TESTISSÄ AIRFRYER

20.02.2021
Reseptejä ja kokemuksia Harvoin joku kodinkone on saanut tämän emännän niin hurmioon, kuin Philipsin airfryer, jonka hankimme pari kuukatta sitten. Moni mieltää airfryerit friteerauskeittimien korvikkeeksi, mutta ehei! Airfryer on monipuolinen ja sangen mainio ilmauuni, jolla olen nyt valmistanut vaikka mitä, jopa riisipuuroa!

Kirjoitus sisältää * -merkityn affiliatelinkin.

Airfryer pähkinänkuoressa

Airfryer on ruoan rasvaa vähentävä ilmauuni, jossa ilma kiertää 360 astetta kypsennettävän ruoan ympärillä. Meillä airfryerin hankinta johtui siitä, että pieni sähköuunimme ei enää toiminut kunnolla ja kun kokkailemme pääsääntöisesti puuhellalla, emme tarvitse tai halua perinteistä sähköuunia, mutta pikku-uuni on kyllä tarpeen, eikä vähiten kesähelteillä. Ensin en lotkauttanut korvaani airfryereille, hittilaitteita tulee ja menee, mutta kun moni kehui laitetta ja uunin vaihto tuli ajankohtaiseksi, ajattelin tutustua eri airfryereihin taustatyönä, ja yllätyin. Nyt kun meillä on airfryer, olen ajatellut, että hankkisin sellaisen, vaikka meillä olisi sähköliesikin. On se vaan niin näppärä ja toimiva laite! Lisäksi tietenkin ruoan vähärasvaisempi olomuoto on toivottava seikka.

Airfryerillä voi paistaa, paahtaa ja leipoa vähärasvaisempaa ruokaa. Meidän airfryerin valmistajan mukaan laite vähentää ruoan rasvapitoisuutta jopa 90%  ja sen uskonkin, sillä ruoassa oleva tai siihen lisätty rasva poistuu keräinaltaaseen siten, ettei kypsennettävä ruoka ole ylimääräisen rasvan kanssa kosketuksissa. Airfryer on myös n. 1,5 kertaa nopeampi kuin tavallinen uuni, eli säästää siten myös sähköä jo senkin vuoksi, ettei käyttö yleensä vaadi esilämmitystä ja silloinkin kun reseptin myötä tarvitsee, se vie vain minuutin.

Lisään kirjoituksen loppuun vinkkejä hyvän airfryerin valinnasta, mutta siirrytään sitä ennen resepteihin, joita tässä ensimmäisessä teemakirjoituksessa on 14.

Kaikki reseptit ovat yksinkertaisia ja helppoja ilman mitään hifistelyä, tavallista arkiruokaa ja airfryerin monimuotoisuuden testausta. Ihan pikainen maininta vielä siitä, että kypsennettävät ruoat asetellaan laitteen koriin ilmavasti, mutta laitteella saa kypsennettyä enemmänkin ruokaa jakamalla tarvittavan määrän esimerkiksi kahteen osaan ja kypsentämällä molemmat puolivalmiiksi, ja sen jälkeen yhdistämällä nämä yhteiseen loppukypsennykseen, jonka aikana kypsennettävät käännellään kertaalleen. Tämä on ainakin meillä toiminut loistavasti ja esim. 5 hengen annokset ovat valmistuneet vaivatta. Huomaa myös, että resepteissä kypsennysajat ovat omien kokkailujen perusteella arvioituja. Kypsennysaika riippuu toki kypsennettävän koosta, määrästä ja airfryerin tehosta.

Lihapullia ja falafeleja

Lihapullat ovat hyvä esimerkki airfryerin mainiosta kypsytysominaisuudesta. Lihapullista tulee pinnaltaan rapeita, kuten pannulla paistaen ja sisältä lihapullat ovat mehevän kiinteitä. Lisäksi, vaikka käyttäisi rasvaisempaa lihaa, lihapullat eivät ui pohjarasvassa, kuten uunissa paistaen usein käy. Olen paistanut lihapullat samasta perustaikinasta, jota olen käyttänyt vuosia: 600g jauhelihaa, pussi Sysmän luomusipulikeittoa, ½ tl maustepippuria ja 1 muna.

Lihapullat ladotaan airfryerin koriin siten, etteivät ne kosketa toisiaan. Paistoasetus 200 C ja paistoaika lihapullien koosta riippuen 8-10 minuuttia.

