ITSE TEHTY JOGURTTI

15.11.2020
Jos pidät täyteläisen lohkeavasta jogurtista, ilahdut siitä, miten vaivatonta ja edullista sen valmistaminen kotona on. Itse tehty samettinen jogurtti valmistuu yön yli ja säästää pitkän pennin kukkarosta. Koska itse pidän suuresti esimerkiksi Lidlin uuniomenajogurtista, laitan jogurttiohjeen lisäksi tähän juttuun uuniomenahillokkeen reseptin.

Herkkujogurtti, kuten lohkeava uuniomenajogurtti (150 g) maksaa kaupassa likemmäs euron. Itse tehtynä n. 1,2 kg annos tulee maksamaan n. 2 eur, eikä jogurtissa ole mitään ylimääräistä. Hillokaan ei lopu kesken, kun sitä voi annostella juuri itselleen mieluisen määrän.

Perinteisesti vai koneella?

Jogurttia voi valmistaa jogurttikoneella, mutta jostain syystä koneella valmistetusta jogurtista tulee (testatusti) hieman kitkerää. Itse pidän jogurttikonetta melkolailla turhakkeena, sillä sen ainoa funktio on pitää jogurtti lämpimänä ja sen voi tehdä helposti monella tavalla. Siihen toden totta ei erillistä konetta tarvita.

Yksinkertainen ja perinteinen valmistustapa onnistuu maidon hapattamiselle suunnitellussa termoksessa tai ilman sitä. Meillä on käytössä kätevä termosastia, jonka lämmössä jogurtti valmistuu laakeassa lasipullossa, mutta yhtälailla jogurtin voi valmistaa esilämmitetyssä lasipurkissa, joka laitetaan esilämmitetyn kattilan tai kylmälaukun sisälle myssy suojanaan tai miten tahansa, kunhan jogurtin saa valmistusvaiheessa pysymään n. 42 asteisena.

Jogurttia varten tarvitset

1 litra hyvää maitoa, laktoositon ja rasvatonkin toki käy.
1 dl maitojauhetta, rasvaton ja laktoositon soveltuu hyvin.
Maitohappobakteeria tai 2 rkl jogurttia.

Jogurtin valmistus

Esilämmitä termos tai lasipurkki ja kattila antamalla kiehautetun veden seisoa astiassa jogurtin valmistuksen ajan.

Kuumenna maito 80-85 °C, lisää maitojauhe ja sekoita. Maitojauhe tekee jogurtista paksumman ja lohkeavan. Anna maidon jäähtyä 41-43 °C ja lisää siemen, eli joko 2 rkl jogurttia tai annos maitohappobakteeria. 

Kaada maito lämmitettyyn lasiastiaan tai -purkkiin, laita myssy lasipurkin päälle (jos et käytä jogurttitermosta) ja purkki joko termokseen, kannelliseen lämmitettyyn kattilaan tai kylmälaukkuun. Pääasia on, että jogurtti pysyy n. 42 asteen lämmössä seuraavat 7 tuntia. Kun jogurtti on valmis, siirrä se jääkaappiin ja anna sen tekeyä vielä 2-3 tuntia.

Resepti lyhyesti: Kuumenna maito 80 C, lisää maitojauhe, anna jäähtyä 42 C, lisää maitohappobakteerijauhetta tai jogurttisiemen (2 rkl valmista jogurttia), anna olla lämpimässä 7h ja siirrä jääkaappiin 2-3h.

Jatkossa voit tehdä lisää jogurttia ensimmäisen erän jogurtista ottamalla siitä 2 rkl jogurttia uutta erää varten.

Valmis jogurtti on ihanan pehmeää ja lohkeavaa!

Meillä nykyisin käytössä oleva jogurttitermos ja siihen sopivat lasiastiat sekä kuvassa oleva maitohappobakteeri on ostettu hapatteet.fi -verkkokaupasta. Mikäli tekee paljon jogurttia, viiliä ja ranskankermaa, hankinta kannattaa kyllä ja mikäli ostaa 2 lasiastiaa (4,90) termosta varten, voi halutessaan valmistaa jogurttia jatkuvasti laitamalla uuden erän tulemaan edellisen valmistuttua.

Uuniomenahilloke

Tarvitset omenia, tummaa siirappia ja kanelia.

Poista omenista siemenkodat, halkaise omenat ja sivele leikkuupinta tummalla siirapilla. Sirottele puolikkaiden päälle kanelia. Laita omenat pellille leivinpaperin päälle ja paista koosta ja omenan tiiveydestä riippuen 200 °C n. 1h. Soseuta omenat kuumina, kaada paperille valunut siirappi sekaan ja anna hillokkeen jäähtyä.

