OMAVARAISEMMIN

05.02.2021
Kirjasuosituksia omavaraisemmasta elämästä haaveileville! Mitä kirjoja me suosittelisimme omavaraisemmasta elämästä haaveileville tai sellaista eläville? Kasasin yhteen 14 kirjan esittelyn, joista suosittelen jokaista. Jokainen näistä kirjoista löytyy omasta hyötykirjahyllystämme ja monet kirjoista on luettu hiirenkorville saakka vuosien saatossa. Muutama kirjoista on hankittu jopa ennen kun löysimme kotimme, kun vasta haaveilimme erilaisesta, omavaraisemmasta elämästä maalla.

Kirjoitus sisältää * -merkittyjä affeliatelinkkejä Adlibris -kirjakauppaan, jonne linkitin kunkin kirjan suoraan siltä varalta jos haluat hankkia jonkun kirjan itsellesi hyllyyn. Aivan yhtä hyvin tietenkin kirjan voi lainata kirjastosta ja tutustua siihen ensin itsekin. Kaikki mainitut kirjat ovat perinteisiä kirjoja, sillä pidän hyvistä kirjoista, niiden paperien kahinasta ja siitä, että kirja on aina saatavilla kun sitä tarvitsee.

Omavaraisempaa elämää kohti kirjojen avulla

Lue rauhassa lyhytesittelystä miksi pidän mistäkin kirjasta, mikä sen paras anti on ja jos haluat, pääset esittelyn lopusta verkkokirjakauppaan suoraan ko. kirjan esittelyyn. Muutama kirjoista olikin mukavasti juuri alennuksessa kun kirjoitan tätä juttua, joten hankinnoille pääsee hieman edullisemmin. Aloitetaan sillä THE-kirjalla, jonka nimeen moni vannoo..

John Seymourin omavaraisuuskirjat

John Seymour oli uuden omavaraisuusaallon pioneeri jo 70-luvulla ja hänen omavaraistelijoiden raamatuksikin kutsuttu kirjansa The New Complete Book of Self-Sufficiency, jonka nimeen myös Tanskalainen maajussi Frank vannoo, on maailmankuulu ja siitä on tehty lukuisia uusintapainoksia. Kirjasta löytyy myös uutukainen versio The Self-Sufficient Life and How to Live It: The Complete Back-To-Basics Guide. Kumpi tahansa näistä, yli 400 sivua sisältävistä kirjoista on omavaraistelevan talouden hyötykirjojen kivijalka, josta löytyy kaikki mahdollinen kasvimaan perustamisesta kaikenlaiseen rakenteluun ja oman oluen valmistamiseen. Suositustaso 5/5!

The New Complete Book of Self-Sufficiency, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

The Self-Sufficient Life and How to Live It: The Complete Back-To-Basics Guide, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

The Backyard Homestead

Voi miten tätä kirjaa tulikaan luettua John Seymourin kirjan rinnalla silloin, kun vasta haaveilimme omavaraisemmasta elämästä ja edelleenkin palaan kirjan äärelle milloin minkin asian kanssa. Neljänneseekkerin tilaksikin kutsutun The backyard homestead -kirjan takana on amerikkalainen puutarhatoimittaja, orgaaninen viljelijä Carleen Madigan. Kirja pohjautuu Madiganin oman, Amerikan koillisrannikolla Massachusettsissa sijaitsevan kodin kautta syntyneisiin kokemuksiin. Kirjassa Madigan esittelee miten ja mitä kaikkea nelihenkinen perhe voi esimerkiksi kasvattaa kasviksista eläimiin kooltaan vaatimattomalla, neljänneseekkerin (1000 m2) kokoisella tontilla ollakseen niiltä osin mahdollisimman omavarainen. Vaikka kirjan kirjoittaja on amerikkalainen ja se toki kirjassa näkyykin, perusasiat ja monet vinkit ovat täysin kelpoja myös meidän leveysasteille. Mainio kirja ja kun kirja on jo hiirenkorvilla, tietää ettei se ole ollut hutiostos!

