SITRUUNAPUUT

07.02.2021

Sitruunoiden kasvattaminen onnistuu myös Suomessa. Miten ihanalta tuoksuukaan ja miten maukkaalta maistuukaan omasta puusta otettu tuore sitruuna Tässä kirjoituksessa kerron omia kokemuksiamme sitruunoiden kasvattamisesta suomalaisissa olosuhteissa ja siitä, millaisia pieniä haasteita olemme kohdanneet matkan varrella, sekä miten haasteet on voitettu vuosien aikana. 

Kirjoitus sisältää *-merkittyjä affiliatelinkkejä.

Sitruunapuu ostetaan yleensä jo hedelmiä kantavana pikkupuuna, mutta toki sitruunapuun voi kasvattaa siemenestäkin. Tällöin kasvattaja joutuu odottelemaan ensimmäistä satoa muutamankin vuoden. Jos haluat kasvattaa sitruunapuun siemenestä, käytä GMO-vapaata luomusitruunaa ja pidä puu huonekasvina. Valmiit pikkupuut ovat yleensä terveitä ja helppohoitoisia, mutta mikäli puussa on jo hedelmiä, tarkista myyntilapusta tai myyjältä, että hedelmät ovat syötäviä (edible). Harvemmin sitruunapuita myydään hedelmineen, joita ei suositella nautittavaksi, mutta muita sitruksia kyllä. Syynä voi olla esimerkiksi puun kasvatuksessa käytetty torjunta-aine.

Kun sitruunapuu saapuu kotiin, vaihda se uuteen ruukkuun ja lannoita puu. Oli puu itse kasvatettu tai pienenä puuna ostettu, älä laita sitruunapuutasi saviruukkuun, vaan käytä mielellään termoruukkua, joka on kevyempi ja siten paremmin hallittavissa jos puu kannetaan kesäksi ulos ja takaisin sisälle talvettumaan. Termoruukku on muutenkin eduksi ja vähentää puun mahdollista lämpötilaoireilua - oireilusta lisää osiossa "sitruunapuu oireilee". Mullan sijaan sitruunapuulle voi käyttää kookosrouhetta, joka on multaa kevyempää ja siten helpottaa puun siirtelyä myöhemmin.

Sitruuna on oikeastaan helppo kasvatettava, vaikka sillä onkin omat pienet oikkunsa. Sitruuna kyllä kertoo mikäli se ei voi hyvin. Se pudottelee lehtiä ja lehtien väri saattaa muuttua. Näistä haasteista selviää yleensä tarkistamalla kasteluväliä ja -määrää sekä lannoitusta. Sitruunapuu pitää säännöllisestä kastelusta, älä anna mullan kuivua kokonaan. Toisaalta, älä kastele liikaakaan! Itse kastelen sitruunapuitamme pari kertaa viikossa kesällä ja kerran viikossa talvella, jolloin puu lepää.

Kuvassa kaksi sitruunapuutamme vuosi sitten.

Sitruunapuu viihtyy kesällä ulkona, joko lämpimällä ja suojaisalla paikalla tai kasvihuoneessa. Säiden viilentyessä syksyllä sitruunapuu on otettava sisälle talvehtimaan. Sitruunapuu talvehtii mieluiten hieman viileähkössä huoneessa ja pitää siitä, jos puuta suihkutellaan säännöllisesti.

Talven aikana sitruunapuu saattaa tipauttaa muutamankin lehden, eikä siitä tule huolestua. Vanhimpia lehtiä putoaa pois ja uusia kasvaa myöhemmin tilalle. Jos puu karistelee lehtiä kunnolla, se kertoo kaipaavansa jotain. Näihin puun stressitiloihin palaamme myöhemmin kirjoituksessa.

Sitruunapuun kukinta ja pölytys

Sitruunan kukat tuoksuvat paratiisimaisen makeilta. Kukkien tuoksu on huumaava ja voimakas. Puut saattavat kukkia melkein ympäri vuoden, paitsi talvella. Meillä kukinta alkaa yleensä varhaiskeväällä, jolloin pölyttäjät ovat vielä talviunilla, mutta kukat voi pölyttää käsin aivan helposti.

Käsin pölyttäminen tapahtuu siten, että otetaan esimerkiksi pensseli, jolla kosketellaan varoen kukan siitepölyisiä heteitä ja viedään sitten pensseli muiden kukkien keskellä oleviin hieman tahmeisiin keskiöpallukoihin, eli emiin. Koskettele pensselillä siitepölyä eri kukissa ja vie siitepölyä eri kukkien emipalloihin.

Kun kukinta loppuu, kukka lakastuu pois ja tilalle kasvaa pieni sitruunan alku. Joskus osa pikkuruisista sitruunoiden aluista ja jopa kukkien nupuista tippuu pois. Siitä ei kannata huolestua jos kastelu, valo ja lannoitus ovat kunnossa, sillä sitruunapuu ei yleensä pysty tuottamaan kaikkia alkuja sitruunoiksi saakka, joten puu ravistelee ylimääräiset alut pois. Hyvälläkään lannoituksella sitruunapuulla ei riitä energiaa ja ravinteita ihan jokaiselle sitruunalle, sillä puu saattaa olla ollut aivan täynnä kukkia ja niistä kehittyneitä pieniä sitruunoita.

Kuvassa pikkuruinen sitruunan alku ja noin kananmunan kokoiseksi ehtinyt sitruuna, jota ei värinsä vuoksi meinaa erottaa lehdistä.

Sitruunoiden kypsyminen meidän olosuhteissamme, kun puun pitää talvehtia sisällä, vie täysikasvuiseltakin hedelmältä pitkän ajan - hyvinkin yli puoli vuotta, mutta kyllä ne silti kypsyvät! Meidän puumme (kuvassa alla) tuottaa n. 15 hedelmää vuosittain. Kovin montaa hedelmää enemmän puun oksat eivät vielä kestäisikään ja puiden oksia joudutaankin usein tukemaan hedelmien ollessa täysikasvuisia.

Puussa on usein samaan aikaan sekä kukkia että kypsiä, raakoja ja aivan pikkuruisia hedelmiä. Talvella keräämme kypsät sitruunat pois, jotta puu saa hieman levähtää. Keskimmäisessä kuvassa sitruunapuu talvehtii ikkunan edessä, kasvilampun alla.

Sitruunapuu oireilee

Vaikka sitruunoiden kasvattaminen ei ole vaikeaa, sitruunapuulla on oikkunsa ja välillä se tuntuu olevan oikea mamselli oikkuineen, syy tosin on kasvattajassa, ei puussa. Sitruunapuu oireilee usein tiputtelemalla lehtiään tai muuttamalla lehtiensä väriä. Jokaisesta tai muutamastakaan putoavasta lehdestä ei ole syytä huolestua. Puu pudottelee välillä lehtiä luontaisena poistumana, erityisesti pääsatokauden lopussa talvella.

Sitruunapuun lehdet kuihtuvat ja/tai putoilevat

Sitruunapuu ei pidä muutoksista, ei valon tai kastelun. Jos ensin olet kastellut liian vähän, puu pudottaa lehtiä. Sitten kun annat vettä tai annat sitä liikaa, puu pudottaa taas lehtiä. Sitruunapuu pitää mediumista, sopivasta kastelusta. Ei liikaa, ei liian vähän, ei seisovaa vettä, eikä kylmää vettä, sillä sitruunapuun juuret ovat hienotunteisia. Muutoksiin puu reagoi tiputtamalla lehtiään, mutta ei huolta, uudet lehdet tulevat kyllä aikanaan. Sitruunapuu tarvitsee lisävaloa talvikaudella. Päivittäinen valon tarve on 8 tuntia. Meidän leveysasteilla ei ulkoa tuleva valo riitä syyskuusta huhtikuulle vaikka puu olisi ikkunan edessä. Liian vähän valoa saava puu ei tee kunnolla satoa, sen lehdet voivat kuihtua tai nahistua ja puu pudottaa lehtiään. Kukinta voi keskeytyä tai jäädä tulematta kokonaan. Hanki siis kasvilamppu! Itse suosin irrallisia kasvilamppuja, jotka voi laittaa kotona jo olevaan valaisimeen. Oiva lisä on pelkän kasvilampun tarvitseva valaisinjohto, jonka voi roikuttaa vaikkapa verhotangosta suoraan sitruunapuun ylle.

