OMAT INKIVÄÄRIT!

Inkiväärin kasvattaminen itse on helppoa - tarvitaan vain kaupasta ostettu inkiväärin pala ja multaa. Sadostaan voi tehdä mm. aitoa sushi-inkivääripikkelssiä, maustehyllyjen inkiväärijauhetta tai inkiväärijuomia ja -shotteja. Ensimmäistä omaa 2020-satoamme odotellessamme sisällytän tähän juttuun pari kivaa inkiväärireseptiäkin, joita toki voi tehdä kaupasta ostetusta inkivääristäkin. 

Koska meillä meni inkiväärit multiin vasta eilen, siis 11.1.2020, tässä kirjoituksessa olevat kuvat ovat kuvapankista ladattuja kuvituskuvia. Omia kuvia seuraa jatkossa, sitten aikanaan!

Tässä tammikuussa puutarhapeukaloita kutittelee jo niin kovasti, että jotain pitää saada laittaa kasvamaan. Inkiväärin kasvuaika on niin pitkä, että sadon alullepano on sekä paikallaan, että ensiapua orastavaan puutarhakuumeeseen. Meillä inkivääriä kasvaa tuvan talvikasvatuslaatikossa sulassa sovussa herneenversojen ja yrttien kanssa.

Inkiväärin kasvattaminen kotona on helppoa

Leikkaa kaupasta ostettu (mielellään luomu) inkivääri, eli inkiväärin juurakko muutamaan osaan koosta riippuen. Liota paloja haaleassa vedessä muutama tunti tai yön yli.

Laita inkiväärin palaset ruukkuun. Paras multa on joko kukkamultaa sekä hieman turvetta tai mustaa multaa. Jätä palasten väliin tilaa, sillä inkivääri kasvaa vaakatasossa mullan alla. Peitä palaset mullalla.

Kastele inkivääriä säännöllisesti, mutta ei liikaa. Vesi ei saa seistä ruukussa, mutta mullan on hyvä pysyä kosteahkona. Paras paikka inkiväärille on lämmin ja valoisa. Ensimmäiset versot ovat näkyvillä noin kuukaudessa, mutta saattavat ilmaantua vasta myöhemminkin. Kun versot ovat ilmestyneet, versoavat palaset voi halutessaan siirtää erillisiin rukkuihin tai sisäkasvatuslaatikoihin.

Ensimmäinen sato on korjattavissa 5-6 kuukauden kuluttua - meillä siis joskus juhannuksen jälkeen. Jatkossa satoa voi uusia aina tarpeen mukaan uudelleen. Ottaen huomioon inkiväärin pitkän kasvuajan, uutta satoa kannattaa laittaa tulemaan lomittain, jotta välttyy puolen vuoden odottelulta jatkossa.

Kaupassa myytävät inkiväärit eivät ole nuoria, vaan usein vajaan vuoden ikäisiä inkiväärin juurakoita, joihin on ehtinyt muodostua kuiva, paksu suojakuori ja inkiväärin rakenne on erilainen kuin tuoreessa nuoressa inkiväärissä, jonka tekstuuri on pehmeä. Nuoret, tuoreet inkiväärit on myös helppo kuoria niiden ohuen kuoren vuoksi.

Kuvassa nuorta tuoretta ja tyypillisesti kaupassa myytävää inkivääriä.

Helpottava, herkullinen inkivääri

Tuoreessa inkiväärissä on mm. C-, E-, ja K-vitamiinia sekä elimistöä suojaavia antioksidantteja.
Inkiväärin sanotaan hillitsevän tulehduksia, helpottavan pahoinvointia ja auttavan ruoansulatus- ja nivelvaivoissa. Inkivääristä keitetty juoma helpottaa monella flunssaoireita, mutta nuhajuomaa varten ei kannata keittää inkivääriä, ainoastaan hauduttaa sitä kiehautetussa vedessä kannen alla (0,5 dl vettä, peukalon kokoinen pala inkivääriä viipaleina + hieman siruunamehua ja hunajaa), jotta hyvät ainesosat eivät haihdu tiehensä. Herkkävatsaisille inkivääri voi olla liian ärhäkkää, eikä inkivääriä suositella raskaana oleville, verenohennus- tai diabeteslääkitystä käyttäville tai ihmisille, joilla on taipumusta rytmihäiriöihin.

Kuvassa haudutettua inkiväärijuomaa ja suloisia pikkelssiruusuja. Miten kaunis tarjoiluidea!

Pikkelöity (sushi) inkivääri

n. 250 g tuoretta inkivääriä
1½ rkl merisuolaa
1 dl riisietikkaa (makea riisiviinietikka, löytyy yleisesti ruokakaupoista)
2 dl vettä
4 rkl sokeria

Pese ja kuori tuore inkivääri. Tuoreessa inkiväärissä on pinkkejä osia, leikkaa niitä mukaan, sillä ne värjäävät myöhemmin inkiväärin vaaleanpunaiseksi yhdessä riisietikan kanssa.

Viipaloi inkivääri mandoliinin tai raastimen ohuimmalla terällä, mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Voit toki käyttää veistäkin, mutta viipaleiden olisi hyvä olla paperin ohuita.

Sekoita suola ja inkivääriviipaleet huolella kulhossa ja anna niiden tekeytyä puoli tuntia.
Lämmitä etikka, vesi ja sokeri ja anna seoksen kiehahtaa kevyesti.

Laita suolatut inkiväärit suolan kera purkkiin ja kaada kuuma liemi viipaleiden päälle. Siirrä purkki jääkaappiin purkin jäähdyttyä ja anna maun tekeytyä 2 vrk. Tämän jälkeen pikkelöity inkivääri on syötävissä. Pikkelöity inkivääri säilyy jääkaapissa jopa 2 kuukautta.

Kuvassa pikkelöityä inkivääriä (sushi-inkivääri) ja jauhettua kuivattua inkivääriä.

Inkiväärijauhe (mauste)

Kaupan maustehyllystä löytyvää, usein leivonnassa ja marinadeissa käytettävää inkivääriä voi valmistaa itsekin. Levitä ohuen ohuet inkivääriviipaleet kuivuriin ja kuivaa viipaleet rapean kuiviksi. Jauha rutikuivat viipaleet jauheeksi yleiskoneella. Säilytä inkiväärijauhe ilmatiiviissä astiassa.

Ei kun inkivääriä kasvattamaan ja inkivääriherkkuja kokkailemaan! Kun nyt laittaa inkiväärit kasvamaan, tulevan syksyn ensimmäisiä nuhia saa hoivata oman sadon inkiväärijuomalla ja tulevan joulun leivonnaistenkin inkivääri on omasta sadosta jauhettua!

Omien satojen iloja toivotellen
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTIT

Nimi: Henna
Viesti: Minä yritin kasvattaa inkivääriä viime kesänä, mutta ei onnistunut. En tiedä mikä meni pieleen, mutta ei alkanut tehdä ollenkaan versoja. Käytin ihan kaupan luomua inkivääriä. Toivottavasti teillä onnistuu paremmin.
Vastaus: Niin se vaan aina välillä menee, että kasvatus ei onnistu, vaikka miten olisi helppo kasvatettava. Luonnolla on oikkunsa ;)

TIETEN TAITEN

18.01.2020

Haaveena omavaraisempi ja omatoimisempi elämä? Millaisia taitoja siihen tarvitaan? Tässä kirjoituksessa pohditaan omatoimisemman ja omavaraisemman elämän kulmakiviä taitojen osalta Tsajut-blogin Sadun haastamana. Kirjoituksen lopusta löydät linkkejä myös muiden omavaraisuusbloggaajien näkemyksiin asiasta!

Inkiväärin kasvattaminen itse on helppoa - tarvitaan vain kaupasta ostettu inkiväärin pala ja multaa. Sadostaan voi tehdä mm. aitoa sushi-inkivääripikkelssiä, maustehyllyjen inkiväärijauhetta tai inkiväärijuomia ja -shotteja. Ensimmäistä omaa 2020-satoamme odotellessamme sisällytän tähän juttuun pari kivaa inkiväärireseptiäkin, joita toki voi tehdä...

UUSIA ALKUJA

06.01.2020

Vuosi on vaihtunut ja vuorokauden valoisa aika pitenee päivittäin. Ihanaa! Omavaraistelevien kotipuutarhureiden sormet syyhyävät jo kautta valtakunnan. On taas aika tehdä uusia suunnitelmia ja ensimmäisiä pieniä kesään kurottelevia alkuvalmisteluita tulevalle satokaudelle!

RUOKAKOMEROLLA

08.12.2019

Ruokakomero vanhanajan tyyliin on samalla kotivara, jonka ansiosta arkikin on astetta helpompaa ja jolla voi säästää sievän summan rahaa! Meillä ruokakomero syntyi ajatuksesta, jossa yhdistyi mielikuva vanhanajan kyläkauppatyyppisestä ruokakomerosta, jonne voi kävellä sisälle ja ruokavarastosta, joka toimisi yhtälailla oman sadon säilöntäpaikkana...

Jotain hieman erilaista Söpöt lanttupossut, jouluinen Juleslaw-salaatti ja ihanan pehmeä, perinteisten joululaatikoiden serkku juureslaatikko, eli porlankka maistuvat jo syksyllä, mutta erityisesti joulukuussa. Vaan aina ei reseptejä kirjatessaan kaikki mene nappiin, kuten tämä postaus tulee osoittamaan! Sellaista se on, jouluvalmistelut!

Kolottaako lihaksia? Onko nuhaa tai röhää? Tee omaa, ihanan mausteista hoivavoidetta, joka helpottaa oloa. Mistään lääkevoiteesta ei tietenkään ole kyse, mutta eteeriset öljyt ja hoivaavat rasvat ainakin itselläni hellivät ihoa, helpottavat sekä niskajumia että selän kipeytyneitä lihaksia ja nuhan saapuessa voide toimii tehokkaana, mutta hellänä...