ITSE TEHTY JOGURTTI

15.11.2020
Jos pidät täyteläisen lohkeavasta jogurtista, ilahdut siitä, miten vaivatonta ja edullista sen valmistaminen kotona on. Itse tehty samettinen jogurtti valmistuu yön yli ja säästää pitkän pennin kukkarosta. Koska itse pidän suuresti esimerkiksi Lidlin uuniomenajogurtista, laitan jogurttiohjeen lisäksi tähän juttuun uuniomenahillokkeen reseptin.

Herkkujogurtti, kuten lohkeava uuniomenajogurtti (150 g) maksaa kaupassa likemmäs euron. Itse tehtynä n. 1,2 kg annos tulee maksamaan n. 2 eur, eikä jogurtissa ole mitään ylimääräistä. Hillokaan ei lopu kesken, kun sitä voi annostella juuri itselleen mieluisen määrän.

Perinteisesti vai koneella?

Jogurttia voi valmistaa jogurttikoneella, mutta jostain syystä koneella valmistetusta jogurtista tulee (testatusti) hieman kitkerää. Itse pidän jogurttikonetta melkolailla turhakkeena, sillä sen ainoa funktio on pitää jogurtti lämpimänä ja sen voi tehdä helposti monella tavalla. Siihen toden totta ei erillistä konetta tarvita.

Yksinkertainen ja perinteinen valmistustapa onnistuu maidon hapattamiselle suunnitellussa termoksessa tai ilman sitä. Meillä on käytössä kätevä termosastia, jonka lämmössä jogurtti valmistuu laakeassa lasipullossa, mutta yhtälailla jogurtin voi valmistaa esilämmitetyssä lasipurkissa, joka laitetaan esilämmitetyn kattilan tai kylmälaukun sisälle myssy suojanaan tai miten tahansa, kunhan jogurtin saa valmistusvaiheessa pysymään n. 42 asteisena.

Jogurttia varten tarvitset

1 litra hyvää maitoa, laktoositon ja rasvatonkin toki käy.
1 dl maitojauhetta, rasvaton ja laktoositon soveltuu hyvin.
Maitohappobakteeria tai 2 rkl jogurttia.

Jogurtin valmistus

Esilämmitä termos tai lasipurkki ja kattila antamalla kiehautetun veden seisoa astiassa jogurtin valmistuksen ajan.

Kuumenna maito 80-85 °C, lisää maitojauhe ja sekoita. Maitojauhe tekee jogurtista paksumman ja lohkeavan. Anna maidon jäähtyä 41-43 °C ja lisää siemen, eli joko 2 rkl jogurttia tai annos maitohappobakteeria. 

Kaada maito lämmitettyyn lasiastiaan tai -purkkiin, laita myssy lasipurkin päälle (jos et käytä jogurttitermosta) ja purkki joko termokseen, kannelliseen lämmitettyyn kattilaan tai kylmälaukkuun. Pääasia on, että jogurtti pysyy n. 42 asteen lämmössä seuraavat 7 tuntia. Kun jogurtti on valmis, siirrä se jääkaappiin ja anna sen tekeyä vielä 2-3 tuntia.

Resepti lyhyesti: Kuumenna maito 80 C, lisää maitojauhe, anna jäähtyä 42 C, lisää maitohappobakteerijauhetta tai jogurttisiemen (2 rkl valmista jogurttia), anna olla lämpimässä 7h ja siirrä jääkaappiin 2-3h.

Jatkossa voit tehdä lisää jogurttia ensimmäisen erän jogurtista ottamalla siitä 2 rkl jogurttia uutta erää varten.

Valmis jogurtti on ihanan pehmeää ja lohkeavaa!

Meillä nykyisin käytössä oleva jogurttitermos ja siihen sopivat lasiastiat sekä kuvassa oleva maitohappobakteeri on ostettu hapatteet.fi -verkkokaupasta. Mikäli tekee paljon jogurttia, viiliä ja ranskankermaa, hankinta kannattaa kyllä ja mikäli ostaa 2 lasiastiaa (4,90) termosta varten, voi halutessaan valmistaa jogurttia jatkuvasti laitamalla uuden erän tulemaan edellisen valmistuttua.

