VEIKEÄ ISTUTUSNOKKA

05.05.2019

Nämä veikeät tyypit ovat on istutusnokkia, jolla pienten taimien istuttaminen käy näppärästi. Kurkkaa Jovelan isännän helppo veisto-ohje, joka sopii aloittelijoillekin!

Joskus inspiraatio syntyy hieman erikoisesta lähtökohdasta. Silmä näkee kohdettaan edemmäs. Näin kävi, kun katselin kuvaa linnun kallosta. Tuli mieleen, että sen muoto on karuudessaan kaunis ja kun kalloa kääntää siten, että nokka osoittaa alaspäin, nokkahan on puikon muotoinen. Entä jos linnun kallon veistäisi puusta sormusmalliin, sitähän voisi käyttää taimien ja istutussipulien istutuspuikkona! Näytin kalloa Jovelan isännälle ja kysyin josko testaisimme ideaa. Niin sitten tehtiin ja niin syntyi astetta persoonallisempi istutuspuikko, jota ei tarvitse laskea välillä kädestä taimia istuttaessa.

Pikkupuhde: istutusnokka


Tämä on helppo ohje, joka sopii aloittelijoillekin. Mitään erityisiä puutyökaluja ei tarvita, ainoastaan terävä puukko, kirves ja hiekkapaperia (sekä pora jos haluaa nopeuttaa puuhaa).

Ensin veistetään kirveellä sopiva pala puuta summittaiseen kallon muotoon. Tämä kallo on tehty klapin palasesta.

Sitten veistetään linnun kallon muotoa tarkemmin. Kun kallo on suunnilleen oikeassa mallissa, tehdään silmäaukot. Ne voi kaivertaa puukolla, porata alkuun käsiporalla tai pikaisesti sähköporalla - miten kukin parhaaksi katsoo.

Silmäaukot kaiverretaan ja veistellään kallon läpi etusormelle sopivaan kokoon.

Kun silmäaukko on sopivan kokoinen, kalloon veistetään nokan ura ja pienet sierainaukot, jotta istutusnokka muistuttaisi linnun kalloa. Kun veistelyosuus on valmis, istutusnokka ja erityisesti sen sormiaukko hiotaan hiekkapaperilla.

Lopuksi istutusnokan voi käsitellä pellavaöljyllä, joka suojaa puuta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Istutusnokka on valmis käyttöön!

Testattu ja hyvin toimii!

Näiden katselusta tulee hyvälle mielelle. Virnistelevät tyypit loikoilevat iisopin päällä oman istutusosuutensa jälkeen.

Tällainen pieni idea tällä kertaa!

Puutarhailun iloa toivotellen Jovelan Johanna & Isäntä

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?