PESUSIENIKURKKU

11.01.2022

Pesusienikurkku eli luffa, on aitoja luonnonmukaisia pesusieniä tuottava kurkkukasvi, jonka voit kasvattaa itse! Luffa on monelle tuttu tuotteena, mutta ei välttämättä tietona, että kyseessä on tosiaan kurkkukasvi, jonka hedelmän voi syödä kurkun ollessa pieni, tai mikäli kurkun antaa kasvaa ja kuivaa, sen kuoren alta paljastuu tuo kempparihyllyistä tuttu perinteinen ja rouheva pesusieni. Eikö olekin mahtavan hauska kasvi!

Kirjoitus sisältää *-merkittyjä affiliatelinkkejä.

Meillä on kasvatettu pesusienikurkkuja pilke silmäkulmassa jo usean vuoden ajan. Pilke silmäkulmassa, koska puuha on hauskaa ja tasajalkaa polkien, sillä pari ensimmäistä yritystä luffien kanssa meni aivan mönkään. Joskus sato on ollut hieno, joskus mitätön. Taimet ovat voineet olla komeita, mutta kurkun kurkkua ei ole syntynyt tai ne jäivät puolikkaan pikkurillin kokoisiksi ja turhia mokiakin on sattunut. Moisista takapakeista ei kuitenkaan olla lannistuttu (se suomalainen sisu) ja sinnikkyys on sittemmin palkittu. Teen tämän jutun sillä mielellä, että jonkun toisen siellä ei tarvitsisi niin paljon oman kantapäänsä kautta oppia kaveeraamaan luffiensa kanssa, kun näillä kantapäillä on oppia jo saatu muillekin kerrottavaksi.

Itäminen vaatii lämpöä

Pesusienikurkku on trooppinen kasvi. Ensimmäiset siemenet hankimme Hyötykasviyhdistykseltä, mutta yritin idättää siemenet liian viileässä, eivätkä taimet kehittyneet. Toisena vuotena saimmekin jo aikaiseksi komeat taimet, kun laitoimme kasvatuspurkit ensin Nelson Gardenin lämpömatolle varmistamaan, että multa pysyi 20 asteisena (20 C on minimivaatimus itämiselle). Itämisen jälkeen taimet siirrettiin kupujen alle lämpimään ja valoisaan, jotta multa ja ilma pysyivät kosteana. Trooppisena kasvina luffa vaatii sekä lämpöä että kosteutta.

Suosittelen lämpimästi lämpömattoja, joista on paljon hyötyä esikasvatuksessa ja taimien tasaisten kasvulämpöolosuhteiden ylläpidossa esimerkiksi paprikan, tomaattien tai munakoisojen esikasvatusvaiheessa. 

Kylvä siemenet ajoissa, sanoisin, että mielellään jo tammi-helmikuussa, koska ainakaan meillä kasvuvyöhykkeellä 1b ei ole koskaan pesusienikurkun sato ehtinyt valmiiksi ennen elokuun loppupuolta, vaikka siemenet on kylvetty viimeistään helmikuussa ja kesät ovat olleet helteisiä.  Jos haluaa saada pesusieniä, kurkkujen pitää antaa kuivua köynnöksessään satokauden päätteeksi, eikä se meidän leveysasteilla tapahdu alle kuukaudessa. Ajoissa on siis hyvä olla, vaikka siemenpusseissa lukee kasvuaika 120-150 vrk. Usein nuo siemenpussien tekstit ovat suoria käännöksiä ja niissä mainitut ajat ovat siementen alkutuottajamaan olosuhteisiin tarkoitettuja.

Siementen itämisaika on pitkä, mitä tahansa reilusta viikosta likimain kolmeen. Siementen liottaminen ennen kylvöä nopeuttaa itämistä. Lämmössä ja kupujen tai kasvatusseinien suojassa taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun. Nykyään kasvatan luffat taimivaiheessa aina lämpömaton päällä ja kaupasta ostetussa 10 litran vesipullossa, eli pullokasvihuoneessa (ks. kuva täällä).

Näissä kuvissa, jotka lienevät toiselta ja kolmannelta kasvatusvuodelta, luffat ovat juuri nousseet mullasta ja oli aika siirtää ne lasikuvun alle ja sieltä korkeampaan lyhtyyn, jonka jälkeen taimet alkoivatkin olla liian korkeita ollakseen suojassa.

Vauhtiin päästyään pesusienikurkku kasvaa nopeasti ja saavuttaa korkeutta niin paljon, että Niiden esikasvatuspaikka kannattaa suunnitella ajoissa ajatuksen kanssa. Muutama vuosi sitten pöydällä olleet luffan taimet kiipeilivät jo huhtikuussa verhotankoon saakka, eikä kasveja voi viedä ulos kasvihuoneeseen ennen kun yölämpökin on vähintään 10 astetta.

Vaikka pesusienikurkun itäminen on hidasta, taimien kasvu on sitäkin nopeampaa! Pienet taimet kasvavat muutamassa viikossa köynnöstäväksi kasviksi, joka lopulta yltää jopa kolmeen metriin!

Pesusienikurkun kukinta

Koska ensimmäiset luffan kukinnot osuvat meillä ihan laidastaan keväälle siihen aikaan, jolloin ei vielä ole pölyttäjiä (varsinkaan sisällä), olen pölyttänyt kukat itse viemällä pienen pensselin tai vanupuikon kukan siitepölytupsuihin ja siitä muihin kukkiin etsien naaraskukan emipallukkaa. Kurkut ilmeisesti kukkivat siten, että kukin kasvi tekee sekä uros- että naaraskukkia, joista naaraskukissa on emipallukat kukan keskellä ja kukka kukkii yleensä yksin siinä missä uroskukat kukkivat ryppäissä. En ole aivan vihkiytynyt luffan kukinnan saloihin, joten pölyttelen ristiin ja rastiin varmuuden vuoksi kukasta toiseen, ja se on toiminut hyvin.

Pian sitten alkaakin pienet kurkkujen alut kehittymään, kuten kuvassa alla näkyy.

Paljon valoa, mutta varo paahdetta!

Pesusienikurkku tarvitsee kukkiakseen paljon valoa, kuten sanottua se on trooppinen kasvi, mutta vältä suoraa paahteista aurinkoa, sillä nuoren pesusienikurkun lehdet ovat herkkiä ja suoralle auringonvalolle altistettuna lehdet palavat herkästi muuttuen värittömiksi ja ohuiksi.
Olen
menettänyt kerran melkein kaikki taimet tämän virheen vuoksi. Suuri valontarve ja valovaurioherkkyys on hieman haastava yhtälö, joten itse varmistelen riittävää valoa kasvilampun avulla välttääkseni sen harmin, jonka jo köynnöstävien luffien menetys aiheutti.

Vettä ja ravinteita

Tehtyään pieniä kurkkujen alkuja luffan pesusienikurkut jatkavat kasvamistaan ja ne tarvitsevat paljon vettä ja ravinteita, kuten kurkut yleensäkin. Tuota kastelun tarvetta en voi painottaa liikaa. Tietenkään kasvi ei saa uida vedessä, mutta multa ei saa kuivua kokonaan tai kurkut nahistuvat nopeasti.

Kesän saavuttua pesusienikurkut on siirretty kasvihuoneeseen, ei suoraan paahteeseen (poltevaara) ja tuettu kasvihuoneen kattoriman kautta. Ilman kasvihuonetta pesusienikurkku tuskin kykenee tuottamaan meidän leveysasteilla satoaan. Pesusieni jatkaa kasvamistaan, se tarvitsee edelleen paljon vettä. Kasvukausi on pitkä ja lopulta kasvi näyttää jo parhaat päivänsä nähneeltä. Pesusienikurkut alkavat kellastua ja kuivua, lopulta ruskistuakin, mutta pesusienikurkku onkin valmis vasta silloin, kun sen pinta on rapsakan kuiva ja ruskea.

Yhden pesusienikurkkumme kehityskaari vauvakurkusta korjuukypsäksi pesusieneksi. Lisään kirjoituksen loppuun vielä videon siitä miten pesusienikurkkusatoa korjataan ja miten luffat kuoritaan. Käydään sitä ennen vielä lyhyesti läpi mitä olen itse oppinut pesusienikurkkujen kasvattamisesta.

Pesusienikurkun kasvattaminen lyhyesti

  1. Kylvä siemenet ajoissa. Liota siemeniä vedessä muutamia tunteja ennen kun laitat ne multaan.
  2. Pidä kylvös lämpimänä ja kosteana - suosittelen lämpömattoa. Pidä myös taimet lämpimässä ja kosteassa ilmassa minikasvihuonessa, pullokasvihuoneessa tai missä tahansa improvisoimassasi suojassa.
  3. Taimien noustua ja kehittyessä muista kastelu ja lannoitus. Helpoimmalla pääsee käyttämällä kurkuille tarkoitettua lannoitetta tai niille sopivaa yleislannoitetta tuotteen ohjeen mukaisesti.
  4. Huolehdi valosta kasvilampun avulla, sillä riittävän valon puute heikentää kasvin kasvua ja kukintaa. Vältä suoraa paahteista auringonvaloa etteivät taimen lehdet pala ja taimet kuole.
  5. Pölytä enimmäiset kukat käsin, esimerkiksi pienellä pensselillä tai vanupuikolla.
  6. Varaudu siihen, että taimet ovat todella korkeita ja vaativat jo tukea ennen kun siirrät ne ulos kasvihuoneeseen.
  7. Vie luffat ulos kasvihuoneeseen vasta kun yölämpö on 10 astetta. Tue kasvin köynnökset hyvin, mahdollisimman ylös, jotta kurkut saavat myöhemmin ilmaa. Luffa rakastaa aurinkoa, mutta vältä suoraa jatkuvaa paahdetta. Tärkeää! Oikeat luffan viljelijät suosittelevat ettei pesusienikurkkuja kasvatettaisi lähekkäin melonien, salvian tai perunan kanssa, sillä luffa ei viihdy niiden kanssa, eikä tomaattikaan välittömänä naapurina ole suotavaa, sillä kasvit kilpailevat toistensa kanssa.
  8. Anna kurkkujen kehittyä, muuttua vihreistä kellanruskeiksi, pinnaltaan rapean kuiviksi ja jos aika riittää, aivan ruskeiksi. Vasta silloin pesusienikurkku on valmis kuorittavaksi ja käytettäväksi. Jos sato ei ihan ehdi kypsäksi, älä huoli. Voit kuivata kurkut loppuun sisälläkin jos ne vaan ovat muuten kehittyneet valmiiksi.
  9. Muista ottaa pesusienikurkun siemenet talteen seuraavan vuoden satoa varten!
  10. Luffan kurkkuja voi myös syödä, jos raaskii. Tällöin kurkut korjataan jo siinä vaiheessa, kun kurkut ovat etusormen kokoisia. Pieniä luffia voi esimerkiksi wokata. En ole maistanut luffaa, sillä en ole raaskinut luopua yhdestäkään potentiaalisesta pesusienestä.

Pesusienikurkun kuoriminen

Lisään tähän kirjoituksen loppuun vielä floridalaisen unin videon, jossa näytetään miltä korjuukypsä pesusienikurkku näyttää ja miten se kuoritaan.

Luffan, eli pesusienikurkun kasvattaminen on hauskaa ja mielenkiintoista puuhaa. Kun kerran saa omaa satoa, ottaa siitä talteen siemenet seuraavaa vuotta varten, niin pesusienikurkkukärpänen on jo puraissut sinua ja luffa tulee valtaamaan taas kotiasi tulevina vuosina uusien taimien merkeissä. Tai näin ainakin on käynyt meille.

Eksoottisten kasvattelujen iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?