PYHÄT BASILIKAT 

21.02.2024

Basilika on Vuoden vihannes, eli HeVi 2024, mutta tiedätkö, mikä on tulsi, eli pyhäbasilika? Jos lajike ei ole tuttu tai haluat tutustua basilikan erilaisiin lajikkeisiin, käy peremmälle! Tässä julkaisussa puhutaan basilikoista, niiden kasvattamisesta, eri lajikkeista ja tuosta mystisestä pyhäbasilikasta, joka tiedetään erityisen terveelliseksi yrtiksi.

Yksi yrtti, monta muotoa

Kaikkihan basilikan tuntevat, mutta sen eri lajikkeiden määrä voi yllättää. On vihreälehtistä ja lilalehtistä basilikaa, minibasilikaa ja jättibasilikaa, kurttulehtistä, suippoa, kuppimaista, sahalaitaista, silolehtistä, huiskeaa ja pensasmaista basilikaa. Maut vaihtelevat miedoista voimakkaisiin, pippurisista makeahkoihin ja kanelisista ja sitruksisiin, jopa vaniljaisiin aromeihin.

Yleisin lajike on niin sanottu italianbasilika, eli lajikkeena Genovalainen tai Genovese. Muut lajikkeet ilmaisevat usein kyseisen yrtin aromaattista makua, kuten sitruunabasilika, limettibasilika, kanelibasilika ja vaniljabasilika. Hyvät basilikasiemenvalikoimat löytyvät mm. Hyötykasviyhdistykseltä ja Mustilalta, joka nykyään on ottanut haltuun Exotic Gardeninin toiminnan. Itse olen etsinyt lajiketta, jota myydään nimellä Licorice, eli salmiakki, mutten kotimaisilta markkinoilta ole tuota vielä löytänyt.

Mikä kumman pyhäbasilika?

Pyhäbasilika (Ocimum tenuiflorum) on yksi basilikan lajikkeista, joka on herättänyt kiinnostusta ja huomiota terveysvaikutustensa vuoksi. Kaikissa basilikoissa on paljon antioksidantteja, vitamiineja (erityisesti K-vitamiinia) ja magnesiumia. Basilikaa pidetään ihan tutkitusti terveydelle edullisena. Se rauhoittaa vatsaa, tasaa verensokeria, vähentää ilmavaivoja ja basilikan vaikutuksia kolesteroliin on alettu tutkia enemmänkin. Erityisesti tuolla pyhäbasilikalla näyttäisi olevan kolesterolia alentavia ominaisuuksia (Healthline Media, Medical News Today) Pyhäksi yrttiä kutsutaan, koska se on hindujen pyhä kasvi, jota kutsutaan nimellä Tulsi tai Tulasi samannimisen jumalattaren mukaan. Hindut mieltävät pyhäbasilikan toisaalta Tulasi-jumalattaren maallisena hahmona ja toisaalta porttina taivaan ja maan välillä. Yrtin uskotaan suojelevan kotia kaikenlaisilta harmeilta pelkällä läsnäolollaan, joten kasvia kasvatetaan usein keskellä pihaa, mutta myös oven pielessä. Pippurisen aromaattiseksi kehutun pyhäbasilikan siemeniä Suomessa myy ainakin Hyötykasviyhdistys. Heillä mainitaan, ettei pyhäbasilikaa tulisi syödä tuoreena, vaan se tulisi kypsentää.  Yritin tutkailla tälle syytä kansainvälisistä lähteistä, mutten löytänyt sille muuta selitystä, kuin yrtin voimakkaan maun, joka pehmenee kypsennettäessä.

                                                                                   Kuvat: Unsplash                                                                

Basilikan kasvattaminen

Basilika ei siedä kylmää, vaan nauttii lämmöstä. Alle 10 asteessa basilika pahoittaa mielensä ja lopettaa kasvunsa siihen. Esikasvatus helmi-maaliskuussa sisätiloissa on suotavaa. Trooppisen perimänsä vuoksi basilika kaipaa runsaasti valoa, joten lisävaloa kannattaa antaa kasvilampulla. Multana kannattaa käyttää joko valmista yrttimultaa tai hiekkavan kuohkeaa, ravinteikasta multaa. Siemenet peitetään joko hyvin kevyesti tai lajikkeesta riippuen ei lainkaan. Basilikat voi siirtää ulos vasta, kun ilmat ovat lämmenneet kunnolla. Kasvihuone tai suojaisa, lämpimän aurinkoinen paikka on basilikalle mieluinen. Nuorten taimien latvominen on suotavaa, jotta kasvista tulee tuuhea. Basilika on satoisa yrtti, joka voi tuottaa useitakin satoja saman satokauden aikana, kunhan oksia ei leikkaa kahta alinta lehtihankaa alemmaksi. Osan basilikoista kannattaa antaa kukkia, jotta niistä saa siemeniä seuraavia satoja varten.

Basilikaa on helppo kasvattaa myös pistokkaista. Terävällä veitsellä pitkä varsi poikki ja varsi veteen. Vettä vaihdetaan joka toinen päivä. Ei aikaakaan, kun basilika on kasvattanut itselleen vahvat juuret ja kasvin voi istuttaa multaan.

Basilika karkottajana

Hyttyset ja kärpäset eivät voi sietää basilikan voimakasta tuoksua. Jos siis keittiössäsi pörrää kesäisin kärpäsiä tai pidät kesäisin ikkunaa auki, laitapa pöydälle kunnon basilikaruukku tai ikkunalaudalle basilikalaatikko, ja kutsumattomat vieraat pysyvät poissa.

Yrttien iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?