Ja ei kun nauttimaan!  
Lämpimin terveisin, Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Urban Farming
Viesti: Olipas kannustava postaus jugurtin valmistuksesta! Olen tätä miettinyt tovin ja nyt on ihan pakko kokeilla.
Vastaus: Toivottavasti tuli hyvää juggaria :)

Nimi: Keekis
Viesti: Kiitos tuosta jogurttiohjeesta, menee toteutukseen jo tänään. Omppuhilloa tein jo alkusyksystä n. saavillisesta omenia ja sitä kuluu päivittäin. Valmistin hillon kanelitankojen kanssa, toisiin satseihin raaputin vaniljan siemeniä on herkkuja molemmat. Lämpöisiä joulunodotusaikoja sinne♡
Vastaus: Sitä samaa sinne <3 Omenahillo on kyllä herkkua kerrassaan ja sopii monen kaveriksi!

Nimi: Vivi
Viesti: Testiin meni molemmat. Havaintoja: saatoin vahingossa vähän polttaa omenoiden päälle ripsutelut kanelit. Hyvää oli silti, mutta vähän ehkä karvasteli se maku.... seuraavalla kerralla vähän vähemmän aikaa ja matalammalla tasolla. Nyt oli kakku uunissa yhtä aikaa. Jogurtti: löysin vain kaksi reilun puolen litran purkkia, joihin tein ja jukra kun olikin hyvää. Mietin mahtaako se valmistua mopeammin kun on pienempi määrä... Tätä teen joka tapauksessa lisää.
Vastaus: Voi ei! Kärähtänyt kaneli on kyllä sangen karvasta. Parempi tuuri seuraavalla kerralla :) Astian koko vaikuttaa kylläi jogurtin kiinteytymiseen :)

Nimi: Anonyymi
Viesti: Hei, minä teen jogurtin leipäkoneella. Lidlin koneessa on jogurttiohjelma, kuten myös hillo-ohjelma. En kuumenna maitoa, koska käytän punaista uht-maitoa. Bulgarian jogurttia siemeneksi ja kahteen litraan 3 rkl maitojauhetta. Hyvää tulee!
Vastaus: UHT-maitoa ei tosiaan tarvitse kuumentaa, mutta jos käyttää maitojauhetta lisänä, sanotaan että kannattaa silti kuumentaa. Tulee vielä parempaa jogurttia :)

Nimi: Anna-maija T.
Viesti: Aion varmaankin tehdä tuota jugurttia ite. On kyllä ollut äidiltä resepti ennestään mut noi termos ja lasipurkit tulee harkintaan. Olen ottanut siemen jugurtista samaan tapaan kuin olen tehnyt ite viiliäkin. Ja ehkäpä ostan maitohappopakteeriakin seuraavan kerran.
Vastaus: Oikein hyvin pärjää jogurtista otetulla siemenellä. Niin itsekin teen kun olen ensimmäisen satsin tehnyt. Tekemisen iloa sinne :)

ARMAITA AIKOJA

07.06.2021

Kaikkialla kukkii ja suvi on mitä suloisin! Taas pääsimme tähän ihanaan alkukesään, joka on vyörynyt kukkamerinä puutarhoihin, puista pensaisiin ja maan matalimmista kukkasista nenut tukkiviin siitepölytupsauttelijoihin. Ajat ovat armaita kerrassaan ja suvivirret tai -laulut ovat soineet kautta valtakunnan koulujaan päättävien lapsosten kirmatessa...

..vanhan talon ostajalle ja remontoijalle Vanhat talot ovat aarteita, oman aikakautensa helmiä, joita on suotavaa vaalia talon ominaishistoriaa kunnioittaen myös remontoidessa. Kaikkien remontoijien onneksi, remontoidaan sitten rintamamiestaloa tai hyvinkin vanhoja taloja, Suomessa on todella paneuduttu tähän asiaan myös kirjojen saralla. Ohessa...

Jälleen yksi huikealla historiallaan hauskuuttava perinnehyötykasvi, jonka kasvatukseen ja historiaan olen perehtynyt nimismiehen tarkastuskäyntiä jännityksellä odottaen, sillä vallitsevan lainsäädännön mukaan olemme humalarikollisia herran vuonna 2021!

Kärryllinen vanhoja ikkunoita, kivinen maa ja sitäkin kovempi tahto kohtasivat. Kaikkia taiteen ja muutamia rakennusteknisiä sääntöjä rikottiin, mutta siinä se nyt seisoo, kauan haaveiltu ja odotettu, vanhoista ikkunoista nikkaroitu kunnon kasvihuone, ja me olemme tyytyväisiä.

Saisiko olla colaa, salmiakkia, tai vaniljaa hitusella kanelia, vai maistuisiko minttusuklaa? Yrtteinä tietenkin! Uuden kasvihuoneen lumoissa tämä kotipuutarhuri innostui taas kaikenlaisesta uudesta ja vaikkakin meillä on ihanaa, vahvasti salmiakkista lakritsiyrttiä ollut jo usean vuoden ajan, cola-juomille reilusti tuoksuva colayrtti (kolayrtti),...

Lilapalkoiset herneet ovat puutarhan superterveellisiä kaunottaria, joiden herneet ovat maukkaita ja palko täynnä antioksidantteja. Puutarhan helppo kasvatti ilahduttaa upeiden palkojensa lisäksi myös kauniilla kukillaan ja ravitsee maapohjankin satokautensa päätteeksi