OMAT INKIVÄÄRIT!

12.01.2020

Inkiväärin kasvattaminen itse on helppoa - tarvitaan vain siemeninkiväärin pala ja multaa. Sadostaan voi tehdä mm. aitoa sushi-inkivääripikkelssiä, maustehyllyjen inkiväärijauhetta tai inkiväärijuomia ja -shotteja. Sisällytän tähän kirjoitukseen pari kivaa inkiväärireseptiäkin, joita toki voi tehdä kaupasta ostetusta inkivääristäkin. 

Tässä tammikuussa puutarhapeukaloita kutittelee jo niin kovasti, että jotain pitää saada laittaa kasvamaan. Inkiväärin kasvuaika on niin pitkä, että sadon alullepano on sekä paikallaan, että ensiapua orastavaan puutarhakuumeeseen. Meillä inkivääriä kasvaa tuvan talvikasvatuslaatikossa sulassa sovussa herneenversojen ja yrttien kanssa.

Inkiväärin kasvattaminen vastuullisesti

Nykyään inkivääriä saa hyvin varustelluista puutarhakaupoista juurakkona. Jos kuitenkin käytät kaupasta ostettua luomuinkivääriä, on suositeltavaa, että kaupasta ostettua inkivääriä ei vietäisi puutarhaan kasvamaan, vaan kasvatus tapahtuisi sisätiloissa, jotta inkiväärissä mahdollisesti muuttaneet tuholaishyönteiset tai niiden munat eivät pääsisi kehittymään tuholaishyönteisiksi ja leviämään luontoomme. Harkitse mistä ostat inkiväärin, tuontikasvituholaiset ovat aito uhka ekosysteemillemme ja tuontiötökät uhkaavat maanviljelystämme siinä missä omia puutarhojammekin. Kasvata siis inkivääriä vain sisällä.

Näin kasvatat

Leikkaa inkivääri, eli inkiväärin juurakko muutamaan osaan koosta riippuen. Liota paloja haaleassa vedessä muutama tunti tai yön yli.

Laita inkiväärin palaset ruukkuun. Paras multa on joko kukkamultaa sekä hieman turvetta tai mustaa multaa. Jätä palasten väliin tilaa, sillä inkivääri kasvaa vaakatasossa mullan alla. Peitä palaset mullalla.

Muista kasvivalo!

Inkivääri on trooppinen kasvi ja kaipaa meidän leveysasteillamme lisävaloa pitkän kasvukautensa aikana.

Kastelu ja sato

Kastele inkivääriä säännöllisesti, mutta ei liikaa. Vesi ei saa seistä ruukussa, mutta mullan on hyvä pysyä kosteahkona. Paras paikka inkiväärille on lämmin ja valoisa. Ensimmäiset versot ovat näkyvillä noin kuukaudessa, mutta saattavat ilmaantua vasta myöhemminkin. Kun versot ovat ilmestyneet, versoavat palaset voi halutessaan siirtää erillisiin rukkuihin tai sisäkasvatuslaatikoihin.

Ensimmäinen sato on korjattavissa 5-6 kuukauden kuluttua - meillä siis joskus juhannuksen jälkeen. Jatkossa satoa voi uusia aina tarpeen mukaan uudelleen. Ottaen huomioon inkiväärin pitkän kasvuajan, uutta satoa kannattaa laittaa tulemaan lomittain, jotta välttyy puolen vuoden odottelulta jatkossa.

Kaupassa myytävät inkiväärit eivät ole nuoria, vaan usein vajaan vuoden ikäisiä inkiväärin juurakoita, joihin on ehtinyt muodostua kuiva, paksu suojakuori ja inkiväärin rakenne on erilainen kuin tuoreessa nuoressa inkiväärissä, jonka tekstuuri on pehmeä. Nuoret, tuoreet inkiväärit on myös helppo kuoria niiden ohuen kuoren vuoksi.

Kuvassa nuorta tuoretta ja tyypillisesti kaupassa myytävää inkivääriä.

