Aloitetaan kertomalla että joskus helpotkin asiat voivat mennä mönkään ja tämä tuli todettua tätä juttua varten kokkaillessani. Olen tehnyt paljon erilaisia juustoja halloumista fetaan ja raejuustosta tuorejuustoihin, mutta olin kohdata Waterlooni soijamaidon ja tofun kanssa. Älä kuitenkaan pelästy! Molemmat ovat yksinkertaisia ja jopa helppoja valmistaa. Itselläni kävi pieni moka (kaksi mokaa) ja sitä jatkoi tietämättömyysosuus, mutta koska olen nyt karaissut itseni tällä saralla, julkaisen jutun, jotta sinä voit välttää samat harmit! Samalla sanottakoon, että tuoreet, itse tehdyt soijatuotteet ovat aivan eri tasolla kuin kaupan valmistuotteet, joten jos olet kuten minä, etkä ole piitannut esimerkiksi tofusta saati soijarouheesta, itse tehdyt versiot saattavat yllättää iloisesti. Aloitetaan soijamaidosta!
Itse tehty soijamaito
Soijamaito valmistetaan kuivatuista soijapavuista ja vedestä. Soijapapuja ei saa nauttia kypsentämättä, siksi soijamaitokin keitetään. Koska soijamaitotestin kanssa tuli turhan kiire, en ehtinyt hankkia GMO-vapaita luomusoijapapuja, joita yleensä käytän kokkaillessa, joten tein testin lähikaupan valikoimaan kuuluvilla Risentan pavuilla.
Tarvitset
250 g kuivattuja soijapapuja
vettä liotukseen ja huuhteluun +
4 dl vettä soseutusvaiheeseen ja
1l vettä maitovaiheeseen
Liota soijapavut runsaassa vedessä yön yli, pakkauksen ohjeen mukaisesti, vähintään 10h. Huuhtele turvonneet soijapavut huolella, poista irtokuoret ja valuta soijapavut lävikössä.