TESTISSÄ AIRFRYER

20.02.2021

Reseptejä ja kokemuksia Harvoin joku kodinkone on saanut tämän emännän niin hurmioon, kuin airfryer, jonka hankimme pari kuukatta sitten. Moni mieltää airfryerit friteerauskeittimien korvikkeeksi, mutta ehei! Airfryer on monipuolinen ja sangen mainio ilmauuni, jolla olen nyt valmistanut vaikka mitä, jopa riisipuuroa!

Airfryer pähkinänkuoressa

Airfryer on ruoan rasvaa vähentävä ilmauuni, jossa ilma kiertää 360 astetta kypsennettävän ruoan ympärillä. Meillä airfryerin hankinta johtui siitä, että pieni sähköuunimme ei enää toiminut kunnolla ja kun kokkailemme pääsääntöisesti puuhellalla, emme tarvitse tai halua perinteistä sähköuunia, mutta pikku-uuni on kyllä tarpeen, eikä vähiten kesähelteillä. Ensin en lotkauttanut korvaani airfryereille, hittilaitteita tulee ja menee, mutta kun moni kehui laitetta ja uunin vaihto tuli ajankohtaiseksi, ajattelin tutustua eri airfryereihin taustatyönä, ja yllätyin. Nyt kun meillä on airfryer, olen ajatellut, että hankkisin sellaisen, vaikka meillä olisi sähköliesikin. On se vaan niin näppärä ja toimiva laite! Lisäksi tietenkin ruoan vähärasvaisempi olomuoto on toivottava seikka.

Airfryerillä voi paistaa, paahtaa ja leipoa vähärasvaisempaa ruokaa. Meidän airfryerin valmistajan mukaan laite vähentää ruoan rasvapitoisuutta jopa 90%  ja sen uskonkin, sillä ruoassa oleva tai siihen lisätty rasva poistuu keräinaltaaseen siten, ettei kypsennettävä ruoka ole ylimääräisen rasvan kanssa kosketuksissa. Airfryer on myös n. 1,5 kertaa nopeampi kuin tavallinen uuni, eli säästää siten myös sähköä jo senkin vuoksi, ettei käyttö yleensä vaadi esilämmitystä ja silloinkin kun reseptin myötä tarvitsee, se vie vain minuutin.

Kaikki reseptit ovat yksinkertaisia ja helppoja ilman mitään hifistelyä, tavallista arkiruokaa ja airfryerin monimuotoisuuden testausta. Ihan pikainen maininta vielä siitä, että kypsennettävät ruoat asetellaan laitteen koriin ilmavasti, mutta laitteella saa kypsennettyä enemmänkin ruokaa jakamalla tarvittavan määrän esimerkiksi kahteen osaan ja kypsentämällä molemmat puolivalmiiksi, ja sen jälkeen yhdistämällä nämä yhteiseen loppukypsennykseen, jonka aikana kypsennettävät käännellään kertaalleen. Tämä on ainakin meillä toiminut loistavasti ja esim. 5 hengen annokset ovat valmistuneet vaivatta. Huomaa myös, että resepteissä kypsennysajat ovat omien kokkailujen perusteella arvioituja. Kypsennysaika riippuu toki kypsennettävän koosta, määrästä ja airfryerin tehosta.

Lihapullia ja falafeleja

Lihapullat ovat hyvä esimerkki airfryerin mainiosta kypsytysominaisuudesta. Lihapullista tulee pinnaltaan rapeita, kuten pannulla paistaen ja sisältä lihapullat ovat mehevän kiinteitä. Lisäksi, vaikka käyttäisi rasvaisempaa lihaa, lihapullat eivät ui pohjarasvassa, kuten uunissa paistaen usein käy. Olen paistanut lihapullat samasta perustaikinasta, jota olen käyttänyt vuosia: 600g jauhelihaa, pussi Sysmän luomusipulikeittoa, ½ tl maustepippuria ja 1 muna.

Lihapullat ladotaan airfryerin koriin siten, etteivät ne kosketa toisiaan. Paistoasetus 200 C ja paistoaika lihapullien koosta riippuen 8-10 minuuttia.

Myös falafeleista tulee erinomaisia airfryerissä, jopa parempia kuin mihin olen tottunut. Falafelit eivät olleet kuivia, kuten falafelien kanssa joskus käy. Falafelien reseptin löydät täältä.

