VEIKEÄ ISTUTUSNOKKA

Nämä veikeät tyypit ovat on istutusnokkia, jolla pienten taimien istuttaminen käy näppärästi. Kurkkaa Jovelan isännän helppo veisto-ohje, joka sopii aloittelijoillekin!

Joskus inspiraatio syntyy hieman erikoisesta lähtökohdasta. Silmä näkee kohdettaan edemmäs. Näin kävi, kun katselin kuvaa linnun kallosta. Tuli mieleen, että sen muoto on karuudessaan kaunis ja kun kalloa kääntää siten, että nokka osoittaa alaspäin, nokkahan on puikon muotoinen. Entä jos linnun kallon veistäisi puusta sormusmalliin, sitähän voisi käyttää taimien ja istutussipulien istutuspuikkona! Näytin kalloa Jovelan isännälle ja kysyin josko testaisimme ideaa. Niin sitten tehtiin ja niin syntyi astetta persoonallisempi istutuspuikko, jota ei tarvitse laskea välillä kädestä taimia istuttaessa.

Pikkupuhde: istutusnokka


Tämä on helppo ohje, joka sopii aloittelijoillekin. Mitään erityisiä puutyökaluja ei tarvita, ainoastaan terävä puukko, kirves ja hiekkapaperia (sekä pora jos haluaa nopeuttaa puuhaa).

Ensin veistetään kirveellä sopiva pala puuta summittaiseen kallon muotoon. Tämä kallo on tehty klapin palasesta.

Sitten veistetään linnun kallon muotoa tarkemmin. Kun kallo on suunnilleen oikeassa mallissa, tehdään silmäaukot. Ne voi kaivertaa puukolla, porata alkuun käsiporalla tai pikaisesti sähköporalla - miten kukin parhaaksi katsoo.

Silmäaukot kaiverretaan ja veistellään kallon läpi etusormelle sopivaan kokoon.

Kun silmäaukko on sopivan kokoinen, kalloon veistetään nokan ura ja pienet sierainaukot, jotta istutusnokka muistuttaisi linnun kalloa. Kun veistelyosuus on valmis, istutusnokka ja erityisesti sen sormiaukko hiotaan hiekkapaperilla.

Lopuksi istutusnokan voi käsitellä pellavaöljyllä, joka suojaa puuta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Istutusnokka on valmis käyttöön!

Testattu ja hyvin toimii!

Näiden katselusta tulee hyvälle mielelle. Virnistelevät tyypit loikoilevat iisopin päällä oman istutusosuutensa jälkeen.

Tällainen pieni idea tällä kertaa! Puutarhailun iloa toivotellen

Jovelan Johanna & Isäntä

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Lokakuu. Lähestyvä talvi viilentää maailman ikkunoiden ulkopuolella. Aamuhämärä saapuu myöhemmin ja iltahämärä aikaisemmin. Lämmityskausi on alkanut, palavan puun äänet tulevat osaksi arkea. Sadonkorjuuta on enää vähän. Luonto riisuu vaatteitaan, me lisäämme niitä. On aika kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, nauttia hiljaisuudesta ja elää...

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!