TERVATAAN NARUA!

Tervaa sanotaan Pohjolan mustaksi kullaksi ja sen tuoksu viehättää erityisesti meitä suomalaisia. Tervataan siis narua, tehdään saunatonttuja ja muutamia pieniä somisteita monikäyttöisestä tervanarusta

Narun tervaaminen

Narun tervaaminen on itse asiassa helppoa ja jokseenkin sotkutonta - ainakin tällä tavalla tehtynä. Yksi tervaa yhdellä ja toinen toisella tavalla, tuskin yhtä oikeaa tapaa on, mutta meillä tervataan näin.

Alota tervaaminen keräämällä kaikki tarvittava kasaan, levitä varmuuden vuoksi työskentelyalueen suojaksi paperia ja tervaa ainoastaan ulkona. Katso myös narujen kuivauspaikka valmiiksi.

Tarvitset

Luonnonnarua (juutti-, pellava-, paperi- tai muu käsittelemätön naru)
Vernissaa
Puutärpättiä
Tervaa
Korkillisen pullon (tässä on 5 litran vesikanisteri, mutta esimerkiksi 1,5 litran juomapullo käy hyvin)
Ilmastointiteippiä, eli "jesaria"
Kumihanskat

Poraa ensin pullon korkkiin reikä, josta valitsemasi naru mahtuu läpi. Kuvassa on kaksi korkkia koska tervasimme sekä ohutta että paksumpaa narua. Leikkaa pullo auki siten, että se jää kuitenkin yhdestä laidasta kiinni. Kaada pulloon seos, jossa on:

1 osa aitoa tervaa
1 osa vernissaa (käytä aitoa pellavaöljystä keitettyä lakkaöljyä)
1 osa puutärpättiä

(kuvissa myöhemmin näkyvään määrään naruja käytettiin n. 2dl kutakin ainesosaa).

Sekoita aineet huolellisesti ja tiputa naru tervaseokseen vapaasti kierros kerrallaan, mutta pidä narun toisesta päästä kiinni. Ohjaa naru korkin reiän läpi ja teippaa se korkin päälle. Painele naru tervaseokseen kepin avulla. Teippaa pullon leikkausreuna umpeen huolellisesti, mutta kuitenkin siten, että saat pullon auki jos tervaat toisenkin narun ensimmäisen jälkeen.

Ravistele ja kääntele pulloa kyljeltä toisella varmistaen, että koko naru on varmasti tervaantunut. Laita pullo lappeelleen ravistelun jälkeen ja käännä pulloa välillä, jotta naru tervaantuu tasaisesti. Anna tervaseoksen imeytyä puolisen tuntia, välillä pulloa käännellen.

Kanna pullo narujen kuivauspaikalle ja poista korkin teippi. Sido narun puhdas osa kiinni siihen missä narut kuivaat - et halua, että tuuli tipauttaa koko vyyhdin maahan! Vedä narua pullon korkin läpi. Ylimääräinen terva jää pulloon ja ylös nousee likimain valumatonta narua. Nosta naru kuivamaan sopivan mittaisina vyyhtikierroksina. Jos naru menee hieman solmuun, eikä suostu tulemaan reiästä läpi, avaa korkki ja avaa tukos. Muista käyttää suojakäsineitä!

Jätä narut kuivumaan lämpimään paikkaan aurinkoisena päivänä. Kuivuminen vie narun paksuudesta ja vyyhdin ilmavuudesta riippuen parista päivästä muutamaan päivään. Vyyhtiä kannattaa ilmata ja kääntää ensimmäisen vuorokauden jälkeen. Kääntele ja irrottele siis naruja toisistaan ainakin kerran tai pari kuivumisen aikana.

Kuiva naru on hieman alkuperäistä tummempaa, muttei mustaa ja se tuoksuu ihanan lempeästi tervalle!

Tervanarun käyttö

Tervanaru soveltuu kaikenlaiseen naruaskarteluun, mutta toki kannattaa pitää mielessä, että naru tuoksuu tervalle, eikä sitä kannata sisätiloissa käyttää liialti. Usein tervanarua käytetään saunatiloissa ja terassilla, ja pieninä määrinä kotona. Jotkut käyttävät paksumpaa tervanarua saunatiloissa mm. katon ja seinän välisen uran koristeena. Terassille voi tervata paksua köyttä (ei tokikaan pullossa) ja käyttää narua rajausköytenä. Pinterestistä löytyy määrätön määrä naruaskarteluohjeita (rope crafts), joten tähän juttuun laitan vain muutaman sellaisen, joita meiltä löytyy.

Saunatonttu

Liibalaaba

Saippuanaru

Liibalaaba

Saunakyltti

Liibalaaba

Kynttilälasi

Liibalaaba

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

JANOINEN MAA

10.06.2019

Nurmikko, kasvimaasta puhumattakaan, on vihreää siellä missä sitä kastellaan, mutta milloin ja kuinka paljon puutarhassa mitäkin kastellaan ja mitä se maksaa? Tästä jutusta löytyy tietoa kastelusta, oli puutarhassa sitten nurmea, kukkia tai hyötypuutarhan kasvatteja.

Kesäkuu koristeli tullessaan kaiken kukillaan, innosti uusiin hankintoihin ja laittoi puutarhan kasvatit vahvaan kasvuun. Lounais-Suomessa kesä on jo kauneimmillaan, ja tästä kotimaisesta kesäparatiisista nautitaan täällä täysin rinnoin

Sanoiko joku Nutella? Omavaraisemman talouden uuden osa-alueen valloitus alkaa kun pihallemme istutettiin ensimmäinen pähkinäpensas, joka tuottaa myöhemmin hasselpähkinää.

Jovelan hyötypuutarhassa kasvaa kymmentä eri marjaa, jotka tarjoavat omavaraisempaan talouteen monet vitamiinit ja herkut Tässä jutussa kerrotaan mitä meillä kasvaa ja miten niitä käytetään. Kasvatusvinkit ovat sekä omia kokemuksia, että täsmätietoa Lisa Israelssonin kirjasta Kotipuutarhuri ja Viherpeukalot -puutarhamyymälästä, josta meille on...

Itse tehty, tuoksuva hyllypaperi kruunaa liinavaatekaapin ja saa vuodevaatteet tuoksumaan suloisesti. Nopea ja helppo ohje sopii kaikille

Koleudesta huolimatta Jovelassa ollaan iloittu kaivatuista sateista, ja sateesta huolimatta piipahdimme Louhisaaren linnan erikoiskasvimarkkinoilla. Tämä sunnuntaipostaus on myös sangen ryydikäs, sillä hyötypuutarhassa yrtit ovat jo täydessä vauhdissa.