VERRATTOMAT VAKUUMIT

16.07.2024

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi.  Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun käyttää apunaan vakuumikonetta. 

Tässä julkaisussa kerron mitä olen oppinut vakumoinnista ja mitä kaikkea tyhjiöpakkaamisesta ja vakumoitujen elintarvikkeiden säilyvyydestä on hyvä tietää.

Julkaisu on tehty osana kaupallista yhteistyötä Marjukka /Tammer Brands kanssa.

Pidempään parempaa

Vakumoinnin, eli tyhjiöpakkaamisen funktio on yksinkertainen. Kun elintarvikkeet säilötään hapettomasti, vakumoitujen elintarvikkeiden happea tarvitsevat mikrobit eivät pääse lisääntymään ja rasvaisissa elintarvikkeissa hapen aiheuttama rasvojen härskiintyminen hidastuu. Lopputuloksena elintarvikkeet säilyvät tyhjiöpakkaamattomiin elintarvikkeisiin verrattuna merkittävästi pidempään. Kannattaa kuitenkin huomioida, että tyhjiöpakatut, kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet tulee säilyttää asianmukaisesti niiden vaatimalla tavalla jääkaapissa tai pakastimessa. Osa bakteereista ja hiivoista kykenee toimimaan hapettomassa tilassa, joten vakumointi ei keskeytä pilaantumisprosessia, ainoastaan hidastaa sitä, vaikkakin merkittävästi.

Pähkinänkuoressaan vakumoinnin myötä kaikki säilyy huomattavasti pidempään ja paremman makuisena. Lisäksi olen huomannut, että vakumointi säästää säilytystilaa ja on muutenkin sangen siistiä ja yksinkertaista puuhaa.

Vakumointia aloittelijoille

Vakuumikoneella voi tyhjiöpakata elintarvikkeita lihoista jauhoihin ja marjoista levonnaisiin - siis melkeinpä mitä tahansa kotitalouden ruokatarpeita. Olemme juuri saaneet isännän kanssa testata Marjukka-vakuumikonetta, jolla olemme nyt tyhjiöpakkailleet monenlaisia elintarvikkeita toista viikkoa. Samalla olen tutustunut vakumoinnin saloihin ajatuksella, sillä meillä ei aiemmin ole ollut vakuumikonetta. Näiden testien ja saatujen ohjeiden pohjalta syntyi tämä vakuumikooste, joka pyrkii kertomaan mitä, miten ja millä tavalla elintarvikkeita kannattaa vakumoida, sekä kertoa mitä ei suositella tyhjiöpakattavaksi anaerobisten bakteerien riskin vuoksi.

Marjukka-vakuumikone

Testaamamme Marjukka-vakuumikone on edullinen, hyvin helppokäyttöinen ja toimiva laite. Siinä on vain muutama toiminto, mikä tekee tyhjiöpakkaamisen helpoksi. Laite on nopea, eikä pidä erityisen kovaa ääntä. Viralliseksi äänenvoimakkuudeksi ilmoitetaan 78 dB (normaali puheääni on 60-78 dB).

Painikkeita on kolme. Seal only saumaa pussin avoimen suun kiinni. Vacuum & seal poistaa pakkauksesta ilman ja saumaa lopuksi pakkauksen tyhjiöksi. Cancelilla voi keskeyttää valitun toiminnon, mikä onkin tärkeää esimerkiksi leipää tai pehmeitä marjoja vakumoidessa.

Vakuumipussien tekeminen ja käyttö

Marjukan vakuumipussit tehdään 5 metrin rullamateriaalista kutakin säilöttävää varten sopiva pala leikaten. Pussimateriaalia kannattaa leikata 5 cm enemmän kuin pakattava vaatisi, jotta vakuumikoneen kannen saa myöhemmin tiiviisti kiinni. Mikäli säilöö kerralla suuremman määrän samaan pussiin, ylimääräistä pussimateriaalia kannattaa jättää enemmänkin, jotta pussin voi saumata uudelleen, kun pussi on avattu ja siitä on otettu osa elintarvikkeesta pois. Kertaalleen käytettyjä pusseja voi käyttää monta kertaa uudelleen, kun pussi on tyhjentynyt edellisistä säilöttävistään.

Leikkaa, saumaa ja sulje

Kun sopiva pituus pussia on leikattu, pussin pohja saumataan umpeen laittamalla pussin alaosa laitteen ruskean tiivistysnauhan päälle. Laitteen kansi suljetaan ja painetaan kunnolla kiinni. Sen jälkeen painetaan Seal only -painiketta. Hetkeä myöhemmin painikkeen merkkivalo sammuu ja saumaus on valmis. Laitteen kyljissä olevia painikkeita painamalla laitteen kannen saa jälleen auki.

Tämän jälkeen pussi täytetään ja sen avonainen suuosa laitetaan uudelleen laitteeseen siten, että se yltää kunnolla laitteessa olevaan kouruun, eli niin sanottuun imukanavaan. Kansi suljetaan ja painetaan uudelleen kunnolla kiinni. Sen jälkeen painetaan Vacuum & seal  -painiketta. Laite imee ilman pussista ja tiivistää sen samalla. Kun pussi on valmis, merkkivalo sammuu ja kannen saa jälleen auki laitapainikkeita painamalla.

Joidenkin elintarvikkeiden kohdalla on syytä keskeyttää imu ennen kuin pussi alkaa rypistyä kunnolla kasaan. Tällaisia säilöttäviä ovat mm. leivät, jotka tiivistyvät sementiksi mikäli kaikki ilma imetään pois, sekä pehmeäkuoriset marjat, joiden kuoret rikkoutuvat ja laite imee itseensä myös marjojen mehua. Tällöin pussin sinetöiminenkään ei onnistu.

Pussit ovat kestävää, useaan kertaan uudelleen käytettävää materiaalia, eikä sisällä hormonihäiriköiksi nimettyjä BPA-kemikaaleja.

Erilaisten elintarvikkeiden vakumointi ja säilyvyys

Erilaisia elintarvikkeita vakumoidaan hieman eri tavalla mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Toisista imaistaan kaikki mahdollinen ilma ja toisten kohdalla ollaan hieman hellävaraisempia.

Mitä sitten tylee vakuumisäilyvyysarvioihin, ne vaihtelevat hieman. Esimerkiksi vakuumi.fi antaa säilyvyyksille huomattavasti pidemmän ajan kuin vaikkapa Erälehden artikkeli, joten kirjaan seuraaviin elintarvikkeisiin muutaman esimerkin lyhimmän arvioidun ajan mukaisesti.

Lihat

Marjukka suosittelee esipakastamaan lihoja 1-2 tuntia ennen tyhjiöpakkaamista. Näin lihan mehevyys säilyy parhaiten. Jauhelihan voi kaulita kevyesti pussin sisällä, jolloin sen sulattaminen levynä on nopeampaa. Mikäli liha tyhjiöpakataan ilman esipakastusta, vakuumipussiin voi laittaa taitellun talouspaperin ruoan ja pussin yläosan väliin. Vakuumipussiin jätetty paperi imee vakuumi-imun aikana lihasta mahdollisesti irtoavan lihanesteen.

Vakumoidun lihan säilyvyys

Lihat säilyvät tyhjiöpakattuina jääkaapissa pääsääntöisesti vähintään 2 kertaa pidempään verrattuna säilyvyyteen ilman vakuumia.

Pakastimessa tyhjiöpakatut lihat ja siipikarjalihat säilyvät vähintään vuoden, poikkeuksena jauheliha, jolle arvio on 10 kuukautta sekä riistaliha, jolle arvio on 16 kuukautta.

