SUOJELE SATOJA

06.05.2025

Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.

Tässä julkaisussa käydään läpi yleisimmät kotipuutarhureiden kohtaamat tuholaiset, miten ne tunnistetaan vaurioiden perusteella ja mitä asialle voi tehdä.

Mainosartikkeli on tuotettu yhteistyössä TarhurinApu kanssa.
Asiantuntijana
Katrianna Leino, TarhurinApu vastaava, Biotus Oy

Kuka tekee tuhoja ja mitä sille voisi tehdä?

Kasvi sairastaa ja voi silminnähden huonosti. Hedelmissä on jotain kummallista ja nurmikkokin on laikukas. Onko sillä jano? Onko lannoitettu liikaa vai liian vähän? Liian paahteinen tai varjoisa kasvupaikka? Onko lannoite tai maa-aineksen pH väärä, eikä kasvi saa oikeita ravinteita? Vai olisiko kyseessä sittenkin jokin puutarhavihulainen, joka tekee tuhojaan? Kotipuutarhurille oikean diagnoosin tekeminen ei ole aina ihan helppoa.

Tämän julkaisun ideana on näyttää kuvina kuka tekee, kelle tekee ja mitä tekee, jotta tuholaisten tunnistus olisi askelta helpompaa. Samalla kerrotaan tietenkin myös miten tuholaisia tai ainakin niiden määrää voi ennaltaehkäistä ja mitä tehdä silloin, kun tuholaiset ovat pääsemässä niskan päälle.

Puutarhapoliiseilla tarkoitetaan tässä julkaisussa niitä torjuntaeliöitä, arkikielessä ötököitä, jotka häätävät puutarhan kutsumattomia vieraita tiehensä - usein syömällä ne. 

Eläviä torjuntaeliöitä voi tilata TarhurinApu -verkkokaupasta.


VIHANNESPUNKKI Tetranychus urticae

Kohteet: kurkku, tomaatti, paprika, mansikka, viinirypäle, muratti, sitrukset, kesäkukat
Oireet: kellertävät pilkut lehdillä ja seitti kasvustossa. Myöhemmässä vaiheessa ruskettuneet lehdet.

Ennaltaehkäisy

Pidä yllä korkeaa ilmankosteutta ja varjosta kasvihuoneessa, sillä vihannespunkki viihtyy erityisesti kuumassa ja kuivassa
• Vihannespunkki on kotoperäinen laji, joka talvehtii Suomessa, joten edellisen vuoden toimilla on myös merkitystä. Pese syksyllä kasvihuone, parveke ja ruukut ja tee biologinen torjunta ennen kuin punkit siirtyvät talvehtimaan rakenteisiin. Näillä toimilla saa pienennettyä talvehtivien punkkien määrää
Kasvupuusteri-suihkuttelu
• Lehtien alapintojen tarkastelu luupilla (suurennuslasi). Biologinen torjunta tehoaa parhaiten, mitä varhaisemmassa vaiheessa saastuntaa sen aloittaa.

Puutarhapoliisi: Kalifornianpetopunkki ja ansaripetopunkki.

Miten ja missä vaiheessa

• Ennakkotorjuntana kalifornianpetopunkkipussien ripustus kasvustoon, pusseista tulee pikkuhiljaa petopunkkeja ulos ja torjuntaa tapahtuu jopa 4–6 viikkoa. Petopunkkipussit myydään 10 pussin erissä. Jokaiselle isommalla kasville tulisi varata oma pussi, mutta pienemmät kasvit voivat jakaa saman pussin ollessaan lehtikosketuksissa toisiinsa. Kalifornianpetopunkit syövät myös. mm siitepölyä ja pärjäävät siitä syystä kasvustossa myös vähän aikaa ilman vihannespunkkeja.
• Ensimmäisten vioitusten/vihannespunkkien ilmaannuttua kasvustoon avuksi ansaripetopunkit. Ansaripetopunkit toimitetaan 1000 ja 2000 kpl pulloissa irtotavarana (puupuru kantoaineessa). Ansaripetopunkit ripotellaan suoraan kantoaineen kanssa lehdille ja saastuntapesäkkeisiin. On hyvä huomioida, että ansaripetopunkit eivät syö muuta kuin vihannespunkkeja, joten niitä ei kannata levittää ennakkotorjuntana.
• Pahemmassa saastuntatilanteessa kalifornianpetopunkit + ansaripetopunkit yhteiskäyttö.


RIPSIÄISET Thysanoptera (eri lajeja)

Kohteet: viherkasvit, kurkku, tomaatti, mansikka, chili-kasvit
Oireet: Kukkien vioitus, epämuodostuneet marjat/hedelmät, hopeanhohtoiset laikut ja ulostekikkarat lehdillä.

Ennaltaehkäisy

• Erityisesti viherkasveilla: uusien kasvien eristys vanhoista kasveista kunnes niiden puhtaus varmistuu.
• Ripsiäispetopunkkipussit
• Keltaiset, siniset ja vihreät liima-ansat
• kasvuston tarkkailu luupilla

Puutarhapoliisi: Ripsiäispetopunkit, kesärikkaluteet, ripsiäisrikkaluteet sekä petoripsiäiset.

Miten ja missä vaiheessa

• Ennakkotorjuntana voidaan käyttää ripsiäispetopunkkipusseja. Petopunkkipussit ripustetaan kasvustoon ja pusseissa olevasta pienen pienestä rei'ästä tulee petopunkkeja ulos jopa 4-6 viikon ajan. Jokaiselle suuremmalla kasville tulisi varata oma pussi, mutta pienemmät kasvit voivat jakaa saman pussin ollessaan lehtikosketuksissa toisiinsa. Petopunkkipussit myydän 10 pussin erissä.
• Ensimmäisten ripsiäisten ilmaannuttua petopunkkipussit tai irtotavarana toimitettavat ripsiäispetopunkit
• Pahemmassa saastuntatilanteessa ripsiäispetopunkit + kesä-/ripsiäisrikkaluteet.
• Levitys: irtotavarana toimitettavat petopunkit sirotellaan lehdille kantoaineessa tai pahvisten bioboxien avulla: boxi laitetaan 
petopunkki-kantoaineseoksineen roikkumaan kasviin. Kesärikka- ja ripsiäisrikkaluteet ripotellaan tattarinkuorikantoaineessa suoraan kasvustoon, lehdille tai kasvualustan pinnalle, josta ne lähtevät etsimään ravintoa.
• Kun kyseessä eksoottisemmat viherkasveilla yleiset ripsiäislajit, kuten kalifornianripsiäinen tai traakkipuuripsiäinen, käytetään  apuna petoripsiäisiä. Petoripsiäiset vapautetaan kasvuston läheisyyteen. Huom! petoripsiäinen on lentävä torjuntaeliö.


KIRVAT (lehtikirvat) Aphididae

Kohteet: salaatti, yrtit, kurkku, chili-kasvit, tomaatti, kesäkukat, ruusut, lähes kaikki kasvit!
Oireet: tahmeat lehdet (mesikastetta), "roskat lehdillä" eli tyhjät kirvanahkat, lehtien käpristyminen imentävioituksen vuoksi.

Ennaltaehkäisy

• Pidä huolta kasveistasi! Huonokuntoiseen kasviin iskee helpommin myös tuholaiset, kuten kirvat!
• Tarjoa kirvojen luontaisille pedoille (esimerkiksi leppäkertuille) talvehtimispaikkoja pihassasi. Älä haravoi syksyllä kaikkia lehtikasoja tai siisti perennapenkkejä. Myös hyönteishotelli on hyvä vaihtoehto. Myös pienet linnut syövät kirvoja, joten linnunpöntöt kotipihassasi saattavat auttaa kirvaongelmissa.
Kevätruiskute tehoaa kirvamuniin (Huom, haitallinen myös hyödyllisille eliöille)
• Tarkkaile ja toimi heti, jos kasvustoon ilmaantuu kirvoja.
• Kirvoja voi yrittää pestä vedellä tai mekaanisesti pyyhkimällä, ne ovat kuitenkin nopeita lisääntymään, joten tämä toimenpide tulisi toistaa muutaman päivän välein.

Puutarhapoliisi: Kirvavainokaiset, harsokorennon toukat, kaksipistepirkot, nelitäpläpirkot ja ruutupirkot, eli puhekielen leppäkertut.

Miten ja missä vaiheessa

• Ennakkotorjuntana käytetään kirvavainokaisia. Kirvavainokaiset toimitetaan pienessä pahvisessa putkilossa, jonka korkin alla on hunajaa niille ensiravinnokseen kuoriutumisen jälkeen. Putkilo sijoitetaan kasvuston läheisyyteen ja korkki avataan. Putkilosta kuoriutuu vainokaisia pikkuhiljaa etsimään kirvoja loisittavakseen. Loisituista kirvoista kuoriutuu uusia kirvavainokaisia. Nämä ovat hyvä keino esimerkiksi pienkasvihuoneessa kirvojen ennakkotorjuntaan, mutta jos kirvoja on jo kasvustossa, ei vainokaisten torjuntanopeus riitä pitämään kirvakantaa kurissa yksinään.
Harsokorennon toukat ovat kirvojen tehokkaita yleispetoja. Kirvalajia ei tarvitse tunnistaa, sillä ne syövät eri lajeja monipuolisesti. Harsokorennon toukat levitetään suoraan saastuntapesäkkeisiin.
• Kaksipiste- nelitäplä ja ruutupirkot ovat tehokkaita kirvapetoja. Ne vapautetaan kasvustoon. Huom, kotipihalla ja avoparvekkeella käytettäessä lentävät torjuntaeliöt saattavat karata naapurin puolelle, eivätkä välttämättä pysy juuri siinä kasvilla jossa haluaisit.


KORVAKÄRSÄKKÄÄT Otiorhynchus

Kohteet: mansikka, vadelma, pensasmustikka, alppiruusut ja ruusu
Oireet: aikuiset yksilöt syövät reikiä lehtiin, katkovat kukkanuppuja (vadelmalla).
Toukat vioittavat juuristoa ja sitä kautta heikentävät kasvua voiden lopulta kuihduttaa koko kasvin.

Ennaltaehkäisy

Sukkulamatoja voidaan käyttää myös ennakkotorjunnassa

Puutarhapoliisi: Kärsäkässukkulamato kärsäkästoukkien torjuntaan, ei tehoa aikuisiin

Miten ja missä vaiheessa 

Keväällä maan lämmettyä yli 10 asteen ja loppukesästä ennen kuin ilmat viilenevät alle 10 asteen. Sukkulamatoseos sekoitetaan veteen ja kastellaan maaperään. Levityksessä voidaan käyttää apuna sukkulalevitintä (kiinnitetään pikaliittimellä puutarhaletkuun), reppuruiskua tai kastelukannua. Maaperän tulisi olla märkä ennen levitystä ja sitä olisi hyvä kastella muutama viikko levityksen jälkeen. Käsittely tulee uusia useampana vuotena. Kärsäkässukkulat myydään 50 milj. pakkauksissa. Se riittää hyvin kertakäsittelyyn 50-100 m2 alueelle.


TURILAAT esim. tarhaturilas Phyllopertha horticola

Kohteet: nurmikko, mansikat, mutta myös muut viljelykasvien juuret
Oireet: syö kasvien hiusjuuria, heikentää kasvua lopulta tuhoten kasvin. Esim nurmikolla: laikukas nurmikko, kuolleita kohtia nurmikolla.

Ennaltaehkäisy

• Kerää kaikki maanmuokkauksessa vastaan tulevat toukat pois ja hävitä ne.
• Linnunpöntöt ja yleisesti pitämällä pihapiiri linnuille viihtyisänä

Puutarhapoliisi: Kärsäkässukkulamato tehoaa 2. ja 3. asteen toukkiin

Miten ja missä vaiheessa

Levitys aikaisin keväällä (maaperän lämmettyä yli 10 asteen) ja uusintalevitys loppukesästä. Käsittely kannattaa tehdä useana kasvukautena peräkkäin, sillä valmiste ei tehoa kaikkiin kehitysvaiheisiin ja turilaan elinkierto on monta vuotta. Myydään 50 milj. pakkauksissa ja se riittää 50–100 m2 nurmialueelle. Mieluummin levitetään reilusti kuin liian vähän.


LUUMUKÄÄRIÄINEN Cydia frunebana

Kohteet: Luumut, kriikunat ja orapihlajat
Oireet: Raakileet varisevat puista, käytäviä hedelmissä, kumivuotoa kohdissa, josta toukka on kaivautunut hedelmän sisään.

Ennaltaehkäisy

Kevätruiskute (huom, haitallinen myös hyötyeliöille)
Linnut ja lepakot, tuo puutarhaan linnunpönttöjä, jossa linnut ja lepakot viihtyvät.
Feromoniansat ja niiden käyttö toistuvina kesinä vähentää alueella talvehtivien kääriäisten määrä. Feromonituoksu houkuttelee lajin koiraat ansaan, jolloin ne eivät pääse parittelemaan ja sitä kautta uusia toukkia syntyy vähemmän.

Puutarhapoliisi: Isosukkulamato (Steinernema feltiae)

Miten ja missä vaiheessa

Käsittely tehdään keväällä ja loppukesästä. Isosukkulamatovesiseos ruiskutetaan runkoon, oksien tyvelle ja nuorilla puilla myös maaperään puun läheisyyteen. Levityksessä voidaan käyttää apuna sukkulalevitintä, reppuruiskua tai kastelukannua. Isosukkulamadot myydään 10 ja 50 milj. pakkauksissa. 10 milj. pakkaus riittää kerta käsittelyyn 10 nuorelle luumupuulle tai 3 vanhalle suuremmalle puulle.


OMENAKÄÄRIÄINEN Cydia pomonella

Kohteet: Omena- ja päärynäpuut
Oireet: Ulostepurua hedelmän pinnalla, kotaan asti syöty käytävä hedelmässä

Ennaltaehkäisy

Linnut ja lepakot!  Tuo puutarhaan linnunpönttöjä, jossa linnut ja lepakot viihtyvät.
Feromoniansat ja niiden käyttö toistuvina kesinä vähentää alueella talvehtivien kääriäisten määrä. Feromonituoksu houkuttelee lajin koiraat ansaan, jolloin ne eivät pääse parittelemaan ja sitä kautta uusia toukkia syntyy vähemmän.
Kevätruiskute (huom, haitallinen myös hyötyeliöille)

Puutarhapoliisi: Isosukkulamato (Steinernema feltiae)

Miten ja missä vaiheessa

Käsittely tehdään keväällä ja loppukesästä. Isosukkulamatovesiseos ruiskutetaan runkoon, oksien tyvelle ja nuorilla puilla myös maaperään puun läheisyyteen. Levityksessä voidaan käyttää apuna sukkulalevitintä, reppuruiskua tai kastelukannua. Isosukkulamadot myydään 10 ja 50 milj. pakkauksissa. 10 milj. pakkaus riittää kerta käsittelyyn 10 nuorelle puulle tai 3 vanhalle suuremmalle puulle.


PIHLAJANMARJAKOI Argyresthia conjugella

Kohteet: Omenapuut, koristeomenat ja pihlajanmarjat
Oireet: muhkuraiset omenat, hedelmissä tummia laikkuja, joiden keskellä vaalea täplät. Esiintyy omenalla erityisesti kesinä, jolloin pihlajanmarjoja on vähän.

Ennaltaehkäisy ja puutarhapoliisi 

Feromoniansat ja niiden toistuva käyttö vähentää alueella talvehtivien pihlajanmarjakoin määrää.

Miten ja missä vaiheessa

Feromoniansat asennetaan puuhun omenapuun kukinnan alkaessa. Feromonihaihdutin vaihdetaan uuteen 4–6 viikon kuluttua, jotta sen tuoksu kattaa koko kasvukauden ja mahdollisen toisen sukupolven lennon.

TarhurinApu

Biologinen torjunta on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille. Biologista kasvinsuojelua tarjoava TarhurinApu pyrkii lisäämään biologisen kasvinsuojelun käyttöä ja tietämystä. 

Myös kotipuutarhurit voivat tilata torjuntaeliöitä, feromoniansoja ja tarkkailutarvikkeita kotikäyttöön TarhurinApu -verkkokaupasta. Ajankohtaista tietoa tapahtumista ja biologisesta torjunnasta TarhurinAvun Facebook-sivulta.

Kokemuksia Jovelassa

Meillä on testattu TarhurinAvun torjuntaeliöitä ja feromoniansoja hyvällä lopputuloksella. Jos haluat lukaista aiemmin julkaistun artikkelin 'Biologista torjuntaa', löydät sen täältä.

ψ ψ ψ

Puutarhaterveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

SUOJELE SATOJA

06.05.2025

Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.

Mitä kaikkea, muutakin kuin havukasveja, alppiruusuja ja hortensioita, voi kasvattaa happamassa maassa? Tässä teemajulkaisussa tehdään sekä silmän että makuhermojen iloa tuottava pieni ikivihreä satokeidas omaan puutarhaan.

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!