REMONTTIKIRJOJA

22.05.2021
..vanhan talon ostajalle ja remontoijalle Vanhat talot ovat aarteita, oman aikakautensa helmiä, joita on suotavaa vaalia talon ominaishistoriaa kunnioittaen myös remontoidessa. Kaikkien remontoijien onneksi, remontoidaan sitten rintamamiestaloa tai hyvinkin vanhoja taloja, Suomessa on todella paneuduttu tähän asiaan myös kirjojen saralla. Ohessa omat suosituksemme kaikille vanhaa remontoiville ja vanhoihin taloihin sekä niiden tyylimaailmaan hurahtaneille

Kirjoitus sisältää * -merkittyjä affeliatelinkkejä, mutta aivan yhtä hyvin kirjan voi tietenkin lainata kirjastosta ja tutustua siihen ensin. Perinneremonttikirjat ovat meillä luontainen osa omaa pientä hyötykirjastoamme, jossa kirja on aina saatavilla, kun sitä tarvitsee. Suosittelen lämpimästi hankkimaan ainakin jonkun perinnekorjausoppaan kodin kirjahyllyyn.

Rakentajan pikkujättiläinen

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että tämä kirja ei värikuvilla koreile, mutta kirjan nimi on sangen osuva, tosin sanan pikku olisi voinut jättää pois. 1997 julkaistun massiivisen kirjan kansien väliin on saatu uskomaton määrä arkkitehtuurin professori Panu Kailan siihen mennessä 20 vuotta kestäneen uran kokemuksia historiallisten rakennusten restauroinnista. Kirja opastaa vanhan talon remontoijaa korjaamaan oikein ja kauniisti, käyden läpi kaikki mahdolliset rakennusmateriaalit ja tekniikat, joita vanhojen talojen kunnostajien eteen tulee. Seikkaperäisesti esitellään eri materiaaleja, niiden vaurioita ja korjauskeinoja puusta betoniin ja tiilestä luonnonkiviin, esitellään hyönteisvaurioita, eristyksiä, puurakentamista, rappauksia, tiivistyksiä, erilaisia maalaustekniikoita ja miten missäkin tilanteessa tulisi toimia, kun jokin on halki, syöty tai haperoitunut. Miksi puu on kieroa, miten ulkovuoraus korjataan, miten maalataan maidolla tai valmistetaan keittomaalia, öljymaalia tai kalkkimaalia ja mikä on vikana, kun maalaus ei onnistunutkaan? Kaikkeen löytyy vastaus katosta lattiaan ja sen allekin maapohjan merkeissä. Vaikka kirjassa ei olekaan kauniita värikuvia, musta-valkokuvia löytyy satapäin ja ne kaikki havainnollistavat selkeästi mistä on kyse, oli se sitten eristystä tai tuhoja tehneen hyönteisen tunnistamista jättämiensä jälkien perusteella. Pidän tätä kirjaa oivana vanhan talon omistajan käsikirjana, joka on hyvä löytyä hyllystä sitä hetkeä varten, kun neuvoja tarvitaan välittömästi tai kun suunnitellaan remonttia vanhaan taloon.

Rakentajan Pikkujättiläinen, Talotohtori Panu Kaila, WSOY
Sivumäärä: 661
saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Perinnemestarin remonttikirja

Kirja on oman alansa eepos, jokaisen vanhassa talossa tai rintamamiestalossa asuvan käsikirja, joka on hyvä hankkia vanhaa taloa harkitessaan tai ainakin ennen kun suunnittelee omaan taloonsa uusia remontteja, saati ennen kun ryhtyy remontoimaan taloaan. Kirja kattaa hirsi- ja rintamamiestaloja ja niiden remontoimisen saloja Suomessa 1800-luvulta 1950-luvulle. Liian korjaamisen sijaan esitellään säästävää rakenneremonttia ja annetaan neuvoja ja ohjeita talotekniikan tuomiseen vanhoihin taloihin siten, ettei niiden aikalaisominausuudet mene pilalle. Kirjasta löytyy myös sisustuksellisia neuvoja tapetoinnin ja maalaamisen saralla, oikeat materiaalit valiten. Suosittelen lämpimästi hankkimaan kirjan jo ennen kun hankkii vanhan talon tai lähtee remontoimaan sitä - niin teimme mekin. Muutenkin kirja on sangen positiivinen hengeltään. Pelottelun sijaan kirja avaa vanhojen talojen upean maailman eteesi ja ohjastaa lempein ottein ja selkein värikuvin talon korjaamisen saloihin. Kun kirja on hyllyssä, ei jatkossakaan mene sormi suuhun.

Perinnemestarin Remonttikirja, Hannu Rinne, WSOY
Sivumäärä: 206
saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Perinnemestarin materiaalioppi

Mistä on vanhat talot tehty, kirjan kansikuva kyselee, ja kertoo siitä 200 sivun edestä kirjassa, joka on omistettu huolella rakennetuille ja remontoiduille terveille taloille. Kirjasta löytyy yli sata perinnerakentamiseen liittyvää rakennusmateriaalia, tuotetta, ominaisuutta ja käyttöä perinpohjaisesti esitellen. Kirjaan on saatu mahtumaan omat osansa puulle, tiilille, harkoille, keramiikalle, laastille (sisältäen mm. saven, kipsin ja kalkin sekä sementin), katteille turpeesta peltikattoon, metalleille valuraudasta teräkseen, eristeille pellavasta sammaleeseen ja puukuidusta ilmaan itseensä (sekä lumeen). Pahvi- ja levymateriaaleille on oma osansa kuten erilaisille rakennuspapereillekin, unohtamatta sisustajalle tärkeitä maaleja ja tapetteja sekä talon silmiä, eli ikkunoita. Kirjasta löytyy myös katsanto sisäilman epäpuhtauksiin ja vaarallisiin yhdistelmiin mikrobeista asbestiin. Kirjassa on mahtavasti otettu huomioon sekin, ettei kaikki perinnerakentaminen ole aina ollut terveyden kannalta turvallista (esimerkiksi asbesti), eikä aina parasta mahdollista hyödyltäänkään. Vanhojen talojen rakenteista löytyykin välillä erikoisia aikalaisratkaisuita, joita ei kannata toistaa. Usein otettiin mitä saatavilla oli, kääreistä alkaen. Ei niistä varsinaisesti haittaa ole ollut, muttei hyötyäkään, kirja osaa myös kertoa. Kirja kertoo miten vanhaan taloon voi valita asianmukaisia korvaavia materiaaleja, jotka toimivat terveen talon eduksi. Mitä kannattaa vaalia ja mitä ei, ja mitä tulee kelvottomille rakennusmateriaaleille tehdä, kerrotaan vielä kunkin materiaalin kohdalla erikseen.

Kaiken voi korjata - jos haluaa, kirjassa sanotaan. Tämä kirja kannustaa perinnekorjamaan oikein, oikeilla materiaaleilla ja ymmärtämään käytettyjen materiaalien vaikutuksen omaan taloon. Suosittelen vahvasti kirjaa!

Perinnemestarin materiaalioppi, Hannu Rinne, WSOY
Sivumäärä: 208
saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Perinnemestarin tyylikirja

Perinnemestarin kirjat ovat kovin suosittuja ja välillä ne loppuvat kustantajaltakin. Näin kävi myös Perinnemestarin tyylikirjalle, joka pääsi loppumaan kaikista kirjakaupoista, mutta onneksi sitä on jälleen saatavilla uusintapainosten merkeissä tässä keväällä 2021. Perinnemestarin tyylikirja ei ole konkreettisesti remonttikirja, sillä sen ideana on esitellä eri tyylikausia ominaisilmentymineen ja elementteineen. Perinnemestari Hannu Rinteelle ominaisella pieteetillä tehdyn kirjan avulla vanhan talon omistaja tai ostaja voi tunnistaa oman kotinsa aikalaiskausia ja yksittäisiä sisustuselementtejä, sillä vanhat talot kammataan kirjassa huolellisesti läpi uuneista listoihin 1700-luvulta alkaen. Kirjan avulla voi sisustaa ja inspiroitua eri aikakausien tyyleistä huolella valittujen esimerkkivalokuvien ja selkeiden aikalaiskuvausten opastamana. Kirja ei tyydy kuvailemaan ja kertomaan ainoastaan rakenteita, vaan käy aikalaiskoteja läpi myös sisustuksellisesti huonekaluista verhoihin. Toki kirja esittelee  aikakaudelle ominaisia tyylejä myös julkisivujen osalta, mutta pääpaino kirjassa on kuitenkin sisustuksellisuus. Suosittelen kirjaa kaikille suomalaisesta sisustamisesta ja asumisen historiasta kiinnostuneille ja tietenkin jokaiselle, jolla on vanha aikalaiskoti.

Perinnemestarin tyylikirja, Hannu Rinne, WSOY
Sivumäärä: 352
saatavilla mm. *Adlibris (kirjaverkkokauppa)

Rakennusapteekin käsikirja

Rakennusapteekin käsikirjasta on tullut vanhassa talossa asuvien ja vanhoista taloista kiinnostuneiden keräilykirja, jota ei enää paineta. Tosin Rakennusapteekki saattaa vielä tulevaisuudessa tehdä käsikirjasta uudistetun version. Käsikirja on suuri ja painava, yli 600-sivuinen opas, jonka tarkoituksena on ollut esitellä Rakennusapteekin kautta saatavilla olevia rakennus- ja sisustusmateriaaleja 1700-luvulta 1950-luvulle. Kirja on kuitenkin paljon enemmän kuin vain myyntikatalogi. Sen muhkeasta sisällöstä löytyy valtava määrä selkeästi kuvitettuja perinnerakentamiseen liittyviä tuotteita maaleista upeisiin tapetteihin ja  katkaisijoista valurautauuneihin. Kirjan sivujen avulla voi myös jäljittää vaikkapa oman kodin uunien ikää puhumattakaan siitä, että monelle remontissa tarvittavalle tuotteelle löytyy oikea kauppanimi, jonka perusteella milloin mitäkin on helpompi löytää netistäkin. Kirjassa on myös paljon ohjeita, konkreettisia sekoitussuhteita ja lukemattomia vinkkejä erilaisiin puuhiin talossa.  Jos onnistut löytämään tämän kirjan, tartu siihen, mutta varaudu maksamaan viimeisestä painoksesta jopa 50€, sillä kirjasta on tosiaan tullut jo haluttu keräilykirja.

Rakennusapteekin käsikirja 3, Ringbom Anette, Rakennusapteekki
Sivumäärä: n. 600 (nro. 3:ssa)
Saatavilla vain käytettynä. Jutun julkaisun aikaan ainakin Bookyllä oli muutama kappale myynnissä viimeisenä julkaistua numero 3:sta, ja antikvaari.fissä muutama kappale kirjan ensimmäiseksi ja toiseksi julkaistua versiota.

Suomalainen ikkuna

Kun taloon tehdään julkisivuremonttia ja ehkä ikkunoitakin vaihdetaan tai entisöidään, tämä pieni, mutta kattava suomalaisiin ikkunoihin perehdyttävä kirja on hyvää luettavaa. Kirja esittelee yli 200 sivua erilaisia ikkunoita eri aikakausilta, takakirjan lupaamalla tavalla "krumeluurista selkeään suoraviivaisuuteen". Kirja on sangen kuvakirjamainen, muttei suinkaan tietomäärältään vähäinen. Kukin aikakausi ja tyylilaji on esitelty selkeästi ja informatiivisesti - joskus jopa ikkunan mittoja myöten. Kirja on hurmaava inspiraation lähde erilaisiin ikkuna- ja ikkunakarmimalleihin heloja ja upeita koristeluita tai verhomalleja saati ikkunoiden historiaa unohtamatta. 2011 julkaistua kirjaa ei taida enää löytyä kirjakaupoista, mutta sitä löytyy kyllä vaihtelevasti antikvariaateista sekä tietenkin kirjastosta.

Suomalainen ikkuna, Teppo Korhonen, Multikustannus
Sivumäärä: 240
saatavilla satunnaisesti antikvariaateista mm. * Finlandia Kirja

Talotohtorin värikirja

Kun vanhan talon ulkomaalaus alkaa olla ajankohtaista, tässäpä mainio kirja oikean sävyn ja maalin valintaan, oli maali sitten itse keitettyä, sekoitettua tai ostettua. Kirja on väreihin paneutuva tietokirja ja kirjoitettu sellaisella pieteetillä ja intohimolla pigmentteihin ja maaleihin uppoutuen, että on vaikeaa keksiä mitään, mitä kirjasta ei tässä aiheyhteydessä tietopuolella löytyisi, mutta varsinaisia reseptityyppisiä maalinvalmistusohjeita kirja ei tarjoa. Sen sijaan kirja tarjoilee tukea värin valintaan, käy läpi julkisivun yksityiskohtia listoista pelteihin, kertoo värien tutkimisesta, koemaalauksesta ja pigmenteistä ja lopuksi esittelee kunkin värin eri sävyineen talotohtorin tapaan sangen perusteellisesti. Kirjasta löytyy myös omat osat esimerkiksi 1800-ja 1900-luvun maalausoppaiden väreihin. Kirja on jaettu kolmeen osaan, joista ensimmäinen on yleiskatsaus väreihin ja niiden historiaan. 2. osassa neuvotaan värien valinnassa ulkomaalauksen näkukulmasta ja 3. osa on katsaus perinnepigmentteihin ja niiden ominaisuuksiin sekä käyttöön. 

