ITSE TEHTY JOGURTTI

15.11.2020
Jos pidät täyteläisen lohkeavasta jogurtista, ilahdut siitä, miten vaivatonta ja edullista sen valmistaminen kotona on. Itse tehty samettinen jogurtti valmistuu yön yli ja säästää pitkän pennin kukkarosta. Koska itse pidän suuresti esimerkiksi Lidlin uuniomenajogurtista, laitan jogurttiohjeen lisäksi tähän juttuun uuniomenahillokkeen reseptin.

Herkkujogurtti, kuten lohkeava uuniomenajogurtti (150 g) maksaa kaupassa likemmäs euron. Itse tehtynä n. 1,2 kg annos tulee maksamaan n. 2 eur, eikä jogurtissa ole mitään ylimääräistä. Hillokaan ei lopu kesken, kun sitä voi annostella juuri itselleen mieluisen määrän.

Perinteisesti vai koneella?

Jogurttia voi valmistaa jogurttikoneella, mutta jostain syystä koneella valmistetusta jogurtista tulee (joidenkin mielestä) hieman kitkerää. Itse pidän jogurttikonetta melkolailla turhakkeena, sillä sen ainoa funktio on pitää jogurtti lämpimänä ja sen voi tehdä helposti monella tavalla. Siihen siten ei erillistä konetta tarvita.

Yksinkertainen ja perinteinen valmistustapa onnistuu maidon hapattamiselle suunnitellussa termoksessa tai ilman sitä. Meillä on käytössä kätevä termosastia, jonka lämmössä jogurtti valmistuu laakeassa lasipullossa, mutta yhtälailla jogurtin voi valmistaa esilämmitetyssä lasipurkissa, joka laitetaan esilämmitetyn kattilan tai kylmälaukun sisälle myssy suojanaan tai miten tahansa, kunhan jogurtin saa valmistusvaiheessa pysymään n. 42 asteisena.

Jogurttia varten tarvitset

1 litra hyvää maitoa, laktoositon ja rasvatonkin toki käy.
1 dl maitojauhetta, rasvaton ja laktoositon soveltuu hyvin.
Maitohappobakteeria tai 2 rkl jogurttia.

Jogurtin valmistus

Esilämmitä termos tai lasipurkki ja kattila antamalla kiehautetun veden seisoa astiassa jogurtin valmistuksen ajan.

Kuumenna maito 80-85 °C, lisää maitojauhe ja sekoita. Maitojauhe tekee jogurtista paksumman ja lohkeavan. Anna maidon jäähtyä 41-43 °C ja lisää siemen, eli joko 2 rkl jogurttia tai annos maitohappobakteeria. 

Kaada maito lämmitettyyn lasiastiaan tai -purkkiin, laita myssy lasipurkin päälle (jos et käytä jogurttitermosta) ja purkki joko termokseen, kannelliseen lämmitettyyn kattilaan tai kylmälaukkuun. Pääasia on, että jogurtti pysyy n. 42 asteen lämmössä seuraavat 7 tuntia. Kun jogurtti on valmis, siirrä se jääkaappiin ja anna sen tekeyä vielä 2-3 tuntia.

Resepti lyhyesti: Kuumenna maito 80 C, lisää maitojauhe, anna jäähtyä 42 C, lisää maitohappobakteerijauhetta tai jogurttisiemen (2 rkl valmista jogurttia), anna olla lämpimässä 7h ja siirrä jääkaappiin 2-3h.

Jatkossa voit tehdä lisää jogurttia ensimmäisen erän jogurtista ottamalla siitä 2 rkl jogurttia uutta erää varten.

Valmis jogurtti on ihanan pehmeää ja lohkeavaa!

Nuo meidän käytössä olevat termos ja pullot ovat hankittu hapattamiseen erikoistuneesta verkkokaupasta, joka sittemmin on lopettanut toimintansa. Saman asian ajaa ruokatermokset, joiden sisälle mahtuu kannellinen lasipurkki. Lasipurkkeja kannattaa olla kaksi, jotta halutessaan voi valmistaa jogurttia jatkuvasti laitamalla uuden erän tulemaan edellisen valmistuttua.

Uuniomenahilloke

Tarvitset omenia, tummaa siirappia ja kanelia.

Poista omenista siemenkodat, halkaise omenat ja sivele leikkuupinta tummalla siirapilla. Sirottele puolikkaiden päälle kanelia. Laita omenat pellille leivinpaperin päälle ja paista koosta ja omenan tiiveydestä riippuen 200 °C n. 1h. Soseuta omenat kuumina, kaada paperille valunut siirappi sekaan ja anna hillokkeen jäähtyä.

Ja ei kun nauttimaan!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta