HERKULLINEN KOTIVOI

12.04.2019

Kaunis kesäpäivä, vieraat ovat saapuneet, grilli on kuuma ja ruokapöydän päänumerona on erilaiset maustevoit! Voi, kyllä! Kotivoin valmistaminen itse on helppoa ja nopeaa, ja erilaisilla makuvoilla voi toden totta yllättää vieraat perusteellisesti!

Kenelläpä ei olisi joskus käynyt niin, että kermavaahtoa vatkatessa olisi vatkaaminen mennyt hieman liian pitkälle, rasva ja hera päässeet erottumaan kermassa. Kermavaahdon sijaan kulhossa onkin keltaisia kokkareita ja valkoista lientä, eli mainittua heraa. Olet vahingossa tehnyt voita, melkein! Voi tehdään juuri tuolla tavalla, vatkaamalla kunnes hera ja rasvat erottuvat.

Mutta otetaan askel taakse vielä, sillä alkupuhe maalaili voille hieman hulppeampaakin roolia kuin leivälle levitettävä perusvoi - joka tosin sekin maistuu itse tehtynä erittäin hyvälle! Kuvittele kotoisat juhlat, joissa on tarkoituksena vaikkapa juurikin grillata erilaisia herkkuja. Kuvittele pöydälle muiden lisukkeiden rinnalle leikkuulauta, jolla on muutamia erilaisia makuvoiseoksia, joita kukin voi oman makunsa mukaan laittaa grillatun lihan, kalan tai kasviksen päälle siinä missä perunoiden tai leipienkin kumppaniksi. Voit on tehty taiten, herkullisin makuyhdistelmin ja koristeltu kauniisti (makuyhdistelmiä löytyy lopusta). Voit olla varma, että voi on takuuvarma puheenaihe. Ainakin meillä niin on käynyt monen monta kertaa.. Itse tehty, todellako? Miten tehdään? Onko vaikeaa? MITÄ ihanaa tässä on? Saanko reseptin..

Ennen kun aloitat..

Voin tekeminen on käsityötä ja rasvaista hommaa. Jos mahdollista, käytä kumihanskoja. Varaa lähelle hieman talouspaperia ja laita valmiiksi kuumaa vettä vatiin tai tiskialtaaseen, jotta voit välillä pestä rasvaisia käsiä. Valmistele ensin kaikki voihin tulevat lisukkeet helposti saataviksi - et halua rasvaisilla käsillä tai hanskoilla alkaa availemaan maustepurkkeja ja pilkkomaan yrttejä.. ja leikkaa valmiiksi sopiva pala kelmua tai leivinpaperia, jonka sisällä muovaat voin pötköksi - ellet sitten pursota voita valmiiksi voiruusukkeiksi. Tällöin tietenkin otat valmiiksi pursottimen ja kaapimen.

Itse tehty voi

Peruskotivoita varten tarvitaan 1 litra kuohukermaa ja suolaa maun mukaan. Tästä määrästä tulee n. 250-300 grammaa valmista voita.

1. Vatkaa kermaa kunnes sen rasva ja hera erottuvat. Erota rasva ja hera siivilöimällä. Hera kannattaa hyödyntää vaikkapa leivonnassa. Kerää rasva yhdeksi palloksi.

2. Voi täytyy vielä pestä. Laita kylmää vettä kulhoon ja nosta rasvapaakku veteen. Puristele voita ja vaihda vesi muutamaan kertaan, kunnes se pysyy kirkkaana.

3. Nosta rasva vedestä ja puristele siitä ylimääräiset vedet pois. Lisää voihin suolaa tai grillimaustetta, muita mausteita, yrttejä tai millä haluatkin voisi maustaa. Käytä suolaa j
a suolaisia mausteseoksia ensin maltillisesti, maistellen koska voi on sopivan suolaista.

Laita voi kelmuun ja muovaile siitä kelmun sisällä pötkö, joka laitetaan jääkaappiin. Muutaman tunnin kuluttua voi on jo tarjoiltavaa. Erityisen juhlallisen voin voi vielä kieritellä syötävien kukkien terälehdissä tai yrttisilpussa ennen esillepanoa. Voit myös pursottaa voita sieviksi voiruusukkeiksi laadukkaalla pursotinpussilla, joka kestää tiiviin massan pursotusta. Pursotus kannattaa kuitenkin tehdä ennen kun voin laittaa jääkaappiin tekeytymään.

