ITSE TEHTY JOGURTTI

15.11.2020
Jos pidät täyteläisen lohkeavasta jogurtista, ilahdut siitä, miten vaivatonta ja edullista sen valmistaminen kotona on. Itse tehty samettinen jogurtti valmistuu yön yli ja säästää pitkän pennin kukkarosta. Koska itse pidän suuresti esimerkiksi Lidlin uuniomenajogurtista, laitan jogurttiohjeen lisäksi tähän juttuun uuniomenahillokkeen reseptin.

Herkkujogurtti, kuten lohkeava uuniomenajogurtti (150 g) maksaa kaupassa likemmäs euron. Itse tehtynä n. 1,2 kg annos tulee maksamaan n. 2 eur, eikä jogurtissa ole mitään ylimääräistä. Hillokaan ei lopu kesken, kun sitä voi annostella juuri itselleen mieluisen määrän.

Perinteisesti vai koneella?

Jogurttia voi valmistaa jogurttikoneella, mutta jostain syystä koneella valmistetusta jogurtista tulee (testatusti) hieman kitkerää. Itse pidän jogurttikonetta melkolailla turhakkeena, sillä sen ainoa funktio on pitää jogurtti lämpimänä ja sen voi tehdä helposti monella tavalla. Siihen siten ei erillistä konetta tarvita.

Yksinkertainen ja perinteinen valmistustapa onnistuu maidon hapattamiselle suunnitellussa termoksessa tai ilman sitä. Meillä on käytössä kätevä termosastia, jonka lämmössä jogurtti valmistuu laakeassa lasipullossa, mutta yhtälailla jogurtin voi valmistaa esilämmitetyssä lasipurkissa, joka laitetaan esilämmitetyn kattilan tai kylmälaukun sisälle myssy suojanaan tai miten tahansa, kunhan jogurtin saa valmistusvaiheessa pysymään n. 42 asteisena.

Jogurttia varten tarvitset

1 litra hyvää maitoa, laktoositon ja rasvatonkin toki käy.
1 dl maitojauhetta, rasvaton ja laktoositon soveltuu hyvin.
Maitohappobakteeria tai 2 rkl jogurttia.

Jogurtin valmistus

Esilämmitä termos tai lasipurkki ja kattila antamalla kiehautetun veden seisoa astiassa jogurtin valmistuksen ajan.

Kuumenna maito 80-85 °C, lisää maitojauhe ja sekoita. Maitojauhe tekee jogurtista paksumman ja lohkeavan. Anna maidon jäähtyä 41-43 °C ja lisää siemen, eli joko 2 rkl jogurttia tai annos maitohappobakteeria. 

Kaada maito lämmitettyyn lasiastiaan tai -purkkiin, laita myssy lasipurkin päälle (jos et käytä jogurttitermosta) ja purkki joko termokseen, kannelliseen lämmitettyyn kattilaan tai kylmälaukkuun. Pääasia on, että jogurtti pysyy n. 42 asteen lämmössä seuraavat 7 tuntia. Kun jogurtti on valmis, siirrä se jääkaappiin ja anna sen tekeyä vielä 2-3 tuntia.

Resepti lyhyesti: Kuumenna maito 80 C, lisää maitojauhe, anna jäähtyä 42 C, lisää maitohappobakteerijauhetta tai jogurttisiemen (2 rkl valmista jogurttia), anna olla lämpimässä 7h ja siirrä jääkaappiin 2-3h.

Jatkossa voit tehdä lisää jogurttia ensimmäisen erän jogurtista ottamalla siitä 2 rkl jogurttia uutta erää varten.

Valmis jogurtti on ihanan pehmeää ja lohkeavaa!

Nuo meidän käytössä olevat termos ja pullot ovat hankittu hapattamiseen erikoistuneesta verkkokaupasta, joka sittemmin on lopettanut toimintansa. Saman asian ajaa ruokatermokset, joiden sisälle mahtuu kannellinen lasipurkki. Lasipurkkeja kannattaa olla kaksi, jotta halutessaan voi valmistaa jogurttia jatkuvasti laitamalla uuden erän tulemaan edellisen valmistuttua.

Uuniomenahilloke

Tarvitset omenia, tummaa siirappia ja kanelia.

Poista omenista siemenkodat, halkaise omenat ja sivele leikkuupinta tummalla siirapilla. Sirottele puolikkaiden päälle kanelia. Laita omenat pellille leivinpaperin päälle ja paista koosta ja omenan tiiveydestä riippuen 200 °C n. 1h. Soseuta omenat kuumina, kaada paperille valunut siirappi sekaan ja anna hillokkeen jäähtyä.

Ja ei kun nauttimaan!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Veera T.
Viesti: Hei, saakohan nuita termospulloja ja lasipurkkeja vielä jostain?
Vastaus: Ahaa, tuo verkkokauppa onkin lopettanut toimintansa. Päivitin samalla jutun niiltä osin. Valitettavasti en tiedä mistä juuri näitä meillä käytössä olevia saisi, mutta saman asian ajaa ruokatermos, jonka sisälle mahtuu kannellinen lasipurkki :) Ruokatermoksia myydään monessa paikassa, joten kannattaa hieman googletella niiden perään, jotta löydät sopivan :)

Nimi: Niksauttaja
Viesti: Laitoin aamulla
1) sillipurkkiin vähän jogurttia ja täytin uht-maidolla kuumentamatta sitä.
2) uht-maitotölkkiin noin 50g jogurttia eli sen minkä verran tölkissä on tyhjää tilaa maidon yläpuolella.
3) tyhjentyneeseen 1l jogurttitölkkiin litran uht-maitoa. En kuumentanut. Laitoin jokaisen näistä omaan mustaan muovipussiinsa ja suljin siten, että pussiin jäi runsaasti tyhjää tilaa. Laitoin nämä kaikki aamulla pihalle paikkaan johon aurinko paistaa koko päivän. Levitin muovipussin mahdollisimman isolle pinta-alalle keräämään auringon lämpöä.
Palasin kotiin noin klo 21. Jokaisessa purkissa oli ihanaa jogurttia. Tänään hellepäivä. Lämpö liki 30°. En tiedä missä ilman lämpötilassa muovipussin sisälle vielä nousisi riittävä lämpö. Vaatii ehkä hellepäivän.
Hellepäivien helpoin tapa siis: litran jogurttitölkin tyhjentyessä sitä ei huuhdota vielä kierrätykseen, vaan lisätään litra uht-maitoa, suljetaan tölkki mustaan muovipussiin ja asetetaan se auringon lämpöön päivän ajaksi.
Vastaus: Maitoa ei tosiaan tarvitse kuumentaa erikseen jos ei käytä maitohappobakteerijauhetta :)  Sullahan on ollut oikein jogurttitestipaja siellä! Miten mahtavaa! Tuo sama varmaan toimisi ikkunankin takana näin kuumina päivinä, mutta itse jäin miettimään sitä, että onko tuossa olemassa sellainen riski, että maito kontaminoituu, tuo pelkässä avatussa tölkissä oleva? Toisaalta, onhan tuossa se muovipussi suojana, vaikkei se tietenkään ilmatiivis ole, ja se pussi oli mustaa muovia, jolloin sitä auringon maitotuotteelle yleisesti aiheuttamaa makuhaittaakaan ei synny.. mutta silti olisin taipuvainen suosimaan tuota lasipurkkiversiota. Varmuuden vuoksi :)

Nimi: Uusiokokeilija.
Viesti: Kaivoin kaapista vanhan tuppervaren jogurttikoneen. Sieltähän löytyi maidonvartija, lämpömittari selkeällä asteikolla ja ohje, wau! Sillä tein ja tuli mieleen tuo maitojauhe, sitä en laittanut kun ei ollut kaapissa . Hyvää tuli., ehkä ei niin paksua kun kirjoittajan. En turhekkeeksi sanois tuota laitetta, niin helppo tehdä ja hyvää tuli, Ohjeessa maito kiehautettiin, mittari maitoon ja jäähdyttään asteikon viivaan 48 ja koneeseen jogurtti ja maito sekoittaen . Viiden tunnin odotus ja kone jääkaappiin.
Tuoreita mansikoita ja pieni loraus vaahterasiirappia jos makeutta kaipaa.
Vastaus: Se maitojauhe tosiaan vaikuttaa vain jogurtin paksuuteen ja ilman pärjää mainiosti! Ei jogurttikone tietenkään turhake ole jos sitä käyttää, mutta aika usein alkuinnostuksen jälkeen sille taitaa käydä niin, että se päätyy johonkin kaappiin ja jää sitten unohduksiin. Siinä mielessä jogurtille tulee sitten turhan kallis hinta ja kun jogurtin voi tehdä ilmankin, niin.. Mutta jos tekee usein juggaria, niin silloinhan se on ihan kätsy ja kiva laite, nopeakin! Ja saa juuri sitä makua ja sisältöä juggariinsa, joka itselle parhaiten maistuu :)

Nimi: Toinen Johanna
Viesti: Kiitokset ohjeista! Jogurtti odottaa vielä kokeilua mutta omenasoseen tein jo ja siitä tuli niin hyvää, että piti oikein tulla kiittämään vinkistä! Miten yksinkertainen tapa tehdä lisäaineetonta ja erittäin herkullista sosetta! Omena ja kaneli, mmmm! Tätä sosetta voi käyttää vaikka mihin, tai yksinkertaisesti pitää lusikkaa jääkaapin vieressä. Sose hupenee silläkin tavoin purkista nopeasti.
Vastaus: Kivaa, että maistui! Ja olen huomannut ihan saman jutun. Kumman nopeasti hupenee tämä omenaherkku ;D

Nimi: Elina
Viesti: Hei, osaatko sanoa, mikä meni pieleen, kun lopputuloksesta tuli viilimäinen? Käytin Lempi kreikkalaista jogurttia 6%, laktoositonta UHT-maitoa ja maitojauhetta. Seos oli 50 asteeseen esilämmitetyssä uunissa yön yli. Kiitos!
Vastaus: Hei! Varmaksi en osaa sanoa, kun tuossa on tuo tekotapa ja raaka-aineetkin ovat hieman erilaisia tähän verrattuna, mutta Googlettelin asiaa mielenkiinnosta ja huomasin, että monella on ollut vastaavia ongelmia juggarin kanssa kun on käyttänyt maitojauhetta ja jos tekovaiheessa ei ole mitattu seoksen asteita tai lämpöä ei ole ollut lepovaiheessa riittävästi :)

Nimi: ahkeraliisa
Viesti: Yksi välivaihe jää väliin, jos käyttää iskukuumennettua maitoa. Sitä ei tarvitse lämmittää, vaan sen voi sekoittaa siemenjogurtin kanssa ja laittaa purkkeihin. Jos taas omistaa sous vide -laitteen, se kannattaa valjastaa jogurttitehtaan käyttöön, Lämpö 42 asteeseen ja jogurttipurkit vesihauteeseen 7-8 tunniksi. En ole laskenut säästöjen lukemia, mutta teen kotijogurtti Johannan lailla maun vuoksi. Se on hyvää ja sen voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Marjat, hedelmät ja kotihillot ovat ainakin vähemmän prosessoituja kuin teolliset vastaavat.
Vastaus: Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen ollut siinä uskossa, että maitohappobakteerijauhe kaipaisi lämmitystä aktivoituakseen, mutta hyvä tietää, että ainakin kestomaito + siemenjogurtti onnistuu ilman lämmitystäkin!

Nimi: Urban Farming
Viesti: Olipas kannustava postaus jugurtin valmistuksesta! Olen tätä miettinyt tovin ja nyt on ihan pakko kokeilla.
Vastaus: Toivottavasti tuli hyvää juggaria :)

Nimi: Keekis
Viesti: Kiitos tuosta jogurttiohjeesta, menee toteutukseen jo tänään. Omppuhilloa tein jo alkusyksystä n. saavillisesta omenia ja sitä kuluu päivittäin. Valmistin hillon kanelitankojen kanssa, toisiin satseihin raaputin vaniljan siemeniä on herkkuja molemmat. Lämpöisiä joulunodotusaikoja sinne♡
Vastaus: Sitä samaa sinne <3 Omenahillo on kyllä herkkua kerrassaan ja sopii monen kaveriksi!

Nimi: Vivi
Viesti: Testiin meni molemmat. Havaintoja: saatoin vahingossa vähän polttaa omenoiden päälle ripsutelut kanelit. Hyvää oli silti, mutta vähän ehkä karvasteli se maku.... seuraavalla kerralla vähän vähemmän aikaa ja matalammalla tasolla. Nyt oli kakku uunissa yhtä aikaa. Jogurtti: löysin vain kaksi reilun puolen litran purkkia, joihin tein ja jukra kun olikin hyvää. Mietin mahtaako se valmistua mopeammin kun on pienempi määrä... Tätä teen joka tapauksessa lisää.
Vastaus: Voi ei! Kärähtänyt kaneli on kyllä sangen karvasta. Parempi tuuri seuraavalla kerralla :) Astian koko vaikuttaa kylläi jogurtin kiinteytymiseen :)

Nimi: Anonyymi
Viesti: Hei, minä teen jogurtin leipäkoneella. Lidlin koneessa on jogurttiohjelma, kuten myös hillo-ohjelma. En kuumenna maitoa, koska käytän punaista uht-maitoa. Bulgarian jogurttia siemeneksi ja kahteen litraan 3 rkl maitojauhetta. Hyvää tulee!
Vastaus: UHT-maitoa ei tosiaan tarvitse kuumentaa, mutta jos käyttää maitojauhetta lisänä, sanotaan että kannattaa silti kuumentaa. Tulee vielä parempaa jogurttia :)

Nimi: Anna-maija T.
Viesti: Aion varmaankin tehdä tuota jugurttia ite. On kyllä ollut äidiltä resepti ennestään mut noi termos ja lasipurkit tulee harkintaan. Olen ottanut siemen jugurtista samaan tapaan kuin olen tehnyt ite viiliäkin. Ja ehkäpä ostan maitohappopakteeriakin seuraavan kerran.
Vastaus: Oikein hyvin pärjää jogurtista otetulla siemenellä. Niin itsekin teen kun olen ensimmäisen satsin tehnyt. Tekemisen iloa sinne :)

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...