Kalat

Myös kalat kannattaa esipakastaa tunnin tai kahden ajan ennen vakumointia. Lihojen kohdalla mainittu talouspaperiniksi on erityisen hyvä silloin, kun kyseessä on fileoitu kala tai kalan perkeet.

Vakumoidun kalan säilyvyys

Tuoreena vakumoitu kala säilyy jääkaapissa muutaman päivän pidempään vakumoimattomaan verrattuna, mikäli jääkaapin lämpötila on riittävän alhainen kalan säilyttämiselle ja kalan kylmäketju ei ole katkennut matkalla kaupasta kotiin. Kaloja varten kannattaakin ottaa kylmälaukku ja kylmäkalleja mukaan kauppamatkalle. 

Pakastettuna kaloilla on huomattavasti pidempi säilyvyys. Tyhjiöpakatut rasvaiset kalat säilyvät pakastettuna noin 8 kuukautta ja vähärasvaiset kalat vuoden, mikäli ne ovat kulkeneet kaupasta kotiin kylmälaukussa ja vakumoitu nopeasti.

Vihannesten vakumointi

Marjukka suosittelee ryöppäämään vihannekset ennen vakumointia. Suositus perustuu siihen, että ryöppääminen pysäyttää entsyymivaikutuksen, joka voi hävittää vihanneksen väriä ja aromeita. Lehtivihanneksia ja sokeriherneitä ryöpätään vain 1-2 minuuttia, taittoherneitä, viipaloitua kesäkurpitsaa ja parsakaalia sekä kaltaisiaan 3-4 minuuttia. Porkkanaa ja muita juureksia sekä varhaisperunaa 5 minuuttia ja kokonaisia maissintähkiä 7-11 minuuttia. Ryöppääminen tehdään kiehauttamalla vettä, jossa vihannekset saavat kiehahtaa mainitun ajan verran. Tämän jälkeen vihannekset nostetaan mahdollisimman kylmään veteen kypsennyksen pysäyttämiseksi. Sen jälkeen vihannekset voi nostaa hetkeksi kuivumaan ennen vakumointia.

Joidenkin vihannesten esipakastaminen tunnin tai kahden ajan on myös suotavaa. Tällöin vakuumikone ei ime kasviksista nesteitä.

Vakuumikoneella voi tehdä myös pienempiä pusseja sinetöimällä avoimeksi jääneet pinnat ennen koko pussin umpeuttamista. Yrttejä en itse ryöppäisi, jotta niiden aromit pysyvät mahdollisimman rikkaina. Yrttejä voi vakumoida myös kuivattuna.

Vakumoitujen vihannesten säilyvyys

Tuoreiden kasvisten sanotaan säilyvän jääkaapissa kahdesta kolmeen viikkoon ja pakastettuna vähintään vuoden.

TÄRKEÄÄ! Älä vakumoi näitä tuoreena!

Marjukka huomauttaa ettei tuoretta sipulia, valkosipulia tai sieniä saa vakumoida, sillä niiden tyhjiöpakkaamiseen liittyy anairobisten bakteerien, (kuten salmonellan ja listerian) riskejä.

Uusia perunoita jouluksi

Oman maan tai torin kesäiset varhaisperunat voi esikeittää ja vakumoida pakkaseen odottamaan joulua. Mikä sen ihanampaa, kuin nostaa joulupöytään höyryävä kulhollinen kesän parhaita perunoita!

Pese perunat. Kuumenna vesi kattilassa, lisää suolaa ja kiehauta perunoita maksimissaan 5 minuuttia. Jäähdytä perunat heti laittamalla ne jääkylmään veteen muutamaksi minuutiksi, jotta perunoiden kypsyminen pysähtyy. Nosta kylmät perunat liinalle ja anna niiden kuivahtaa. Vakumoi perunat muutaman tillioksan kanssa ja pakasta pussillinen kesän herkkuja. Ota perunat sulamaan jääkaappiin jo aatonaattona ja keitä ne suolatussa vedessä kypsiksi jouluaattona.

Aion tänä vuonna pakastaa muutamankin satsin vakumoitua varhaisperunaa talven erityisiä ateriahetkiä varten. Uudet perunat keskellä talvea ovat arjen luksusta!

Marjojen ja hedelmien vakumointi

Monissa marjoissa on hyvin ohut tai olematon kuori. Ainoastaan kovakuoriset marjat kuten karpalo, puolukka ja tyrni saattavat sietää vakuumikoneen täyttä imutehoa. Marjat kannattaa esipakastaa ja/tai tyhjiöpakata siten, että käynnistää vakuumin imun (Vacuum & seal), mutta keskeyttää sen cancel-painikkeella, ennen kuin pussi alkaa rutistua siten, että marjat menevät rikki. Kun imu on keskeytetty cancel-painikkeella, tulee muistaa painaa vielä sinetöintiä (seal only), jotta laite sulkee pussin ilmattomaan tilaan.

Vakumoitujen marjojen ja hedelmien säilyvyys

Tyhjiöpakatut marjat säilyvät pakasteessa hyvinä jopa kaksi vuotta, lohkotut hedelmät noin vuoden. Jotain marjoja voi säilyttää myös jääkaapissa. Esimerkiksi puolukka sisältää luontaisesti pektiiniä, luonnon omaa säilytysainetta, joten puolukka sietää vakumoituna jääkaappi- ja viileäkellarisäilytystä hyvinkin kuukausia.

Leipien ja leivonnaisten vakumointi

Leipiä, sämpylöitä ja leivonnaisia, kuten piiraita, kakkuja ja muffineita kannattaa tyhjiöpakata keskeytetyllä imulla, jotta tuoreet leivonnaiset eivät menetä muhkeuttaan. Imutoiminnon annetaan käydä vain sen verran, että ylimääräinen ilma poistuu pussista. Imu keskeytetään cancel-painikkeella juuri kun pussi alkaa tiivistyä leivonnaisiin. Sen jälkeen pussi suljetaan painamalla Seal only -painiketta.

Vakumoitujen leipien ja leivonnaisten säilyvyys

Tyhjiäpakattu leipä ja kuivakakut säilyvät tuoreena huoneenlämmössä viikon, pakastettuna jopa vuoden. Piirakat säilyvät täytteidensä mukaisesti useita kuukausia.

Kuivaelintarvikkeiden ja soseiden vakumointi

Meillä on vakumoitu kotivaraan myös esimerkiksi jauhoja, mausteita ja pähkinöitä. Jauhemaiset tuotteet kannattaa vakumoida, mikäli mahdollista, niissä pakkauksissa, joissa ne on ostettu. Aina se ei ole mahdollista, mutta tällöin tulee olla tarkkana ja jättää tyhjiöpakattava pussi vajaaksi. 

Jauhemaisia elintarvikkeita kannattaa ensin tiivistää huolella vakuumipussiin jo ennen imutoiminnon käynnistämistä ja keskeyttää imu, kun pussi alkaa imeytyä jauheeseen. Muuten kone voi imeä ilman lisäksi myös jauhoa, joka tukkii laitteen. Toinen keino on laittaa jauhe ensin tavalliseen pussiin, joka täytetään puolilleen. Loppu pussista taitetaan täytetyn osan päälle ja pussi laitetaan vakuumipussiin avoin suu alaspäin. Näin jauhot eivät pääse imeytymään laitteeseen lainkaan.

Esipakasta soseet ennen tyhjiöpakkaamista. Itse tein tämän siten, että laitoin marjasoseen vakuumipussiin ja laitoin pussit lappeelleen pakkaseen siten, että sain niiden tyhjät suuosat taitettua ylöspäin. Silloin pussin yläosaan ei mene sosetta ja pussi on mahdollista tyhjiöpakata soseen jähmetyttyä.

Teen myyntipakkaukset ovat usein vain pahvia ja paperia. Tyhjiöpakkaamalla teepussit tai irtoteen niiden kallisarvoiset aromit eivät mene harakoille säilytyksen aikana. 

Myös avatun rusinapaketin tai kuivahedelmäpussin sisällön voi tyhjiöpakata, jolloin kuivahedelmät pysyvät mehukkaina, eivätkä kuivu mauttomiksi koppuroiksi.

Sulje Mylar-pussit uudelleen vakuumikonella

Vakuumikoneella voi sulkea uudelleen niin sanottuja mylar-pusseja, joihin yleensä pakataan esimerkiksi perunalastuja, kahvia, pähkinöitä ja muita naposteltavia, joskus keksejäkin. 

Avatun pussin suu laitetaan vakuumikoneeseen ja Seal only -painiketta painamalla kone tekee uuden sulkusinetöinnin pussiin, jolloin jäljelle jääneet herkut eivät mene huonoksi, vaikkei niitä syötäisi toviin.

Summa summarum

Parikin lukijaamme on suositellut meille tässä vuosien aikana vakuumikonetta ja ymmärrän hyvin miksi. Laite on sanalla sanoen hyödyke. Suosittelenpa siis minäkin!

Kaikenlaisten turhien laitteiden maailmassa on ihanaa tutustua laitteeseen, jolle on paljon käyttöä. Me olemme laitenuukia, eikä turhia laitteita haluta kaappeihin. Tästä vakuumikoneesta ei ole kuin hyvää sanottavaa. Tuo Marjukan, vain reilun kilon painoinen vakuumikone on kooltaan kompakti ja käytössä sähkösäästeliäs. Energiaa se käyttää vain 0,15 kWh ja imutehoa on kuitenkin 11 litraa minuutissa. Laite on monikäyttöinen, säästää aikaa, tilaa ja rahaa vuoden ympäri. Koska vakuumikone pakkaa elintarvikkeet napakasti normaalia pienempään tilaan, tarjouksia voi hyödyntää entistä paremmin ja tyhjiöpakkaamisen suoman pidennetyn säilyvyyden vuoksi hävikin määrä vähenee. Samalla säilöttyjen elintarvikkeiden säilöntälaatu on astetta paremmalla tolalla aromien osalta

Ehkäpä jonain päivänä testailen vielä sous vide -kypsennystäkin, mikä kieltämättä tekee ruoasta upeaa, mutta on kuitenkin ehkä omaan makuuni hieman turhan hifistelevää lämpömittarin kanssa seurailua. Joka tapauksessa nuo Marjukan vakuumipussit ovat sellaista kestävää materiaalia, että ne sietävät niin pakastamisen, mikrossa käyttämisen kuin kuumakypsennyksenkin 70 asteeseen saakka, joten sous videily on mahdollista. Toistaiseksi kuitenkin nautin vain sadon ja tarjousten säilönnästä, harvemmin käytettävien, avattujen tuotteiden jatkosäilytyksestä ja kotivaran parannetusta säilyvyydestä vakumoinnin myötä.

Laite on saatu osana kaupallista yhteistyötä. Marjukka-vakuumikoneita ja muita Marjukka-säilöntätuotteita löytyy hyvin varustelluista liikkeistä kautta Suomen. Tuotteisiin voi tutustua myös Marjukan kotisivuilla.

Vinkki! Mikäli tämä nimenomainen vakuumikone herättää kiinnostusta, huomasin, että ne ja Marjukan vakuumipussit ovat parhaillaan 20-25% tarjouksessa Virtasella. Käy vilkaisemassa!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät Instagramista ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

TALVEN VARALLE

02.08.2024

Syyskesä on alkanut ja puutarha tarjoilee parastaan. Satokauden käynnistyttyä kunnolla, omavaraistelijoiden huusholleissa syödään ja säilötään satoa talven varalle kuin hamsterit konsanaan.

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!