Helpottava, herkullinen inkivääri

Tuoreessa inkiväärissä on mm. C-, E-, ja K-vitamiinia sekä elimistöä suojaavia antioksidantteja.
Inkiväärin sanotaan hillitsevän tulehduksia, helpottavan pahoinvointia ja auttavan ruoansulatus- ja nivelvaivoissa. Inkivääristä keitetty juoma helpottaa monella flunssaoireita, mutta nuhajuomaa varten ei kannata keittää inkivääriä, ainoastaan hauduttaa sitä kiehautetussa vedessä kannen alla (0,5 dl vettä, peukalon kokoinen pala inkivääriä viipaleina + hieman siruunamehua ja hunajaa), jotta hyvät ainesosat eivät haihdu tiehensä. Herkkävatsaisille inkivääri voi olla liian ärhäkkää, eikä inkivääriä suositella raskaana oleville, verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai ihmisille, joilla on taipumusta rytmihäiriöihin.

Kuvassa haudutettua inkiväärijuomaa ja suloisia pikkelssiruusuja. Miten kaunis tarjoiluidea!

Pikkelöity (sushi) inkivääri

n. 250 g tuoretta inkivääriä
1½ rkl merisuolaa
1 dl riisietikkaa (makea riisiviinietikka, löytyy yleisesti ruokakaupoista)
2 dl vettä
4 rkl sokeria

Pese ja kuori tuore inkivääri. Tuoreessa inkiväärissä on pinkkejä osia, leikkaa niitä mukaan, sillä ne värjäävät myöhemmin inkiväärin vaaleanpunaiseksi yhdessä riisietikan kanssa.

Viipaloi inkivääri mandoliinin tai raastimen ohuimmalla terällä, mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Voit toki käyttää veistäkin, mutta viipaleiden olisi hyvä olla paperin ohuita.

Sekoita suola ja inkivääriviipaleet huolella kulhossa ja anna niiden tekeytyä puoli tuntia.
Lämmitä etikka, vesi ja sokeri ja anna seoksen kiehahtaa kevyesti.

Laita suolatut inkiväärit suolan kera purkkiin ja kaada kuuma liemi viipaleiden päälle. Siirrä purkki jääkaappiin purkin jäähdyttyä ja anna maun tekeytyä 2 vrk. Tämän jälkeen pikkelöity inkivääri on syötävissä. Pikkelöity inkivääri säilyy jääkaapissa jopa 2 kuukautta.

Kuvassa pikkelöityä inkivääriä (sushi-inkivääri) ja jauhettua kuivattua inkivääriä.

Inkiväärijauhe (mauste)

Kaupan maustehyllystä löytyvää, usein leivonnassa ja marinadeissa käytettävää inkivääriä voi valmistaa itsekin. Levitä ohuen ohuet inkivääriviipaleet kuivuriin ja kuivaa viipaleet rapean kuiviksi. Jauha rutikuivat viipaleet jauheeksi yleiskoneella. Säilytä inkiväärijauhe ilmatiiviissä astiassa.

Ei kun inkivääriä kasvattamaan ja inkivääriherkkuja kokkailemaan! Kun nyt laittaa inkiväärit kasvamaan, tulevan syksyn ensimmäisiä nuhia saa hoivata oman sadon inkiväärijuomalla ja tulevan joulun leivonnaistenkin inkivääri on omasta sadosta jauhettua!

Päivitys 11.1.2020 multaan laitettujen inkiväärien ensimmäinen vihreä alku pilkisti mullasta 8.2.2020. Kuvassa inkiväärin pitkiksi hujahtaneita varsia huhtikuussa 2020. Ensimmäistä satoa saimme heinäkuussa 2020.

Omien satojen iloja toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

JOULUKALENTERI

12.11.2024

Jovelan joulukalenteri on tehty kirjan kansiin ja sen sisällä on 24 pientä rasiaa, joissa on erilaisia siemeniä tulevalle vuodelle, siemenjoulukalenteri siis! Toki rasioihin voi laittaa muutakin mielensä mukaisesti, mutta itse päädyin taas kasvimaan ja puutarhan siemeniin jatkumona viime vuoden siemenjoulukalenterille.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...