Porkkana pitää valosta ja kuohkeasta maasta, jossa sen ei tarvitse taistella maa-aineksen tiukkuutta vastaan kasvaessaan. Luonnollisesti kivet, oksat ja muut kasvua haittaavat esteet on hyvä poistaa mullasta ennen kylvöä, mutta maa-ainesta voi myös muokata porkkanoille suotuisammaksi tarpeen mukaan. Mullan sekaan voi laittaa esimerkiksi hieman hienoa hiekkaa, jos se tuntuu liian tiiviiltä porkkanoille.
Porkkana suosii tasaista, muttei liiallista kosteutta ja erityisesti booria sisältäviä lisäravinteita, mutta liiallinen typpi ei ole suotavaa, sillä se vie porkkanoilta maun ja vaikuttaa myös niiden säilyvyyteen. Porkkanoille ei siten kannata antaa esimerkiksi nokkosvettä.
Porkkanat voi kylvää syys- ja talvikylvönä, jolloin porkkanat ovat hyvässä kasvussa seuraavana keväänä ennen, kun niiden tuholaiset lähtevät liikkeelle. Keväisin kylvön voi tehdä jo aikaisin. Ensikertalaisen ei kannata huolestua jos porkkanamaalla ei tunnu tapahtuvan mitään, sillä porkkana itää hitaasti ja saattaa ottaa kolmatta viikkoakin ennen, kun vilauttaa ensimmäisiä pieniä alkuja mullasta.
Porkkanaa tulee kastella säännöllisesti eritoten itämisvaiheessa ja loppukesästä, jolloin ne tekevät oikean kasvupyrähdyksen. Kun porkkanat alkavat kasvaa ja juures muodostuu, naatin alla oleva osa voi nousta mullan pinnalle. Porkkanan laki kannattaa peittää mullalla tai vaikkapa ruohokatteella, jotta se ei vihertyisi valossa. Porkkanan laen vihertymä ei ole haitallista, kuten esimerkiksi perunoissa, mutta se tekee porkkanan mausta kitkerän. Laeltaan vihertynyt porkkana on käypää ruokaa, mutta maun vuoksi sen vihreä osa hyvä leikata pois.