KERKKÄLIMONADI

18.04.2019

Vanhan ajan perinteinen limonadi maustetaan näin keväällä kuusenkerkillä ja sitruunalla. Loistava juoma myös kevään juhliin kivennäisveden kanssa! Alkuperäinen resepti on julkaistu Jovelan talopäiväkirjassa vuonna 2015.

Maltillinen kerkkien keruu ei juurikaan häiritse puuta, käy ilmi Metsäntutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta. Ennen kun suuntaat metsään keräämään kuusenkerkkiä, muistathan kuitenkin, ettei kerkkien kerääminen kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos et ole asialla omassa

Perinteinen sitruunalimonadi

kuusenkerkällä

1,2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 dl kuusenkerkkää hienoksi silputtuna
2,5 dl (3-4 isoa sitruunaa) sitruunamehua
5 dl vettä

Laita 2,5 dl vettä, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan ja kuumenna seos. Anna sokerin sulaa veteen. Nosta liedeltä. Silppua kuusenkerkkä, jos sinulla on mortteli, riko hieman kuusenkerkän rakennetta. Jos morttelia ei ole, laita kerkkäsilppu pakastepussiin ja kauli yli kunnes neulasista tihkuu nestettä. Purista sitruunoiden mehu ja lisää se  kerkkäsilpun kanssa lämpimään nesteeseen. Lisää lopuksi loput vedestä (2,5 dl) ja anna juoman tekeytyä vuorokauden. Siivilöi ennen pullotusta.

Vinkki!

Vanhan ajan limonadi on makeaa, ja maistuukin parhaalta yhdistettynä poreilevaan kivennäisveteen tai kuohuviiniin. Kokeile tätä juomaa myös täytekakkujen kostuttajana ja ylläty sen tuomasta raikkaudesta! Aikuiseen makuun kuohuviinin kanssa sekoitettu juoma jäätyy hurmaavaksi sorbetiksi. Kokeile kuusenkerkkälimonadia myös jääpaloina, jotka eivät laimenna juomaa, vaan tuovat siihen viehättävän raikkaan maun.

Otetaan malja keväälle ja tulevalle kesälle!
Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?