The Backyard Homestead, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Unelma omavaraisuudesta

Maria Österåkerin kirja Unelma omavaraisuudesta on suomalainen vastine kahdelle aiemmin mainitulle kirjasarjalle, vaikkei niin laaja ja monipuolinen olekaan kuin esimerkiksi John Seymourin eepokset, mutta toisaalta pesee Homesteadit mennen ja tullen monessa mielessä. Unelma omavaraisuudesta on matka omavaraisuuteen, monipuolinen ja lukuisia eri omavaraisuuden osa-alueita konkreettisin vinkein ja kuvin esittelevä kirja. Kun kyseessä on Vaasan seudulla asuva kirjailija, kokemuspohjaiset tarinat ja vinkit soveltuvat omavaraisteluun nimenomaan meidän maassamme ja koska Maria kertoo heidän omasta matkastaan omavaraisempaan elämään, kirja on myös eri tavalla mielenkiintoinen ja inspiroiva ja siihen on helppo samaistua. Vahva suositus tälle kirjalle!

Unelma omavaraisuudesta, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Omasta maasta

Omasta maasta on sangen seikkaperäinen ja monipuolinen kirja, joka sisältää kuvituskuvien lisäksi hyödyllisiä havainnekuvia ja esittelee myös esimerkiksi yhden ja saman kasvimaan eri kuukausina. Eri osa-alueet esitellään kirjassa selkeästi ja laajasti. Kirjasta löytyy likimain kaikki mahdollinen tieto omavaraisen puutarhan kasvattamisesta, kirjaimellisesti siemenistä sadeveteen, ja kaikkea sen väliltä. Kirjan neuvot ovat hyvin pohdittuja ja kerrottuja. Sen sijaan, että annetaan pelkkiä ohjeita, on nähty vaivaa kertoa miksi, ja silloin kun kyseessä on mielipiteitä jakava asia, kuten käännetäänkö maata vai ei, asiaa katsastellaan molemmilta puolilta tiiviin seikkaperäisesti. Omasta maasta onkin hyvä peruskirja omavaraisempaa elämää kasvimaan kautta haluavalle. Kirjasta löytyy myös vinkkejä viljelyalan tuoton laskemiseen ja vuosikalenteri, joka auttaa ajoittamaan puutarhan puuhat oikeaan aikaan pitkin vuotta. Kirja sopii mielestäni niin kannustimeksi aloittelijoille kuin käsikirjaksi hyötypuutarhassa puuhasteleville. Hyvä hankinta!

Omasta maasta, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa) sekä E-kirjana * Elisa kirja

Riippumaton puutarha

Kirja on hyvän viljelytavan ja permakulttuurin käsikirja, joka hieman synkältä kuulostavasta kansitekstistä huolimatta on hyvällä ja tärkeällä ekologisesti kestävämmän ruonkasvatuksen asialla, myös kotipuutarhoissa. Kirja saa ajattelemaan oman puutarhan monimuotoisuutta, luonnonmukaisuutta ja sen kautta myös helppohoitoisuutta. Kirjan ydin on luoda "luonnon toimintaa jäljittelevä puutarha, ruokaa tuottava ekosysteemi, joka lannoittaa ja kastelee itse itsensä sekä torjuu taudit ja tuholaiset." Suosittelen!

Riippumaton puutarha, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Seedswap: The Gardener's Guide to Saving and Swapping Seeds

Tämä on yksi omista lempikirjoistani, joka vei kiinnostuksen omiin siemeniin aivan uudelle tasolle. Nykyaan olemmekin monen vihanneksen suhteen siemenomavaraisia. Omien siementen kerääminen seuraavia satoja varten on omavaraistelua parhaimmillaan ja siemeniä voi myös vaihtaa samanhenkisten kanssa, jolloin siemenhankintoihin ei enää kulu rahaa samalla tavalla kuin ennen. Kirjassa on kattava listaus eri siemenistä, niiden korjuusta, säilytyksestä ja kuinka kauan siemenet ovat elinvoimaisia. Lisäksi kirjasta löytyy mm. kaava omille siemenpusseille. Kirjasta on tehty myös suomenkielinen versio, mutta se on valitettavasti ollut loppu jo pidemmän aikaa. Englanninkielinen kirja on kuitenkin selkeä ja helppolukuinen, joten perusenglannilla pärjää hyvin.

Seedswap, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Kysy puutarhurilta

Kun puutarhassa tarvitaan apua, on hyvä olla jokin yleiskäsikirja yleisimpiin puutarhan haasteisiin, niin ei tarvitse olla Googlen arvailujen varassa. Tämä kirja on sellainen ja suomalaisen ammattilaisen kirjoittamana kirjana se osaa neuvoa ratkaisuja nimenomaan meillä esiintyviin haasteisiin, olivat ne sitten tuholaisia, nuupahduksia, kasvitauteja tai sitä kun jokin ei vaan syystä tai toisesta onnistu. Kirjasta löytyy myös vinkkejä kompostointiin ja oikeiden kasvien valintaan pihalla ja puutarhassa.

