ITSE TEHTY JOGURTTI

15.11.2020
Jos pidät täyteläisen lohkeavasta jogurtista, ilahdut siitä, miten vaivatonta ja edullista sen valmistaminen kotona on. Itse tehty samettinen jogurtti valmistuu yön yli ja säästää pitkän pennin kukkarosta. Koska itse pidän suuresti esimerkiksi Lidlin uuniomenajogurtista, laitan jogurttiohjeen lisäksi tähän juttuun uuniomenahillokkeen reseptin.

Herkkujogurtti, kuten lohkeava uuniomenajogurtti (150 g) maksaa kaupassa likemmäs euron. Itse tehtynä n. 1,2 kg annos tulee maksamaan n. 2 eur, eikä jogurtissa ole mitään ylimääräistä. Hillokaan ei lopu kesken, kun sitä voi annostella juuri itselleen mieluisen määrän.

Perinteisesti vai koneella?

Jogurttia voi valmistaa jogurttikoneella, mutta jostain syystä koneella valmistetusta jogurtista tulee (testatusti) hieman kitkerää. Itse pidän jogurttikonetta melkolailla turhakkeena, sillä sen ainoa funktio on pitää jogurtti lämpimänä ja sen voi tehdä helposti monella tavalla. Siihen toden totta ei erillistä konetta tarvita.

Yksinkertainen ja perinteinen valmistustapa onnistuu maidon hapattamiselle suunnitellussa termoksessa tai ilman sitä. Meillä on käytössä kätevä termosastia, jonka lämmössä jogurtti valmistuu laakeassa lasipullossa, mutta yhtälailla jogurtin voi valmistaa esilämmitetyssä lasipurkissa, joka laitetaan esilämmitetyn kattilan tai kylmälaukun sisälle myssy suojanaan tai miten tahansa, kunhan jogurtin saa valmistusvaiheessa pysymään n. 42 asteisena.

Jogurttia varten tarvitset

1 litra hyvää maitoa, laktoositon ja rasvatonkin toki käy.
1 dl maitojauhetta, rasvaton ja laktoositon soveltuu hyvin.
Maitohappobakteeria tai 2 rkl jogurttia.

Jogurtin valmistus

Esilämmitä termos tai lasipurkki ja kattila antamalla kiehautetun veden seisoa astiassa jogurtin valmistuksen ajan.

Kuumenna maito 80-85 °C, lisää maitojauhe ja sekoita. Maitojauhe tekee jogurtista paksumman ja lohkeavan. Anna maidon jäähtyä 41-43 °C ja lisää siemen, eli joko 2 rkl jogurttia tai annos maitohappobakteeria. 

Kaada maito lämmitettyyn lasiastiaan tai -purkkiin, laita myssy lasipurkin päälle (jos et käytä jogurttitermosta) ja purkki joko termokseen, kannelliseen lämmitettyyn kattilaan tai kylmälaukkuun. Pääasia on, että jogurtti pysyy n. 42 asteen lämmössä seuraavat 7 tuntia. Kun jogurtti on valmis, siirrä se jääkaappiin ja anna sen tekeyä vielä 2-3 tuntia.

Resepti lyhyesti: Kuumenna maito 80 C, lisää maitojauhe, anna jäähtyä 42 C, lisää maitohappobakteerijauhetta tai jogurttisiemen (2 rkl valmista jogurttia), anna olla lämpimässä 7h ja siirrä jääkaappiin 2-3h.

Jatkossa voit tehdä lisää jogurttia ensimmäisen erän jogurtista ottamalla siitä 2 rkl jogurttia uutta erää varten.

Valmis jogurtti on ihanan pehmeää ja lohkeavaa!

Meillä nykyisin käytössä oleva jogurttitermos ja siihen sopivat lasiastiat sekä kuvassa oleva maitohappobakteeri on ostettu hapatteet.fi -verkkokaupasta. Mikäli tekee paljon jogurttia, viiliä ja ranskankermaa, hankinta kannattaa kyllä ja mikäli ostaa 2 lasiastiaa (4,90) termosta varten, voi halutessaan valmistaa jogurttia jatkuvasti laitamalla uuden erän tulemaan edellisen valmistuttua.

Uuniomenahilloke

Tarvitset omenia, tummaa siirappia ja kanelia.

Poista omenista siemenkodat, halkaise omenat ja sivele leikkuupinta tummalla siirapilla. Sirottele puolikkaiden päälle kanelia. Laita omenat pellille leivinpaperin päälle ja paista koosta ja omenan tiiveydestä riippuen 200 °C n. 1h. Soseuta omenat kuumina, kaada paperille valunut siirappi sekaan ja anna hillokkeen jäähtyä.

Ja ei kun nauttimaan!  
Lämpimin terveisin, Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Urban Farming
Viesti: Olipas kannustava postaus jugurtin valmistuksesta! Olen tätä miettinyt tovin ja nyt on ihan pakko kokeilla.
Vastaus: Toivottavasti tuli hyvää juggaria :)

Nimi: Keekis
Viesti: Kiitos tuosta jogurttiohjeesta, menee toteutukseen jo tänään. Omppuhilloa tein jo alkusyksystä n. saavillisesta omenia ja sitä kuluu päivittäin. Valmistin hillon kanelitankojen kanssa, toisiin satseihin raaputin vaniljan siemeniä on herkkuja molemmat. Lämpöisiä joulunodotusaikoja sinne♡
Vastaus: Sitä samaa sinne <3 Omenahillo on kyllä herkkua kerrassaan ja sopii monen kaveriksi!

Nimi: Vivi
Viesti: Testiin meni molemmat. Havaintoja: saatoin vahingossa vähän polttaa omenoiden päälle ripsutelut kanelit. Hyvää oli silti, mutta vähän ehkä karvasteli se maku.... seuraavalla kerralla vähän vähemmän aikaa ja matalammalla tasolla. Nyt oli kakku uunissa yhtä aikaa. Jogurtti: löysin vain kaksi reilun puolen litran purkkia, joihin tein ja jukra kun olikin hyvää. Mietin mahtaako se valmistua mopeammin kun on pienempi määrä... Tätä teen joka tapauksessa lisää.
Vastaus: Voi ei! Kärähtänyt kaneli on kyllä sangen karvasta. Parempi tuuri seuraavalla kerralla :) Astian koko vaikuttaa kylläi jogurtin kiinteytymiseen :)

Nimi: Anonyymi
Viesti: Hei, minä teen jogurtin leipäkoneella. Lidlin koneessa on jogurttiohjelma, kuten myös hillo-ohjelma. En kuumenna maitoa, koska käytän punaista uht-maitoa. Bulgarian jogurttia siemeneksi ja kahteen litraan 3 rkl maitojauhetta. Hyvää tulee!
Vastaus: UHT-maitoa ei tosiaan tarvitse kuumentaa, mutta jos käyttää maitojauhetta lisänä, sanotaan että kannattaa silti kuumentaa. Tulee vielä parempaa jogurttia :)

Jos pidät täyteläisen lohkeavasta jogurtista, ilahdut siitä, miten vaivatonta ja edullista sen valmistaminen kotona on. Itse tehty samettinen jogurtti valmistuu yön yli ja säästää pitkän pennin kukkarosta. Koska itse pidän suuresti esimerkiksi Lidlin uuniomenajogurtista, laitan jogurttiohjeen lisäksi tähän juttuun uuniomenahillokkeen reseptin.

Tänä vuonna Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Lokakuu. Lähestyvä talvi viilentää maailman ikkunoiden ulkopuolella. Aamuhämärä saapuu myöhemmin ja iltahämärä aikaisemmin. Lämmityskausi on alkanut, palavan puun äänet tulevat osaksi arkea. Sadonkorjuuta on enää vähän. Luonto riisuu vaatteitaan, me lisäämme niitä. On aika kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, nauttia hiljaisuudesta ja elää...

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...