SITRUUNAPUUT

07.02.2021

Sitruunoiden kasvattaminen onnistuu myös Suomessa. Miten ihanalta tuoksuvatkaan ja miten maukkaalta maistuvatkaan omasta puusta otetut tuoreet sitruunat Tässä kirjoituksessa kerron omia kokemuksiamme sitruunoiden kasvattamisesta suomalaisissa olosuhteissa ja siitä, millaisia pieniä haasteita olemme kohdanneet matkan varrella,
sekä miten haasteet on voitettu vuosien aikana. 

Kirjoitus sisältää *-merkittyjä affiliatelinkkejä.

Sitruunapuu ostetaan yleensä jo hedelmiä kantavana pikkupuuna, mutta toki sitruunapuun voi kasvattaa siemenestäkin. Tällöin kasvattaja joutuu odottelemaan ensimmäistä satoa monta vuotta. Jos haluat kasvattaa sitruunapuun siemenestä, käytä GMO-vapaata luomusitruunaa ja pidä puu huonekasvina. Valmiit pikkupuut ovat yleensä terveitä ja helppohoitoisia, mutta mikäli puussa on jo hedelmiä, tarkista myyntilapusta tai myyjältä, että hedelmät ovat syötäviä (edible). Harvemmin sitruunapuita myydään hedelmineen, joita ei suositella nautittavaksi, mutta muita sitruksia kyllä. Syynä voi olla esimerkiksi puun kasvatuksessa käytetty torjunta-aine.

Kun sitruunapuu saapuu kotiin, vaihda se uuteen ruukkuun ja lannoita puu. Oli puu itse kasvatettu tai pienenä puuna ostettu, älä laita sitruunapuutasi saviruukkuun, vaan käytä mielellään termoruukkua, joka on kevyempi ja siten paremmin hallittavissa jos puu kannetaan kesäksi ulos ja takaisin sisälle talvettumaan. Termoruukku on muutenkin eduksi ja vähentää puun mahdollista lämpötilaoireilua - oireilusta lisää osiossa 'sitruunapuu oireilee'. Mullan sijaan sitruunapuulle voi käyttää kookosrouhetta, joka on multaa kevyempää ja siten helpottaa puun siirtelyä myöhemmin.

Kuvassa on kaksi sitruunapuutamme.

Sitruuna on oikeastaan helppo kasvatettava, vaikka sillä onkin omat pienet oikkunsa. Sitruuna kyllä kertoo mikäli se ei voi hyvin. Se pudottelee lehtiä ja lehtien väri saattaa muuttua. Näistä haasteista selviää yleensä tarkistamalla kasteluväliä ja -määrää sekä lannoitusta. Sitruunapuu pitää säännöllisestä kastelusta, älä anna mullan kuivua kokonaan. Toisaalta, älä kastele liikaakaan! Itse kastelen sitruunapuitamme pari kertaa viikossa kesällä ja muutaman kerran kuussa talvella, jolloin puu lepää.

Sitruunapuu viihtyy kesällä ulkona, joko lämpimällä ja suojaisalla paikalla tai kasvihuoneessa. Säiden viilentyessä syksyllä sitruunapuu on otettava sisälle talvehtimaan. Sitruunapuu talvehtii mieluiten hieman viileähkössä huoneessa ja pitää siitä, jos puuta suihkutellaan säännöllisesti.

Talven aikana sitruunapuu saattaa tipauttaa lajikkeesta riippuen jopa melkein kaikki lehtensä, eikä siitä tule huolestua. Vanhimpia lehtiä putoaa pois ja uusia kasvaa myöhemmin tilalle.

Sitruunapuun kukinta ja pölytys

Sitruunan kukat tuoksuvat paratiisimaisen makeilta. Kukkien tuoksu on huumaava ja voimakas. Puut saattavat kukkia melkein ympäri vuoden, paitsi talvella. Meillä kukinta alkaa yleensä varhaiskeväällä, jolloin pölyttäjät ovat vielä talviunilla, mutta kukat voi pölyttää käsin aivan helposti.

Käsin pölyttäminen tapahtuu siten, että otetaan esimerkiksi pensseli, jolla kosketellaan varoen kukan siitepölyisiä heteitä ja viedään sitten pensseli muiden kukkien keskellä oleviin hieman tahmeisiin keskiöpallukoihin, eli emiin. Koskettele pensselillä siitepölyä eri kukissa ja vie siitepölyä eri kukkien emipalloihin.

Kun kukinta loppuu, kukka lakastuu pois ja tilalle kasvaa pieni sitruunan alku. Joskus osa pikkuruisista sitruunoiden aluista ja jopa kukkien nupuista tippuu pois. Siitä ei kannata huolestua jos kastelu, valo ja lannoitus ovat kunnossa, sillä sitruunapuu ei yleensä pysty tuottamaan kaikkia alkujaan sitruunoiksi saakka. Puu siis ravistelee ylimääräiset alut pois. Hyvälläkään lannoituksella sitruunapuulla ei riitä energiaa ja ravinteita ihan jokaiselle sitruunalle, sillä puu saattaa tulla aivan täyteen kukkia ja niistä kehittyneitä pieniä sitruunoita.

