HERKULLINEN KOTIVOI

Kaunis kesäpäivä, vieraat ovat saapuneet, grilli on kuuma ja ruokapöydän päänumerona on erilaiset maustevoit! Voi, kyllä! Kotivoin valmistaminen itse on helppoa ja nopeaa, ja erilaisilla makuvoilla voi toden totta yllättää vieraat perusteellisesti!

Kenelläpä ei olisi joskus käynyt niin, että kermavaahtoa vatkatessa olisi vatkaaminen mennyt hieman liian pitkälle, rasva ja hera päässeet erottumaan kermassa. Kermavaahdon sijaan kulhossa onkin keltaisia kokkareita ja valkoista lientä, eli mainittua heraa. Olet vahingossa tehnyt voita, melkein! Voi tehdään juuri tuolla tavalla, vatkaamalla kunnes hera ja rasvat erottuvat.

Mutta otetaan askel taakse vielä, sillä alkupuhe maalaili voille hieman hulppeampaakin roolia kuin leivälle levitettävä perusvoi - joka tosin sekin maistuu itse tehtynä erittäin hyvälle! Kuvittele kotoisat juhlat, joissa on tarkoituksena vaikkapa juurikin grillata erilaisia herkkuja. Kuvittele pöydälle muiden lisukkeiden rinnalle leikkuulauta, jolla on muutamia erilaisia makuvoiseoksia, joita kukin voi oman makunsa mukaan laittaa grillatun lihan, kalan tai kasviksen päälle siinä missä perunoiden tai leipienkin kumppaniksi. Voit on tehty taiten, herkullisin makuyhdistelmin ja koristeltu kauniisti (makuyhdistelmiä löytyy lopusta). Voit olla varma, että voi on takuuvarma puheenaihe. Ainakin meillä niin on käynyt monen monta kertaa.. Itse tehty, todellako? Miten tehdään? Onko vaikeaa? MITÄ ihanaa tässä on? Saanko reseptin..

Ennen kun aloitat..

Voin tekeminen on käsityötä ja rasvaista hommaa. Jos mahdollista, käytä kumihanskoja. Varaa lähelle hieman talouspaperia ja laita valmiiksi kuumaa vettä vatiin tai tiskialtaaseen, jotta voit välillä pestä rasvaisia käsiä. Valmistele ensin kaikki voihin tulevat lisukkeet helposti saataviksi - et halua rasvaisilla käsillä tai hanskoilla alkaa availemaan maustepurkkeja ja pilkkomaan yrttejä.. ja leikkaa valmiiksi sopiva pala kelmua tai leivinpaperia, jonka sisällä muovaat voin pötköksi - ellet sitten pursota voita valmiiksi voiruusukkeiksi. Tällöin tietenkin otat valmiiksi pursottimen ja kaapimen.

Itse tehty voi

Peruskotivoita varten tarvitaan 1 litra kuohukermaa (viimeisen päiväyksen kerma käy erinomaisesti) sekä 1 ruokalusikallinen kermaviiliä ja suolaa maun mukaan. Tästä määrästä tulee n. 250-300 grammaa valmista voita.

1. Vatkaa kermaa kunnes sen rasva ja hera erottuvat. Lisää kermaviili. Erota rasva ja hera siivilöimällä. Hera kannattaa hyödyntää vaikkapa leivonnassa. Kerää rasva yhdeksi palloksi.

2. Voi täytyy vielä pestä. Laita kylmää vettä kulhoon ja nosta rasvapaakku veteen. Puristele voita ja vaihda vesi muutamaan kertaan, kunnes se pysyy kirkkaana.

3. Nosta rasva vedestä ja puristele siitä ylimääräiset vedet pois. Lisää voihin suolaa tai grillimaustetta, muita mausteita, yrttejä tai millä haluatkin voisi maustaa. Käytä suolaa j
a suolaisia mausteseoksia ensin maltillisesti, maistellen koska voi on sopivan suolaista.

Laita voi kelmuun ja muovaile siitä kelmun sisällä pötkö, joka laitetaan jääkaappiin. Muutaman tunnin kuluttua voi on jo tarjoiltavaa. Erityisen juhlallisen voin voi vielä kieritellä syötävien kukkien terälehdissä tai yrttisilpussa ennen esillepanoa. Voit myös pursottaa voita sieviksi voiruusukkeiksi laadukkaalla pursotinpussilla, joka kestää tiiviin massan pursotusta. Pursotus kannattaa kuitenkin tehdä ennen kun voin laittaa jääkaappiin tekeytymään.

Makuvinkkejä voille

Kokeile erilaisia makuja erilaisiin ruokiin. Voit hyvin jakaa voin kahteen osaan ja maustaa ne eri tavalla. Kokeile vaikkapa:

yrttivoita, valkosipulivoita, grillivoita, kuivatuista sienistä jauhettua sienijauhetta voin seassa, hunajavoita, siirappivoita, aurajuusto-voita, voita jossa on rapeaa pekonirouhetta ja tummaa siirappia (grilliruoille, paahtoleivälle, paahdetuille juureksille), piparjuurivoita, kanelivoita (leivontaan, paahtoleivän päälle), sitruunavoita (vaivaa sekaan lämmintä sitruunamehua ja sitruunan kuoriraastetta), Välimeren voita, jossa on oliivia, ilmakuivattua tomaattia ja timjamia sekä basilikaa silputtuna, tai ihanaa aamiaisvoita, jossa on kanelia, tummaa siirappia ja pienessä määrässä voita kiehautettua rusinasilppua. Miten upeilta ne maistuvatkaan lämpimän tai paahtoleivän kanssa! Kaneli-siirappivoita syksyn uunijuureksille, tilli-sitruunavoita kalalle,  punaviinivoita pihville, valkoviinivoita kalalle..

Kuvissa aamiaisvoi (tummaa siirappia, kanelia ja rusinasilppua), kehäkukan ja ruiskukan terälehdillä koristeltu yrttivoi sekä grillimausteella maustettu grillivoi, joka on lopuksi kieritelty kuivatussa chili-paprikarouheessa ja timjamissa.


Lisätään vielä selkeä ohje punaviinivoille, joka maistuu kovin hyvältä lihan ja grillattujen kasvisten tai uunijuuresten kanssa.

Punaviinivoi & valkoviinivoi

Laita ruokalusikallinen sipulisilppua (mielellään salottisipulia) ja 1 dl punaviiniä kattilaan. Anna kiehua rauhallisesti, kunnes sekoitusta on enää jäljellä 2 ruokalusikallista. Lisää lämmintä, muttei kuumaa sekoitusta voihin, rouhaise mukaan mustapippuria ja ruokalusikallinen persiljasilppua, mausta suolalla. Sekoita kunnes voi ja viiniseos ovat kunnolla sekoittuneet ja muovaile massasta voipötkö, jonka annetaan tekeytyä jääkaapissa joitain tunteja, mielellään yön yli. Saman hienostuneen voin voi tehdä kalalle valkoviinistä. Persiljan sijaan käytä ruohosipuli-tilliseosta ja mustapippurin sijaan valkopippuria. Huom! Tämä ohje on puolitetulle voimäärälle!

Makuvoivariaatiot ovat rajattomat, mutta yksi asia on varmaa. Kotivoi maistuu upealle!


Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna


Alkuperäinen perusohje on julkaistu Jovelan vanhassa Talopäiväkirjassa 7. kesäkuuta 2015.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys on Suomessa...

Ihanaa! Kotipuutarhurin puuhien ei tarvitse päättyä sadonkorjuuseen! Syksy on oikeastaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt mm. aikaistavat seuraavan vuoden satoa. Syksy on muutenkin mitä mainiointa kylvöaikaa, sillä maaperä on sopivan kosteaa talven jälkeen keväällä, kun siemenet...

Syyskuu on saapunut sateineen. Päivät vuorottelevat lämpimän leutoina ja kolean viileinä. Väliin mahtuu muutama helteinenkin päivä. Ensi viikollekin ennustellaan vielä 23 asteen lämpöä. Kesän ja syksyn taistelua on ilmassa. Maisema täällä meillä on edelleen vihreä, mutta tulevina viikkoina luonto pukee päälleen värikkäimmät vaatteensa ja saamme...

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa.

Voi kaunis sadonkorjuun aika Jos jotain olen puutarhuroinnista ja vanhassa miljöössä katuvalottoman tien varrella elämisestä oppinut, niin se on tämä: luonnon kauneus on häkellyttävää. Sitä täytyy pysähtyä katsomaan etäältä niin pitkälle kuin horisonttia riittää ja niin ylös, ettei ylemmäs näe ja niin läheltä, että jokainen pieni yksityiskohta...

Nyt kun helteet ovat väistyneet Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto.