VEIKEÄ ISTUTUSNOKKA

05.05.2019

Nämä veikeät tyypit ovat on istutusnokkia, jolla pienten taimien istuttaminen käy näppärästi. Kurkkaa Jovelan isännän helppo veisto-ohje, joka sopii aloittelijoillekin!

Joskus inspiraatio syntyy hieman erikoisesta lähtökohdasta. Silmä näkee kohdettaan edemmäs. Näin kävi, kun katselin kuvaa linnun kallosta. Tuli mieleen, että sen muoto on karuudessaan kaunis ja kun kalloa kääntää siten, että nokka osoittaa alaspäin, nokkahan on puikon muotoinen. Entä jos linnun kallon veistäisi puusta sormusmalliin, sitähän voisi käyttää taimien ja istutussipulien istutuspuikkona! Näytin kalloa Jovelan isännälle ja kysyin josko testaisimme ideaa. Niin sitten tehtiin ja niin syntyi astetta persoonallisempi istutuspuikko, jota ei tarvitse laskea välillä kädestä taimia istuttaessa.

Pikkupuhde: istutusnokka


Tämä on helppo ohje, joka sopii aloittelijoillekin. Mitään erityisiä puutyökaluja ei tarvita, ainoastaan terävä puukko, kirves ja hiekkapaperia (sekä pora jos haluaa nopeuttaa puuhaa).

Ensin veistetään kirveellä sopiva pala puuta summittaiseen kallon muotoon. Tämä kallo on tehty klapin palasesta.

Sitten veistetään linnun kallon muotoa tarkemmin. Kun kallo on suunnilleen oikeassa mallissa, tehdään silmäaukot. Ne voi kaivertaa puukolla, porata alkuun käsiporalla tai pikaisesti sähköporalla - miten kukin parhaaksi katsoo.

Silmäaukot kaiverretaan ja veistellään kallon läpi etusormelle sopivaan kokoon.

Kun silmäaukko on sopivan kokoinen, kalloon veistetään nokan ura ja pienet sierainaukot, jotta istutusnokka muistuttaisi linnun kalloa. Kun veistelyosuus on valmis, istutusnokka ja erityisesti sen sormiaukko hiotaan hiekkapaperilla.

Lopuksi istutusnokan voi käsitellä pellavaöljyllä, joka suojaa puuta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Istutusnokka on valmis käyttöön!

Testattu ja hyvin toimii!

Näiden katselusta tulee hyvälle mielelle. Virnistelevät tyypit loikoilevat iisopin päällä oman istutusosuutensa jälkeen.

Tällainen pieni idea tällä kertaa!

Puutarhailun iloa toivotellen Jovelan Johanna & Isäntä

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...