Myös falafeleista tulee erinomaisia airfryerissä, jopa parempia kuin mihin olen tottunut. Falafelit eivät olleet kuivia, kuten falafelien kanssa joskus käy. Falafelien reseptin löydät täältä.

Krutongit ja paahdettu halloumi

Nämä molemmat ovat vain yksinkertaisia pikkujuttuja, mutta niiden valmistus airfryerissä on mutkatonta ja nopeaa. Kuvan krutongit ovat ohueksi leikattuja patongin paloja, jotka on sipaistu öljyllä, jossa on valkosipulimurskaa ja persiljaa. Asetus jälleen 200 C ja aika n. 3 min. Vastaavia voi tehdä myös kaupan esipaistetuista patongeista ja sämpylöistä, joista tuleekin airfryerillä erinomaisia nopeasti ja samalla säästää uunin esilämmityksen kokonaan. Krutongit maistuvat mainiosti esimerkiksi salaattien ja keittojen kanssa, mutta myös napostelupaloina juustojen kaverina.

Paahdetut halloumit, joita meillä kuluu kohtuullisen paljon, paistuvat täydellisiksi airfryerissä. Usein lisäämme paahdettuja tai paistettuja halloumikuutioita pyttipannuun tai pastaan lihan sijaan, mutta halloumikuutioita syödään myös salaateissa ja keitoissa. Toistan itseäni, mutta myös halloumista tulee erinomaista airfryerillä. Halloumi kuutioidaan, viipaloidaan, miten nyt kukin haluaa hallouminsa nauttia ja palaset laitetaan airfryerin koriin. Paistan halloumia yleensä 4-5 minuuttia, 200 C, sen jälkeen ravistelen koria ja lisään vielä paistoaikaa muutaman minuutin. Halloumista tulee pinnalta rapeaa ja sisältä pehmeää - täydellistä!

Paahdetut sienet ja juurekset

Myös sienet ovat onnistuneet yllättäen hyvin airfryerillä - uunissahan sienet, erityisesti herkkusienet menevät hieman oudon näköisiksi ja niiden tekstuurikin muuttuu väärällä tavalla kuivan lötköksi. Kun pilkon sienet kulhoon, lisään niihin hieman öljyä ja sen jälkeen sienet ovat valmiita airfryeriin, 200 C. Paistoaika vaihtelee muutaman minuutin paikkeilla sienten tai palojen koosta riippuen. Laitan yleensä ajaksi ensin 5 min, sitten kääntelen sieniä ja lisään hieman aikaa kunnes sienet ovat meheviä ja kypsiä. Suolaa lisään maun mukaan.

Paahdetuista juureksista tulee airfryerissä niin valtavan hyviä niin helpolla, että meillä on syöty paahtojuureksia joka viikko. Kuutioin noppakuutioiksi milloin mitäkin, porkkanaa, perunaa, palsternakkaa, fenkolia, sipulia.. mitä sattuu tekemään mieli ja mitä kaapista löytyy. Taputtelen juurespalat kuiviksi, jotta ne eivät ole vetisty ja laitan palaset kulhoon, johon lorautan hieman öljyä, suolaa ja ehkäpä valkosipulimurskaa jos siltä tuntuu. Usein lisään sekaan myös jotain omaa kuivattua yrttiämme, kuten lipstikkaa. Sen jälkeen juureskuutiot voi nostaa airfryerin koriin ilman kulhon pohjalle jäänyttä öljyä. Kuutioita voi olla melko runsaastikin, sillä ne kutistuvat paahtuessaan. Paistoaika vaihtelee juuresten koon mukaan, mutta aloitan 200 C, 7 minuuttia, sitten ravistelen juureksia ja jatkan kypsennystä muutaman minuutin jaksoissa aina välillä koria ravistellen kunnes juurekset ovat kypsiä ja kauniin paahteisia.

Kanansiivet & broilerin filee

Chicken wingsit, eli kanansiivet ovat varmaan yleisimpiä airfryerin ensikokeiluja, eikä ihme, sillä niistä tulee todella hyviä. Kuvan siivet on laitettu kulhoon, johon kaadoin Hoi sin -kastiketta (kiinalainen bbq-kastike), jossa kierittelin siivet kunnolla. Tämän jälkeen nostin siivet yksitellen leivinpaperille, maustoin siivet vielä currylla, valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Siivet laitetaan airfryerin koriin siten, että ne eivät koske toisiaan. Paisto 200 C, 9 min. Jos tekee enemmän siipiä kerralla mitä koriin mahtuisi, paista vain 7 min, siirrä siivet lautaselle ja tee toinen erä samalla tavalla, ja lisää sen jälkeen ensimmäinen erä takaisin koriin muiden kanssa, sekoita siivet ja paista vielä 3 min, kunnes siivet ovat kypsiä.

