PESUSIENIKURKKU

11.01.2022

Ajankohtaista! Pesusienikurkku eli luffa, on aitoja luonnonmukaisia pesusieniä tuottava kurkkukasvi, jonka voit kasvattaa itse! Luffa on monelle tuttu tuotteena, mutta ei välttämättä tietona, että kyseessä on tosiaan kurkkukasvi, jonka hedelmän voi syödä kurkun ollessa pieni, tai mikäli kurkun antaa kasvaa ja kuivaa, sen kuoren alta paljastuu tuo kempparihyllyistä tuttu perinteinen ja rouheva pesusieni. Eikö olekin mahtavan hauska kasvi!
Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.2.2021.

Kirjoitus sisältää *-merkittyjä affiliatelinkkejä.

Meillä on kasvatettu pesusienikurkkuja pilke silmäkulmassa jo usean vuoden ajan. Pilke silmäkulmassa, koska puuha on hauskaa ja tasajalkaa polkien, sillä pari ensimmäistä yritystä luffien kanssa meni aivan mönkään. Joskus sato on ollut hieno, joskus mitätön. Taimet ovat voineet olla komeita, mutta kurkun kurkkua ei ole syntynyt tai ne jäivät puolikkaan pikkurillin kokoisiksi ja turhia mokiakin on sattunut. Moisista takapakeista ei kuitenkaan olla lannistuttu (se suomalainen sisu) ja sinnikkyys on sittemmin palkittu. Teen tämän jutun sillä mielellä, että jonkun toisen siellä ei tarvitsisi niin paljon oman kantapäänsä kautta oppia kaveeraamaan luffiensa kanssa, kun näillä kantapäillä on oppia jo saatu muillekin kerrottavaksi.

Itäminen vaatii lämpöä

Pesusienikurkku on trooppinen kasvi. Ensimmäiset siemenet hankimme Hyötykasviyhdistykseltä, mutta yritin idättää siemenet liian viileässä, eivätkä taimet kehittyneet. Toisena vuotena saimmekin jo aikaiseksi komeat taimet, kun laitoimme kasvatuspurkit ensin Nelson Gardenin lämpömatolle varmistamaan, että multa pysyi 20 asteisena (20 C on minimivaatimus itämiselle). Itämisen jälkeen taimet siirrettiin kupujen alle lämpimään ja valoisaan, jotta multa ja ilma pysyivät kosteana. Trooppisena kasvina luffa vaatii sekä lämpöä että kosteutta.

Suosittelen lämpimästi lämpömattoja, joista on paljon hyötyä esikasvatuksessa ja taimien tasaisten kasvulämpöolosuhteiden ylläpidossa esimerkiksi paprikan, tomaattien tai munakoisojen esikasvatusvaiheessa. Nelson Gardenin lämpömattoja myy mm. *Staypro, joka tarjoaa tilauksille ilmaisen kuljetuksen. 

Kylvä siemenet ajoissa, sanoisin, että mielellään jo tammi-helmikuussa, koska ainakaan meillä kasvuvyöhykkeellä 1b ei ole koskaan pesusienikurkun sato ehtinyt valmiiksi ennen elokuun loppupuolta, vaikka siemenet on kylvetty viimeistään helmikuussa ja kesät ovat olleet helteisiä.  Jos haluaa saada pesusieniä, kurkkujen pitää antaa kuivua köynnöksessään satokauden päätteeksi, eikä se meidän leveysasteilla tapahdu alle kuukaudessa. Ajoissa on siis hyvä olla, vaikka siemenpusseissa lukee kasvuaika 120-150 vrk. Usein nuo siemenpussien tekstit ovat suoria käännöksiä ja niissä mainitut ajat ovat siementen alkutuottajamaan olosuhteisiin tarkoitettuja.

Siementen itämisaika on pitkä, mitä tahansa reilusta viikosta likimain kolmeen. Siementen liottaminen ennen kylvöä nopeuttaa itämistä. Lämmössä ja kupujen tai kasvatusseinien suojassa taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun. Nykyään kasvatan luffat taimivaiheessa aina lämpömaton päällä ja kaupasta ostetussa 10 litran vesipullossa, eli pullokasvihuoneessa (ks. kuva täällä).

Näissä kuvissa, jotka lienevät toiselta ja kolmannelta kasvatusvuodelta, luffat ovat juuri nousseet mullasta ja oli aika siirtää ne lasikuvun alle ja sieltä korkeampaan lyhtyyn, jonka jälkeen taimet alkoivatkin olla liian korkeita ollakseen suojassa.

Vauhtiin päästyään pesusienikurkku kasvaa nopeasti ja saavuttaa korkeutta niin paljon, että Niiden esikasvatuspaikka kannattaa suunnitella ajoissa ajatuksen kanssa. Muutama vuosi sitten pöydällä olleet luffan taimet kiipeilivät jo huhtikuussa verhotankoon saakka, eikä kasveja voi viedä ulos kasvihuoneeseen ennen kun yölämpökin on vähintään 10 astetta.

Vaikka pesusienikurkun itäminen on hidasta, taimien kasvu on sitäkin nopeampaa! Pienet taimet kasvavat muutamassa viikossa köynnöstäväksi kasviksi, joka lopulta yltää jopa kolmeen metriin!

Pesusienikurkun kukinta

Koska ensimmäiset luffan kukinnot osuvat meillä ihan laidastaan keväälle siihen aikaan, jolloin ei vielä ole pölyttäjiä (varsinkaan sisällä), olen pölyttänyt kukat itse viemällä pienen pensselin tai vanupuikon kukan siitepölytupsuihin ja siitä muihin kukkiin etsien naaraskukan emipallukkaa. Kurkut ilmeisesti kukkivat siten, että kukin kasvi tekee sekä uros- että naaraskukkia, joista naaraskukissa on emipallukat kukan keskellä ja kukka kukkii yleensä yksin siinä missä uroskukat kukkivat ryppäissä. En ole aivan vihkiytynyt luffan kukinnan saloihin, joten pölyttelen ristiin ja rastiin varmuuden vuoksi kukasta toiseen, ja se on toiminut hyvin.

Pian sitten alkaakin pienet kurkkujen alut kehittymään, kuten kuvassa alla näkyy.

Paljon valoa, mutta varo paahdetta!

Pesusienikurkku tarvitsee kukkiakseen paljon valoa, kuten sanottua se on trooppinen kasvi, mutta vältä suoraa paahteista aurinkoa, sillä nuoren pesusienikurkun lehdet ovat herkkiä ja suoralle auringonvalolle altistettuna lehdet palavat herkästi muuttuen värittömiksi ja ohuiksi.
Olen
menettänyt kerran melkein kaikki taimet tämän virheen vuoksi. Suuri valontarve ja valovaurioherkkyys on hieman haastava yhtälö, joten itse varmistelen riittävää valoa kasvilampun avulla välttääkseni sen harmin, jonka jo köynnöstävien luffien menetys aiheutti.

Kuvassa tavalliseen valaisinjohtoon kiinnitettävä Nelson Gardenin tehokas kasvulamppu sekä kasvivaloteline ja siihen kiinnitettävä, kätevä LED- kasvivalo - kaikkia kolmea myy mm. *Staypro ainakin tällä hetkellä ilmaisella toimituksella.

Vettä ja ravinteita

Tehtyään pieniä kurkkujen alkuja luffan pesusienikurkut jatkavat kasvamistaan ja ne tarvitsevat paljon vettä ja ravinteita, kuten kurkut yleensäkin. Tuota kastelun tarvetta en voi painottaa liikaa. Tietenkään kasvi ei saa uida vedessä, mutta multa ei saa kuivua kokonaan tai kurkut nahistuvat nopeasti.

Kesän saavuttua pesusienikurkut on siirretty kasvihuoneeseen, ei suoraan paahteeseen (poltevaara) ja tuettu kasvihuoneen kattoriman kautta. Ilman kasvihuonetta pesusienikurkku tuskin kykenee tuottamaan meidän leveysasteilla satoaan. Pesusieni jatkaa kasvamistaan, se tarvitsee edelleen paljon vettä. Kasvukausi on pitkä ja lopulta kasvi näyttää jo parhaat päivänsä nähneeltä. Pesusienikurkut alkavat kellastua ja kuivua, lopulta ruskistuakin, mutta pesusienikurkku onkin valmis vasta silloin, kun sen pinta on rapsakan kuiva ja ruskea.

Yhden pesusienikurkkumme kehityskaari vauvakurkusta korjuukypsäksi pesusieneksi. Lisään kirjoituksen loppuun vielä videon siitä miten pesusienikurkkusatoa korjataan ja miten luffat kuoritaan. Käydään sitä ennen vielä lyhyesti läpi mitä olen itse oppinut pesusienikurkkujen kasvattamisesta.

Pesusienikurkun kasvattaminen lyhyesti

  1. Kylvä siemenet ajoissa. Liota siemeniä vedessä muutamia tunteja ennen kun laitat ne multaan.
  2. Pidä kylvös lämpimänä ja kosteana - suosittelen lämpömattoa. Pidä myös taimet lämpimässä ja kosteassa ilmassa minikasvihuonessa, pullokasvihuoneessa tai missä tahansa improvisoimassasi suojassa.
  3. Taimien noustua ja kehittyessä muista kastelu ja lannoitus. Helpoimmalla pääsee käyttämällä kurkuille tarkoitettua lannoitetta tai niille sopivaa yleislannoitetta tuotteen ohjeen mukaisesti.
  4. Huolehdi valosta kasvilampun avulla, sillä riittävän valon puute heikentää kasvin kasvua ja kukintaa. Vältä suoraa paahteista auringonvaloa ettei taimen lehdet pala ja taimet kuole.
  5. Pölytä enimmäiset kukat käsin, esimerkiksi pienellä pensselillä tai vanupuikolla.
  6. Varaudu siihen, että taimet ovat todella korkeita ja vaativat jo tukea ennen kun siirrät ne ulos kasvihuoneeseen. Harkitse luffille omaa sisäkasvatuskasvihuonetta ennen siirtoa ulos. Ilmankin pärjää, ilman muuta, mutta se ei ehkä ole yhtä siistiä ja helppoa ja minikasvihuoneelle löytyy helposti muutakin käyttöä myöhemmin.
  7. Vie luffat ulos kasvihuoneeseen vasta kun yölämpö on 10 astetta. Tue kasvin köynnökset hyvin, mahdollisimman ylös, jotta kurkut saavat myöhemmin ilmaa. Luffa rakastaa aurinkoa, mutta vältä suoraa jatkuvaa paahdetta. Tärkeää! Oikeat luffan viljelijät suosittelevat ettei pesusienikurkkuja kasvatettaisi lähekkäin melonien, salvian tai perunan kanssa, sillä luffa ei viihdy niiden kanssa, eikä tomaattikaan välittömänä naapurina ole suotavaa, sillä kasvit kilpailevat toistensa kanssa.
  8. Anna kurkkujen kehittyä, muuttua vihreistä kellanruskeiksi, pinnaltaan rapean kuiviksi ja jos aika riittää, aivan ruskeiksi. Vasta silloin pesusienikurkku on valmis kuorittavaksi ja käytettäväksi. Jos sato ei ihan ehdi kypsäksi, älä huoli. Voit kuivata kurkut loppuun sisälläkin jos ne vaan ovat muuten kehittyneet valmiiksi.
  9. Muista ottaa pesusienikurkun siemenet talteen seuraavan vuoden satoa varten!
  10. Luffan kurkkuja voi myös syödä, jos raaskii. Tällöin kurkut korjataan jo siinä vaiheessa, kun kurkut ovat etusormen kokoisia. Pieniä luffia voi esimerkiksi wokata. En ole maistanut luffaa, sillä en ole raaskinut luopua yhdestäkään potentiaalisesta pesusienestä.

Pesusienikurkun kuoriminen

Lisään tähän kirjoituksen loppuun vielä floridalaisen unin videon, jossa näytetään miltä korjuukypsä pesusienikurkku näyttää ja miten se kuoritaan.

Luffan, eli pesusienikurkun kasvattaminen on hauskaa ja mielenkiintoista puuhaa. Kun kerran saa omaa satoa, ottaa siitä talteen siemenet seuraavaa vuotta varten, niin pesusienikurkkukärpänen on jo puraissut sinua ja luffa tulee valtaamaan taas kotiasi tulevina vuosina uusien taimien merkeissä. Tai näin ainakin on käynyt meille. Tuolla pöydällä pullokasvihuoneen lämmössä on juuri ensimmäiset tämän vuoden pesusienikurkkujen taimet nousseet mullasta ja ne ovat kasvaneet omien satojemme aiempien kurkkujen siemenistä. Verrattoman hauskaa puuhastelua, voin väittää!

Eksoottisten kasvattelujen iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

VIESTEJÄ

Nimi: Liisa T.
Viesti: Hei mistä saisin siemeniä tai taimia, sillä kesä on jo pitkällä. Olen tosi innostunut tästä pesusienestä.
Vastaus:  Hei Liisa :) Taimia en ole kuullut koskaan myytävän missään, mutta siemeniä myydään monissa siemenkaupoissa, kuten Hyötykasviyhdistys, Exotic Garden, Mustilan puutarha, Siemenvesa.. Pesusienikurkulla on kovin pitkä kasvuaika, joten tässä vaiheessa vuotta joutunet loppukasvattamaan luffan sisätiloissa, sillä siemenestä valmiiseen pesusieneen voi hyvinkin kulua 150 vuorokautta :)

Nimi: Anne
Viesti: Moikka! Kiitos luffaohjeista. Mulla oli nyt ekaa kertaa kolme tainta, joista yksi pääsi kasvamaan kasvihuoneeseen ja kaksi kasvihuoneen ulkopuolelle, heille tehtiin oma kehikko. Kaikki kasvoivat hienosti, mutta ulkona oleviin tulivat ekat kurkun alut. Ne kuihtuivat. Kasvarissa olevaan tuli eniten kukkia, mutta heinäkuun kolmannella viikolla hoksasin että ulkona olevassa taimessa todellakin kasvaa kunnon mötkäle! Ja nyt kun oli niin kuuma kesä niin tämäkin kasvi sai osansa kuumuudesta, mutta ei näköjään haitannut. Mä luulen että kun vain yksi kurkku saatiin kolmesta taimesta, niin se pölytys oli tärkein tekijä, ei niinkään kuumuus tai suora aurinko. Kasvarin ovetkin olivat koko kesän auki, että kyllä sielläkin oli pörriäisiä vaikka kuinka paljon. Mutta ehkä kurkut, tomskut, chilit ja ananaskirsikat veivät voiton. Ja siis keräsin luffan nyt 2.10. talteen, nuijimisen jälkeen se näyttää oikein hienolta (siitä saa kaksi erillistä pesusientä, koska se on niin iso), mutta ei se kyllä irrottaessa ruskeahko tai kellertävä ollut, vaan vihreä. :D Koitin kuitenkin, ja ihan sopivalta tuntuu!
Vastaus: Luffa ei ole niin paahdearka enää kunnolla kasvuun päästyään, mutta siinä taimivaiheessa se saattaa kuolla pystyyn liiasta suorasta paahteesta :) Saattaapi olla, että pölytyksessä sulla oli haasteena se, että taimet olivat eri paikoissa ja naaraskukka ei osunut uroskukista siitepölyä keränneiden pölyttäjien reiteille sopivasti :) Luffa tekee paljon poikakukkia mutta vain muutaman naaraskukan, joista voi kehittyä pesusienikurkku. Pölyttämättä jääneet putoilevat pois. Sulla kävi hyvä tuuri kurkun kanssa! Vihreät ei aina ole tekstuuriltaan riittävän kehittyneitä (myöskään niiden sisällä olevat siemenet) ja kuoriminenkin onnistuu parhaiten kun antaa sen kurkun kuivua, mutta sun luffa on ollut niin ponteva, että se onnistui noinkin!

Nimi: Tove
Viesti: Kiitos hyvistä ohjeista joita huomasin vasta nyt. Kasvata luffaa ensimmäistä kertaa ja vasta elokuu/syyskuun vaihteessa kasvi innostui kukkimaan ja tekemään alkuja. Epäilen ettei tänä vuonna saada pesusieni mutta uusi yritys ensi vuonna. Kun lähdin kasvattamaan en tiennyt yhtään mitä odottaa, ensi kesänä jo tiedän.
Vastaus: Niin siinä taitaa käydä tänän vuonna, mutta ensi vuonna sitten kokemusta rikkaampana uudelleen siemenet multiin ja sormet ristiin :)

Nimi: Päivi
Viesti: Kiitos selkeistä ohjeista. Ekaa kertaa kasvatin luffaa ja eihän noista tullut hedelmää, metrikaupalla komeaa kasvustoa kyllä. Ehkä keväällä uudestaan.
Vastaus: Kokeile ihmeessä! Joskus näiden kanssa onnistuu, joskus ei. Olisikohan pölytys epäonnistunut jos kukkia kuitenkin tuli. Käsin pölytys on ihan hyvä tehdä luffallekin jos tuntuu, ettei pölyttäjiä ole paikalla hoitamassa hommaa. Tuon pölyttämisen voi tehdä samaan tyyliin, kuten sitruunoille :) https://www.omavarainen.fi/l/sitruunapuu

Nimi: Alsu
Viesti: Vihdoin kunnon viljelyohjeita suomeksi! Tuhannesti kiitos hyvistä ohjeista ja kuvista!
Vastaus: Kiitos itsellesi kun kävit lukemassa ja onnistumisen iloa luffiesi kanssa :)

Nimi: Tiina
Viesti: Kiitos hyvistä vinkeistä! Ensimmäistä kertaa kasvatan Luffaa, ja kasvatusohjeita on ollut haastavaa löytää. Laitoin omani multaa tammikuun lopulla, ja jo kolmantena päivänä ne alkoivat itää, hämmästyttävää! Nyt niitä on tuolla olohuoneen ikkunalaudalla 10 kappaletta, ja innolla mutta jännittyneenä odotan kuinka isoja niistä mahtaakaan siellä kasvaa. Toivottavasti saan hyvän sadon, ja ystäville pesusienet joululahjaksi 😄.
Vastaus: Itselläkin on ollut joskus luffan siemeniä, jotka ovat itäneet todella nopeasti, mutten muista, että noin nopeasti sentään. Siinä on siemenet olleet lähtövalmiudessa :D Pidetään peukkuja hyvälle sadolle, niin saadaan pukinkonttiin ihanuuksia. Ehkä oletkin jossain nähnyt kuvia myös luffan sisälle valetuista saippuoista. Ne ovat kivoja ja itsellä suunnitelmissa ;)

Uusimmat julkaisut

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...

SULOINEN SUOPA

24.07.2022

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä- elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Nyt kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta. Kirjoitus on...

Heinäkuu saapui helteineen ja hyötypuutarhassa on melkein kaikki hyvin! Kuun ensimmäisenä maanantaina omavaraistelevat bloggaajat kokoontuvat jälleen Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaamana yhteisen aiheen äärelle, joka tällä kertaa on paras oma säilöntäohje sekä itseäni inspiroiva viihde, joka voi olla ohjelma, podcast, mitä tahansa!...

FOODSCAPE

11.06.2022

Vanhaan aikaan hyötypuutarhat ja kasvimaat olivat usein talojen takapihojen suojissa, tarkkaan eroteltuina hienommista kukkaistutuksista, jotka talojen etupihoilla toivottivat vieraat tervetulleiksi peremmälle. Foodscape kääntää tämän asetelman päinvastaiseksi tuoden hyötyistutukset kotien etupihoille. Foodscapelle ei taida olla suuhun yhtä istuvaa...