Kysy puutarhurilta, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa) sekä E-kirjana * Elisa kirja

Taimi

On kauniita kirjoja, joita ilman tulee hyvin toimeen. Johanna Vireahon ja Hanna Marttisen kirja Taimi on kaunis ja kerran sen luettuaan aivan välttämätön hyvänmielen kirja. Tämä on ehdottomasti rakkain puutarhakirjani. Kirjan lukijoille suunnatuissa saatesanoissa luvataan "ideoita, neuvoja ja vertaistukea taimikasvatukseen", eivätkä sanat jää vaille katetta. Kirja on teos, jonka kuvitus on upea ja inspiroiva, sisältö on oivaltava, monipuolinen ja tehty lukijalle helpoksi. Kirjassa perehdytään onnistuvan sadon taimikasvatukseen siementen valinnasta, mullasta ja tarvikkeista alkaen. Kirjan vinkit etenevät kronologisesti taimikasvatuksen eri vaiheista toiseen selkeine osineen. Käydään läpi kasvatuksen perusteita ja vinkkejä kohta kohdalta. Jopa vedelle ja kastelulle sekä kasvien tarvitsemalle valolle ja kasvivaloille on omat otsikkonsa. Kirjan lähestymiskulma on nimenomaan hyöty- ja keittiöpuutarha, eli se omavaraisemman elämisen ydin. Suositella ei voi määräänsä enempää, mutta suosittelenpa silti. Hanki tämä kirja!

Taimi, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Sato

Kaunis Taimi-kirja sai jatkoa Sato-kirjalla, joka jatkaa edellisen kirjan tyylikästä ja kuvitusrikasta tyyliä tarjoillen edellistä kirjaa vieläkin muhkeamman, 352 sivuisen puutarhaoppaan, jossa yhdistyy puutarhan 4 vuodenaikaa, sadonkorjuu ja reseptit. Kirja alkaa keittiöpuutarhan perustamisesta ja siihen liittyvistä osa-alueista. Esittelyssä on erilaisia kasvimaamalleja: avomaa, potager eli muotopuutarha, viljelylaatikot ja ruukkupuutarha. Tämän jälkeen siirrytään puutarhan neljään vuodenaikaan, jotka on jaoteltu kevääseen, kesään ja syksy-talveen. Kevään osiosta löytyy ohjeet myös kiinalaiseen kohopenkkiin, jossa kasvatettavat kasvavat kompostin kaltaisessa lämpökohopenkissä, ja joka sopii erityisesti saviselle maalle. Kesän osiossa tarjoillaan puutarhaa sen täydessä loistossa. Omat osiot on tehty mm. herkulliselle ruoalle ja ihanille resepteille, sillä täytyyhän se sato syödäkin! Suosittelen hankkimaan tämän kirjan!

Sato, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Hyvä, paha muovi

Omavaraistelu, säästeliäisyys ja luonnon suojelu kulkevat usein käsi kädessä ja mitä edemmäs omassa omavaraistelussaan etenee, sen tärkeämmäksi nämä asiat tulevat. Miten muovin käyttöä voitaisiin vähentää viisaasti, kysyy kirja ja vastaa siihen. Kirja pureutuu muoviin, sen ekologisuuteen, haittoihin ja hyötyihin asiallisella tasolla, hurmokseen vaipumatta ja tarjoilee samalla käytännöllisiä vinkkejä esimerkiksi kauppareissulle, niille jotka haluavat vähentää muovin määrää elämässään. Kirja on silmiä avaava, hyvää luettavaa ajankohtaisesta aiheesta.

Hyvä, paha muovi, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Perinnemestarin remonttikirja

Tämä oli ensimmäinen kirja, jonka ostimme taloa varten, jo ennen kun talo oli edes löytynyt. Kirja on oman alansa eepos, jokaisen vanhassa talossa tai rintamamiestalossa asuvan käsikirja, joka on hyvä hankkia ennen kun ryhtyy remontoimaan taloa, tai kun suunnittelee omaan taloonsa uusia remontteja. Kirja kattaa hirsi- ja rintamamiestaloja ja niiden remontoimisen saloja Suomessa 1800-luvulta 1950-luvulle. Suosittelen lämpimästi hankkimaan kirjan jo ennen kun hankkii vanhan talon tai lähtee remontoimaan sitä. Pelottelun sijaan kirja avaa vanhojen talojen upean maailman eteesi ja ohjastaa lempein ottein niiden korjaamisen saloihin, ja kun kirja on hyllyssä, ei jatkossakaan mene sormi suuhun.

