vahvempi ja terveempi. GMO-vapaita siemeniä itsekin suosin, mutta ei ne hybridit omasta mielestäni mitään hirveyksiä ole. Niiden avulla on saatu kehiteltyä monia sellaisia lajikkeita, joita ei muuten olisi mahdollista kasvatella ja kehitysmaissa niiden avulla on saatu pelastettua viljelyalueitakin.

Uusimmat kirjoitukset

Tällä kertaa heittäydytään iloiseen nuukailuun mm. skräppipuutarhan, kierrätysmateriaalien ja penninvenytyksen merkeissä niin puutarhassa kuin kotona, ja vieläpä useamman omavaraistelevan bloggaajan toimesta! Tervetuloa siis nuukailemaan Tsajut- blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman poppoon tämän kuukauden kimppapostauksen pariin, jonka...

Itse tehdyt pullokasvihuoneet ovat olleet meillä monikäyttöisiä suojia sekä esikasvatuksessa että myöhemmin puutarhassa, kun alkusesongin lämpötilat ovat vielä epävakaita ja ensimmäiset tuholaiset saapuvat apajille nuorten taimien kimppuun.

Reseptejä ja kokemuksia Harvoin joku kodinkone on saanut tämän emännän niin hurmioon, kuin Philipsin airfryer, jonka hankimme pari kuukatta sitten. Moni mieltää airfryerit friteerauskeittimien korvikkeeksi, mutta ehei! Airfryer on monipuolinen ja sangen mainio ilmauuni, jolla olen nyt valmistanut vaikka mitä, jopa riisipuuroa!

Pesusienikurkku eli luffa, on aitoja luonnonmukaisia pesusieniä tuottava kurkkukasvi, jonka voit kasvattaa itse! Luffa on monelle tuttu tuotteena, mutta ei välttämättä tietona, että kyseessä on tosiaan kurkkukasvi, jonka hedelmän voi syödä kurkun ollessa pieni tai mikäli kurkun antaa kasvaa ja kuivaa, sen kuoren alta paljastuu tuo kempparihyllyistä...

- ja samalla säästöä lemmikkien ruoka- ja tarvikemenoihin! Kun puhutaan kotivarasta, ei rakkaita lemmikkejä tokikaan sovi unohtaa, eikä kannatakaan, sillä lemmikkien kotivara säästää myös rahaa. Meillä tuo säästö vuositasolla onkin ollut jo satoja euroja kahden kissan ja koiran taloudessa, mutta pohditaan ensin hieman sitä, miksi lemmikkien...

.. eli kokemuksia kaasukäyttöisestä infrapunalämmittimestä! Kantapään kauttahan se oli taas oppia otettava, kun pääosin puulämmitteisessä talossa samalle päivälle osui pitkä sähkökatkos, -27 C pakkanen ja selkäkipu lumimyrskyn jälkeisenä päivänä.