Krutongit ja paahdettu halloumi

Nämä molemmat ovat vain yksinkertaisia pikkujuttuja, mutta niiden valmistus airfryerissä on mutkatonta ja nopeaa. Kuvan krutongit ovat ohueksi leikattuja patongin paloja, jotka on sipaistu öljyllä, jossa on valkosipulimurskaa ja persiljaa. Asetus jälleen 200 C ja aika n. 3 min. Vastaavia voi tehdä myös kaupan esipaistetuista patongeista ja sämpylöistä, joista tuleekin airfryerillä erinomaisia nopeasti ja samalla säästää uunin esilämmityksen kokonaan. Krutongit maistuvat mainiosti esimerkiksi salaattien ja keittojen kanssa, mutta myös napostelupaloina juustojen kaverina.

Paahdetut halloumit, joita meillä kuluu kohtuullisen paljon, paistuvat täydellisiksi airfryerissä. Usein lisäämme paahdettuja tai paistettuja halloumikuutioita pyttipannuun tai pastaan lihan sijaan, mutta halloumikuutioita syödään myös salaateissa ja keitoissa. Toistan itseäni, mutta myös halloumista tulee erinomaista airfryerillä. Halloumi kuutioidaan, viipaloidaan, miten nyt kukin haluaa hallouminsa nauttia ja palaset laitetaan airfryerin koriin. Paistan halloumia yleensä 4-5 minuuttia, 200 C, sen jälkeen ravistelen koria ja lisään vielä paistoaikaa muutaman minuutin. Halloumista tulee pinnalta rapeaa ja sisältä pehmeää - täydellistä!

Paahdetut sienet ja juurekset

Myös sienet ovat onnistuneet yllättäen hyvin airfryerillä - uunissahan sienet, erityisesti herkkusienet menevät hieman oudon näköisiksi ja niiden tekstuurikin muuttuu väärällä tavalla kuivan lötköksi. Kun pilkon sienet kulhoon, lisään niihin hieman öljyä ja sen jälkeen sienet ovat valmiita airfryeriin, 200 C. Paistoaika vaihtelee muutaman minuutin paikkeilla sienten tai palojen koosta riippuen. Laitan yleensä ajaksi ensin 5 min, sitten kääntelen sieniä ja lisään hieman aikaa kunnes sienet ovat meheviä ja kypsiä. Suolaa lisään maun mukaan.

Paahdetuista juureksista tulee airfryerissä niin valtavan hyviä niin helpolla, että meillä on syöty paahtojuureksia joka viikko. Kuutioin noppakuutioiksi milloin mitäkin, porkkanaa, perunaa, palsternakkaa, fenkolia, sipulia.. mitä sattuu tekemään mieli ja mitä kaapista löytyy. Taputtelen juurespalat kuiviksi, jotta ne eivät ole vetisty ja laitan palaset kulhoon, johon lorautan hieman öljyä, suolaa ja ehkäpä valkosipulimurskaa jos siltä tuntuu. Usein lisään sekaan myös jotain omaa kuivattua yrttiämme, kuten lipstikkaa. Sen jälkeen juureskuutiot voi nostaa airfryerin koriin ilman kulhon pohjalle jäänyttä öljyä. Kuutioita voi olla melko runsaastikin, sillä ne kutistuvat paahtuessaan. Paistoaika vaihtelee juuresten koon mukaan, mutta aloitan 200 C, 7 minuuttia, sitten ravistelen juureksia ja jatkan kypsennystä muutaman minuutin jaksoissa aina välillä koria ravistellen kunnes juurekset ovat kypsiä ja kauniin paahteisia.

Kanansiivet & broilerin filee

Chicken wingsit, eli kanansiivet ovat varmaan yleisimpiä airfryerin ensikokeiluja, eikä ihme, sillä niistä tulee todella hyviä. Kuvan siivet on laitettu kulhoon, johon kaadoin Hoi sin -kastiketta (kiinalainen bbq-kastike), jossa kierittelin siivet kunnolla. Tämän jälkeen nostin siivet yksitellen leivinpaperille, maustoin siivet vielä currylla, valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Siivet laitetaan airfryerin koriin siten, että ne eivät koske toisiaan. Paisto 200 C, 9 min. Jos tekee enemmän siipiä kerralla mitä koriin mahtuisi, paista vain 7 min, siirrä siivet lautaselle ja tee toinen erä samalla tavalla, ja lisää sen jälkeen ensimmäinen erä takaisin koriin muiden kanssa, sekoita siivet ja paista vielä 3 min, kunnes siivet ovat kypsiä.

Myös broilerin tai kanan filee paistuu loistavasti airfryerissä. Marinoi filee tai sivele se öljyllä, mausta mieleiseksi ja paista 200 C kunnes liha on kypsä. Lihan paksuudesta riippuen tähän menee n. 10 minuuttia. Lihasta tulee todella mehevää ja pinnaltaan rapeaa!

Hasselbackan perunat & mustekalarenkaat

Haselbackan perunat onnistuvat airfryerillä erinomaisesti. Niistä tulee upean rapsakoita pinnalta ja meheviä sisältä. Kirjoitan muutaman vinkin näihin perunoihin kuvan alle. Koska airfryer-juttuun piti saada mukaan myös joku tavallisesti friteerausta vaativa ruoka, valitsin sellaiseksi mustekala-burgerin. Mustekalarenkaathan yleensä friteerataan öljyssä, mutta airfryerillä valmistettuna niistä tulee aivan yhtä hyviä, ellei parempia, sillä ne eivät tihku öljyä. Hampurilainen on hyvin yksinkertainen, mutta yksinkertaisuudessaan herkullinen: vain majoneesilla voideltu hampurilaissämpylä, salaatinlehtiä ja 200 C, 9 min airfryerillä kypsennettyjä mustekalarenkaita, joiden päälle on tiristetty hieman sitruunaa.

Hasselbackan perunat ovat oikeastaan nopeita ja helppoja valmistaa, tarvitaan vain perunoita, öljyä ja suolaa. Puhtaat perunat viipaloidaan siten, etteivät viillot yllä aivan pohjaan saakka - kauhan avulla se onnistuu helposti. Sen jälkeen perunat laitetaan kulhoon ja kieritellään öljyssä. Perunat laitetaan airfryeriin siten, etteivät ne koske tosiaan ja paistetaan 180 C 10 min. Sen jälkeen perunat sivellään uudelleen kevyesti öljyllä ja perunoiden pinnalle ripotellaan suolaa. Kypsennystä jatketaan 10 min, perunan koosta riippuen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Airfryeriin mahtui kerralla 12 perunaa.

Riisipuuro ja Ahvenanmaan pannukakku

Riisipuuroa airfryerillä? Kyllä! Testattuani innoissani kaikkea mahdollista mieleen tulevaa ja aina hämmästeltyäni miten hyvää airfryerillä syntyi, ajattelin, että riisipuuroa sillä nyt ei ainakaan voi tehdä. Olin väärässä. Airfryerillä voi tehdä aivan yhtä hyvää riisipuuroa kuin keittämälläkin ja vieläpä hieman vähemmällä vaivalla, kun ei tarvitse seistä kattilan vieressä hämmentelemässä kolmea varttia, mutta riisipuuron valmistuksessa on muutama oma niksinsä airfryerillä tehden.

Ensinnäkin tarvitaan astia, joka mahtuu airfryeriin. Me hankimme koneen kanssa siihen kuuluvan lisäosan, joka on teflonpinnotteinen yleisvuoka. Suihkaisen ensin vuoan kevyesti suihkerasvalla. Sen jälkeen lisään vedenkeittimessä kiehautetun veden (2 dl), hyppysellisen suolaa ja puuroriisin (2 dl). Riisi ja vesi sekoitetaan ja veden annetaan hautua riisiin 200 C n. 6 min, tarvittaessa pidempään. Sen jälkeen suihkaisen uudelleen hieman rasvaa vuoan reunoille, aivan pieni suihkaus vain ja lisään 0,5 l maitoa. Lämpöasetus lasketaan 180 C ja aika 8 min.

Airfryerillä haudutettu riisipuuro on ollut täyteläistä ja pehmeää. Puuron tähteistä paistoin pannukakun Ahvenanmaan tapaan, myös airfryerillä.

Puuron pinnalle syntyy maitokalvo. Sitä ei tarvitse pelästyä. Se jopa maistuu hyvälle. Nosta maitokalvo varoen lusikalla pois, sekoita puuroa ja lisää loput maidosta (0,5 l). Kypsennä edelleen 180 C ja 8 min. Poista taas kuori ja sekoita puuroa ja kypsennä taas 8 min. Kun puuro alkaa olla melkein valmista, kypsennä sitä enää muutaman minuutin pätkissä kunnes puuro on valmis. Meillä jää yleensä puuroa hieman yli, ja siitäpä saakin mukavasti tehtyä..

Ahvenanmaan pannukakkua

Tähän on vaikeaa antaa selkeitä mittoja, sillä teen pannarin aina mututuntumalla, mutta jos arvioisin, niin tähän airfryer-pannariin menee 2 dl puuroa, 2 munaa, 2 dl maitoa, 2 dl vehnäjauhoja, 1-2 rkl sokeria ja 1,5 tl kardemummaa. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, tekstuurin pitäisi olla jogurttimaista. Airfryerin vuoka suihkaistaan rasvalla, taikina kaadetaan vuokaan ja paistetaan 200 C arviolta 8 minuuttia.

Kerää puuron pinnalle tiivistyvä maito vuoan reunoilta keskiötä kohti lusikan avulla ja nosta pois. Vaikeaa se ei ole ollenkaan!

Aamiaismuffinssit & donitsit

Sunnuntaiaamujen ilo on nopeat munamuffinssit, jotka toden totta syntyvät hetkessä. Riko kulhoon muutama muna, lisää vaikkapa fetaa rouhittuna, persiljaa, juustoraastetta, makkaranpaloja, paprikasilppua, hieman sipulia, mitä mielesi tekee! Annostele seosta silikonivuokiin (kuvan vuoat tulevat airfryerin vuokalisäosan mukana, mutta muutkin tietenkin käyvät) siten, että 1/3 vuoasta jää tyhjäksi. Paista 200 C n. 5-6 min, kunnes muna on hyytynyt. Kuvan aamiaismuffinsseissa on fetaa ja persiljaa.

Täytyypä sanoa, että myös donitseista tuli aivan ihania airfryerillä. Ne eivät ole samanlaisia kuin rasvassa keitetyt donitsit, mutta ovat erittäin hyviä, todellakin, jotain hyvän korvapuustin ja donitsin väliltä!

Donitsit 12 kpl
2 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
1 muna
1/2 dl voisulaa
7-8 dl vehnäjauhoja
suihkutettavaa öljyä tai rasvaa

Tarkista ensin kuivahiivapussistasi tarvitseeko se lämpimän nesteen vai voiko sen sekoittaa suoraan jauhoihin. Näissä donitsessa on käytetty Lidlin kuivahiivaa, joka ei tarvitse lämmintä nestettä aktivoituakseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään, mutta käytä ensin vain 4 dl jauhoja. Sekoita märät aineet keskenään. Jos kuivahiiva tarvitsee lämmintä nestettä, lämmitä maito ensin ja sekoita hiiva siihen pussin ohjeen mukaisesti.

Sekoita kuivat ja märät aineet keskenään ja sekoita taikina hyvin. Lisää jauhoja tarpeen mukaan kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Laita taikina jauhotetulle alustalle ja kauli se n. 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta renkaita lasilla ja tee donitseihin aukko pienellä lasilla. Nosta donitsit kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna donitsien kohota kaksinkertaisiksi.

Esilämmitä airfryeria minuutin ajan 175 C. Tee sillä aikaa donitsien kuorrute sokerista ja kanelista sekoittamalla 1 dl sokeria 2 tl kanelia.

Suihkaise airfryerin korin pohja öljyllä ja nosta donitsit varoen koriin siten etteivät ne kosketa toisiaan. Koriin mahtuu donitsien koosta riippuen 4-6 donitsia kerralla. Suihkaise donitsit rasvalla (esim. Keiju suihkerasva) ja paista donitseja 175C n. 5-6 min, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Suihkaise paiston jälkeen kukin donitsi vielä yksi kerrallaan suihkutettavalla rasvalla ja kieritä sen jälkeen donitsi nopeasti kanelisokerissa. Rasva auttaa sokeria tarttumaan donitsin pintaan. Älä siis suihki kaikkia donitseja kerralla, vaan kukin juuri ennen kun kierität sen kanelisokerissa.

Hyvän airfryerin valinta

Airfryereitä on markkinoilla jokaiseen lähtöön. Moni on hankkinut pienen ja halvan airfryerin, ja vähän pettynyt sen mahdollisuuksiin. Itse valitsin huolellisen esitutkiskelun jälkeen suuren airfryerin - sen käyttäjäarvostelut ovat olleet erittäin hyviä, siihen mahtuu enemmän ruokaa, laite on helppo puhdistaa ja se on monipuolinen toiminnoissaan. Ruoan valmistaminen on ollut todella yksinkertaista: säädä haluttu lämpötila, säädä haluttu aika ja paina käynnistysnappia. Älylaitteena airfryerissämme on myös esiohjelmoituja vaihtoehtoja eri raaka-aineille, joita voi valita halutessaan. Laite tunnistaa automaattisesti tarvittavan kypsennysajan ja lämmön raaka-aineen painon ja määrän mukaisesti. Lisäpisteitä myös siitä, että lämpö- ja aika-asetukset valitaan keskipainiketta pyörittämällä, ei ärsyttävää piippaavien nappien painelua kunnes osuu oikeille lukemille. Meidän valitsemassa airfryerissä on myös ylläpito-ohjelma jos ruoan valmistuttua ei heti joudakaan pöytään. Laite pitää yhden napin painalluksella kypsennetyn ruoan tarjoilulämpimänä puoleen tuntiin saakka.

