OMAT INKIVÄÄRIT!

12.01.2020

Inkiväärin kasvattaminen itse on helppoa - tarvitaan vain kaupasta ostettu inkiväärin pala ja multaa. Sadostaan voi tehdä mm. aitoa sushi-inkivääripikkelssiä, maustehyllyjen inkiväärijauhetta tai inkiväärijuomia ja -shotteja. Ensimmäistä omaa 2020-satoamme odotellessamme sisällytän tähän juttuun pari kivaa inkiväärireseptiäkin, joita toki voi tehdä kaupasta ostetusta inkivääristäkin. 

Koska meillä meni inkiväärit multiin vasta juttua kirjoitettaessa 11.1.2020, tässä kirjoituksessa olevat kuvat ovat kuvapankista ladattuja kuvituskuvia. Omia kuvia päivitämme kasvun edetessä!
Kirjoitus sisältää * -merkityn affeliatelinkin.

Tässä tammikuussa puutarhapeukaloita kutittelee jo niin kovasti, että jotain pitää saada laittaa kasvamaan. Inkiväärin kasvuaika on niin pitkä, että sadon alullepano on sekä paikallaan, että ensiapua orastavaan puutarhakuumeeseen. Meillä inkivääriä kasvaa tuvan talvikasvatuslaatikossa sulassa sovussa herneenversojen ja yrttien kanssa.

Inkiväärin kasvattaminen vastuullisesti

On suositeltavaa, että kaupasta ostettua inkivääriä ei vietäisi puutarhaan kasvamaan, vaan kasvatus tapahtuisi sisätiloissa, jotta inkiväärissä mahdollisesti muuttaneet tuholaishyönteiset tai niiden munat eivät pääsisi kehittymään tuholaishyönteisiksi ja leviämään luontoomme. Harkitse mistä ostat inkiväärin, tuontikasvituholaiset ovat aito uhka ekosysteemillemme ja tuontiötökät uhkaavat maanviljelystämme siinä missä omia puutarhojammekin. Kasvata siis inkivääriä vain sisällä.

Näin kasvatat

Leikkaa kaupasta ostettu (mielellään luomu) inkivääri, eli inkiväärin juurakko muutamaan osaan koosta riippuen. Liota paloja haaleassa vedessä muutama tunti tai yön yli.

Laita inkiväärin palaset ruukkuun. Paras multa on joko kukkamultaa sekä hieman turvetta tai mustaa multaa. Jätä palasten väliin tilaa, sillä inkivääri kasvaa vaakatasossa mullan alla. Peitä palaset mullalla.

Muista kasvivalo!

Inkivääri on trooppinen kasvi ja kaipaa meidän leveysasteillamme lisävaloa pitkän kasvukautensa aikana.

Alla olevassa kuvassa on tavalliseen valaisinjohtoon kiinnitettävä Nelson Gardenin tehokas kasvulamppu (vasemmalla) sekä pienempiä peruskasvilamppuja varjostimineen. Kaikkia kolmea (tehokasvilamppua, valaisinjohtoja ja peruskasvilamppuja varjostimineen) myy mm. *Staypro, joka tarjoaa ainakin tällä hetkellä tilauksille ilmaisen toimituksen.

Ostamalla pelkän kasvilampun voit vaihtaa sen valaisimeesi silloin kun on aika antaa kasveille lisävaloa ja vaihtaa valaisimeesi tavallisen lampun taas, kun lamppua tarvitaan normaaliin valaisuun. 

Kastelu ja sato

Kastele inkivääriä säännöllisesti, mutta ei liikaa. Vesi ei saa seistä ruukussa, mutta mullan on hyvä pysyä kosteahkona. Paras paikka inkiväärille on lämmin ja valoisa. Ensimmäiset versot ovat näkyvillä noin kuukaudessa, mutta saattavat ilmaantua vasta myöhemminkin. Kun versot ovat ilmestyneet, versoavat palaset voi halutessaan siirtää erillisiin rukkuihin tai sisäkasvatuslaatikoihin.

Ensimmäinen sato on korjattavissa 5-6 kuukauden kuluttua - meillä siis joskus juhannuksen jälkeen. Jatkossa satoa voi uusia aina tarpeen mukaan uudelleen. Ottaen huomioon inkiväärin pitkän kasvuajan, uutta satoa kannattaa laittaa tulemaan lomittain, jotta välttyy puolen vuoden odottelulta jatkossa.

Kaupassa myytävät inkiväärit eivät ole nuoria, vaan usein vajaan vuoden ikäisiä inkiväärin juurakoita, joihin on ehtinyt muodostua kuiva, paksu suojakuori ja inkiväärin rakenne on erilainen kuin tuoreessa nuoressa inkiväärissä, jonka tekstuuri on pehmeä. Nuoret, tuoreet inkiväärit on myös helppo kuoria niiden ohuen kuoren vuoksi.

Kuvassa nuorta tuoretta ja tyypillisesti kaupassa myytävää inkivääriä.

Helpottava, herkullinen inkivääri

Tuoreessa inkiväärissä on mm. C-, E-, ja K-vitamiinia sekä elimistöä suojaavia antioksidantteja.
Inkiväärin sanotaan hillitsevän tulehduksia, helpottavan pahoinvointia ja auttavan ruoansulatus- ja nivelvaivoissa. Inkivääristä keitetty juoma helpottaa monella flunssaoireita, mutta nuhajuomaa varten ei kannata keittää inkivääriä, ainoastaan hauduttaa sitä kiehautetussa vedessä kannen alla (0,5 dl vettä, peukalon kokoinen pala inkivääriä viipaleina + hieman siruunamehua ja hunajaa), jotta hyvät ainesosat eivät haihdu tiehensä. Herkkävatsaisille inkivääri voi olla liian ärhäkkää, eikä inkivääriä suositella raskaana oleville, verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai ihmisille, joilla on taipumusta rytmihäiriöihin.

