OMAT PESUPÄHKINÄT

06.11.2022
Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata kotimaisilla hevoskastanjoilla, jos siihen vaan on mahdollisuus.

Meillä ei hevoskastanjoita kasva (vielä) mutta onnekseni sain pussillisen pähkinöitä ystävältäni, jonka tuttavalla on niistä ylituotantoa. Näin se vaihtotalous taas toteutuu yhdeltä toiselle.

Pääsin siis viikonloppuna ja tässä alkuviikosta testailemaan hevoskastanjan pesuominaisuuksia positiivisesti ilahtuen. Hevoskastanjapesupähkinöille löytyy muutamakin erilainen käyttöohje netistä. Olen testaillut niitä sangen erilaisin lopputuloksin, eritoten vaahtoavuuden osalta. Seuraavat käyttövinkit perustuvat siis omaan kokemukseeni testien perusteella.

Kuin oravat konsanaan

Kerää maahan pudonneita piikikkäitä hevoskastanjan hedelmiä, avaa ne kädet hansikkailla suojaten ja pilko hedelmien sisältä löytyvät pähkinät muutamaan, esimerkiksi neljään osaan. Toiset suosivat isompia lohkoja, toiset pienempiä, jopa aivan rouhetta, jos myöhemmin käytössä on pieni pesupussi. Mitä pienemmät palat ovat, sen helpommin niistä irtoaa saippuaa. Pilkkominen kannattaa joka tapauksessa, mikäli mahdollista, tehdä silloin, kun pähkinät ovat vielä pehmeitä, sillä kuivahtaneiden pähkinöiden pilkkominen on vaikeaa.

Kuivata pähkinän palaset kuivurissa n. 45C tai vaikkapa sanomalehtipaperin päällä huoneenlämmössä. Palaset kannattaa säilöä paperipussissa.

Hevoskastanjoiden käyttö pesupähkinöinä

Joissain ohjeissa neuvotaan laittamaan noin tusina hevoskastanjan neljännestä lasipurkkiin, johon laitetaan pari desiä vettä. Tämän jälkeen purkki laitetaan pariksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään.

Itse suosin toista tapaa.

Komea vaahto lämminvesikäsittelyn jälkeen.

Jovelan tapaan

Komeimman vaahdon sain aikaiseksi seuraavasti: Laitoin kuivattuja hevoskastanjan lohkoja pieneen ämpäriin ja kaadoin pähkinöiden päälle lämmintä, melkeinpä kuumaa vettä noin 3 dl. Tämän jälkeen annoin saponiinin liueta veteen vajaan tunnin ajan huoneenlämmössä. Kuvan vaahtoavuus syntyi noin 45 minuutin liotuksella, jonka jälkeen lisäsin ämpäriin hieman vettä sukkapyykkiä varten ja nostatin veteen pehmeän vaahdon vispaamalla vettä kädellä.

Saippuanestettä kannattaa annostella pyykkimäärän mukaisesti - sopiva määrä vaihtelee pyykin määrän, likaisuusasteen ja kangastyypinkin mukaan, joten tarkkaa ohjetta en edes yritä antaa. Ehkäpä normaalille pyykille desi koneellista kohti riittää. Valkopyykkiin voi lisätä ruokalusikallisen tai pari ruokasoodaa, eli bikarbonaattia, kuten pesupähkinäpesussakin tavataan tehdä.

Hevoskastanjan saponiini pehmentää pesuveden, joten huuhteluaineet ovat turhia, mutta halutessasi voit lisätä pyykkiin huuhteluaineen sijaan hieman itse tehtyä pyykkietikkaa.

Jos saippuasuopaa jää yli, siihen voi sekoittaa 1/3 etikkaa ja neste säilyy hyvin parikin viikkoa. Samoja hevoskastanjapesupähkinöitä voi usein käyttää toiseenkin kertaan, kun kuivaa palaset liotuksen jälkeen uudelleen.

Lopuksi muistuttelen vielä, että mahtavat jokamiehenoikeutemme eivät salli hevoskastanjoiden tai muidenkaan pähkinöiden keräämistä suoraan puista tai pensaista. Ainoastaan maahan pudonneita pähkinöitä saa kerätä metsissä ja puistoissa ilman maanomistajan lupaa.

Jos omavaraistelevat pesunesteet kiinnostavat, kurkkaa ohje myös ruohtosuopayrtistä valmistettavaan nestemäiseen suopaan, joka säilyy valmistuksen jälkeen kuukaisia.

Omavaraistelun iloa toivotellen Jovelan Johanna

Vanhassa talossa kertoo matkasta yksinkertaiseen elämään talossa, joka mahdollistaa maailman myllerryksille vähemmän alttiin arjen. Se on myös oman sadon ja loppuvuoden juhlien keittokirja sekä hyvän mielen puuhastelukirja, jonka reseptit ja ideat ajoittuvat alkusyksystä aina jouluun saakka.

Asiaa meille? Laita viestiä alla olevan lomakkeen kautta
Löydät meidät myös instagramista

..tai oikeastaan suuria. Arjen pienet ilot ovat suuria, mutta eipäs mennä asioiden edelle. Hei! mehän olemme päässeet joulukuuhun ja maa on valkeana. Mikä ilo Joulu, tuo ihmeellisen ilon aika, joulun taika, ihmisillä hyvä tahto ja kaikille hyvää mieltä - tai ainakin näin toivoisi olevan. Tiedän ettei se niin mene, mutta silti saa toivoa...

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Saapuihan se ensimmäinen kuuran maahan puhaltava yöpakkanen vihdoin Jovelaankin, vaikkakin vain lyhyen vierailun verran. Kovin ovatkin olleet leutoja ja märkiä niin yöt kuin päivätkin, ja maisema on enemmänkin peittynyt sumuun kuin kuuraan. Vaan saimmepa silti sen ensimmäisen kuura-aamun ja lupauksen talvesta tallennettua kuvien muistokirjaan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

JOULUKALENTERI

01.11.2022

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille. Tämä joulukalenteri on alun...

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...