Kirja on todellinen tietokirja väreistä ja pigmenteistä ja sen anteja voi hyödyntää monessa muussakin puuhassa talon maalaamisen lisäksi. Ymmärtämällä värejä voi myös itse sekoitella erilaisia pigmenttejä ja löytää juuri se omaa silmää eniten miellyttävä perinteinen tai moderni sävy, jota ei valmiit maalien värikartat aina tarjoile.

Talotohtorin värikirja, Panu Kaila, Kustantamo S&S (Schildts Söderströms)
Sivumäärä: 364
saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa).

Perinnemestarin Rintamamiestalo

Vaikka emme itse asukaan rintamamiestalossa, ne ovat itselleni lapsuudesta tuttuja, sillä lapsuuden kotini oli rintamamiestalo. Tästä ja siitä syystä, että kirja on verrattoman hyvä, tämäkin kirja päätyi suosituslistallemme.

Perinnemestarin rintamamiestalo ruotii rintamamiestalot rakenteineen kohta kohdalta ullakolta kellariin, ja neuvoo seikkaperäisesti kuinka näitä taloja remontoidaan alkuperäistä rakennustapaa kunnioittaen siten, että mahdollisimman moni 300 000:sta aikoinaan rakennetusta rintamamiestalosta säilyisi rakennusperinteissämme elävinä ja terveinä koteina seuraavillekin sukupolville. Kirjassa korjataan, kunnostetaan, remontoidaan ja lisäeristetään taloa, uusitaan talotekniikkaa aikalaispositiivisesti sekä tarjotaan vinkkejä ja inspiraatiota aikalaissisustamiseen, uuden ja vanhan yhdistämiseen, tapettien ja kalusteiden valintaan sekä rintamamiestaloon sopivan aikalaistyylisen ja/tai modernin keittiön suunnitteluun. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille rintamamiestaloissa asuville, jotka ovat aikeissa tehdä pieniä päivityksiä tai suurempia remontteja omiin taloihinsa, sekä kaikille, joita rintamamiestalojen historia kiinnostaa, sillä kirja tarjoilee myös hurmaavan aikamatkan näihin ainutlaatuisiin aikalaiskoteihin.

Perinnemestarin Rintamamiestalo, Hannu Rinne, WSOY
Sivumäärä: 256
saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa)

Byggnadsvård

Kotimaisten kirjojen rinnalla kelpaa esitellä myös hurmaava, Erika Åbergin 2021 julkaistu kirja Byggnadsvård, joka voisi kääntyä suomeksi vaikkapa rakennusten vaalijaksi. Kirjasta ei ainakaan vielä ole suomenkielistä versiota, mutta mikäli ruotsi sujuu luettuna, tätä kirjaa voi suositella lämpimästi. Kirjan takana on meilläkin nähdystä, tavallisten ihmisten vanhojen talojen historiaa selvittävästä Talot huokuvat historiaa -ohjelmasta (kaikki 6 kautta katsottavissa Ylen Areenassa) tuttu restauroija ja rakennustutkija Erika Åberg, joka kertoo omakohtaisin esimerkein miten voit saada kotisi restaurointiin ja remontoimiseen aikaa ja energiaa hyviä vinkkejä unohtamatta. Kirja kutsuu lukijansa matkalle Eerikan omaan elämään ja kotiin vanhalla tilalla, jota hän on elvyttänyt uuteen loistoon jo kymmenen vuoden ajan aviomiehensä kanssa, eläen samalla normaalia lapsiperheaikaa. Byggnadsvård on jaettu kymmeen osaan, jotka kertovat käytännöllisin esimerkein rakennusten kunnossapidosta ja kunnostamisesta kestävällä, kotia, ympäristöä, itseä ja perhettä mahdollisimman vähän kuormittavalla tavalla. Oikea hyvän mielen kirja!

Byggnadsvård, Erika Åberg, Norstedts
sivumäärä: 233
saatavilla mm. * Adlibris (kirjaverkkokauppa)

Lukuiloa ja onnistuneita remontteja toivotellen Jovelan Johanna