KERKKÄLIMONADI

18.04.2019

Vanhan ajan perinteinen limonadi maustetaan näin keväällä kuusenkerkillä ja sitruunalla. Loistava juoma myös kevään juhliin kivennäisveden kanssa! Alkuperäinen resepti on julkaistu Jovelan talopäiväkirjassa vuonna 2015.

Maltillinen kerkkien keruu ei juurikaan häiritse puuta, käy ilmi Metsäntutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta. Ennen kun suuntaat metsään keräämään kuusenkerkkiä, muistathan kuitenkin, ettei kerkkien kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos et ole asialla omassa

Perinteinen sitruunalimonadi

kuusenkerkällä

1,2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl kuusenkerkkää hienoksi silputtuna
2,5 dl (3-4 isoa sitruunaa) sitruunamehua
5 dl vettä

Laita 2,5 dl vettä, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan ja kuumenna seos. Anna sokerin sulaa veteen. Nosta liedeltä. Silppua kuusenkerkkä, jos sinulla on mortteli, riko hieman kuusenkerkän rakennetta. Jos morttelia ei ole, laita kerkkäsilppu pakastepussiin ja kauli yli kunnes neulasista tihkuu nestettä. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se  kerkkäsilpun kanssa lämpimään nesteeseen. Lisää lopuksi loput vedestä (2,5 dl) ja anna juoman tekeytyä vuorokauden. Siivilöi ennen pullotusta.

Vinkki!

Vanhan ajan limonadi on makeaa, ja maistuukin parhaalta yhdistettynä poreilevaan kivennäisveteen tai kuohuviiniin. Kokeile tätä juomaa myös täytekakkujen kostuttajana ja ylläty sen tuomasta raikkaudesta! Aikuiseen makuun kuohuviinin kanssa sekoitettu juoma jäätyy hurmaavaksi sorbetiksi. Kokeile kuusenkerkkälimonadia myös jääpaloina, jotka eivät laimenna juomaa, vaan tuovat siihen viehättävän raikkaan maun.

Otetaan malja keväälle ja tulevalle kesälle!

Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna

Kuvat: Pixbay

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Toukokuu Ihana, ihana toukokuu on täynnä kasvun voimaa ja lupauksia kesästä. Tänä vuonna talven kynnet pitivät meitä jäisessä otteessaan tavanomaista pidempään, mutta nyt kevät on vihdoin päässyt kunnolla käyntiin. Linnut laulavat, aurinko kutittelee varpaita jos niille uskaltaa jo valoa näyttää ja mullasta nousee voimalla vihreää elinvoimaa....

Ongelmia puutarhassa? Ehkäise ja käy vastahyökkäykseen hyönteisten, kukkien ja yrttien avulla, jotka auttavat karkottamaan tuhohyönteisiä ja houkuttelevat tilalle sadon kannalta hyödyllisiä torjuntahyönteisiä ja pölyttäjiä. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.04.2019.

Kyllä on peruna kaunista ruokaa, eikä vain kaunista, vaan myös terveellistä. Voidaan ihan puhua superruoasta! Tänään ajattelin jutustella hieman erilaisista perunoista ja niiden kotiviljeystä ja siitä, miksi peruna on niin hyvää ja terveellistä ruokaa.

Eipä tätä aihetta voi nyt mitenkään sivuuttaa, valitettavasti. Odotettu maaliskuu alkoi aurinkoisena, mutta ensimmäisen kevätkuukauden iloa himmentää Euroopan syttyminen liekkeihin juuri kun maailman piti alkaa hoivaamaan pandemian aiheuttamia haavojaan. Euroopan yllä leijunut musta pilvi satoi juuri sen, mitä monet ennustivatkin, ja sen vaikutus...

Paljonko maata tarvitaan ruokaomavaraisuuteen ja miten hyötypuutarha perustetaan? Tästä julkaisusta löytyy täsmätietoa ja vinkkejä helppoon ja rikkaruohottomaan kasvimaahan kumppanuuskasvit huomioiden. Julkaisu on osa Suuntana omavaraisuus -blogiringin julkaisusarjaa, jossa tällä kertaa teemana on vinkit kasvimaan perustamiseen, maanparannus ja...

Helmikuu on alkanut, ja kun kyseessä on kalenterin lyhyin kuukausi, tänään voi jo sanoa, että kevääseen on 3 askelta ja yhtä monta viikkoa. Jos kuukausia katsotaan, niin kolmen kuukauden kuluttua hedelmäpuutkin kukkivat jo. Niin lähellä, ja niin pitkä, ihana kevät odottaa meitä kaikkia