Kuvassa pikkuruinen sitruunan alku ja noin kananmunan kokoiseksi ehtinyt sitruuna, jota ei värinsä vuoksi meinaa erottaa lehdistä.

Sitruunoiden kypsyminen meidän olosuhteissamme, kun puun pitää talvehtia sisällä, vie täysikasvuiseltakin hedelmältä pitkän ajan - hyvinkin yli puoli vuotta, mutta kyllä ne silti kypsyvät! Meidän puumme (kuvassa alla) tuottaa n. 15-20 hedelmää vuosittain. Kovin montaa hedelmää enemmän puun oksat eivät kestäisikään ja puiden oksia joudutaankin usein tukemaan hedelmien ollessa täysikasvuisia.

Puussa on usein samaan aikaan sekä kukkia että kypsiä, raakoja ja aivan pikkuruisia hedelmiä. Talvella keräämme kypsät sitruunat pois, jotta puu saa hieman levähtää. Keskimmäisessä kuvassa sitruunapuu talvehtii ikkunan edessä, kasvilampun alla.

Sitruunapuu oireilee

Vaikka sitruunoiden kasvattaminen ei ole vaikeaa, sitruunapuulla on oikkunsa ja välillä se tuntuu olevan oikea mamselli oikkuineen, syy tosin on kasvattajassa, ei puussa. Sitruunapuu oireilee usein tiputtelemalla lehtiään tai muuttamalla lehtiensä väriä. Jokaisesta tai muutamastakaan putoavasta lehdestä ei ole syytä huolestua. Puu pudottelee välillä lehtiä luontaisena poistumana, erityisesti pääsatokauden lopussa talvella. Toiset lajikkeet saattavat pudottaa likimain kaikki lehtensä talvella, mutta ne kasvavat kyllä takaisin.

Sitruunapuun lehdet kuihtuvat ja/tai putoilevat

Sitruunapuu ei pidä muutoksista, ei valon tai kastelun. Jos ensin olet kastellut liian vähän, puu pudottaa lehtiä. Sitten kun annat vettä tai annat sitä liikaa, puu pudottaa taas lehtiä. Sitruunapuu pitää mediumista, sopivasta kastelusta. Ei liikaa, ei liian vähän, ei seisovaa vettä, eikä kylmää vettä, sillä sitruunapuun juuret ovat hienotunteisia. Muutoksiin puu reagoi tiputtamalla lehtiään, mutta ei huolta, uudet lehdet tulevat kyllä aikanaan. Sitruunapuu tarvitsee lisävaloa talvikaudella. Päivittäinen valon tarve on 8 tuntia. Meidän leveysasteillamme ei ulkoa tuleva valo riitä syyskuusta huhtikuulle, vaikka puu olisi ikkunan edessä. Liian vähän valoa saava puu ei tee kunnolla satoa, sen lehdet voivat kuihtua tai nahistua ja puu pudottaa lehtiään. Kukinta voi keskeytyä tai jäädä tulematta kokonaan. Hanki siis kunnon kasvilamppu!

Juurishokki, ja taas putoaa lehtiä!

Talvella sitruunapuu voi pudottaa lehtiään ns. juurishokin vuoksi lehväosan ja ruukussa olevan juuriston lämpötilaeron vuoksi. Tätä on ilmennyt meilläkin, sillä sitruunapuumme olivat välillä saviruukuissa ja saviruukut ovat talvella sisätiloissa kovin viileitä ja vastaavasti taas kesällä imevät itseensä kasteluvedet. Vaihdoimme omat sitruunapuumme termoruukkuihin, jotka ovat toimineet paremmin.

Kuvassa toinen sitruunapuumme ja pomeranssipuu, jonka hedelmät ovat vielä raakoja. Sitruunapuusta on korjattu kypsä sato, jotta puu saa hieman levätä ennen kevättä. Talven lehtikaristelu on jättänyt sitruunapuun melkein kaljuksi latvastaan, mutta pieniä uusia lehtien alkuja on jo näkyvillä.

Seittejä sitruunapuussa

Jos sitruunapuuhun ilmestyy seittejä, varsinkin talvella puun ollessa sisällä, se on saanut seurakseen vihannespunkkeja - ja taas lehtiä varisee. Kukapa sitä tykkäisi jos iholla vipeltäisi tyyppejä erittämässä eritteitään. Kun havaitset seittejä, suihkuttele luonnonmukaisista raaka-aineista valmistettua torjunta-ainetta pullon ohjeen mukaiseti (esim Spruzit® RTU, kiitos vinkistä Johanna Vireaho) tai laimennettua luontoystävällistä mäntysuopaliuosta (esim. Mäntyeko) myös puun  alalehdille, kerran päivässä viikon ajan, ja mikäli mahdollista, vaihda osa mullasta ja laita puun juuristo jäljelle jääneine vanhoine multineen päiväksi veteen esimerkiksi ämpärissä. Sitruunapuita riivaavat vihannespunkit eivät näet pidä kosteudesta.

Kuvassa vasemmalla vihannespunkin, jota kutsutaan myös kehrääjäpunkiksi, seittejä. Oikealla sitruunan alku ja purppurasävyisiä lehtiä sitruunapuussa. Purppurasävyiset lehdet ovat normaaleja sitruunapuussa. Yleinen ajatus on, että sitruunapuu tuottaa antosyaaneja nuorten pehmeiden lehtiensä suojaksi UV-säteilyä vastaan. Purppuraisuus katoaa lehdistä myöhemmin lehtien kasvaessa ja kovettuessa.

Sitruunat halkeavat puussa

Niinkin voi käydä ja on käynyt meillekin! Syynä voi olla esimerkiksi se, että sitruuna yksinkertaisesti kasvaa liian nopeasti, eikä kuori pysy menossa mukana. Jos halkeilua on edeltänyt kastelun puute tai helle, syynä on se, että kuivuuden uhatessa sitruunapuu lähettää hedelmilleen stressisignaalin kehottaen hedelmiä kypsymään. Tällöin sitruunan kuori voi haljeta nopeutuneesta kypsymisestä johtuen. Mitään vikaa hedelmässä ei ole, joten poista haljennut hedelmä ja käytä se pois tai pakasta hedelmä kokonaisena.

Näin on käynyt meille kerran, yhden sadon aikana kahden sitruunan verran. Kuvan sitruunat vasemmalla ovat pakastettuja, umpijäässä ja halkeamat ovat hedelmän jäädyttyä suurempia mitä ne alunperin olivat (vain viiltolohkeamia). Oikealla todennäköisesti tuulivaurio hedelmässä, hassua, mutta näinkin voi käydä!

Sitruunapuun lehdet muuttavat väriään

Puu kertoo sinulle, että lannoitus ei ole kunnossa. Sitruunapuu tarvitsee lannoitetta ja usein lannoituksen puute näkyy puun lehdissä. Sitruunapuille on saatavilla hyviä omia lannoitteita, mutta lisäksi annamme sitruunapuille kaliumin tasaamiseksi maltillisesti puutuhkaa (1 tl kuukaudessa) sekä epsom-suolaa, joka nimestään huolimatta ei ole suolaa vaan magnesiumsulfaattia, jonka puute heikentää sitruunoiden satoisuutta ja aiheuttaa lehtimuutoksia. Epsom on hyvä ensiapu kun oireilun huomaa. Määräänsä enempää sitä ei tule antaa, ruokalusikallinen puoleen litraan vettä kerran viikossa kahden viikon ajan on riittänyt kuuriluontoisesti, muulloin sama määrä kerran kuussa. Lehtien oireillessa puuta voi voi lisäksi suihkuttaa lämpimällä vedellä, johon on liuoitettu hieman epsomia (tl/0,5l). Epsom-suola on muutenkin loistava puutarhurin pelastaja, jota esimerkiksi tomaatit tuntuvat rakastavan. Olen kerran pelastanut katkenneen tomaatintaimenkin epsomilla, katso kuva tästä.

Epsomia myy mm. luotaistuotekauppa * Hyvinvoinnin.fi

Kuvassa vasemmalla sitruunapuun lehtien signaali siitä, että se kaipaa lannoitetta ja magnesiumia. Viikkoa myöhemmin lehdet olivat taas terveinä lannoituksen jälkeen.

Sitruunan kasvattaminen lyhyesti

1. Kastele säännöllisesti, ei liikaa, ei liian vähän. Multa ei saisi kuivua kokonaan.
2. Lannoita sitruslannoitteella ja varaa Epsom-suolaa magnesium-puutosten ehkäisyyn ja hoitoon - Edullista epsomia voit tilata esim. * Hyvinvoinnin.fi -verkkokaupasta.
3. Varmista, että puu saa talvisin riittävästi valoa.
4. Älä laita sitruunapuuta saviruukkuun, suosi termoruukkuja, jotka estävät juurishokkia talvisin ja juuripaahdetta sekä janoa kesähelteillä.
5. Talveta sitruunapuu sisällä ja anna sen nauttia kesästä ulkona. Valitse suojaisa ja lämmin paikka sitruunapuulle, joka nauttii lämmöstä, muttei pidä tuulesta.
6. Suihkuttele sitruunapuuta sumutinpullolla, varsinkin talvisin.
7. Kun sitruunapuu kukkii keväällä ennen pölyttäjien heräämistä, pölytä kukat itse - se on helppoa!

Enää ei tarvitse haaveilla tuoreista sitruunoista kaukomailla, sillä niitä voi kasvattaa itsekin. Voin kertoa, että se oman sitruunan tuoksu ja maku maksaa vaivan, eikä sitruunapuista nyt mitään suurta vaivaa olekaan. Kun kantaa pienen sitruunapuun hedelmineen kotiin, seuraavaa satoa voi odottaa jo seuraavana vuonna ja hyvällä huolenpidolla satomäärä kasvaa vuosi vuodelta kunnes sitruunoita ei enää tarvitse kaupasta ostaakaan.

Onnistuneita sitruunasatoja toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?