HERKULLINEN KOTIVOI

Kaunis kesäpäivä, vieraat ovat saapuneet, grilli on kuuma ja ruokapöydän päänumerona on erilaiset maustevoit! Voi, kyllä! Kotivoin valmistaminen itse on helppoa ja nopeaa, ja erilaisilla makuvoilla voi toden totta yllättää vieraat perusteellisesti!

Kenelläpä ei olisi joskus käynyt niin, että kermavaahtoa vatkatessa olisi vatkaaminen mennyt hieman liian pitkälle, rasva ja hera päässeet erottumaan kermassa. Kermavaahdon sijaan kulhossa onkin keltaisia kokkareita ja valkoista lientä, eli mainittua heraa. Olet vahingossa tehnyt voita, melkein! Voi tehdään juuri tuolla tavalla, vatkaamalla kunnes hera ja rasvat erottuvat.

Mutta otetaan askel taakse vielä, sillä alkupuhe maalaili voille hieman hulppeampaakin roolia kuin leivälle levitettävä perusvoi - joka tosin sekin maistuu itse tehtynä erittäin hyvälle! Kuvittele kotoisat juhlat, joissa on tarkoituksena vaikkapa juurikin grillata erilaisia herkkuja. Kuvittele pöydälle muiden lisukkeiden rinnalle leikkuulauta, jolla on muutamia erilaisia makuvoiseoksia, joita kukin voi oman makunsa mukaan laittaa grillatun lihan, kalan tai kasviksen päälle siinä missä perunoiden tai leipienkin kumppaniksi. Voit on tehty taiten, herkullisin makuyhdistelmin ja koristeltu kauniisti (makuyhdistelmiä löytyy lopusta). Voit olla varma, että voi on takuuvarma puheenaihe. Ainakin meillä niin on käynyt monen monta kertaa.. Itse tehty, todellako? Miten tehdään? Onko vaikeaa? MITÄ ihanaa tässä on? Saanko reseptin..

Ennen kun aloitat..

Voin tekeminen on käsityötä ja rasvaista hommaa. Jos mahdollista, käytä kumihanskoja. Varaa lähelle hieman talouspaperia ja laita valmiiksi kuumaa vettä vatiin tai tiskialtaaseen, jotta voit välillä pestä rasvaisia käsiä. Valmistele ensin kaikki voihin tulevat lisukkeet helposti saataviksi - et halua rasvaisilla käsillä tai hanskoilla alkaa availemaan maustepurkkeja ja pilkkomaan yrttejä.. ja leikkaa valmiiksi sopiva pala kelmua tai leivinpaperia, jonka sisällä muovaat voin pötköksi - ellet sitten pursota voita valmiiksi voiruusukkeiksi. Tällöin tietenkin otat valmiiksi pursottimen ja kaapimen.

Itse tehty voi

Peruskotivoita varten tarvitaan 1 litra kuohukermaa (viimeisen päiväyksen kerma käy erinomaisesti) sekä 1 ruokalusikallinen kermaviiliä ja suolaa maun mukaan. Tästä määrästä tulee n. 250-300 grammaa valmista voita.

1. Vatkaa kermaa kunnes sen rasva ja hera erottuvat. Lisää kermaviili. Erota rasva ja hera siivilöimällä. Hera kannattaa hyödyntää vaikkapa leivonnassa. Kerää rasva yhdeksi palloksi.

2. Voi täytyy vielä pestä. Laita kylmää vettä kulhoon ja nosta rasvapaakku veteen. Puristele voita ja vaihda vesi muutamaan kertaan, kunnes se pysyy kirkkaana.

3. Nosta rasva vedestä ja puristele siitä ylimääräiset vedet pois. Lisää voihin suolaa tai grillimaustetta, muita mausteita, yrttejä tai millä haluatkin voisi maustaa. Käytä suolaa j
a suolaisia mausteseoksia ensin maltillisesti, maistellen koska voi on sopivan suolaista.

Laita voi kelmuun ja muovaile siitä kelmun sisällä pötkö, joka laitetaan jääkaappiin. Muutaman tunnin kuluttua voi on jo tarjoiltavaa. Erityisen juhlallisen voin voi vielä kieritellä syötävien kukkien terälehdissä tai yrttisilpussa ennen esillepanoa. Voit myös pursottaa voita sieviksi voiruusukkeiksi laadukkaalla pursotinpussilla, joka kestää tiiviin massan pursotusta. Pursotus kannattaa kuitenkin tehdä ennen kun voin laittaa jääkaappiin tekeytymään.

Makuvinkkejä voille

Kokeile erilaisia makuja erilaisiin ruokiin. Voit hyvin jakaa voin kahteen osaan ja maustaa ne eri tavalla. Kokeile vaikkapa:

yrttivoita, valkosipulivoita, grillivoita, kuivatuista sienistä jauhettua sienijauhetta voin seassa, hunajavoita, siirappivoita, aurajuusto-voita, voita jossa on rapeaa pekonirouhetta ja tummaa siirappia (grilliruoille, paahtoleivälle, paahdetuille juureksille), piparjuurivoita, kanelivoita (leivontaan, paahtoleivän päälle), sitruunavoita (vaivaa sekaan lämmintä sitruunamehua ja sitruunan kuoriraastetta), Välimeren voita, jossa on oliivia, ilmakuivattua tomaattia ja timjamia sekä basilikaa silputtuna, tai ihanaa aamiaisvoita, jossa on kanelia, tummaa siirappia ja pienessä määrässä voita kiehautettua rusinasilppua. Miten upeilta ne maistuvatkaan lämpimän tai paahtoleivän kanssa! Kaneli-siirappivoita syksyn uunijuureksille, tilli-sitruunavoita kalalle,  punaviinivoita pihville, valkoviinivoita kalalle..

Kuvissa aamiaisvoi (tummaa siirappia, kanelia ja rusinasilppua), kehäkukan ja ruiskukan terälehdillä koristeltu yrttivoi sekä grillimausteella maustettu grillivoi, joka on lopuksi kieritelty kuivatussa chili-paprikarouheessa ja timjamissa.


Lisätään vielä selkeä ohje punaviinivoille, joka maistuu kovin hyvältä lihan ja grillattujen kasvisten tai uunijuuresten kanssa.

Punaviinivoi & valkoviinivoi

Laita ruokalusikallinen sipulisilppua (mielellään salottisipulia) ja 1 dl punaviiniä kattilaan. Anna kiehua rauhallisesti, kunnes sekoitusta on enää jäljellä 2 ruokalusikallista. Lisää lämmintä, muttei kuumaa sekoitusta voihin, rouhaise mukaan mustapippuria ja ruokalusikallinen persiljasilppua, mausta suolalla. Sekoita kunnes voi ja viiniseos ovat kunnolla sekoittuneet ja muovaile massasta voipötkö, jonka annetaan tekeytyä jääkaapissa joitain tunteja, mielellään yön yli. Saman hienostuneen voin voi tehdä kalalle valkoviinistä. Persiljan sijaan käytä ruohosipuli-tilliseosta ja mustapippurin sijaan valkopippuria. Huom! Tämä ohje on puolitetulle voimäärälle!

Makuvoivariaatiot ovat rajattomat, mutta yksi asia on varmaa. Kotivoi maistuu upealle!


Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna


Alkuperäinen perusohje on julkaistu Jovelan vanhassa Talopäiväkirjassa 7. kesäkuuta 2015.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Biohiilen valmistus on ekoteko, joka torjuu ilmastonmuutosta ja valmistuksessa syntyvä tuote, biohiili, on puutarhan kasvattien ravinnepankki, joka estää kuivuutta, parantaa maan laatua, aktivoi mikrobeja, sitoo itseensä maaperän haitallisia aineita ja lisää viljavuutta tuottaen suurempia satoja. Niin monta hyvää syytä tehdä itse biohiiltä, eikä se...

Nokkosen toinen satokausi alkaa nyt, kun nokkosen siemennorkot alkavat olla korjuukelpoisia. Siemennorkot ovatkin oikeaa superruokaa, sillä nokkosen siemennorkot ovat kasvin ravinteikkain osa, ja niiden ravintoarvo on moninkertainen kasvin muihin osiin verrattuna.

Jovelassa on lomailtu, puuhailtu, laiskoteltu, juhlittu, juteltu mukavia, tehty ruosteisen peltikaton testimaalaus ja ihmetelty kypsyvän sadon ihmeitä. Siinäpä pähkinänkuoressaan parin viime viikon kuulumiset, mutta kerrotaan nyt kuitenkin kunnolla kuulumisia.

Tomaattisadot kypsyvät - tässä kolme hieman erilaista ohjetta sadon hyödyntämiseen ja säilöntään Tehdään tomaattiyrttisuolaa, tomaattisipsejä ja säilötään tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan, astetta helpommalla!

1850-luku kohtasi 2010-luvun, kun Jovelaan hankittiin aurinkoenergialla toimiva lämminvesivaraaja. Tässä postauksessa on ensikokemuksia tuosta laitteesta ja muita kuulumisia viikolta.

Kesäkuu koristeli tullessaan kaiken kukillaan, innosti uusiin hankintoihin ja laittoi puutarhan kasvatit vahvaan kasvuun. Lounais-Suomessa kesä on jo kauneimmillaan, ja tästä kotimaisesta kesäparatiisista nautitaan täällä täysin rinnoin