Kasvilamppuja

Alla olevassa kuvassa on tavalliseen valaisinjohtoon kiinnitettävä Nelson Gardenin tehokas kasvulamppu (vasemmalla) sekä pienempiä peruskasvilamppuja varjostimineen, kaikkia kolmea (tehokasvilamppua, valaisinjohtoja ja peruskasvilamppuja varjostimineen)  myy mm. *Staypro, joka tarjoaa ainakin tällä hetkellä tilauksille ilmaisen toimituksen.

Juurishokki, ja taas putoaa lehtiä!

Talvella sitruunapuu voi pudottaa lehtiään ns. juurishokin vuoksi lehväosan ja ruukussa olevan juuriston lämpötilaeron vuoksi. Tätä on ilmennyt meilläkin, sillä sitruunapuumme olivat välillä saviruukuissa ja saviruukut ovat talvella sisätiloissa kovin viileitä ja vastaavasti taas kesällä imevät itseensä kasteluvedet. Älä siis käytä saviruukkuja sitruksille!

Vaihdoimme omat sitruunapuumme termoruukkuihin, joita myy mm. Bauhaus. Kuvan termoruukkujen sisähalkaisija on 35 cm ja ne maksoivat alle 2o euroa kpl.

Kuvassa toinen sitruunapuumme ja pomeranssipuu, jonka hedelmät ovat vielä raakoja. Sitruunapuusta on korjattu kypsä sato, jotta puu saa hieman levätä ennen kevättä. Talven lehtikaristelu on jättänyt sitruunapuun melkein kaljuksi latvastaan, mutta pieniä uusia lehtien alkuja on jo näkyvillä.

Seittejä sitruunapuussa

Jos sitruunapuuhun ilmestyy seittejä, varsinkin talvella puun ollessa sisällä, se on saanut seurakseen vihannespunkkeja - ja taas lehtiä varisee. Kukapa sitä tykkäisi jos iholla vipeltäisi tyyppejä erittämässä eritteitään. Kun havaitset seittejä, suihkuttele luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettua torjunta-ainetta pullon ohjeen mukaiseti (esim Spruzit® RTU, kiitos vinkistä Johanna Vireaho) tai laimennettua luontoystävällistä mäntysuopaliuosta (esim. Mäntyeko) puun lehdille, myös alalehdille, kerran päivässä viikon ajan ja mikäli mahdollista, vaihda osa mullasta ja laita puun juuristo jäljelle jääneine vanhoine multineen päiväksi veteen esimerkiksi ämpärissä. Sitruunapuita riivaavat vihannespunkit eivät pidä kosteudesta.

Kuvassa vasemmalla vihannespunkin, jota kutsutaan myös kehrääjäpunkiksi, seittejä. Oikealla sitruunan alku ja purppurasävyisiä lehtiä sitruunapuussa. Purppurasävyiset lehdet ovat normaaleja sitruunapuussa. Yleinen ajatus on, että sitruunapuu tuottaa antosyaaneja nuorten pehmeiden lehtiensä suojaksi UV-säteilyä vastaan, sillä purppuraisuus katoaa lehdistä myöhemmin lehtien kasvaessa ja kovettuessa.

Sitruunat halkeavat puussa

Niinkin voi käydä ja on käynyt meillekin! Syynä voi olla esimerkiksi se, että sitruuna vaan yksinkertaisesti kasvaa liian nopeasti ja kuori ei pysy menossa mukana. Jos halkeilua on edennyt kastelun puute tai helle, syynä on se, että kuivuuden uhatessa sitruunapuu lähettää hedelmilleen stressisignaalin kehottaen hedelmiä kypsymään. Tällöin sitruunan kuori voi haljeta nopeutuneesta kypsymisestä johtuen. Mitään vikaa hedelmässä ei ole, joten poista haljennut hedelmä ja käytä se pois tai pakasta hedelmä kokonaisena.

Näin on käynyt meille kerran, yhden sadon aikana kahden sitruunan verran. Kuvan sitruunat vasemmalla ovat pakastettuja, umpijäässä ja halkeamat ovat hedelmän jäädyttyä suurempia mitä ne alunperin olivat (vain viiltolohkeamia). Oikealla todennäköisesti tuulivaurio hedelmässä, hassua, mutta näinkin voi käydä!

Sitruunapuun lehdet muuttavat väriään

Puu kertoo sinulle, että lannoitus ei ole kunnossa. Sitruunapuu tarvitsee lannoitetta ja usein lannoituksen puute näkyy puun lehdissä. Sitruunapuille on saatavilla hyviä omia lannoitteita mm. Nelson Gardenilta, jota mekin käytämme, mutta lisäksi annamme sitruunapuille kaliumin tasaamiseksi maltillisesti puutuhkaa (1 tl kuukaudessa) sekä epsom-suolaa, joka nimestään huolimatta ei ole suolaa vaan magnesiumsulfaattia, jonka puute heikentää sitruunoiden satoisuutta ja aiheuttaa lehtimuutoksia. Epsom on hyvä ensiapu kun oireilun huomaa. Määräänsä enempää sitä ei tule antaa, ruokalusikallinen puoleen litraan vettä kerran viikossa kahden viikon ajan on riittänyt kuuriluontoisesti, muulloin sama määrä kerran kuussa. Lehtien oireillessa puuta voi voi lisäksi suihkuttaa lämpimällä vedellä, johon on liuoitettu hieman epsomia (tl/0,5l). Epsom-suola on muutenkin loistava puutarhurin pelastaja, jota esimerkiksi tomaatit tuntuvat rakastavan. Olen kerran pelastanut katkenneen tomaatintaimenkin epsomilla, katso kuva tästä.

Epsomia myy mm. luotaistuotekauppa * Hyvinvoinnin.fi

Kuvassa vasemmalla sitruunapuun lehtien signaali siitä, että se kaipaa lannoitetta ja magnesiumia. Viikkoa myöhemmin lehdet olivat taas terveinä Epsom-hoidon jälkeen.

Sitruunapuut pitävät suihkuttelusta. Talviaikaan yritän muistaa suihkutella sitruunapuita kerran viikossa. Kuvassa käyttämäämme Nelson Gardenin sitruslannoitetta, pienessä astiassa on Epsomia, jota on hyvä olla kotosalla puutarhan ensiapuna moneen vaivaan. Ruukuissa on BioProffan kookoskuitua, joka multaa kevyempänä tekee ruukkujen siirtelystä helpompaa.

Sitruunan kasvattaminen lyhyesti

1. Kastele säännöllisesti, ei liikaa, ei liian vähän. Multa ei saisi kuivua kokonaan.
2. Lannoita sitruslannoitteella, esim Nelson Garden ja varaa Epsom-suolaa magnesium-puutosten ehkäisyyn ja hoitoon - Edullista epsomia voit tilata esim. * Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupasta.
3. Varmista, että puu saa valoa, katso kasvivalovinkit ylempää!
4. Älä laita sitruunapuuta saviruukkuun, suosi termoruukkuja, jotka estävät juurishokkia talvisin ja juuripaahdetta sekä janoa kesähelteillä.
5. Talveta sitruunapuu sisällä ja anna sen nauttia kesästä ulkona. Valitse suojaisa ja lämmin paikka sitruunapuulle, joka nauttii lämmöstä, muttei pidä tuulesta.
6. Suihkuttele sitruunapuuta sumutinpullolla, varsinkin talvisin.
7. Kun sitruunapuu kukkii keväällä ennen pölyttäjien heräämistä, pölytä kukat itse - se on helppoa!

Enää ei tarvitse haaveilla tuoreista sitruunoista kaukomailla, sillä niitä voi kasvattaa itsekin. Voin kertoa, että se oman sitruunan tuoksu ja maku maksaa vaivan, eikä sitruunapuista nyt mitään suurta vaivaa olekaan. Kun kantaa pienen sitruunapuun hedelmineen kotiin, seuraavaa satoa voi odottaa jo seuraavana vuonna ja hyvällä huolenpidolla satomäärä kasvaa vuosi vuodelta kunnes sitruunoita ei enää tarvitse kaupasta ostaakaan.

Onnistuneita sitruunasatoja toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

 

VIESTEJÄ

Nimi: Iiris
Viesti: Kuinka usein multia olisi syytä vaihtaa ja minkälainen multasekoitus olisi hyvä?
Vastaus: Noin 3-4 vuoden välein on suositus ja mullan on hyvä olla multavaa, siis ravinteikasta ja mulla sekaan kannattaa sekoittaa hiekkaa sellainen 1/5. Tällä sekoituksella, jonka aikoinaan sain ohjeeksi, meillä on sitruunat voineet hyvin :) Muista lannoittaa puuta vaikkapa tuolla sitruunapuille tarkoitetulla lannoitteella. Pullossa on ohjeet kuinka paljon ja koska :)

Nimi: Iiris
Viesti: Moi! Ymmärsinkö oikein että vihannespunkkien häädössä sitruuna puun juuristo multineen upotetaan päiväksi veteen?
Vastaus: Jos mullanvaihtoaika on muutenkin lähestymässä tai on epäilys, että punkkien munia olisi päätynyt mullallekin (ne eivät muni multaan vaan lehtien alapinnalle), mullan voi vaihtaa ja sitä ennen laittaa puun vanhassa multapaakussaan vesiämpäriin. Se ei kuitenkaan yleensä ole tarpeen. Pese siis ensin lehdet yksi kerrallaan hellästi, ihan vaan otat pesusienen ja vettä ja käyt kunkin lehden läpi hellästi tai suihkuta lehdet myös alapinnoiltaan esimerkiksi tuolla Spruzitsilla ja sen jälkeen suihkuttele puuta vedellä (suihkepullolla) viikon ajan joka päivä, varsinkin sieltä lehtien alapinnoilta, sillä vihannespunkit eivät voi sietää kosteutta. Lehtien alapinnat ovat ne tärkeimmät, koska siellä punkit lymyävät ja munivat :) Jatkossa kannattaa suihkutella puuta aina välillä :)

Nimi: Pertsa
Viesti: Hei! Voiko sitruuna asua syyskuusta lähtien 10 + asteisessa kellarissa? Kaverina 40 watin kasvilamppu.
Vastaus: Luulisin, että voi! Kasvilamppu on varmasti aivan ehdoton. Sitrukset viihtyvät parhaiten talvikautena kun saavat olla viileässä, mutta kannattaa kuitenkin huomioida se, ettei ruukku ole vaikkapa kylmällä lattialla ja muu osa lämpimämmässä. Silloin puu voi pudottaa vaikka kaikki lehtensä. Uudet yleensä kyllä sitten kesällä kasvavat taas takaisin.

