KERKKÄHERKKUJA

12.04.2023

Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin  toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?

Kirjoitus on julkaistu alun perin toukokuussa 2020.

Tuo kuusenkerkkien lempinimi, metsän vihreä kulta, on sangen osuva, sillä kuusenkerkkä toden totta on hintavaa herkkua. Esimerkiksi kuivattuna kuusenkerkkä maksaa noin 400 euroa kilo. Ahkerat omavaraistelijat saavatkin syödä kuin kuninkaat kerkkäapajilla käytyään, mutta se on hyvä muistaa, että kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos mielii kerätä ja hyödyntää näitä runsaasti A-, K1- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja ja hivenaineita sisältäviä herkkuja, keräämiseen on syytä kysyä lupa, mikäli liikkuu toisen mailla.

Kerkkä on kuusen vuosikasvain, eli verso, jota etelässä ja Lounais-Suomessa kerätään jo toukokuussa kerkän neulasten ollessa vaaleanvihreitä ja pehmeitä.

Kuusenkerkkäjauhe

Kuusenkerkkäjauhe on superfoodien superfoodia. Kuivurikuivattu kuusenkerkkä voi sisältää C-vitamiinia yli 300 mg /100 g.

Huuhtele kuusenkerkät ja laita ne kuivuriin, lämpöasetus maksimissaan 50 C. Kun kerkät ovat täysin kuivia, jauha ne yleiskoneessa jauhoksi. Käytä kerkkäjauhetta monipuolisesti esimerkiksi mausteena, lämpimissä juomissa, leivonnassa, smoothieissa, jogurtin pinnalla ja ruokien koristeena.

Kuusenkerkkäjauheen maku on jännittävä yhdistelmä suolaisuutta, jonka jälkeen mauista nousee esille yrttisyys ja lopuksi maku, jota kuvailisin samaksi, kuin metsän raikas tuoksu sateen jälkeen. Kuusenkerkkäjauhe on mainio mauste esimerkiksi kalalle ja toki lihallekin, kasviksista puhumattakaan. Todella fantastinen maku!

Kuusenkerkkälikööri

2 l kuusenkerkkiä
½ l 40% vodkaa
500 g sokeria
2 dl vettä

Huuhtele kerkät ja laita ne lasipurkkiin. Laita vesi ja sokeri kattilaan. Anna veden lämmetä sen verran, että sokeri sulaa siihen. Sokeriliemi ei saisi olla juurikaan kättä lämpimämpää. Kaada sokeriliemi kerkkien päälle, sekoita. Lisää vodka ja sekoita uudelleen. Säilytä tiiviisti suljettavaa lasipurkkia huoneenlämmössä pimeässä noin kuukauden, jonka jälkeen likööri on valmis pullotettavaksi siivilöinnin jälkeen.

Kuusenkerkkäsiirappi & kuusenkerkkälatte

On vaikeaa olla kehumatta kerkkäsiirapin makua liikaa. Se on todella, todella hyvää, kaiken vaivan väärtiä. Kerkkäsiirapin maku on kuin vanhanajan karamellia raikkaalla metsäisellä lisäyksellä.

1½ l kuusenkerkkiä
1 l vettä
250 g sokeria
250 g fariinisokeria

Huuhtele kerkät ja laita ne kattilaan vesilitran kanssa. Peitä kattila ja anna kerkkien seistä huoneenlämmössä yön yli. Nosta kattila liedelle ja anna kerkkien kiehua rauhallisesti tunnin ajan. Nosta kattila lämmöltä, siivilöi neste ja lisää sokerit. Nosta kattila takaisin lämmölle ja keitä siirappia rauhallisesti puolisentoista tuntia, kunnes siirappi on paksuuntunut. Testaa siirapin rakenne laittamalla teelusikallinen siirappia pieneen astiaan jääkaappiin.

Kuusenkerkkälatte

2½ dl maitoa tai kauramaitoa
1 tl kuusenkerkkäjauhetta
1 rkl kuusenkerkkäsiirappia
vaniljajauhetta

Lämmitä maito. Sekoita kuusenkerkkäjauhe kuusenkerkkäsiirappiin ja lisää maitoon. Vaahdota maitoa halutessasi ja lisää juoman pinnalle hieman vaniljajauhetta.

Kuusenkerkkälimonadi

Mainitsen vielä tuon kuusenkerkkälimonadin ohjeen, jonka julkaisin ensimmäisen kerran jo vuonna 2015. Sen ohje löytyy täältä.

Kuusenkerkkäsatoa jälleen odotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?