KERKKÄHERKKUJA

06.06.2022

Kesäkuu Juuri nyt koko maailma on niin ihanan vihreä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi kuin parhaillaan sesongissaan oleva metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä? Tuo kuusenkerkkien lempinimi on siinä mielessä osuva, että kuusenkerkkä toden totta on hintavaa herkkua. Esimerkiksi kuivattuna kuusenkerkkä maksaa noin 400 euroa kilo. Ahkerat omavaraistelijat saavatkin syödä kuin kuninkaat kerkkäapajilla käytyään, mutta se on hyvä muistaa, että kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos mielii kerätä ja hyödyntää näitä runsaasti A-, K1- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja ja hivenaineita sisältäviä herkkuja, keräämiseen on syytä kysyä lupa, mikäli liikkuu toisen mailla.

Tänään, kuukauden ensimmäisenä maanantaina Tsajut-bolgin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman omavaraistelevien bloggaajien yhteisenä aiheena on villiruoka eri muodoissaan. Me tuomme tuohon yhteiseen vinkkikoppaan kuusenkerkän, jonka parissa olen hääräillyt edeltävällä viikolla säilöen ensimmäisiä herkkuja talveksi. Tällaista tämä omavaraisteleva elämä on - kesä on vasta parin päivän ikäinen, mutta talvea varten laitellaan jo herkkuja säilöön.

Kerkkä on kuusen vuosikasvain, eli verso, joka kerätään touko-kesäkuun vaihteessa kerkän neulasten ollessa vaaleanvihreitä ja pehmeitä.

Kuusenkerkkäjauhe

Kuusenkerkkäjauhe on tosiaan hyvin arvokasta. Kun viimeksi mielenkiinnosta kurkkasin hintaa, pieni pussi maksoi melkein 70 euroa. Kannattaa siis pyyhkäistä kuivurin päältä pölyt ja pistää kerkät kuivumaan! Kuusenkerkkäjauhe on superfoodien superfoodia. Kuivurikuivattu kuusenkerkkä voi sisältää C-vitamiinia yli 300 mg /100 g.

Huuhtele kuusenkerkät ja laita ne kuivuriin, lämpöasetus maksimissaan 50 C. Kun kerkät ovat täysin kuivia, jauha ne yleiskoneessa jauhoksi. Käytä kerkkäjauhetta monipuolisesti esimerkiksi mausteena, lämpimissä juomissa, leivonnassa, smoothieissa, jogurtin pinnalla ja ruokien koristeena.

Kuusenkerkkäjauheen maku on jännittävä yhdistelmä suolaisuutta, jonka jälkeen mauista nousee esille yrttisyys ja lopuksi maku, jota kuvailisin samaksi, kuin metsän raikas tuoksu sateen jälkeen. Kuusenkerkkäjauhe on mainio mauste esimerkiksi kalalle ja toki lihallekin, kasviksista puhumattakaan. Todella fantastinen maku!

Kuusenkerkkälikööri

2 l kuusenkerkkiä
½ l 40% vodkaa
500 g sokeria
2 dl vettä

Huuhtele kerkät ja laita ne lasipurkkiin. Laita vesi ja sokeri kattilaan. Anna veden lämmetä sen verran, että sokeri sulaa siihen. Sokeriliemi ei saisi olla juurikaan kättä lämpimämpää. Kaada sokeriliemi kerkkien päälle, sekoita. Lisää vodka ja sekoita uudelleen. Säilytä tiiviisti suljettavaa lasipurkkia huoneenlämmössä pimeässä noin kuukauden, jonka jälkeen likööri on valmis pullotettavaksi siivilöinnin jälkeen.

Kuusenkerkkäsiirappi & kuusenkerkkälatte

On vaikeaa olla kehumatta kerkkäsiirapin makua liikaa. Se on todella, todella hyvää, kaiken vaivan väärtiä. Kerkkäsiirapin maku on kuin vanhanajan karamellia raikkaalla metsäisellä lisäyksellä.

1½ l kuusenkerkkiä
1 l vettä
250 g sokeria
250 g fariinisokeria

Huuhtele kerkät ja laita ne kattilaan vesilitran kanssa. Peitä kattila ja anna kerkkien seistä huoneenlämmössä yön yli. Nosta kattila liedelle ja anna kerkkien kiehua rauhallisesti tunnin ajan. Nosta kattila lämmöltä, siivilöi neste ja lisää sokerit. Nosta kattila takaisin lämmölle ja keitä siirappia rauhallisesti puolisentoista tuntia, kunnes siirappi on paksuuntunut. Testaa siirapin rakenne laittamalla teelusikallinen siirappia pieneen astiaan jääkaappiin.

Kuusenkerkkälatte

2½ dl maitoa tai kauramaitoa
1 tl kuusenkerkkäjauhetta
1 rkl kuusenkerkkäsiirappia
vaniljajauhetta

Lämmitä maito. Sekoita kuusenkerkkäjauhe kuusenkerkkäsiirappiin ja lisää maitoon. Vaahdota maitoa halutessasi ja lisää juoman pinnalle hieman vaniljajauhetta.