Uuniomenahilloke

Tarvitset omenia, tummaa siirappia ja kanelia.

Poista omenista siemenkodat, halkaise omenat ja sivele leikkuupinta tummalla siirapilla. Sirottele puolikkaiden päälle kanelia. Laita omenat pellille leivinpaperin päälle ja paista koosta ja omenan tiiveydestä riippuen 200 °C n. 1h. Soseuta omenat kuumina, kaada paperille valunut siirappi sekaan ja anna hillokkeen jäähtyä.

Ja ei kun nauttimaan!  
Lämpimin terveisin, Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Elina
Viesti: Hei, osaatko sanoa, mikä meni pieleen, kun lopputuloksesta tuli viilimäinen? Käytin Lempi kreikkalaista jogurttia 6%, laktoositonta UHT-maitoa ja maitojauhetta. Seos oli 50 asteeseen esilämmitetyssä uunissa yön yli. Kiitos!
Vastaus: Hei! Varmaksi en osaa sanoa, kun tuossa on tuo tekotapa ja raaka-aineetkin ovat hieman erilaisia tähän verrattuna, mutta Googlettelin asiaa mielenkiinnosta ja huomasin, että monella on ollut vastaavia ongelmia juggarin kanssa kun on käyttänyt maitojauhetta ja jos tekovaiheessa ei ole mitattu seoksen asteita tai lämpöä ei ole ollut lepovaiheessa riittävästi :)

Nimi: ahkeraliisa
Viesti: Yksi välivaihe jää väliin, jos käyttää iskukuumennettua maitoa. Sitä ei tarvitse lämmittää, vaan sen voi sekoittaa siemenjogurtin kanssa ja laittaa purkkeihin. Jos taas omistaa sous vide -laitteen, se kannattaa valjastaa jogurttitehtaan käyttöön, Lämpö 42 asteeseen ja jogurttipurkit vesihauteeseen 7-8 tunniksi. En ole laskenut säästöjen lukemia, mutta teen kotijogurtti Johannan lailla maun vuoksi. Se on hyvää ja sen voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Marjat, hedelmät ja kotihillot ovat ainakin vähemmän prosessoituja kuin teolliset vastaavat.
Vastaus: Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen ollut siinä uskossa, että maitohappobakteerijauhe kaipaisi lämmitystä aktivoituakseen, mutta hyvä tietää, että ainakin kestomaito + siemenjogurtti onnistuu ilman lämmitystäkin!

Nimi: Urban Farming
Viesti: Olipas kannustava postaus jugurtin valmistuksesta! Olen tätä miettinyt tovin ja nyt on ihan pakko kokeilla.
Vastaus: Toivottavasti tuli hyvää juggaria :)

Nimi: Keekis
Viesti: Kiitos tuosta jogurttiohjeesta, menee toteutukseen jo tänään. Omppuhilloa tein jo alkusyksystä n. saavillisesta omenia ja sitä kuluu päivittäin. Valmistin hillon kanelitankojen kanssa, toisiin satseihin raaputin vaniljan siemeniä on herkkuja molemmat. Lämpöisiä joulunodotusaikoja sinne♡
Vastaus: Sitä samaa sinne <3 Omenahillo on kyllä herkkua kerrassaan ja sopii monen kaveriksi!

