ITSE TEHTY FETA

10.04.2019

Itse tehtyä fetaa tai feta-tyyppistä salaattijuustoa on helppo tehdä. Kokonaisvalmistusaika on muutamia päiviä, mutta maku korvaa kyllä vaivannäön! 

Kirjoitus sisältää * -merkityn affiliatelinkin.

Aito feta valmistetaan yleensä lampaanmaidosta tai lampaan ja vuohenmaidon seoksesta, jossa vuohenmaitoa saa olla maksimissaan 30% joten lehmänmaidosta valmistettuna tätä juustoa pitäisi kutsua fetatyyppikseksi juustoksi tai kuten kaupoissa myytäviä vastaavia juustoja kutsutaan, salaattijuustoksi.

Itse tehty feta: resepti

3 l täysmaitoa (tai vuohenmaitoa tai vuohenmaito-lampaanmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä (ei kevytvalmistetta)
2 tl juustonjuoksutinta
merisuolaa ja vettä

1) Lämmitä maito 36 asteeseen (
tarvitset lämpömittarin!) nosta maito lämmöltä ja lisää kermaviili. Sekoita kermaviili kunnolla maidon joukkoon, mutta varmista, ettei maidon lämpö laske liikaa.
2) Lisää juoksutin ja sekoita kunnolla. Jätä maito hyytymään huoneenlämpöön liinalla peitettynä. Maito hyytyy n. 30 minuutissa.
3) Tee veitsellä shakkiruutuviiltoja hyytyneeseen maitoon ja anna maidon seistä vievä 30 minuuttia kannen alla.

4) Sekoita massaa ja kaada se kankaalla vuorattuun siivilään. Puhdas astiapyyhe, joka on kastettu kiehuvaan veteen käy hyvin, mikäli sinulla ei ole juustoliinaa. Kasaa juustomassa nyytiksi ja puristele nyyttiä kunnes suurin osa heranesteestä on valunut pois.
5) Kerää rouheinen juustomassa puhtailla käsillä juustomuottiin tai tiiviiseen lävikköön. Peitä pinta kelmulla ja kasaa massan päälle runsaasti painoa, ainakin 2 kg. Voit esimerkiksi laittaa pakastepussiin riisiä, joka muotoutuu massan päälle ja riisipussin päälle kirjoja.
6) Anna juustomassan olla tunnin huoneenlämmössä painon alla. Käännä massa lävikössä tunnin kuluttua ja anna juuston olla painon alla toisen tunnin. Tämän jälkeen voit hieman vähentää painoa, jotta saat juuston painoineen mahtumaan jääkaappiin. Laita lävikön alle jokin astia, johon hera voi valua. Yleensä lautanen riittää tässä vaiheessa. Anna juuston olla jääkaapissa 12h.
7) Laita feta tekeytymään suolaliemeen 3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen feta on syötävää. Fetan tulisi säilyä suolaliemessä jopa kuukausia, mutta oma fetamme on loppunut aina parin viikon sisällä.

Suolaliemi fetalle

1 l vettä
0,5 dl merisuolaa

Lämmitä vesi ja lisää suola. Anna suolan sulaa veteen. Kaada suolaliemi tiivikantiseen lasipurkkiin ja laita feta jäähtyneeseen liemeen. Jos juusto tuntuu kovin suolaiselta käytössä, voit liottaa sitä vedessä tai maidossa ennen käyttöä.

Itse tehty feta on verrattoman hyvää, ja valmistaminenkin on helppoa! Fetan sekaan voi myös laittaa kuivattuja yrttejä siinä vaiheessa, kun juustomassa ei vielä ole painon alla. Jos haluat laittaa fetan säilöön öljyyn, anna sen olla suolaliemessä vain yön yli ennen kun siirrät juuston öljyyn.

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...