Kuusenkerkkälimonadi

Mainitsen vielä tuon kuusenkerkkälimonadin ohjeen, jonka julkaisin ensimmäisen kerran jo vuonna 2015. Sen ohje löytyy täältä.

Kesäkuun alun kuulumisia

Kerrotaan nyt samalla hieman kuulumisiakin täältä, kun kuu on taas vaihtunut.

Syreenikaari kukkii taas niin kauniisti ja sitruunapuutkin ovat vihdoin päässeet ulos kun yölämpötilat ovat asiallisia. Etupihalla oleva sitruunapuu on uudelleen aivan täynnä kukkaa ja pieniä sitruunan alkujakin on mukavasti. Toinen sitruunapuu hieman kiukutteli talvella. Tipautti mielenosoituksellisesti melkein kaikki lehtensäkin, mutta on jo tehnyt uudet tilalle ja kaksi kukkaakin se teki kesän kunniaksi.

Baya Marisa -omenapuut ovat niin täynnä kukkia, että ohi kävellessä on pakko huokailla ääneen. On se vaan niin kaunis omenapuu. Kaikki kolme ovat kauttaaltaan kukkien peittämänä, mutta pölyttäjiä saisi olla nyt enemmän, jotta satokin saadaan komeaksi.

Lipstikka tuossa viljelylaatikossa on jo tavalliseen tapaan ensimmäisessä sadossaan tälle kesälle. Tänä vuonna laitoin lisää lipstikkaa kasvamaan muuallekin, sillä lipstikkaa meillä kuluu pitkin vuotta todella paljon.

Aloe vera, laakerinlehti ja kaikki ihanat yrtit ovat päässeet ulos. Kasvihuoneessa maatiaislajike Alma, eli vanhanajan omenapaprika tekee ihanan paljon hedelmiä. En malta odottaa, että saamme maistaa ensimmäistä hedelmää. Alman sanotaan olevan paras paprika uunipaprikoita valmistettaessa. Sen seinämät ovat paksut ja muoto nimensä mukaisesti omenamainen.

Tässä siirretään mesimarjalasta mesimarjoja, sillä selkä- ja olkasairauteni vuoksi en enää kykene pitämään mesimarjalaa rikkaruohovapaana. Mesimarjat siirrettiin kahdeksaan istutuskassiin, joissa niiden huoltaminen käy helpommin. Oikealla, arvaatte oiken, tarhamaltsaa. Se on vaan niin ihana kasvi, että kerran kuussa on saatava tallettaa kuva muistoihin tänne. Nyt tarhamaltsalassa alkaa olla niin tiivis tunnelma, että harvennamme sitä jo syömällä. Muutama taimi sieltä ja täältä värittää salaatin superfood-lehdillään.

Paras ja toimivin amppeli koskaan!

Meillä kasvaa tänä vuonna kaikki kurkut amppeleissa, koska kasvihuoneessa täytyy ottaa kaikki tila käyttöön. Ensimmäisiä kurkkuja päästään syömään jo, sillä tänä vuonna valitsin kasvihuonekurkkulajikkeeksi minikurkun, joka tekee normaalin paksuisia, mutta vain noin 10-15 cm pitkiä kurkkuja.

Tuon selkä- ja olkahommelini vuoksi en voisi olla onnellisempi näistä amppeleista, jotka ostin puutarha.com verkkokaupasta jo alkuvuodesta, kun pelkäsin että amppelit loppuvat keväällä kesken. Yhteen amppeliin mahtuu 6 litraa multaa ja sen vesivarasto on 2 litraa. Amppelit ovat siis altakasteluamppeleita. On melkoinen ero, kun amppeleita ei tarvitse kastella päältä, vaan vesi kaadetaan noista kyljen aukoista sisälle. Vettä sille varattuun osastoon mahtuu tosiaan 2 litraa ja jos amppeli olisi ulkona, samat aukot sylkevät liiat vedet pois. Viime kesänä, kun oli järjettömän kuumaa (taas), tuntui, että kurkkuja saa kastella ihan koko ajan ja silti ne eivät saa tarpeekseen, vaan kiukuttelevat. No, nyt pääsen helpommalla. 2 litraa karkaamatonta vettä sentään tovin kestää. Ovat muuten edullisiakin nuo amppelit, 5,95€ kpl ja kestäviä!. Siltä varalta, että joku toinenkin voisi hyötyä näistä, laitan tuohon alle myyjän videon, josta näkee miten amppelit toimivat.

Kuvassa on märkää, koska suihkutin juuri kasvihuoneen kunnollisen siivouksen päätteeksi.

Kirppislöytöjä

Voi miten ihanaa oli käydä kirppiskierroksella helatorstaina, kun kahteen vuoteen ei ole sitä iloa saanut kokea. Lähikaupungissa oli avoimet kirppikset -päivä. Ihan tavalliset kodit availivat porttejaan omine kirppispöytineen. Tein kyllä niin ihania löytöjä, ettei tosikaan. Iso kalastajalangasta taidokkaasti virkattu parisängyn päiväpeitto 20 euroa, kauniita kankaita, suloinen kori, upea puurasia ja vielä kauan kaivattu emalisiivilä juustokokkailujani varten. Rahaa ei kulunut yhteensä kuin rapian 30 euroa, joten reissu kannatti kaikin tavoin!

Sellaisia tänne kuuluu, kerkkiä, kirppiksiä ja paljon puutarhapuuhia töiden lomassa. Lomakin jo häämöttää kalenterissa juhannusta ennen ja jatkuu aina tuonne elokuulle saakka. Taidankin olla hieman loman tarpeessa, se on sanottava. Puuhia on piisannut, mutta se on sitä elämää.

Vaan mitä kuuluukaan muille omavaraisteleville bloggaajille ympäri Suomea?

Seuraavat bloggaajat ilahduttavat teitä tarinoillaan tänään,6.6.2022, klo. 09 alkaen:

Kasvuvyöhykkeellä 2:
Sarin puutarhat .
Oma tupa, tontti ja lupa .
Kasvuvyöhykkeellä 3:
Tsajut .
Villa Varmo .
Evil Dressmaker .
Pilkkeitä Pilpalasta .
Rakkautta ja maan antimia .
Metsäläisten elämää .
Varmuusvara .
Kasvuvyöhykkeellä 4:
Puutarhahetki .
Korkeala .
Kasvuvyöhykkeellä 7:
Korpitalo .

Valtavan ihanaa alkanutta kesää ja suloista keskikesän juhlaa, kun sen
aika on jälleen Jovelan Johanna

Asiaa meille? Lähetä viestiä instan kautta tai alla olevalla lomakkeella

VIESTEJÄ

Nimi: Marketta
Viesti: Kuusenkerkät ovat yksi meidänkin lemppareista. Minusta niissä on ihanan sitruksinen maku!
Meidän 'Veinioun' omenapuu meni ja kuoli. Sehän olisi myös tehnyt punamaltoisia omenia. Mahtaiskohan tuo 'Baya Marisa' olla kestävämpi?
Vastaus: No voi ei! Nuo meidän Bayat ainakin ovat olleet kestäviä ja taimiston mukaan ovat sietäneet yli 30 asteen pakkasiakin. Eivät ihan pienestä siis anna periksi :)

Nimi: Rhia
Viesti: Ooh, ihanaa! Olenkin miettinyt että miten voisin hyödyntää kuusenkerkkää paremmin. Tein viime keväänä kerkkäsiirappia ja kun ollaan oltu niin terveinä koko talvi, ne ovat jääneet käyttämättä. En ole osannut käyttää sitä ennaltaehkäisevästi. Kiitos siis näistä useista vinkeistä ja ohjeista.
Vastaus: Kerkkäsiirappi on niin namia, että senhän voi käyttää ihan herkkunakin leivonnassa, jälkiruoissa sun muissa. Siirappi ei ehkä niin hirmuisen terveellinen olekaan, kun sen pitkä keittoaika aika hyvin hoitelee sen, että vitamiinit nousevat keitoksesta höyrynä ilmaan ;)

Nimi: Mirja, Korpitalo
Viesti: Sinulla aina löytyy niin uusia kasveja, etten ole koskaan kuullutkaan 😁 Lipstikka aina tunkee aikaisin esiin, oon sitä kuivatellut, mutta sen maku on niin voimakas, että tahtoo meillä jäädä käyttämättä...Pitäisi aloitella varmaan varovaisemmin 😀
Vastaus: Oi! Taitaa olla niin, että mun uudet on ikivanhoja lajikkeita, kun tunnun olevan erityisen viehättynyt niihin ;) Baya Marisa tosin ei ole vanha, vaan melko uusi lajike. Lipstikka on tosiaan maukas ja vahva, mutta sopivina määrinä niin uskomattoman hyvällä aromilla varustettu yrtti, että sitä kannattaa kyllä käyttää. Lipsikan lempinimihän on Maggi-yrtti tai lihaliemiyrtti, sillä alun perin lihaliemikuutioissa maku tuli nimenomaan lipstikasta. Nykyään maku lienee korvattu korvikearomeilla.

Uusimmat julkaisut

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...

SULOINEN SUOPA

24.07.2022

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä- elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Nyt kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta. Kirjoitus on...

Heinäkuu saapui helteineen ja hyötypuutarhassa on melkein kaikki hyvin! Kuun ensimmäisenä maanantaina omavaraistelevat bloggaajat kokoontuvat jälleen Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaamana yhteisen aiheen äärelle, joka tällä kertaa on paras oma säilöntäohje sekä itseäni inspiroiva viihde, joka voi olla ohjelma, podcast, mitä tahansa!...

FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa...