TEE ITSE HUOPIKKAAT 

10.11.2019
Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin.

Kirjoitus sisältää * -merkittyjä affiliatelinkkejä.

Kahden päivän huopatossukurssi oli mitä mukavin ja huopatossujen valmistuksen yksinkertaisuus yllätti. Valmistus ei myöskään vaadi kummoisia välineitä, useimmat löytyvät jo kodin perustarpeista tai ovat edullisia hankkia. Vaikka tuossa kuvassa on hieno vanha puulesti, lestiäkään ei huopikkaiden valmistuksessa tarvita.

Huopikkaita varten tarvitaan 100-150 g huovutusvillaa per jalkine (yht. 200-300g), riippuen kuinka paksut huopatossut haluaa tehdä (ulko- vai sisäkäyttöön). Villaa voi olla jopa 400g. Villa maksoi 3,50 €/ 100g. Lisäksi tarvitaan makuualusta (tuttu telttailusta, hinta 4,50 €), pari kulhoa, pyyhe, tiskiharja, 1x1 m pala kuplamuovia, 2 muovikassia, kumihanskat, mäntysuopaa ja loraus etikkaa.

Ensin tarvitaan kaava, jonka voi hyvin tehdä vaikkapa omista kumisaappaista lisäten siihen pari senttiä leveyttä. Kaava tehdään siten, että varsien suut ovat yhdessä, samaan aikaan siis tehdään molemmat huopikkaat yhdestä kaavasta.

Meillä oli valmiit kaavat käytössä ja mittasin ne, jotta kaavatonkin saa hieman osviittaa kaavan pituuksista.
koko 37-39 jossa varpaista kantaan leveys 34 cm, koko kaavan pisin mitta 63 cm ja varren leveys (kaavan keskiosa) 20 cm.
koko 43-45 jossa varpaista kantaan leveys 38 cm, koko kaavan pisin mitta 64 cm ja varren leveys (kaavan keskiosa) 28 cm.

Kun kaava on valmis ja leikattu makuualustasta, alkaa huopien lisääminen. Villa jaetaan 6:een samanpainoiseen erään (3 molemmille töppösille, mutta jos huopikkaista on tulossa xtrapaksut (400g villaa) jaa villat 8:aan osaan). Omiin tossuihini käytin 100g villaa per tossu, eli yhteiskaavalle yhteensä 200g sillä tein sisätossut. Ystäväni teki ulkohuopikkaita, joihin villaa meni vastaavasti 150g per tossu, eli yhteiskaavalle yhteensä 300g.

Työn alle laitetaan pyyhe ja sen päälle kuplamuovi siten, että kuplat ovat pinnalla. Kaava nostetaan kuplamuovin päälle.

Villa levitetään kerroksittain kaavan päälle, kerros kerrallaan. Kun ensimmäinen kerros villaa on lisätty, villan päälle pirskotellaan käsin tai tiskiharjalla kuumaa vettä, johon on sekoitettu mäntysuopaa.

Villaa ei kastella läpimäräksi siten, että koko työ ui vedessä, mutta kuitenkin niin, että villa kostuu. Sen jälkeen kuplamuovi käännetään villan päälle ja muovia painellaan kevyesti, jotta kosteus leviää ja villan ylenmääräinen ilmava pörröisyys katoaa. Villa saa tulla sentin tai pari kaavan yli, se on suotavaa, mutta ei kuitenkaan 2 cm enempää.

Tämän jälkeen kuplamuovi avataan, kaava käännetään villoineen ylösalaisin ja kaavan yli menneet villat sivelläään saippuaveden avulla tiiviisti kaavaa mukaillen villoitetun puolen kääntöpuolelle. Tämä vaihe on tärkeä, sillä myöhemmin nämä ylimenot muodostavat saumattoman töppösen.

Nyt myös tälle puolelle kaavaa levitetään villakerros samalla tavalla kuten edellinenkin kerros lisättiin kuuman sippuaveden pirskotteluineen. Muista antaa villan mennä taas hieman yli kaavan ja silittää ylimenot kääntöpuolelle kun käännät kaavan seuraavan kerran.

Villakerroksia lisätään työ aina kääntäen, kunnes molemmin puolin kaavaa on 3 kerrosta villaa (ellet tee xtrapaksuja huopikkaita = 400g villaa). Mikäli mahdollista, lisää kukin villakerros siten, että villakuidut kulkevat eri suuntaan. Se ei ole välttämätöntä, mutta helpottaa villakerrosten takertumista toisiinsa.

Tämän jälkeen alkaa puuhan rankin osuus. Villapinnan päälle pirskotellaan mahdollisimman kuumaa saippuavettä. Kaava villoineen peitetään taas kuplamuovilla ja työtä hierotaan pyörivin liikkein kuplamuovin läpi 10 minuuttia per puoli. Kuplamuoville kannattaa levittää saippuaa, jotta liike on kitkaton ja kuplamuovi ei liiku hieronnan aikana. Seuraa huovuttamisen aikana, ettet hiero villaa kaavaa suuremmaksi - tässä kohtaa tuo makuualustan käytön idea kaavana kävi ilmeiseksi. Makuualusta on kätevä ei vain siksi, että se hylkii vettä, mutta kaava pitää pystyä tuntemaan villan läpi, jotta villaa ei tule hieroneeksi kaavaa suuremmaksi.

Hieronta, eli huovutus toistetaan 3 kertaa per puoli, kunnes molempia puolia on hierottu voimakkaasti yhteensä 30 minuuttia. Lämpimän veden lisääminen on tärkeää, se helpottaa työtä. Välillä kylmää ylimääräistä vettä voi valuttaa pois nostamalla työ varoen ylös ja laittamalla työn alle kulhon, johon vesi saa valua. Kun työtä on hierottu puolin ja toisin yhteensä tunnin, tehdään nostotesti. Kun kykenee nostamaan kahdella sormella pinsettiotteella työn kunnolla irti (toisen puolen) alustasta, työtä on hierottu riittävästi.

Omissa töppösissäni oli jo kaikki kerrokset lisättynä, mutta halusin lisätä töppösten suuaukon kohtaan vielä omien koiriemme turkkien alusvillaa ennen hierontavaihetta.

Seuraavaksi poistetaan kaava töppösten sisältä. Muoto leikataan kahtia keskeltä siten, ettei itse kaavaa leikata rikki, vain villat. Kaavan saa ulos ehjänä hieman taitellen.

Seuraavaksi huopikkaiden suuosa hierotaan saippualla ja kuumalla vedellä ja samalla hierotaan myös saumaosat, jotta ne ovat tasapaksuiset muiden osien kanssa. Töppöset käännetään ympäri ja uusi ulkopinta hierotaan vielä huolellisesti kuuman saippuaveden ja halutessaan kuplamuovin avustuksella. Itse sain pinnan hierottua ihan kumihanskojen avulla, kunhan töppösen pinta oli saippuainen (estää nukkaantumisen). Lopuksi töppösistä valutetaan ylimääräiset vedet pois, mutta töppösiä ei saisi puristella kuin hyvin kevyesti.

Tässä vaiheessa töppöset (omani tehty kaavalla 37-39) näyttivät siltä, että niihin olisi mahtunut molemmat jalat samaan aikaan, ja lesti näytti niin pieneltä töppösiin verrattuna, mutta se kuuluu asiaan. Seuraavaksi töppöset kutistetaan mäiskimällä.

Töppönen taitellaan kolmeen osaan ja laitetaan täysteholla mikroon 2 minuutiksi. Kumihanskat kannattaa pitää käsissä, sillä töppöset ovat kuumat (ja niiden tulee olla kuumat, mutta ei kuivat). Kolmeen osaan taitettua töppöstä mäiskitään kylpyhuoneen lattiaa vasten tai saaviin oikein voimien takaa paiskomalla useita kymmeniä kertoja, välillä taitos avaten ja uudelleen taitellen siten, että eri puoli töppösestä on pinnalla. Kun töppönen ei enää tunnu lämpimältä, se laitetaan uudelleen mikroon. Lämpö on jujuna tässäkin vaiheessa, mitä kuumempaa töppöstä paiskoo, sen nopeammin se kutistuu.

Kuvassa töppöstäni mäiskii opettajamme, jolle suuri kiitos avusta. Yritin mäiskiä itsekin, eikä se ole vaikeaa millään tapaa, mutta olkatulehdus teki puuhasta niin kivuliaan, että opettaja tarjoutui avuksi

Mäiskimisen välillä testataan milloin lesti alkaa olla sopiva. Lestin täytyy mennä töppöseen ja mahtua sieltä ulos. Näissä kuvissa on sekä oma että ystäväni mäiskitty töppönen, ennen ja jälkeen.

Lesti ei kuitenkaan ole välttämätön. Oikean koon ja varsinkin mallin muovaaminen onnistuu ihan yhtä hienosti laittamalla huopikkat jalkaan, jossa on muovipussi. Lesti tai ei, joka tapauksessa huopikasta sovitetaan välillä. Huopikas muotoillaan kuumalla saippuavedellä hieroen haluttuun muotoon joko kuten kuvassa näkyy, jalka huopikkaan sisällä tai käyttäen lestiä.

Sitten jo viimeistellään muotoa, kukin miten mielii, jälleen saippuavedellä hieroen ja muotoillen. Itse halusin tehdä pitkänmalliset maahishuopikkaat (sisä- ja saunatossut), joissa on pitkä ja terävä kärki, käännetty suu koirankarvoineen ja pieni uloke takana.

Viimeistelyvaiheen lopuksi huovutusvillan kuidut suljetaan upottamalla huopikkaat niin kuumaan veteen, kuin hanasta vaan tulee (vähintään 55 C = hanaveden lämpötila säännösten mukaan). Kuuman veden jälkeen huopikkaat järkytetään vaihtamalla vesi lennosta niin kylmäksi kuin hanasta tulee. Kun huopikkaat on jäähdytetty kauttaaltaan kylmässä vedessä, ne saavat vielä kertaalleen kuuman kylvyn. Sillä aikaa otetaan vati, siihen laitetaan mahdollisimman kylmää vettä ja loraus etikkaa. Kun huopikkaat ovat kylpeneet toisen kerran kuumassa vedessä, ne upotetaan kylmään etikkaveteen. Etikka edesauttaa kuitujen sulkeutumista, mutta ei ole välttämätöntä. Riittää kun viimeinen kylpy neljästä on kylmä.

Töppöset nostetaan kuivumaan esimerkiksi lavuaaria vasten siten, että huopikkaat seisovat asennossaan kantapäillä. Valumisvaihe kesti itsellä noin tunnin, sen jälkeen nostin huopikkaat kulhoon samaan asentoon siten, etteivät ne seiso kuitenkaan vedessä.

Tässä alkuillasta huopikkaat olivat jo sen verran kuivuneet, että niitä saattoi kokeilla jalkaan ilman muovipussia. Kävelemään en vielä tohtinut lähteä, kyllä niissä kosteutta edelleen sen verran on, että muutaman kuvan nappaamisen jälkeen saivat palata kuivumaan pönttöuunin vipstaakeihin.

Maahishuopikkaat a' la Johanna! Ystäväni teki ulkoiluun tarkoitetut huopatossut (työvaihekuvissa vilahtaneet tumman harmaat huopikkaat), jotka ovat perinteisen huopatossun ja lapin huopikkaan välimuotoa, kuulemma nimeltään hupikkaat! Ystäväni huopikkaisiin tulee myöhemmin myös kumipohjat, jotta huopikkaat kestävät paremmin kosteutta ja kulutusta.

Nämä omani tein sisäkäyttöön mielihyvätossuiksi, jotka pelastavat varpaat talvisin kylmän lautalattian kynsistä.

Huopikkaiden tekeminen oli yllättävän helppoa ja todella kivaa - kipeästä olkapäästä huolimatta, joka kieltämättä asetti puuhalle omat haasteensa. Silti huopikkaat valmistuivat ensikertalaiselta kaikkine esivalmisteluineen, ruokataukoineen ja happihyppelyineen n. 8 tunnissa kipeälläkin olkapäällä ja osa ajasta kului myös siihen, että meitä oli kurssilla 12 ja tietyissä vaiheissa piti odotella omaa vuoroa niin mikrolle, mätkintäsaaveille kuin lavuaarillekin.

Huovutuskirjoja

Saimme katsella kurssilla kivoja huovutuskirjoja, joista osa on jo loppu kustantajaltakin, eikä uusia painoksia ole otettu, mutta lisään tähän muutamia Adlibriksestä löytyvää huovutuskirjaa, joista uskon olevan iloa kaikille huovutuskärpäsen pureman saaneille Kuvan alta löytyy linkki  Adlibris -kirjaverkkokauppaan kunkin kirjan tietoihin.

Huovutuksen hurmaa * Adlibris -kirjaverkkokauppa
The Complete Photo Guide to Felting * Adlibris -kirjaverkkokauppa
Alterknits Felt * Adlibris -kirjaverkkokauppa
Felted Animal Knits * Adlibris -kirjaverkkokauppa
Quick & Clever Felting * Adlibris -kirjaverkkokauppa
I Can't Believe I'm Felting * Adlibris -kirjaverkkokauppa

Ja ihan siltä varalta, että jokin oleellinen juttu unohtui mainita tässä huopikaskurssiannin kuvaelmassa, tai jos muistin jonkin kohdan vallan väärin, laitan tähän loppuun opettajamme Maritan tekemän videon huopikkaiden valmistuksesta. Sitä voi seurata puuhailun lomassa vaihe vaiheelta, takuuvarmasti ammattilaisen opastamana!

Itse innostuin tästä puuhasta valtavan paljon ja aionkin heti kun olkapää vaan sallii, tehdä omanlaiset huovutetut lapaset meille. Jos puuha yhtään tuntui kiinnostavalta sieltä suunnasta luettuna, suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Sen verran kivaa puuhaa tämä oli - myös tällaiselle ihmiselle, joka ihan vilpittömästi ei ole lainkaan taidokas käsitöiden saralla.

Huovuttelun iloa toivotellen
Jovelan Johanna

Asiaa meille? Laita viestiä alla olevan lomakkeen kautta 
Löydät meidät myös
instagramista

Ihanaa! Kotipuutarhurin puuhien ei tarvitse päättyä sadonkorjuuseen! Syksy on oikeastaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt mm. aikaistavat seuraavan vuoden satoa. Syksy on muutenkin mitä mainiointa kylvöaikaa, sillä maaperä on sopivan kosteaa talven jälkeen keväällä, kun siemenet...

Ensimmäiset pienet yöpakkaset puraisivat Jovelan puutarhaa kaksi viikkoa sitten. Talvi tekee tuloaan. Säiden viilentyessä tämän vanhan talon asukkaat ovat valmistautuneet tulevaan pienillä puhteilla niin sisällä kuin talossakin. Villasukat ovat päivän asuste, palava puu soittaa serenadeja hormeissa ja valon väheneminen saa haukottelemaan jo ennen...

AJANKOHTAISTA! Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus...

Jos kesä ei sateita suonut, alkusyksy on ollut niiden suhteen sangen antelias. Vettä on valunut taivaalta tasaiseen tahtiin päivästä toiseen. Maailma on ollut kuin mikäkin märkä ja harmaa, viluinen villasukka. Vaan mikäs sen mukavampaa onkaan, kuin sytytellä uuneihin tulet sadepäivinä ja hääräillä oman sadon parissa täytellen talvivarastoja...

Sileät, pehmeät ja kiiltävät hiukset ja puhdas pyykki saadaan aikaiseksi yksinkertaisella etikkahuuhteella, johon voi hyödyntää myös puutarhan yrttejä, ja jos viimeisen päälle haluaa tehdä itse, täältä löytyy summittainen vanha etikkaohjekin ajalta 1790-1800

ELOA JA ELOJA

02.08.2021

Tämä kesä ei toden totta ole ollut helppo. Ensimmäistä kertaa hyötypuutarhamme sato on jäämässä sangen surkeaksi kokonaismäärältään. Toki ilon aiheitakin on paljon, ainahan niitä on kun vaan osaa katsella, mutta tällä satokaudella niihin iloihin melkein takertuu, kun viikkoja paahtanut aurinko on näivettänyt hyötykasvit ja yli 8 viikkoa jatkunut...

VIESTEJÄ

Nimi: Leena
Viesti: Heippa! Tämä oli uljas ja hyvin tehty artikkeli. Innostuin heti. Pitää vaan hankkia ainehia, tai siis kuplamuovia. Kaikkea muuta löytyy. Huovutusvillaakin yksiin tossukoihin. Ajattelin, että opettelen ensin tekemällä vähän pienemmät jalkineet, Isännän ja minun kengännumerot kun laskee yhteen se on 89 joten niissä on vähän haastetta. Mutta nyt on hyvät opit. Kiitos niistä!
Vastaus: Kiitos! Kiva, että innostuit tossujen huovutteluun :) Edullista kuplamuovia saa monesta paikasta, itse olen ostanut ihan Tokmannilta. Itse odottelen vielä hetken, että olkapää lopettaisi kiukuttelun, että pääsen huovuttelemaan kintaat talveksi. Jospa vaikka ensi viikonloppuna pääsisi jo puuhaan.

Nimi: Susanna
Viesti: Nyt tiedän mitä laitan isän ja vaarin joululahjapakettiin! Molemmilla on saunatossut jo ihan lössyinä. Kiitos ohjeista Johanna <3
Vastaus: Ihanaa! Varmasti ovat mieluiset lahjat :)

Nimi: OutiL
Viesti: Muistan vanhassa blogissasi jutun lampaantaljojen pesemisestä, mutta en onnistunut sitä nyt millään löytämään. Voitko tehdä uuden - tai millähän onnistuisin nuo ohjeet löytämään. Kotona odottaa kymmenkunta taljaa pesua...
Vastaus: Ihan lähiaikoina en pääse uutta juttua lampaantaljojen pesusta tekemään, kun niiden pesu ei ole meillä nyt ajankohtaista, mutta jospa laitan sulle ihan lyhyet ohjeet tähän :) Ensin kannattaa testata kestääkö talja pesua, eli kastella taljan nahkaa jostain nurkasta ja katsoa kovettuuko se kuivuttuaan. Jos nahka kovettuu kovin, sen joutuu öljyämään pesun jälkeen pehmeäksi tai pesemään taljan vedettä esimerkiksi kuivasamppoolla tai tekstiilien kuivapuhdistusaineella. Täältä löydät kotitekoisen kuivapuhdistusainee, jota myös itse käytän https://www.omavarainen.fi/l/itsetehdytpuhdistusaineet/
Jos lampaantalja taas kestää vettä (Ikean taljat on meillä laidastaan kestäneet), ne pestään haaleassa vedessä (30C) hellästi mäntysuovalla tai Marselle-saippualla hangaten ja huolella huudellen. Kuivatus kannattaa enimpien vesien valuttua tehdä vaakatasossa, esimerkiksi kuivaustelineen päällä tai jos sellaista ei ole, välillä valumasuuntaa käännellen :) Testaa kuitenkin taljan peseytyvyys ennen kun peset taljoja. Meillä yksi keskiaikamarkkinoilta ostettu ulkomaalainen talja meni nahaltaan aivan koppuraksi ja sen öljyäminen pehmeäksi oli melkoinen homma.

Nimi: Iita
Viesti: Ihanat huopikkaat!
Jos tuntuu että pelkät huopikkaat muuttuvat maalatulla puulattialla tai kylmissä rappusissa vähän liian jännitäviksi, saa nykyään tälläisiä "verkkosukkia" liukumiseneston, näistä löytyisi varmaan oikeaa kokoa myös huopikkaiden päälle. (villasukkien päälle vedettäviksi niitä markkinoidaankin) ttps://www.carecare.fi/fi/kuluttajat Keveää ja iloista talvea toivottaen!
Vastaus: Kiitos Iita vinkistä :) Rappusia meillä ei ole, mutta maalatut puulattiat on olleet hieman liukkaita tossujen alla ;) Itse tuossa jo suunnittelin, että leikkaisin nypyläkankaasta (liukuestekangas) pohjallisen muotoiset palat tossuihin ja kiinnittäisin ne pohjiin kangasliimalla.