Perinnemestarin remonttikirja, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Aurinkoenergia Suomessa

Jos harkitset aurinkoenergiaa kotiisi tai sinulla on jo käytössä aurinkoenergiaa, tämä kirja on enemmän kuin syytä hankkia. Mitään ihan kevyttä luettavaa kirja ei ole, mutta tässä puhutaankin asiasta isolla A:lla. Kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi oikeastaan kaikki mahdollinen aiheesta aurinkoenergia Suomessa ja kotitalouksien aurinkoenergiset mahdollisuudet. Kirjan avulla tietää mitä tehdä ja miten, jotta oma aurinkoenergia olisi kustannustehokkainta ja toimivaa. Kirjasta löytyy myös aurinkoenergiasanasto, jotta hankintoja tehdessään tietää mistä puhutaan. Yli 200-sivuisen kirjan hintakin on alle kympin, kannattaa siis hankkia omaan hyllyyn matkallaan energiaomavaraisuuteen!

Aurinkoenergia Suomessa, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Nuukaillen eli kuinka pelastin kukkaroni ja maailman

En tiedä pelastiko Laura maailman kirjallaan, mutta kirja pistää miettimään omaa kulutusta rehellisesti. Omavaraistelijat tuppaavat olemaan tervehenkisiä nuukailijoita, joten kirja osuu ja uppoaa pohdinnoissaan, sillä välillä tahto ja ideologia eivät kohtaa kivuttomasti. Joskus tekisi mieli hankkia, mutta omatunto nipottaa. Mihin vedetään raja, miten omaa kulutusta voi hillitä silti kaikesta kieltäytymättä. Kirjassa on paljon pieniä konkreettisia vinkkejä nuukailuun, jokaiselle varmasti löytyy jotakin, Kirja on kovin erilainen nuukailuopas. Se on enemmänkin yhden ihmisen sisäistä keskustelua itsensä kanssa ja siinä samalla pieniä ratkaisuja, joita voi muillekin jakaa. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja!

Nuukaillen, saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa)

Lukuiloa toivotellen
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Laita viestiä alla olevan lomakkeen kautta 
Löydät meidät myös
instagramista

Ihanaa! Kotipuutarhurin puuhien ei tarvitse päättyä sadonkorjuuseen! Syksy on oikeastaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt mm. aikaistavat seuraavan vuoden satoa. Syksy on muutenkin mitä mainiointa kylvöaikaa, sillä maaperä on sopivan kosteaa talven jälkeen keväällä, kun siemenet...

Ensimmäiset pienet yöpakkaset puraisivat Jovelan puutarhaa kaksi viikkoa sitten. Talvi tekee tuloaan. Säiden viilentyessä tämän vanhan talon asukkaat ovat valmistautuneet tulevaan pienillä puhteilla niin sisällä kuin talossakin. Villasukat ovat päivän asuste, palava puu soittaa serenadeja hormeissa ja valon väheneminen saa haukottelemaan jo ennen...

AJANKOHTAISTA! Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus...

Jos kesä ei sateita suonut, alkusyksy on ollut niiden suhteen sangen antelias. Vettä on valunut taivaalta tasaiseen tahtiin päivästä toiseen. Maailma on ollut kuin mikäkin märkä ja harmaa, viluinen villasukka. Vaan mikäs sen mukavampaa onkaan, kuin sytytellä uuneihin tulet sadepäivinä ja hääräillä oman sadon parissa täytellen talvivarastoja...

Sileät, pehmeät ja kiiltävät hiukset ja puhdas pyykki saadaan aikaiseksi yksinkertaisella etikkahuuhteella, johon voi hyödyntää myös puutarhan yrttejä, ja jos viimeisen päälle haluaa tehdä itse, täältä löytyy summittainen vanha etikkaohjekin ajalta 1790-1800

ELOA JA ELOJA

02.08.2021

Tämä kesä ei toden totta ole ollut helppo. Ensimmäistä kertaa hyötypuutarhamme sato on jäämässä sangen surkeaksi kokonaismäärältään. Toki ilon aiheitakin on paljon, ainahan niitä on kun vaan osaa katsella, mutta tällä satokaudella niihin iloihin melkein takertuu, kun viikkoja paahtanut aurinko on näivettänyt hyötykasvit ja yli 8 viikkoa jatkunut...