Kuvassa haudutettua inkiväärijuomaa ja suloisia pikkelssiruusuja. Miten kaunis tarjoiluidea!

Pikkelöity (sushi) inkivääri

n. 250 g tuoretta inkivääriä
1½ rkl merisuolaa
1 dl riisietikkaa (makea riisiviinietikka, löytyy yleisesti ruokakaupoista)
2 dl vettä
4 rkl sokeria

Pese ja kuori tuore inkivääri. Tuoreessa inkiväärissä on pinkkejä osia, leikkaa niitä mukaan, sillä ne värjäävät myöhemmin inkiväärin vaaleanpunaiseksi yhdessä riisietikan kanssa.

Viipaloi inkivääri mandoliinin tai raastimen ohuimmalla terällä, mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Voit toki käyttää veistäkin, mutta viipaleiden olisi hyvä olla paperin ohuita.

Sekoita suola ja inkivääriviipaleet huolella kulhossa ja anna niiden tekeytyä puoli tuntia.
Lämmitä etikka, vesi ja sokeri ja anna seoksen kiehahtaa kevyesti.

Laita suolatut inkiväärit suolan kera purkkiin ja kaada kuuma liemi viipaleiden päälle. Siirrä purkki jääkaappiin purkin jäähdyttyä ja anna maun tekeytyä 2 vrk. Tämän jälkeen pikkelöity inkivääri on syötävissä. Pikkelöity inkivääri säilyy jääkaapissa jopa 2 kuukautta.

Kuvassa pikkelöityä inkivääriä (sushi-inkivääri) ja jauhettua kuivattua inkivääriä.

Inkiväärijauhe (mauste)

Kaupan maustehyllystä löytyvää, usein leivonnassa ja marinadeissa käytettävää inkivääriä voi valmistaa itsekin. Levitä ohuen ohuet inkivääriviipaleet kuivuriin ja kuivaa viipaleet rapean kuiviksi. Jauha rutikuivat viipaleet jauheeksi yleiskoneella. Säilytä inkiväärijauhe ilmatiiviissä astiassa.

Ei kun inkivääriä kasvattamaan ja inkivääriherkkuja kokkailemaan! Kun nyt laittaa inkiväärit kasvamaan, tulevan syksyn ensimmäisiä nuhia saa hoivata oman sadon inkiväärijuomalla ja tulevan joulun leivonnaistenkin inkivääri on omasta sadosta jauhettua!

Päivitys 11.1.2020 multaan laitettujen inkiväärien ensimmäinen vihreä alku pilkisti mullasta 8.2.2020. Alla kuvassa inkiväärin pitkiksi hujahtaneita varsia huhtikuussa 2020. Ensimmäistä satoa saimme heinäkuussa 2020.

Omien satojen iloja toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTIT

Nimi: Marja-Leena K.
Viesti: Minulla inkivääri kasvaa komeaSTI. kAIPAAN JO SEN KUKKIA, MILLOIN SE KUKKII., pIDÄN SITÄ PARVEKKEELLA, VALOSSA, AVAAN LASIT AUKI JOKA PÄIVÄ.. Kun ei ole Johtyuuko kukkimattomuus siitä? Samoin on kurkuman laita. Se on komea, kasvanut valossa, saanut lanttaa ja hellää huolenpitoa,
Eikä kuki.pölyttäjiä!
Vastaus: Jos olet kasvattanut inkiväärin ja kurkuman ruokakaupan vihannestiskiltä ostetusta vihanneksesta, syynä voi olla se, että kyseessä voi olla hybridilajike, jonka ei ole tarkoitus tuottaa satoa, vaan inkivääri tai kurkuma on ollut ns. kertasatoinen. Tällöin ne eivät kuki, vaikka komeasti muuten kasvavatkin. Monesta ruokana myytävistä kasveista on jalostettu pois suvunjatkokyky, ihan perusvihanneksistakin. Tämä voisi olla syy, mutta tokikaan siitä ei voi olla varma. Joskus luonnolla on oikkunsa ja varsinkin inkivääri on pitkäkasvuaikainen kasvi. Itse korjaan satoa vajaa vuosi siitä kun olen laittanut inkiväärit multaa, eivätkä ne ole koskaan ehtineet tehdä kukkia, vaikka muuten sato on kehittynyt mullan alla :)

Nimi: AnneU
Viesti: Pystyykö inkiväärin varsia käyttämään missään?
Vastaus: Hei Anne! Inkiväärin kaikkien osien sanotaan olevan syötäviä, mutta varret ovat kovin sitkeitä ja puisevia :)

Nimi: Henna
Viesti: Minä yritin kasvattaa inkivääriä viime kesänä, mutta ei onnistunut. En tiedä mikä meni pieleen, mutta ei alkanut tehdä ollenkaan versoja. Käytin ihan kaupan luomua inkivääriä. Toivottavasti teillä onnistuu paremmin.
Vastaus: Niin se vaan aina välillä menee, että kasvatus ei onnistu, vaikka miten olisi helppo kasvatettava. Luonnolla on oikkunsa ;)

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...