Makuvinkkejä voille

Kokeile erilaisia makuja erilaisiin ruokiin. Voit hyvin jakaa voin kahteen osaan ja maustaa ne eri tavalla. Kokeile vaikkapa:

yrttivoita, valkosipulivoita, grillivoita, kuivatuista sienistä jauhettua sienijauhetta voin seassa, hunajavoita, siirappivoita, aurajuusto-voita, voita jossa on rapeaa pekonirouhetta ja tummaa siirappia (grilliruoille, paahtoleivälle, paahdetuille juureksille), piparjuurivoita, kanelivoita (leivontaan, paahtoleivän päälle), sitruunavoita (vaivaa sekaan lämmintä sitruunamehua ja sitruunan kuoriraastetta), Välimeren voita, jossa on oliivia, ilmakuivattua tomaattia ja timjamia sekä basilikaa silputtuna, tai ihanaa aamiaisvoita, jossa on kanelia, tummaa siirappia ja pienessä määrässä voita kiehautettua rusinasilppua. Miten upeilta ne maistuvatkaan lämpimän tai paahtoleivän kanssa! Kaneli-siirappivoita syksyn uunijuureksille, tilli-sitruunavoita kalalle,  punaviinivoita pihville, valkoviinivoita kalalle..

Kuvissa aamiaisvoi (tummaa siirappia, kanelia ja rusinasilppua), kehäkukan ja ruiskukan terälehdillä koristeltu yrttivoi sekä grillimausteella maustettu grillivoi, joka on lopuksi kieritelty kuivatussa chili-paprikarouheessa ja timjamissa.


Lisätään vielä selkeä ohje punaviinivoille, joka maistuu kovin hyvältä lihan ja grillattujen kasvisten tai uunijuuresten kanssa.

Punaviinivoi & valkoviinivoi

Laita ruokalusikallinen sipulisilppua (mielellään salottisipulia) ja 1 dl punaviiniä kattilaan. Anna kiehua rauhallisesti, kunnes sekoitusta on enää jäljellä 2 ruokalusikallista. Lisää lämmintä, muttei kuumaa sekoitusta voihin, rouhaise mukaan mustapippuria ja ruokalusikallinen persiljasilppua, mausta suolalla. Sekoita kunnes voi ja viiniseos ovat kunnolla sekoittuneet ja muovaile massasta voipötkö, jonka annetaan tekeytyä jääkaapissa joitain tunteja, mielellään yön yli. Saman hienostuneen voin voi tehdä kalalle valkoviinistä. Persiljan sijaan käytä ruohosipuli-tilliseosta ja mustapippurin sijaan valkopippuria. Huom! Tämä ohje on puolitetulle voimäärälle!

Makuvoivariaatiot ovat rajattomat, mutta yksi asia on varmaa. Kotivoi maistuu upealle!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Niin leuto on tämä talvi ollut, että tammikuu muistutti jo melkein maaliskuuta. Valon määrä on ottanut aimo askelia kohti kevättä. mutta luonto on vielä talviunilla - ainakin kalenterin mukaan. Lähtölaskenta kevääseen on kuitenkin jo saatu ja vaikkei ulkona, niin ainakin mielessä vihertää!

2025 Vuoden HeVi on kurkku. Kurkkulajikkeista erikoisimpiin kuulunee pesusienikurkku eli luffa, joka on aitoja luonnonmukaisia pesusieniä tuottava kurkkukasvi. Luffa on monelle tuttu tuotteena, mutta ei välttämättä tietona, että kyseessä on tosiaan kurkkukasvi, jonka hedelmän voi syödä kurkun ollessa pieni, tai mikäli kurkun antaa kasvaa ja kuivaa,...

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Me suomalaiset olemme sitkeä, katajainen kansa, joka osaa varautua ja tarvittaessa toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikeuksien keskellä meistä kumpuaa verenperintönä saatuja voimavaroja, jotka parempina aikoina tuntuvat ehkä olevan piilossa, mutta eivät sentään ole kadonneet kokonaan.

Pohjolan sydäntalven keskellä aurinko kuiskailee kevään olevan jo matkalla ja samaan aikaan Välimeren maissa appelsiini- ja veriappelsiini- sekä verigreippisadot alkavat pian olla parhaimmillaan. Miten on, maistuisiko sangen ihana, kesästä muistuttava appelsiini-porkkanamarmeladi rapeaksi paahdetun leivän päällä, kevättä lupailevien talviaamujen...

VAAHTOKARKIT

08.12.2024

Jovelassa otettiin pieni varaslähtö joulutunnelmiin glögi- ja appelsiinivaahtokarkkien merkeissä, ja voi, miten hyviä itse valmistetut vaahtokarkit ovatkaan! Niin kuohkeita, pehmeitä, venyvän kiinteitä ja ihanan maukkaita! Itse tehdyt vaahtokarkit toden totta pesevät teollisesti
tuotetut serkkunsa mennen ja tullen.