Myös broilerin tai kanan filee paistuu loistavasti airfryerissä. Marinoi filee tai sivele se öljyllä, mausta mieleiseksi ja paista 200 C kunnes liha on kypsä. Lihan paksuudesta riippuen tähän menee n. 10 minuuttia. Lihasta tulee todella mehevää ja pinnaltaan rapeaa!

Hasselbackan perunat & mustekalarenkaat

Haselbackan perunat onnistuvat airfryerillä erinomaisesti. Niistä tulee upean rapsakoita pinnalta ja meheviä sisältä. Kirjoitan muutaman vinkin näihin perunoihin kuvan alle. Koska airfryer-juttuun piti saada mukaan myös joku tavallisesti friteerausta vaativa ruoka, valitsin sellaiseksi mustekala-burgerin. Mustekalarenkaathan yleensä friteerataan öljyssä, mutta airfryerillä valmistettuna niistä tulee aivan yhtä hyviä, ellei parempia, sillä ne eivät tihku öljyä. Hampurilainen on hyvin yksinkertainen, mutta yksinkertaisuudessaan herkullinen: vain majoneesilla voideltu hampurilaissämpylä, salaatinlehtiä ja 200 C, 9 min airfryerillä kypsennettyjä mustekalarenkaita, joiden päälle on tiristetty hieman sitruunaa.

Hasselbackan perunat ovat oikeastaan nopeita ja helppoja valmistaa, tarvitaan vain perunoita, öljyä ja suolaa. Puhtaat perunat viipaloidaan siten, etteivät viillot yllä aivan pohjaan saakka - kauhan avulla se onnistuu helposti. Sen jälkeen perunat laitetaan kulhoon ja kieritellään öljyssä. Perunat laitetaan airfryeriin siten, etteivät ne koske tosiaan ja paistetaan 180 C 10 min. Sen jälkeen perunat sivellään uudelleen kevyesti öljyllä ja perunoiden pinnalle ripotellaan suolaa. Kypsennystä jatketaan 10 min, perunan koosta riippuen, kunnes perunat ovat kypsiä.

Airfryeriin mahtui kerralla 12 perunaa.

Riisipuuro ja Ahvenanmaan pannukakku

Riisipuuroa airfryerillä? Kyllä! Testattuani innoissani kaikkea mahdollista mieleen tulevaa ja aina hämmästeltyäni miten hyvää airfryerillä syntyi, ajattelin, että riisipuuroa sillä nyt ei ainakaan voi tehdä. Olin väärässä. Airfryerillä voi tehdä aivan yhtä hyvää riisipuuroa kuin keittämälläkin ja vieläpä hieman vähemmällä vaivalla, kun ei tarvitse seistä kattilan vieressä hämmentelemässä kolmea varttia, mutta riisipuuron valmistuksessa on muutama oma niksinsä airfryerillä tehden.

Ensinnäkin tarvitaan astia, joka mahtuu airfryeriin. Me hankimme koneen kanssa siihen kuuluvan lisäosan, joka on teflonpinnotteinen yleisvuoka. Suihkaisen ensin vuoan kevyesti suihkerasvalla. Sen jälkeen lisään vedenkeittimessä kiehautetun veden (2 dl), hyppysellisen suolaa ja puuroriisin (2 dl). Riisi ja vesi sekoitetaan ja veden annetaan hautua riisiin 200 C n. 6 min, tarvittaessa pidempään. Sen jälkeen suihkaisen uudelleen hieman rasvaa vuoan reunoille, aivan pieni suihkaus vain ja lisään 0,5 l maitoa. Lämpöasetus lasketaan 180 C ja aika 8 min.

Airfryerillä haudutettu riisipuuro on ollut täyteläistä ja pehmeää. Puuron tähteistä paistoin pannukakun Ahvenanmaan tapaan, myös airfryerillä.

Puuron pinnalle syntyy maitokalvo. Sitä ei tarvitse pelästyä. Se jopa maistuu hyvälle. Nosta maitokalvo varoen lusikalla pois, sekoita puuroa ja lisää loput maidosta (0,5 l). Kypsennä edelleen 180 C ja 8 min. Poista taas kuori ja sekoita puuroa ja kypsennä taas 8 min. Kun puuro alkaa olla melkein valmista, kypsennä sitä enää muutaman minuutin pätkissä kunnes puuro on valmis. Meillä jää yleensä puuroa hieman yli, ja siitäpä saakin mukavasti tehtyä
Ahvenanmaan pannukakkua.

Tähän on vaikeaa antaa selkeitä mittoja, sillä teen pannarin aina mututuntumalla, mutta jos arvioisin, niin tähän airfryer-pannariin menee 2 dl puuroa, 2 munaa, 2 dl maitoa, 2 dl vehnäjauhoja, 1-2 rkl sokeria ja 1,5 tl kardemummaa. Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään, tekstuurin pitäisi olla jogurttimaista. Airfryerin vuoka suihkaistaan rasvalla, taikina kaadetaan vuokaan ja paistetaan 200 C arviolta 8 minuuttia.

Kerää puuron pinnalle tiivistyvä maito vuoan reunoilta keskiötä kohti lusikan avulla ja nosta pois. Vaikeaa se ei ole ollenkaan!

Aamiaismuffinssit & donitsit

Sunnuntaiaamujen ilo on nopeat munamuffinssit, jotka toden totta syntyvät hetkessä. Riko kulhoon muutama muna, lisää vaikkapa fetaa rouhittuna, persiljaa, juustoraastetta, makkaranpaloja, paprikasilppua, hieman sipulia, mitä mielesi tekee! Annostele seosta silikonivuokiin (kuvan vuoat tulevat airfryerin vuokalisäosan mukana, mutta muutkin tietenkin käyvät) siten, että 1/3 vuoasta jää tyhjäksi. Paista 200 C n. 5-6 min, kunnes muna on hyytynyt. Kuvan aamiaismuffinsseissa on fetaa ja persiljaa.

Täytyypä sanoa, että myös donitseista tuli aivan ihania airfryerillä. Ne eivät ole samanlaisia kuin rasvassa keitetyt donitsit, mutta ovat erittäin hyviä, todellakin, jotain hyvän korvapuustin ja donitsin väliltä!

Donitsit 12 kpl
2 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
3/4 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
1 muna
1/2 dl voisulaa
7-8 dl vehnäjauhoja
suihkutettavaa öljyä tai rasvaa

Tarkista ensin kuivahiivapussistasi tarvitseeko se lämpimän nesteen vai voiko sen sekoittaa suoraan jauhoihin. Näissä donitsessa on käytetty Lidlin kuivahiivaa, joka ei tarvitse lämmintä nestettä aktivoituakseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään, mutta käytä ensin vain 4 dl jauhoja. Sekoita märät aineet keskenään. Jos kuivahiiva tarvitsee lämmintä nestettä, lämmitä maito ensin ja sekoita hiiva siihen pussin ohjeen mukaisesti.

Sekoita kuivat ja märät aineet keskenään ja sekoita taikina hyvin. Lisää jauhoja tarpeen mukaan kunnes taikina ei enää tartu kulhon reunoihin. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.

Laita taikina jauhotetulle alustalle ja kauli se n. 1,5 cm paksuiseksi levyksi. Ota taikinasta renkaita lasilla ja tee donitseihin aukko pienellä lasilla. Nosta donitsit kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja peitä liinalla. Anna donitsien kohota kaksinkertaisiksi.

Esilämmitä airfryeria minuutin ajan 175 C. Tee sillä aikaa donitsien kuorrute sokerista ja kanelista sekoittamalla 1 dl sokeria 2 tl kanelia.

Suihkaise airfryerin korin pohja öljyllä ja nosta donitsit varoen koriin siten etteivät ne kosketa toisiaan. Koriin mahtuu donitsien koosta riippuen 4-6 donitsia kerralla. Suihkaise donitsit rasvalla (esim. Keiju suihkerasva) ja paista donitseja 175C n. 5-6 min, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Suihkaise paiston jälkeen kukin donitsi vielä yksi kerrallaan suihkutettavalla rasvalla ja kieritä sen jälkeen donitsi nopeasti kanelisokerissa. Rasva auttaa sokeria tarttumaan donitsin pintaan. Älä siis suihki kaikkia donitseja kerralla, vaan kukin juuri ennen kun kierität sen kanelisokerissa.

Hyvän airfryerin valinta

Airfryereitä on markkinoilla jokaiseen lähtöön. Moni on hankkinut pienen ja halvan airfryerin, ja vähän pettynyt sen mahdollisuuksiin. Itse valitsin huolellisen esitutkiskelun jälkeen Philipsin valmistaman suuren airfryerin - sen käyttäjäarvostelut ovat olleet erittäin hyviä, siihen mahtuu enemmän ruokaa, laite on helppo puhdistaa ja se on monipuolinen toiminnoissaan. Ruoan valmistaminen on ollut todella yksinkertaista: säädä haluttu lämpötila, säädä haluttu aika ja paina käynnistysnappia. Älylaitteena airfryerissämme on myös esiohjelmoituja vaihtoehtoja eri raaka-aineille, joita voi valita halutessaan. Laite tunnistaa automaattisesti tarvittavan kypsennysajan ja lämmön raaka-aineen painon ja määrän mukaisesti. Lisäpisteitä myös siitä, että lämpö- ja aika-asetukset valitaan keskipainiketta pyörittämällä, ei ärsyttävää piippaavien nappien painelua kunnes osuu oikeille lukemille. Meidän valitsemassa airfryerissä on myös ylläpito-ohjelma jos ruoan valmistuttua ei heti joudakaan pöytään. Laite pitää yhden napin painalluksella kypsennetyn ruoan tarjoilulämpimänä puoleen tuntiin saakka.

Jos hankit, hanki tilava

Kunnon airfryerissä on myös kunnon ruokakori. Meidän 7-litraisessa Philipsin airfryerissä on vain 3 irto-osaa: kypsennyskori (jossa tosin ritilä on irrotettava), kierteinen pohjalevy sekä kaukalo, johon edelliset asettuvat ja johon rasva kerääntyy. Kypsennyskori on hyvin suunniteltu. Sen voi nostaa paikoiltaan, joten ruokaa voi ravistella kypsennyksen lomassa ja koko kaukalo-osuus liukuu ulos laitteesta kahvasta vetäen, jolloin ruoan käsittely on helppoa. Kaikki osat ovat konepestäviä. Laitteeseen on myös saatavilla lisäosia, kuten teflon-pinnoitteinen vuoka (baking kit), jonka mukana tulee silikonivuokia. Lisäosa on mielestäni hieman hintava, n. 45 €, mutta hankimme sen silti, jotta saimme testata laitetta kunnolla. Vuoka näkyy riisipuurokuvassa ja silikonivuoat aamiaismuffinien kuvassa. Airfryeriin voi laittaa omiakin uuniastioita jos ne sinne sopivasti mahtuvat. Olen tehnyt vaikeuksitta airfryerillämme mm. makaroonilaatikkoa ja lanttulaatikkoa ihan tavallisessa 1,1 litraisessa foliovuoassa.

Hankintapaikkavinkki

Hyvä valikoima hintavertailukelpoisia Philipsin airfryereitä löytyy mm. * Proshopista, josta löytyy myös airfryerin lisäosia ja jossa toimituskulut olivat vain 5 € (2/2021). Jos harkitset airfryerin hankintaa, suosittelen lämpimästi harkitsemaan jotain Philipsin XL-mallia, joissa kaikissa tilavuus lienee 7 litraa. Monissa airfryereissä tilavuus on usein vain 3-4 litraa, allekin, eikä niihin mahdu paljon ruokaa. Laitevertailu kannattaa! Muita hyviä airfryereitä löytyy mm. *KitchenTimelta, ja KitchenOnelta, joden valikoimissa on sekä pieniä että suurempia airfryereitä.

Loppusanat 

Meille hankitaan todella harvoin sähköllä toimivia kodinkoneita. Olemme vähentäneet ne minimiin ja uusien hankinta perustuu puhtaasti järkevään tarpeeseen, ja yleensä tarkoittaa sitä, että jos uusi laite hankitaan, jokin aiempi sähköllä toimiva poistuu käytöstä. Airfryer on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi, enkä ole vielä keksinyt mitään sellaista, jota sillä en ole voinut tehdä, jota olen aiemmin tehnyt sähköuunissa. 10 kilon joulukinkku airfryerillä ei onnistu, mutta ei ole tarpeenkaan. Airfryer asettuu tällä hetkellä kotimme sähköelektroniikan top-3:een ja hankintana vetää vertoja loistavalle monitasoiselle kasvikuivurillemme. Niin hyväksi tämä hankinta on toden totta meillä osoittautunut!

Kokkailun iloa toivotellen Jovelan Johanna

Vanhassa talossa kertoo matkasta yksinkertaiseen elämään. Se on myös oman sadon ja loppuvuoden juhlien keittokirja sekä tee se itse -henkinen hyvän mielen puuhastelukirja. Kirjan reseptit ja inspiroivat ideat ajoittuvat alkusyksystä aina jouluun saakka.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta
Löydät meidät myös instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Rauni
Viesti: Eikös 5 dl oo sama ku 0.5l....
Vastaus: Jos viittaat tuohon Marin viestiin, niin toki on, mutta itselläni oli lipsahtanut riisipuuroon typo ja siellä luki hetken aikaa 0,5 dl, eli puoli desiä, ei puoli litraa ;)

Nimi: Mari T.
Viesti: Hei! Luin uudelleen tuon Airfryer kirjoituksen (mikä muuten on todella hyvä) ja huomasin, että riisipuuro-ohjeeseen on vissiin päässyt virhe: laitetaan ensi 0,5dl maitoa. Pitäisi varmaan olla 0,5l.
Vastaus: Voi pyhä jysäys, mikä hupsis! Kiitos, Mari, aivan valtavasti kun bongasit tuon! d poistettu ;)

Nimi: Mika N.
Viesti: Minulla on uunimallinen airfryer princess oli hyvä ostos voi tehdä vaikka mitä.
Vastaus: Nuo uunimalliset airit ovat hienoja, mutta olen miettinyt onko ne enemmänkin ilmakirtouuneja kuin varsinaisia airfryereitä, joissa ilma pääsee kiertämään 360 astetta ruoan ympäri? Peltien vuoksi uunimalliset ovat joka tapauksessa varmasti kätsyjä!

Nimi: Sirkka s.
Viesti: Hei kiitos kun olet tehnyt taustatyötä, uskaltaa kokeilla kaikenlaista. Onneksi minulla oli kaupassa tuttava apuna ja opastajana. Olisin ehkä ostanut turhan pienen laitteen. Nyt Philipsin 4,1 lt, 2hlö : lle luulisin riittävän. Nyt kysymys? Ymmärsinkö oikein että voisin käyttää vaikka Kermansaven 0,5lt uuninkestävää vuokaa ruuan lämmittämiseen/ paistamiseen? Syksyisin terveisin.
Vastaus: En tiedä mitä airfryerin valmistaja on asiasta mieltä, mutta meillä on nyt ollut tuo meidän airi pian vuoden ja aina on onnistunut muiden uuniastioiden käyttö airissa, eikä se ole siitä ollut moksiskaan :) Laitan voidellun uuniastian kypsennettävineen airin koriin ja lopputulos on ollut samanlainen kuin kiertoilmauunissa. Jotta ruoan pinta ei tummu liikaa, saatan laittaa vuoan päälle vielä foliotakin, joko kypsennyksen alussa tai lopussa. Olen tehnyt tällä tavalla mm. makaronilaatikkoa, lanttulaatikkoa ja valkosipuliperunoita :)

Nimi: Tiina. H
Viesti: Kiitos selkeistä ohjeista. Donitsit on ihan pakko viikonloppuna kokeilla. Mukavaa syksyä!
Vastaus: Toivottavasti maistuivat! Olen tässä hiljalleen kasaillut vastaavaa koostetta leivontakokemuksista, jonka varmaan saan valmiiksi syyskuun aikana, joten jatkoa on luvassa :) Mukavaa syksyä myös sinne!

Nimi: E
Viesti: Hei! "Airfryer asettuu tällä hetkellä kotimme sähköelektroniikan top-3:een ja hankintana vetää vertoja loistavalle monitasoiselle kasvikuivurillemme." -Olisiko airfryer hyvä valinta kasvikuivuriksi? :)
Vastaus: Kyllä airilla voi kuivattaa pieniä eriä, mutta siihen puuhaa se ei optimaalinen ole. Meidän airissa alin lämpöasetus on 40C, joka on ihan ok lämpötila, tosin 35C olisi parempi. Airit puhaltavat ilmaa sisuksissaan 360 asteen kierrolla, joten kuivattavat joutuvat siellä melkoiseen myllerryksen, lentelevät holtittomasti ja tosiaan kuivatuskapasiteetti jää aika pieneksi kunnon kuivureihin verrattuna, kun kuivatuspinta-ala on vähäinen.

Nimi: Tuula 66v
Viesti: Kiitos ruokaohjeista. Tarvisin niitä todella , nyt voin käyttää Airfryertäni monipuolisesti. Hyvää kevättä sinulle.
Vastaus: Kiitos itsellesi, Tuula, kun kävit lukaisemassa :) Airfryer-testauksille on tulossa myöhemmin jatkoa, kun joudan testaamaan ajan kanssa miten laitteella voi leipoa. Hyvää kevättä myös sinulle ja iloisia kokkailuhetkiä :)

Nimi: Leena L.
Viesti: Hei Johanna! Olen jo vuosia seurannut matkaanne Jovelassa, ihan siitä asti kun ostitte paikan. Olen saanut lukemattomia vinkkejä sinulta erilaisiin asioihin, tyynyistä viljelyyn , ruuista sisustukseen yms. Olen jopa ajellut Vehmaalla miettien , että missä tämä ihana Jovelanne sijaitsee. Ihailen järjestelmällisyyttäsi niin kirjoittaessasi ja tutkiessasi asioita sekä ruokakonttuurin ylläpidossa. Vietämme avopuolisoni kanssa talvet Forssassa kerrostalossa ja heti kun kevät vähänkin näyttää tuloaan, lähdemme synnyinseudulleni Koijärven Raitoon kylään. Siellä meillä on pieni 80-luvulla rakennettu mökki. Siellä toteutan ja kokeilen vinkkejäsi viljelyyn ja muihinkin asioihin. Saan olla esi-isieni mailla ja lastenlapseni saavat leikkiä samoilla leikkipaikoilla, missä minä sisarusteni kanssa jo leikin, puhumattakaan isäni , hänen isänsä ja isoisänsä. Mökkimme on vaatimaton, mutta toimiva ja vietämme suurimman osan keväästä, kesästä ja syksystä ulkona pihalla kasvimaalla , puutarhaa hoitaen ja syömme myös ulkona pääosin. Mökissämme ei ole uunia ja olen miettinyt airfryerin ostoa ja olen niin iloinen, että olet tehnyt kaiken työn puolestani tutkiessasi eri vaihtoehtoja. Kiitokset siitä! Kiitokset myös ihanista ohjeistasi, niillä pärjään jo pitkälle. On ollut ilo seurata matkaanne siellä Jovelassa ja odotan aina innoissani kuviasi ja kirjoituksiasi, olenkohan ihan addiktoitunut postauksiisi! Mutta ei mikään huono addiktio. Mukavaa kevään odotusta, joka voisi jo pian ilmoittaa tulostaan! T. Leena isieni mailta
Vastaus: Voi kiitos, Leena! Miten mieltä lämmittävää luettavaa! Kotipaikkasi kuulostaa ihanalta paikalta olla ja ymmärrän hyvin tuon tunteen siitä, että saa olla omilla juurillaan ja nähdä myös uusien sukupolvien nauttivan ajasta siellä. Me asustelemme täällä kirkon lähellä olemme ja eilen täällä oli satanut jo niin paljon vettä, että kun palasimme puolipäivän reissusta, hanget olivat painuneet ihan silmissä. Sieltä se kevät lähestyy, kirjaimellisesti kohisten. Mukavaa kevään odotusta myös sinne ja kaiken puuhastelun iloa!

Nimi: Raisa
Viesti: Kyllä halvat ja pienemmät toimii aivan yhtä hyvin kuin Philips. Kannattaa valita sen mukaan, monelleko tekee ruokaa. Myös Severin XXL on hyvä ostos. Kaiken käytännöllisin on Airfryerin uunimalli, sopii kippo kuin kippo ja useimmissa tulee mukana pyörivä varras ym. Airilla saat myös kananmunat keitettyä, munat koriin, 130 C ja 13 min, niin ovat kypsiä. Itsellä kokemusta kolmesta eri Airista, Prego, Philips ja Severin. Severin laitteesta pidin eniten. Koska syön ketogeenisen mukaan, Airin huono puoli on rasvattomuus, joskin majoneesia ym saa lisättyä lautaselle. Tämä on ihan paras keksintö esim mökille tai asuntovaunuun/autoon.
Vastaus: Airfryereitä on niin valtavasti markkinoilla, että jouduin itse tekemään oikeen kunnon käyttäjävertailua eri laitteiden välillä ja usein niissä pienet ja halvat jäivät kovasti alakynteen. Syynä on varmaan se, että parinkympin airfryereissä ei se tekniikka ole kovin kummoinen, tehot ovat alhaisia ja kapasiteetti kovin pieni, jopa litraista tilavuutta. Voisin ajatella, että jos hakee 1-2 hengen talouteen puhtaasti rasvakeittimen korvaajaa, sellainen voisi ehkä toimiakin. Mitenkään ylistäviä niiden arvostelut eivät kuitenkaan ole olleet. Muitakin hyviä airfryereitä on aivan varmasti! Severiä katselin itsekin, tehokas laite, mutta siinä oli kapasiteetti muistaakseni vähän yli 5 litraa ja tarvitsimme mahdollisimman suuren airin. Itse en valitettavasti voi puhua kokemuksena kuin tuosta Philipsistä, jollainen meillä on, sillä en ole testannut muita - ainoastaan lukenut ja katsellut käyttäjäarvosteluita ja airfryereiden vertailuja. Niiden kautta meille valikoitui tämä laite, mutta muitakin hyviä tietenkin on. Munien "keittämisestä" olen lukenut monesta paikasta ja nyt kun sen mainitsit, niin arvaas vaan! Sitä piti testata tähän juttuun, mutta unohdin! Kun testailen munien "keittämistä", pitääkin kokeilla tuolla mainitsemallasi asteella ja ajalla, itsellä oli ylhäällä muistissa 160 C ja 16 min. Nuo uunimalliset airit jäivät itselle hieman kysymysmerkiksi, että onko ne tässä mielessä airfryereitä lainkaan, vai vaan pienempiä kiertoilmauuneja, joita myydään airfryer-buumin aallolla samalla nimellä. Meillä oli pieni pöytämallinen kiertoilmauuni vartaineen kaikkineen, juuri se, josta luovuimme ;D Siitä omasta entisestä on sanottava, että se ei ollut hyvä. Lämpötila oli käytössä epätasainen, esilämmitys oli tarpeen, lämmönkiertotehot eivät olleet kummoiset ja koska se oli uunimainen, onnistuin usein ruokaa ulos vetäessäni polttamaan ranteen pinnan, koska astia piti ottaa syvyyksistään ulos kuten uunista, mutta paljon ahtaammasta tilasta. Ainakaan siinä uunimallissa ei ollut ruokavaunua, kuten airfryereissä yleisesti on.  Lisäksi se rontti kypsytti aina uunin takaosasta enemmän kuin luukun puolelta, kun tein esimerkiksi laatikkoruokaa. Mukavaa kevään odotusta sinne :)

Nimi: Milla
Viesti: Kiitos näistä!! Sain air fryerin joululahjaksi ja olen vasta tehnyt bataattiranskalaisia, sipulirenkaita ja nugetteja. *nolonaama* Jäin kai kiinni ajatukseen friteerauskeittimestä, mutta nyt täytyy alkaa käyttää konetta muutenkin. Tein toisella ohjeellasi jugurttia viime lauantaina ja se oli niin hyvää, että teen lisää tänään!!
Vastaus: Käytä ihmeessä airiasi monipuolisesti jos yleensä pidät kokkailusta :) Ihanaa kuulla, että jogurtti maistui. Pitää itsekin tehdä sitä lisää. Seuraavaksi ajattelin laitella kookosmaitoversiota :)

Nimi: Sini
Viesti: Ihailen suuresti miten paljon näet vaivaa postauksissasi. Kiitos ihanista ohjeista. Nämäkin tulivat tarpeen sillä olemme hankkineet airfryerin kakkoskotiimme <3 Hyvää talven loppua teille Jovelaan <3
Vastaus: Sitä samaa teille ja kiitos! Iloisia kokkailuhetkiä sinne kakkoskotiinne :)

Nimi: Vivi
Viesti: Kiitos vinkeistä!
Minä olen varsinainen vastarannankiiski erityisesti uusien koneiden suhteen. Keittiöissä on niin rajatusti tilaa, ettei kaikkia uusia rakkineita edes kiinnosta kokeilla, mutta kieltämättä tämä herätti kiinnostuksen päästä edes testaamaan airfryeriä. Iloa ja valoa teille kevääseen!
Vastaus: Taidan olla ihan samaa lajia, eri syystä, mutta silti. Vieroksun uusia sähkölaitteita. Mielummin muutama hyvä kuin kaapissa tai nurkassa seisova laite, jota ei tule käytettyä. Airia on tullut käytettyä todella paljon, melkein päivittäin ja taidan tykätä tuosta aina vaan enemmän ;) Iloa ja valoa myös sinne kohinalla lähestyvään kevääseen :)

Nimi: Kaarina
Viesti: Onnistuukohan marenki tuolla laitteella?
Vastaus: Hyvä kysymys! Tätä samaa olen pohtinut itsekin ja marenki onkin seuraavalla testilistalla mukana. Tässä vaiheessa on vastattava, että en tiedä onnistuuko marenki, mutta aion kokeilla ja kerron sitten miten kävi!

Uusimmat julkaisut

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...