Nimi: Henri
Viesti: Hei! Olen yrittänyt kaivaa tietoa mikähän mahtaa vaivata omaa sitruunapuuta mutta mistään ei oikein löydy apuja. Kasvi on nyt 2 vuotias ja kasvoi oikein reippaasti ensimmäiset puolitoista vuotta. Sitten ihan vähälle aikaa kasvatti super nopsaan 2 uuttaa oksaa joihin lehdet, mitkä rapistuivat heti pois. Nykyään näyttää että puu kyllä yrittää kasvaa ja tekee oksia mutta lehtien alut rapistuvat pois ennen kuin pääsevät edes oikeiksi lehdiksi asti, kuituvat siis ihan alkuina jo pois. Puu ei muuten pudota jo isoiksi ehtineitä lehtiä. Lannoituksen ja kastelun pitäisi olla kunnossa eikä näy merkkejä tuholaisistakaan. Olisiko mitään ideaa mikä tässä voi nyt olla pielessä? Olisin laittanut tähän kuvan tilanteesta mutta ei taida olla mahdollista.
Vastaus: Hei! Näyttääkö puu tältä? https://ask2.extension.org/kb/faq.php?id=439829 Joskus syynä voi olla liikakin lannoitus. Sitruunapuu ei kaipaa juurikaan lannoitusta talven aikana. Toinen syy voisi olla veto, josta sitruuna ei pidä. Suosittelisin näyttämään kuvaa sitruunoita myyvälle liikkeelle jos nämäkään eivät kuulosta osuvilta ongelman syiltä :)

Nimi: Ana
Viesti: Mielenkiintoinen juttu sitruunan kasvatuksesta! Olen itse kasvattanut sitruunapuun siemenestä. Nyt se on ehkä 3 vuotta vanha ja n.70cm korkea. Minkä ikäisenä sen voisi odottaa kukkivan, puu on oikein terveen näköinen ja kiiltävä lehtinen.
Vastaus: Sitruunapuu aloittelee kukintaansa usein 3-4 -vuotiaana, joten puusi alkaa lähestyä sitä ensimmäistä kukintaansa :)

Nimi: Katsu
Viesti: Hei!
Minulla olisi pari ehkä tyhmää kysymystä mutta esitän ne silti kun tuntuu että tästä aiheesta löytyy hirveän vähän tietoa. Voiko eri lajeja pölyttää keskenään esim. Limeä ja sitruunaa? Ostin nimittäin limepuun johon tulee tällä hetkellä yksittäisiä kukkia joten en saa niitä pölytettyä ja olisi kiva jos olisi joku toinen lajike limen kaverina. Tässä kyseisessä limepuussa oli kaksi pientä limen alkua tulossa, mutta ne oli ihan mustia tyvestä ja seurailin pari päivää mihin ne kehittyy niin ne musteni entisestään. Onko se mahdollisesti merkki siitä että puu ei ole saanut tarpeeksi lannoitetta ja päättää nyt tiputtaa ne pois? Kiitos etukäteen jo jos ehdit vastaamaam tähän ja antamaan näin aloittelijalle pari vinkkiä. :)
Vastaus: Höpsis! Ihan samoihin kysymyksiin olen itsekin aikoinaan etsinyt vastauksia! Kiva kun kysyit juuri näistä, koska kumpaakaan en ole kirjoituksessa maininnut! Sitrukset voivat kyllä käyttää toisiaan pölytyksessä, esimerkiksi appelsiini ja sitruuna, mutta sitrukset eivät tarvitse toista puuta, edes lajitoveria pölytykseen niin kauan kun kukkia on samaan aikaan ainakin kaksi. Sitrukset pudottelevat ylimääräisiä pikkuruisia hedelmän alkuja esimerkiksi silloin, kun puu karsii omaa satoaan. Se on ihan normaalia. Puu arvioi paljonko satoa se jaksaa tuottaa ja tipauttaa ylimääräiset pois. Itselläkin nuoret puut tekivät tuota alussa ja olin kovin huolissani, mutta selvisi, että puu ei vaan vielä ollut valmis satoon. Tiputtelu voi siis johtua siitä, että puulla ei ole energiaa enempään, se ei joko ole valmis vielä tuottamaan satoa, vaikka muutama alku tulikin, tai siltä puuttuu ravinteita, mutta syitä voi löytyä myös ylikastelusta (tai janosta)  ja valosta. Suomessa sitrukset tarvitsevat lisävaloa muulloin kuin kesällä, sillä meidän valomäärä ei yllä edes 10% siitä mitä sitrus tarvitsee ollakseen satoisa. Puut kehittelevät satoa ympäri vuoden, tavalla jos toisella. Sitrukset ovat tosiaan hieman oikukkaita kasvatettavia näillä leveysasteilla ;) Jos taas puussa oli kunnon hedelmä ja se alkoi mustua, kyseessä voisi olla vaikkapa juurilaho, joka syntyy esim. liikakastelusta ja ruukussa seisovasta vedestä. Itselläkin on joskus ollut pomeranssipuussa pari hedelmää, joihin tuli musta tyvilaikku, ja joka levisi siitä koko hedelmään. Tuolloin poistin ne hedelmät, joissa oli mustaa, vaihdoin mullan ja tasasin kastelua. Se tuntui tepsivän. Tuosta mustalaikkuisuudesta löytyy englanniksi infoa https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/citrus/citrus-fruit-brown-rot.htm Kasvattelun iloa :)

Nimi: Tessa
Viesti: Hei, mainitsit kirjan sitruunoiden kasvatuksesta, suomenkielisen? Kertoisitko kirjan nimen?
Ajattelin yrittää etsiä sitä. Terkuin Tessa
Vastaus: Toden totta, olisin voinut kyllä sen kirjankin mainita, vaikka sen löytäminen on ollut vaikeaa. Ainahan kirjoja kuitenkin tulee nettiantikvariaatteihin. Kyseessä on siis Eva Rönnblom: Sitrushedelmiä omasta puusta ja puutarhasta ja kijkan kustantaja oli Minerva Kustannus.

Nimi: Jenni
Viesti: Moikka! Itellä kasvaa tällä hetkellä 2 pientä sitruunapuuta yhdessä pienehkössä ruukussa. Milloin on sopiva aika laittaa ne omiin ruukkuihinsa? Pelkään, että jos laitan ne liian aikaisin, ne kuolevat. Ja jos laitan ne liian myöhään, juuret kasvavat toisiinsa ja ne tuhoutuvat siirron aikana. Kiitos 😊
Vastaus: Ilman muuta kannattaa ajoissa siirtää suurempaan ruukkuun molemmat. Sitruuna on aika juureva puu ja jotta juuret eivät katkeile erotuksessa, puut kannattaa laittaa omiin ruukkuihinsa ennen kun juuret ovat kietoutuneet toisiinsa. Sitruuna kaipaa kunnon ruukun muutenkin, jos ruukku on liian pieni, puun kasvu on hidasta :)

Nimi: Tomppa
Viesti: Moikka! Luin mielenkiinnolla artikkelia sitrusten kasvatuksesta. Lopussa kuvasit asiaa, joka kävi omalle kohdalle - tuli seittiä puuhun. En tiedä oletko kokeillut mutta olen käyttänyt pidempään kasveille Jaakontaikaa sekä Carbon-kickiä, samalta valmistajalta. On luomulaatuinen ja erittäin riittoisa. Lehdille suihkuttaa niin muutamassa päivässä huomaa eron. Ei muuta kuin mukavaa talvea!
Vastaus: Kiitos, Tomppa! En ole koskaan kuullutkaan kummastakaan mainitsemastasi tuotteesta, joten kävin kurkkaamassa. Nuohan näyttävät lupaavilta!  Täytynee testata molempia tässä joskus. Kiitos vinkistä ja mukavaa talvea myös sinulle!

Nimi: Lea
Viesti: Instassa olen ihaillut sitruunoitasi ennenkin. Kiitos kun kirjoitit niistä myös tänne blogiisi. Meidän kuisti remontoidaan keväällä ja sen jälkeen haluan meillekkin pari sitruunapuuta. Kuisti on lämmin ja aurinkoinen kesät ja talvet. Tulispa kevät jo!!
Vastaus: Kuisti kuulostaa ihanalta paikalta sitruunapuille :) Aurinkoista kevättä sinne, toivottavasti kuistiremppa sujuu nopeasti, niin pääset nuuhkimaan oman sitruunapuun kukkia ja hedelmiä :)

Uusimmat julkaisut

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...