KERKKÄHERKKUJA

12.04.2023

Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin  toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?

Kirjoitus on julkaistu alun perin toukokuussa 2020.

Tuo kuusenkerkkien lempinimi, metsän vihreä kulta, on sangen osuva, sillä kuusenkerkkä toden totta on hintavaa herkkua. Esimerkiksi kuivattuna kuusenkerkkä maksaa noin 400 euroa kilo. Ahkerat omavaraistelijat saavatkin syödä kuin kuninkaat kerkkäapajilla käytyään, mutta se on hyvä muistaa, että kerkkien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos mielii kerätä ja hyödyntää näitä runsaasti A-, K1- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja ja hivenaineita sisältäviä herkkuja, keräämiseen on syytä kysyä lupa, mikäli liikkuu toisen mailla.

Kerkkä on kuusen vuosikasvain, eli verso, jota etelässä ja Lounais-Suomessa kerätään jo toukokuussa kerkän neulasten ollessa vaaleanvihreitä ja pehmeitä.

Kuusenkerkkäjauhe

Kuusenkerkkäjauhe on superfoodien superfoodia. Kuivurikuivattu kuusenkerkkä voi sisältää C-vitamiinia yli 300 mg /100 g.

Huuhtele kuusenkerkät ja laita ne kuivuriin, lämpöasetus maksimissaan 50 C. Kun kerkät ovat täysin kuivia, jauha ne yleiskoneessa jauhoksi. Käytä kerkkäjauhetta monipuolisesti esimerkiksi mausteena, lämpimissä juomissa, leivonnassa, smoothieissa, jogurtin pinnalla ja ruokien koristeena.

Kuusenkerkkäjauheen maku on jännittävä yhdistelmä suolaisuutta, jonka jälkeen mauista nousee esille yrttisyys ja lopuksi maku, jota kuvailisin samaksi, kuin metsän raikas tuoksu sateen jälkeen. Kuusenkerkkäjauhe on mainio mauste esimerkiksi kalalle ja toki lihallekin, kasviksista puhumattakaan. Todella fantastinen maku!

Kuusenkerkkälikööri

2 l kuusenkerkkiä
½ l 40% vodkaa
500 g sokeria
2 dl vettä

Huuhtele kerkät ja laita ne lasipurkkiin. Laita vesi ja sokeri kattilaan. Anna veden lämmetä sen verran, että sokeri sulaa siihen. Sokeriliemi ei saisi olla juurikaan kättä lämpimämpää. Kaada sokeriliemi kerkkien päälle, sekoita. Lisää vodka ja sekoita uudelleen. Säilytä tiiviisti suljettavaa lasipurkkia huoneenlämmössä pimeässä noin kuukauden, jonka jälkeen likööri on valmis pullotettavaksi siivilöinnin jälkeen.

Kuusenkerkkäsiirappi & kuusenkerkkälatte

On vaikeaa olla kehumatta kerkkäsiirapin makua liikaa. Se on todella, todella hyvää, kaiken vaivan väärtiä. Kerkkäsiirapin maku on kuin vanhanajan karamellia raikkaalla metsäisellä lisäyksellä.

1½ l kuusenkerkkiä
1 l vettä
250 g sokeria
250 g fariinisokeria

Huuhtele kerkät ja laita ne kattilaan vesilitran kanssa. Peitä kattila ja anna kerkkien seistä huoneenlämmössä yön yli. Nosta kattila liedelle ja anna kerkkien kiehua rauhallisesti tunnin ajan. Nosta kattila lämmöltä, siivilöi neste ja lisää sokerit. Nosta kattila takaisin lämmölle ja keitä siirappia rauhallisesti puolisentoista tuntia, kunnes siirappi on paksuuntunut. Testaa siirapin rakenne laittamalla teelusikallinen siirappia pieneen astiaan jääkaappiin.

Kuusenkerkkälatte

2½ dl maitoa tai kauramaitoa
1 tl kuusenkerkkäjauhetta
1 rkl kuusenkerkkäsiirappia
vaniljajauhetta

Lämmitä maito. Sekoita kuusenkerkkäjauhe kuusenkerkkäsiirappiin ja lisää maitoon. Vaahdota maitoa halutessasi ja lisää juoman pinnalle hieman vaniljajauhetta.

Kuusenkerkkälimonadi

Mainitsen vielä tuon kuusenkerkkälimonadin ohjeen, jonka julkaisin ensimmäisen kerran jo vuonna 2015. Sen ohje löytyy täältä.

Kuusenkerkkäsatoa jälleen odotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Basilika on Vuoden vihannes, eli HeVi 2024, mutta tiedätkö, mikä on tulsi, eli pyhäbasilika? Jos lajike ei ole tuttu tai haluat tutustua basilikan erilaisiin lajikkeisiin, käy peremmälle! Tässä julkaisussa puhutaan basilikoista, niiden kasvattamisesta, eri lajikkeista ja tuosta mystisestä pyhäbasilikasta, joka tiedetään erityisen terveelliseksi...

Hyvää päivää puutarhakärpäsen pureman saaneet, ja tervetuloa altistumaan puutarhakuumeelle! Täältä löydät sekä vuoden 2024 puutarhatapahtumia että omia suosikkejani taimien ja siementen hankintaan!

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Garlandin lämmittävässä juurrutusjärjestelmässä taimien esikasvatus on astetta käytännöllisempää. Kun esikasvatukseen yhdistää vielä juuriston kasvua edistävät Air-Pot viljelyruukkukut, taimista ja niiden juurista tulee vahvoja ja satoisia.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Kireä pakkanen on paukkunut puissa ja nurkissa, mutta ei aikaakaan, kun ollaan taas keväässä, ja sehän tietää sitä, että uusi satokausi alkaa! Miten ihanan kutkuttavaa!