HERKULLINEN KOTIVOI

12.04.2019

Kaunis kesäpäivä, vieraat ovat saapuneet, grilli on kuuma ja ruokapöydän päänumerona on erilaiset maustevoit! Voi, kyllä! Kotivoin valmistaminen itse on helppoa ja nopeaa, ja erilaisilla makuvoilla voi toden totta yllättää vieraat perusteellisesti!

Kenelläpä ei olisi joskus käynyt niin, että kermavaahtoa vatkatessa olisi vatkaaminen mennyt hieman liian pitkälle, rasva ja hera päässeet erottumaan kermassa. Kermavaahdon sijaan kulhossa onkin keltaisia kokkareita ja valkoista lientä, eli mainittua heraa. Olet vahingossa tehnyt voita, melkein! Voi tehdään juuri tuolla tavalla, vatkaamalla kunnes hera ja rasvat erottuvat.

Mutta otetaan askel taakse vielä, sillä alkupuhe maalaili voille hieman hulppeampaakin roolia kuin leivälle levitettävä perusvoi - joka tosin sekin maistuu itse tehtynä erittäin hyvälle! Kuvittele kotoisat juhlat, joissa on tarkoituksena vaikkapa juurikin grillata erilaisia herkkuja. Kuvittele pöydälle muiden lisukkeiden rinnalle leikkuulauta, jolla on muutamia erilaisia makuvoiseoksia, joita kukin voi oman makunsa mukaan laittaa grillatun lihan, kalan tai kasviksen päälle siinä missä perunoiden tai leipienkin kumppaniksi. Voit on tehty taiten, herkullisin makuyhdistelmin ja koristeltu kauniisti (makuyhdistelmiä löytyy lopusta). Voit olla varma, että voi on takuuvarma puheenaihe. Ainakin meillä niin on käynyt monen monta kertaa.. Itse tehty, todellako? Miten tehdään? Onko vaikeaa? MITÄ ihanaa tässä on? Saanko reseptin..

Ennen kun aloitat..

Voin tekeminen on käsityötä ja rasvaista hommaa. Jos mahdollista, käytä kumihanskoja. Varaa lähelle hieman talouspaperia ja laita valmiiksi kuumaa vettä vatiin tai tiskialtaaseen, jotta voit välillä pestä rasvaisia käsiä. Valmistele ensin kaikki voihin tulevat lisukkeet helposti saataviksi - et halua rasvaisilla käsillä tai hanskoilla alkaa availemaan maustepurkkeja ja pilkkomaan yrttejä.. ja leikkaa valmiiksi sopiva pala kelmua tai leivinpaperia, jonka sisällä muovaat voin pötköksi - ellet sitten pursota voita valmiiksi voiruusukkeiksi. Tällöin tietenkin otat valmiiksi pursottimen ja kaapimen.

Itse tehty voi

Peruskotivoita varten tarvitaan 1 litra kuohukermaa ja suolaa maun mukaan. Tästä määrästä tulee n. 250-300 grammaa valmista voita.

1. Vatkaa kermaa kunnes sen rasva ja hera erottuvat. Erota rasva ja hera siivilöimällä. Hera kannattaa hyödyntää vaikkapa leivonnassa. Kerää rasva yhdeksi palloksi.

2. Voi täytyy vielä pestä. Laita kylmää vettä kulhoon ja nosta rasvapaakku veteen. Puristele voita ja vaihda vesi muutamaan kertaan, kunnes se pysyy kirkkaana.

3. Nosta rasva vedestä ja puristele siitä ylimääräiset vedet pois. Lisää voihin suolaa tai grillimaustetta, muita mausteita, yrttejä tai millä haluatkin voisi maustaa. Käytä suolaa j
a suolaisia mausteseoksia ensin maltillisesti, maistellen koska voi on sopivan suolaista.

Laita voi kelmuun ja muovaile siitä kelmun sisällä pötkö, joka laitetaan jääkaappiin. Muutaman tunnin kuluttua voi on jo tarjoiltavaa. Erityisen juhlallisen voin voi vielä kieritellä syötävien kukkien terälehdissä tai yrttisilpussa ennen esillepanoa. Voit myös pursottaa voita sieviksi voiruusukkeiksi laadukkaalla pursotinpussilla, joka kestää tiiviin massan pursotusta. Pursotus kannattaa kuitenkin tehdä ennen kun voin laittaa jääkaappiin tekeytymään.

Makuvinkkejä voille

Kokeile erilaisia makuja erilaisiin ruokiin. Voit hyvin jakaa voin kahteen osaan ja maustaa ne eri tavalla. Kokeile vaikkapa:

yrttivoita, valkosipulivoita, grillivoita, kuivatuista sienistä jauhettua sienijauhetta voin seassa, hunajavoita, siirappivoita, aurajuusto-voita, voita jossa on rapeaa pekonirouhetta ja tummaa siirappia (grilliruoille, paahtoleivälle, paahdetuille juureksille), piparjuurivoita, kanelivoita (leivontaan, paahtoleivän päälle), sitruunavoita (vaivaa sekaan lämmintä sitruunamehua ja sitruunan kuoriraastetta), Välimeren voita, jossa on oliivia, ilmakuivattua tomaattia ja timjamia sekä basilikaa silputtuna, tai ihanaa aamiaisvoita, jossa on kanelia, tummaa siirappia ja pienessä määrässä voita kiehautettua rusinasilppua. Miten upeilta ne maistuvatkaan lämpimän tai paahtoleivän kanssa! Kaneli-siirappivoita syksyn uunijuureksille, tilli-sitruunavoita kalalle,  punaviinivoita pihville, valkoviinivoita kalalle..

Kuvissa aamiaisvoi (tummaa siirappia, kanelia ja rusinasilppua), kehäkukan ja ruiskukan terälehdillä koristeltu yrttivoi sekä grillimausteella maustettu grillivoi, joka on lopuksi kieritelty kuivatussa chili-paprikarouheessa ja timjamissa.


Lisätään vielä selkeä ohje punaviinivoille, joka maistuu kovin hyvältä lihan ja grillattujen kasvisten tai uunijuuresten kanssa.

Punaviinivoi & valkoviinivoi

Laita ruokalusikallinen sipulisilppua (mielellään salottisipulia) ja 1 dl punaviiniä kattilaan. Anna kiehua rauhallisesti, kunnes sekoitusta on enää jäljellä 2 ruokalusikallista. Lisää lämmintä, muttei kuumaa sekoitusta voihin, rouhaise mukaan mustapippuria ja ruokalusikallinen persiljasilppua, mausta suolalla. Sekoita kunnes voi ja viiniseos ovat kunnolla sekoittuneet ja muovaile massasta voipötkö, jonka annetaan tekeytyä jääkaapissa joitain tunteja, mielellään yön yli. Saman hienostuneen voin voi tehdä kalalle valkoviinistä. Persiljan sijaan käytä ruohosipuli-tilliseosta ja mustapippurin sijaan valkopippuria. Huom! Tämä ohje on puolitetulle voimäärälle!

Makuvoivariaatiot ovat rajattomat, mutta yksi asia on varmaa. Kotivoi maistuu upealle!

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?