Omavaraisempaa ja omatoimisempaa elämää!


Omavarainen.fi ei tavoittele täydellisen omavaraisuuden ideologiaa, vaan tarjoaa ideoita, inspiraatioita ja informaatiota nykyajan mittapuulla yksinkertaisempaan, omatoimisempaan ja omavaraisempaan arkeen, omakohtaisten kokemusten ja lakkaamattoman uteliaisuuden tiedonkeruun aarteiden kautta.

Sivuston taustoista ja tekijöistä  voit lukea lisää alemmassa tekstiosuudessa. Löydät meidät myös instagramista

KUKA, MITÄ, HÄH?

TAUSTAT

Omavarainen.fi taustalla on vuonna 2013 perustettu Jovelan talopäiväkirja -blogi, joka kertoo kahden kaupunkilaisen elämänmuutoksesta saatesanoilla:

"Kaksi kaupunkilaista jätti entisen elämänsä ja muutti maalle 150-vuotiaaseen hylättyyn taloon katuvalottoman kylätien varrella. Juoksevaa vettä ei ole ja viemäröintejä ei tule. Korjaustarpeita on paljon, käsiä neljä. Tavoitteena omavaraisempi, hyvä elämä perinteitä kunnioittaen."

Vuosien aikana blogissa jaettiin tunnelmia, vinkkejä, reseptejä, ohjeita, arvioita ja ideoita sekä seurattiin elämäntilanteen muutoksen tuomia iloja ja haasteita. Blogin julkaisuja oli luettu yli 1,6 miljoonaa kertaa ja blogin kuukausittainen kävijämäärä on vaihdellut 20 000 ja 30 000 välimaastossa.

EI SIITÄ KIRJAA TULLUTKAAN - AINAKAAN VIELÄ!

Mutta alkuvuonna 2019 Jovelan Johannana tunnettu bloggaaja päätti toteuttaa monivuotisen unelmansa omavaraisempaan ja nykyaikana hieman erilaiseen elämäntyyliin liittyvästä laajemmasta sivustosta, joka yhdistäisi blogin selkeämpään ja informatiivisempaan pääsivustoonsa.

Niin syntyi omavarainen.fi, joka sekä jatkaa henkilökohtaista Jovelan talopäiväkirja -blogia, että tarjoaa samanhenkisille ja samanlaisesta elämästä haaveileville ideoita, inspiraatiota ja informaatiota laajemmassa mittakaavassa, yhdessä ja samassa paikassa.

TEKIJÄT

Johanna (Jovelan Johanna) on koulutukseltaan mielenterveyshoitaja, mutta viimeisen +10 vuotta Johanna on toiminut päätoimisesti sisältötuottajana ja vastaavana tapahtumatuottajana sekä myynnin ja markkinoinnin koordinaattorina. Johannan ominta aluetta on ideointi, kokkaaminen, hyötypuutarhurointi, perinteet, kotivara, omavaraisuus ja yksinkertainen elämäntyyli. Johanna viihtyy parhaiten puuhellan ja mankeloidun pyykin välissä rullaamassa mehiläisvahakynttilöitä samaan aikaan kun hämmentää pataa ja pohtii seuraavia hankintoja kotivaraan.

Veikko (Jovelan isäntä) on Johannan aviomies, koulutukseltaan sekä talonrakentaja että metalliartesaani. Veikko ylläpitää Jovelan perinnepajaa, jossa taotaan vanhoilla menetelmillä takorautatuotteita ja valmistetaan käsin työkaluja. Saunontaa rakastava Veikko vastaa myös Jovelan 150-vuotiaan talon remontoimisesta perinnemenetelmin ja hallitsee lisäksi mm. perinteisiä nahkatöitä sekä paracord -solmeilua ja erilaisia nikkarointipuhteita.

Uusimpia julkaisuja

Lokakuu. Lähestyvä talvi viilentää maailman ikkunoiden ulkopuolella. Aamuhämärä saapuu myöhemmin ja iltahämärä aikaisemmin. Lämmityskausi on alkanut, palavan puun äänet tulevat osaksi arkea. Sadonkorjuuta on enää vähän. Luonto riisuu vaatteitaan, me lisäämme niitä. On aika kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, nauttia hiljaisuudesta ja elää...

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!

Metsät ja puutarhat ovat antaneet parhaitaan marjasadon merkeissä - on aika tehdä kotitekoisia likööreitä, jotka eivät kalpene kaupallisten kavereidensa rinnalla tippaakaan! Reseptejä on kaksi. Toinen on yksinkertainen ja kursailematon, toinen likimain 200 vuotta vanha resepti, jolla syntyy upeita liköörejä suuremmitta vaivoitta.

Pikaiset sunnuntaiterveiset täältä Jovelasta ja tervetuloa vilkaisemaan perinnepajan tuotteita! Perinnepajalla on nyt oma alasivunsa, jipii! Pajalla ei voi vierailla livenä tähän maailmanaikaan, kun viheliäinen virus on taas karannut turuille ja toreille, mutta posti kulkee ja tuo tullessaan pajatuotteita heille, jotka ehkä sellaisia haluaisivat...

ELOKUUN AIKAAN

03.08.2020

Elokuu on kuutamoita, ilmassa lenteleviä sudenkorentoja, heinäsirkkojen siritystä pimenevinä iltoina ja omavaraistelevien sadonkorjuun ihanaa aikaa, jolloin korit ja purkit täyttyvät, padat porisevat ja kuivurit hurisevat!

SIKURIA!

17.07.2020

Tokihan me suomalaiset sikurin tunnemme, sehän on sitä kahvin korviketta sota-ajalta, mutta mitä sikuri oikeastaan on ja miksi sitä, todellakin, kannattaisi edelleenkin kasvattaa puutarhoissa?

Touko- ja kesäkuun kuivuus ja kuumuus ovat vaihtuneet alati valuvaan sateeseen. Jos kesäkuussa maa ei pystynyt pitämään vettä kuivuuden vuoksi, nyt se ei jaksa imeä kaikkea taivaalta valuvaa vettä, ja pihamaalla kierrellään lätäköitä. Voisi olla hieman tasaisemmin molempia, käy mielessä, mutta niin tai näin, nyt on kesä!

Ripaus kaunista sokeria kruunaa monen herkun niin maullaan kuin ulkonäölläänkin. Ruususokeri onkin monelle tuttu herkku, ja ihanaa se onkin, mutta sokeria voi maustaa monella muullakin tavalla yrteistä marjoihin ja hedelmiin.