Nimi: Vivi
Viesti: Testiin meni molemmat. Havaintoja: saatoin vahingossa vähän polttaa omenoiden päälle ripsutelut kanelit. Hyvää oli silti, mutta vähän ehkä karvasteli se maku.... seuraavalla kerralla vähän vähemmän aikaa ja matalammalla tasolla. Nyt oli kakku uunissa yhtä aikaa. Jogurtti: löysin vain kaksi reilun puolen litran purkkia, joihin tein ja jukra kun olikin hyvää. Mietin mahtaako se valmistua mopeammin kun on pienempi määrä... Tätä teen joka tapauksessa lisää.
Vastaus: Voi ei! Kärähtänyt kaneli on kyllä sangen karvasta. Parempi tuuri seuraavalla kerralla :) Astian koko vaikuttaa kylläi jogurtin kiinteytymiseen :)

Nimi: Anonyymi
Viesti: Hei, minä teen jogurtin leipäkoneella. Lidlin koneessa on jogurttiohjelma, kuten myös hillo-ohjelma. En kuumenna maitoa, koska käytän punaista uht-maitoa. Bulgarian jogurttia siemeneksi ja kahteen litraan 3 rkl maitojauhetta. Hyvää tulee!
Vastaus: UHT-maitoa ei tosiaan tarvitse kuumentaa, mutta jos käyttää maitojauhetta lisänä, sanotaan että kannattaa silti kuumentaa. Tulee vielä parempaa jogurttia :)

Nimi: Anna-maija T.
Viesti: Aion varmaankin tehdä tuota jugurttia ite. On kyllä ollut äidiltä resepti ennestään mut noi termos ja lasipurkit tulee harkintaan. Olen ottanut siemen jugurtista samaan tapaan kuin olen tehnyt ite viiliäkin. Ja ehkäpä ostan maitohappopakteeriakin seuraavan kerran.
Vastaus: Oikein hyvin pärjää jogurtista otetulla siemenellä. Niin itsekin teen kun olen ensimmäisen satsin tehnyt. Tekemisen iloa sinne :)

Toukokuu Ihana, ihana toukokuu on täynnä kasvun voimaa ja lupauksia kesästä. Tänä vuonna talven kynnet pitivät meitä jäisessä otteessaan tavanomaista pidempään, mutta nyt kevät on vihdoin päässyt kunnolla käyntiin. Linnut laulavat, aurinko kutittelee varpaita jos niille uskaltaa jo valoa näyttää ja mullasta nousee voimalla vihreää elinvoimaa....

Ongelmia puutarhassa? Ehkäise ja käy vastahyökkäykseen hyönteisten, kukkien ja yrttien avulla, jotka auttavat karkottamaan tuhohyönteisiä ja houkuttelevat tilalle sadon kannalta hyödyllisiä torjuntahyönteisiä ja pölyttäjiä. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.04.2019.

Kyllä on peruna kaunista ruokaa, eikä vain kaunista, vaan myös terveellistä. Voidaan ihan puhua superruoasta! Tänään ajattelin jutustella hieman erilaisista perunoista ja niiden kotiviljeystä ja siitä, miksi peruna on niin hyvää ja terveellistä ruokaa.

Eipä tätä aihetta voi nyt mitenkään sivuuttaa, valitettavasti. Odotettu maaliskuu alkoi aurinkoisena, mutta ensimmäisen kevätkuukauden iloa himmentää Euroopan syttyminen liekkeihin juuri kun maailman piti alkaa hoivaamaan pandemian aiheuttamia haavojaan. Euroopan yllä leijunut musta pilvi satoi juuri sen, mitä monet ennustivatkin, ja sen vaikutus...

Paljonko maata tarvitaan ruokaomavaraisuuteen ja miten hyötypuutarha perustetaan? Tästä julkaisusta löytyy täsmätietoa ja vinkkejä helppoon ja rikkaruohottomaan kasvimaahan kumppanuuskasvit huomioiden. Julkaisu on osa Suuntana omavaraisuus -blogiringin julkaisusarjaa, jossa tällä kertaa teemana on vinkit kasvimaan perustamiseen, maanparannus ja...

Helmikuu on alkanut, ja kun kyseessä on kalenterin lyhyin kuukausi, tänään voi jo sanoa, että kevääseen on 3 askelta ja yhtä monta viikkoa. Jos kuukausia katsotaan, niin kolmen kuukauden kuluttua hedelmäpuutkin kukkivat jo. Niin lähellä, ja niin pitkä, ihana kevät odottaa meitä kaikkia