Jos hankit, hanki tilava

Kunnon airfryerissä on myös kunnon ruokakori. Meidän 7-litraisessa airfryerissä on vain 3 irto-osaa: kypsennyskori (jossa tosin ritilä on irrotettava), kierteinen pohjalevy sekä kaukalo, johon edelliset asettuvat ja johon rasva kerääntyy. Kypsennyskori on hyvin suunniteltu. Sen voi nostaa paikoiltaan, joten ruokaa voi ravistella kypsennyksen lomassa ja koko kaukalo-osuus liukuu ulos laitteesta kahvasta vetäen, jolloin ruoan käsittely on helppoa. Kaikki osat ovat konepestäviä. Laitteeseen on myös saatavilla lisäosia, kuten teflon-pinnoitteinen vuoka (baking kit), jonka mukana tulee silikonivuokia. Lisäosa on mielestäni hieman hintava,  mutta hankimme sen silti, jotta saimme testata laitetta kunnolla. Vuoka näkyy riisipuurokuvassa ja silikonivuoat aamiaismuffinien kuvassa. Airfryeriin voi laittaa omiakin uuniastioita jos ne sinne sopivasti mahtuvat. Olen tehnyt vaikeuksitta airfryerillämme mm. makaroonilaatikkoa ja lanttulaatikkoa ihan tavallisessa 1,1 litraisessa foliovuoassa.

Loppusanat 

Meille hankitaan todella harvoin sähköllä toimivia kodinkoneita. Olemme vähentäneet ne minimiin ja uusien hankinta perustuu puhtaasti järkevään tarpeeseen, ja yleensä tarkoittaa sitä, että jos uusi laite hankitaan, jokin aiempi sähköllä toimiva poistuu käytöstä. Airfryer on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi, enkä ole vielä keksinyt mitään sellaista, jota sillä en ole voinut tehdä, jota olen aiemmin tehnyt sähköuunissa. 10 kilon joulukinkku airfryerillä ei onnistu, mutta ei ole tarpeenkaan. Airfryer asettuu tällä hetkellä kotimme sähköelektroniikan top-3:een ja hankintana vetää vertoja loistavalle monitasoiselle kasvikuivurillemme. Niin hyväksi tämä hankinta on toden totta meillä osoittautunut!

Kokkailun iloa toivotellen  Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Hyötykasviyhdistys on kotipuutarhureiden oma yhteisö, jolla on paljon annettavaa kaikille kasveista kiinnostuneille, ei vain jäsenilleen. Erityisesti laajasta siemenvalikoimastaan tunnetulla yhdistyksellä on monenlaista toimintaa ympäri Suomen. Yhdistyksen tarjonta onkin niin monipuolista, ettei kaikki sen anti ole ihan jokaiselle tuttuakaan.

LEMPIHETKIÄ

03.03.2024

Kevät on alkanut, jos ei muuten niin ainakin kalenterissa. Tästä edespäin päivät pitenevät nopeasti ja pian olemme taas siinä ajassa, jolloin lumet ovat sulaneet, nurmet alkavat vihertyä ja ensimmäiset kukat ilmestyvät aurinkoisille pientareille.

Basilika on Vuoden vihannes, eli HeVi 2024, mutta tiedätkö, mikä on tulsi, eli pyhäbasilika? Jos lajike ei ole tuttu tai haluat tutustua basilikan erilaisiin lajikkeisiin, käy peremmälle! Tässä julkaisussa puhutaan basilikoista, niiden kasvattamisesta, eri lajikkeista ja tuosta mystisestä pyhäbasilikasta, joka tiedetään erityisen terveelliseksi...

Hyvää päivää puutarhakärpäsen pureman saaneet, ja tervetuloa altistumaan puutarhakuumeelle! Täältä löydät sekä vuoden 2024 puutarhatapahtumia että omia suosikkejani taimien ja siementen hankintaan!

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Garlandin lämmittävässä juurrutusjärjestelmässä taimien esikasvatus on astetta käytännöllisempää. Kun esikasvatukseen yhdistää vielä juuriston kasvua edistävät Air-Pot viljelyruukkukut, taimista ja niiden juurista tulee vahvoja ja satoisia.