TERVATAAN NARUA!

Tervaa sanotaan Pohjolan mustaksi kullaksi ja sen tuoksu viehättää erityisesti meitä suomalaisia. Tervataan siis narua, tehdään saunatonttuja ja muutamia pieniä somisteita monikäyttöisestä tervanarusta

Narun tervaaminen

Narun tervaaminen on itse asiassa helppoa ja jokseenkin sotkutonta - ainakin tällä tavalla tehtynä. Yksi tervaa yhdellä ja toinen toisella tavalla, tuskin yhtä oikeaa tapaa on, mutta meillä tervataan näin.

Alota tervaaminen keräämällä kaikki tarvittava kasaan, levitä varmuuden vuoksi työskentelyalueen suojaksi paperia ja tervaa ainoastaan ulkona. Katso myös narujen kuivauspaikka valmiiksi.

Tarvitset

Luonnonnarua (juutti-, pellava-, paperi- tai muu käsittelemätön naru)
Vernissaa
Puutärpättiä
Tervaa
Korkillisen pullon (tässä on 5 litran vesikanisteri, mutta esimerkiksi 1,5 litran juomapullo käy hyvin)
Ilmastointiteippiä, eli "jesaria"
Kumihanskat

Poraa ensin pullon korkkiin reikä, josta valitsemasi naru mahtuu läpi. Kuvassa on kaksi korkkia koska tervasimme sekä ohutta että paksumpaa narua. Leikkaa pullo auki siten, että se jää kuitenkin yhdestä laidasta kiinni. Kaada pulloon seos, jossa on:

1 osa aitoa tervaa
1 osa vernissaa (käytä aitoa pellavaöljystä keitettyä lakkaöljyä)
1 osa puutärpättiä

(kuvissa myöhemmin näkyvään määrään naruja käytettiin n. 2dl kutakin ainesosaa).

Sekoita aineet huolellisesti ja tiputa naru tervaseokseen vapaasti kierros kerrallaan, mutta pidä narun toisesta päästä kiinni. Ohjaa naru korkin reiän läpi ja teippaa se korkin päälle. Painele naru tervaseokseen kepin avulla. Teippaa pullon leikkausreuna umpeen huolellisesti, mutta kuitenkin siten, että saat pullon auki jos tervaat toisenkin narun ensimmäisen jälkeen.

Ravistele ja kääntele pulloa kyljeltä toisella varmistaen, että koko naru on varmasti tervaantunut. Laita pullo lappeelleen ravistelun jälkeen ja käännä pulloa välillä, jotta naru tervaantuu tasaisesti. Anna tervaseoksen imeytyä puolisen tuntia, välillä pulloa käännellen.

Kanna pullo narujen kuivauspaikalle ja poista korkin teippi. Sido narun puhdas osa kiinni siihen missä narut kuivaat - et halua, että tuuli tipauttaa koko vyyhdin maahan! Vedä narua pullon korkin läpi. Ylimääräinen terva jää pulloon ja ylös nousee likimain valumatonta narua. Nosta naru kuivamaan sopivan mittaisina vyyhtikierroksina. Jos naru menee hieman solmuun, eikä suostu tulemaan reiästä läpi, avaa korkki ja avaa tukos. Muista käyttää suojakäsineitä!

Jätä narut kuivumaan lämpimään paikkaan aurinkoisena päivänä. Kuivuminen vie narun paksuudesta ja vyyhdin ilmavuudesta riippuen parista päivästä muutamaan päivään. Vyyhtiä kannattaa ilmata ja kääntää ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Kääntele ja irrottele siis naruja toisistaan ainakin kerran tai pari kuivumisen aikana.

Kuiva naru on hieman alkuperäistä tummempaa, muttei mustaa ja se tuoksuu ihanan lempeästi tervalle!

Tervanarun käyttö

Tervanaru soveltuu kaikenlaiseen naruaskarteluun, mutta toki kannattaa pitää mielessä, että naru tuoksuu tervalle, eikä sitä kannata sisätiloissa käyttää liialti. Usein tervanarua käytetään saunatiloissa ja terassilla, ja pieninä määrinä kotona. Jotkut käyttävät paksumpaa tervanarua saunatiloissa mm. katon ja seinän välisen uran koristeena. Terassille voi tervata paksua köyttä (ei tokikaan pullossa) ja käyttää narua rajausköytenä. Pinterestistä löytyy määrätön määrä naruaskarteluohjeita (rope crafts), joten tähän juttuun laitan vain muutaman sellaisen, joita meiltä löytyy.

Saunatonttu

Liibalaaba

Saippuanaru

Liibalaaba

Saunakyltti

Liibalaaba

Kynttilälasi

Liibalaaba

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys on Suomessa...

Ihanaa! Kotipuutarhurin puuhien ei tarvitse päättyä sadonkorjuuseen! Syksy on oikeastaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt mm. aikaistavat seuraavan vuoden satoa. Syksy on muutenkin mitä mainiointa kylvöaikaa, sillä maaperä on sopivan kosteaa talven jälkeen keväällä, kun siemenet...

Syyskuu on saapunut sateineen. Päivät vuorottelevat lämpimän leutoina ja kolean viileinä. Väliin mahtuu muutama helteinenkin päivä. Ensi viikollekin ennustellaan vielä 23 asteen lämpöä. Kesän ja syksyn taistelua on ilmassa. Maisema täällä meillä on edelleen vihreä, mutta tulevina viikkoina luonto pukee päälleen värikkäimmät vaatteensa ja saamme...

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa.

Voi kaunis sadonkorjuun aika Jos jotain olen puutarhuroinnista ja vanhassa miljöössä katuvalottoman tien varrella elämisestä oppinut, niin se on tämä: luonnon kauneus on häkellyttävää. Sitä täytyy pysähtyä katsomaan etäältä niin pitkälle kuin horisonttia riittää ja niin ylös, ettei ylemmäs näe ja niin läheltä, että jokainen pieni yksityiskohta...

Nyt kun helteet ovat väistyneet Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto.