ITSE TEHTY FETA

Itse tehtyä fetaa tai feta-tyyppistä salaattijuustoa on helppo tehdä. Kokonaisvalmistusaika on muutamia päiviä, mutta maku korvaa kyllä vaivannäön! 

Aito feta valmistetaan yleensä lampaanmaidosta tai lampaan ja vuohenmaidon seoksesta, jossa vuohenmaitoa saa olla maksimissaan 30% joten lehmänmaidosta valmistettuna tätä juustoa pitäisi kutsua fetatyyppikseksi juustoksi tai kuten kaupoissa myytäviä vastaavia juustoja kutsutaan, salaattijuustoksi.

Itse tehty feta: resepti

3 l täysmaitoa (tai vuohenmaitoa tai vuohenmaito-lampaanmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä (ei kevytvalmistetta)
2 tl juustonjuoksutinta
merisuolaa ja vettä

1) Lämmitä maito 36 asteeseen, nosta lämmöltä ja lisää kermaviili. Sekoita kermaviili kunnolla maidon joukkoon, mutta varmista, ettei maidon lämpö laske liikaa.
2) Lisää juoksutin ja sekoita kunnolla. Jätä maito hyytymään huoneenlämpöön liinalla peitettynä. Maito hyytyy n. 30 minuutissa.
3) Tee veitsellä shakkiruutuviiltoja hyytyneeseen maitoon ja anna maidon seistä vievä 30 minuuttia kannen alla.

4) Sekoita massaa ja kaada se kankaalla vuorattuun siivilään. Puhdas astiapyyhe, joka on kastettu kiehuvaan veteen käy hyvin, mikäli sinulla ei ole juustoliinaa. Kasaa juustomassa nyytiksi ja puristele nyyttiä kunnes suurin osa heranesteestä on valunut pois.
5) Kerää rouheinen juustomassa puhtailla käsillä juustomuottiin tai tiiviiseen lävikköön. Peitä pinta kelmulla ja kasaa massan päälle runsaasti painoa, ainakin 2 kg. Voit esimerkiksi laittaa pakastepussiin riisiä, joka muotoutuu massan päälle ja riisipussin päälle kirjoja.
6) Anna juustomassan olla tunnin huoneenlämmössä painon alla. Käännä massa lävikössä tunnin kuluttua ja anna juuston olla painon alla toisen tunnin. Tämän jälkeen voit hieman vähentää painoa, jotta saat juuston painoineen mahtumaan jääkaappiin. Laita lävikön alle jokin astia, johon hera voi valua. Yleensä lautanen riittää tässä vaiheessa. Anna juuston olla jääkaapissa 12h.
7) Laita feta tekeytymään suolaliemeen 3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen feta on syötävää. Fetan tulisi säilyä suolaliemessä jopa kuukausia, mutta oma fetamme on loppunut aina parin viikon sisällä.

Suolaliemi fetalle

1 l vettä
0,5 dl merisuolaa

Lämmitä vesi ja lisää suola. Anna suolan sulaa veteen. Kaada suolaliemi tiivikantiseen lasipurkkiin ja laita feta jäähtyneeseen liemeen. Jos juusto tuntuu kovin suolaiselta käytössä, voit liottaa sitä vedessä tai maidossa ennen käyttöä.

Itse tehty feta on verrattoman hyvää, ja valmistaminenkin on helppoa! Fetan sekaan voi myös laittaa kuivattuja yrttejä siinä vaiheessa, kun juustomassa ei vielä ole painon alla. Jos haluat laittaa fetan säilöön öljyyn, anna sen olla suolaliemessä vain yön yli ennen kun siirrät juuston öljyyn.

Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Elina
Viesti: Mikä ja mistä on tuo hieno sydänmuotti?
Vastaus: Se on sydämen muotoinen juustomuotti, jonka pohja on reikiä täynnä. Se on ostettu varmaan lähemmäs 10 vuotta sitten Espoon kierrätyskeskuksesta ja arvelen, ettei hinnoittelija ihan tiennyt mikä sellainen kummallinen reikäpohjainen vuoka oli, ja lätkäisi sitten siihen hinnaksi puoli euroa tai niille päin! Juusto voi kyllä tehdä ilman muottiakin. Siivilä riittää :)

ELOKUUN AIKAAN

31.07.2020

Elokuu on kuutamoita, ilmassa lenteleviä sudenkorentoja, heinäsirkkojen siritystä pimenevinä iltoina ja omavaraistelevien sadonkorjuun ihanaa aikaa, jolloin korit ja purkit täyttyvät, padat porisevat ja kuivurit hurisevat!

SIKURIA!

17.07.2020

Tokihan me suomalaiset sikurin tunnemme, sehän on sitä kahvin korviketta sota-ajalta, mutta mitä sikuri oikeastaan on ja miksi sitä, todellakin, kannattaisi edelleenkin kasvattaa puutarhoissa?

Touko- ja kesäkuun kuivuus ja kuumuus ovat vaihtuneet alati valuvaan sateeseen. Jos kesäkuussa maa ei pystynyt pitämään vettä kuivuuden vuoksi, nyt se ei jaksa imeä kaikkea taivaalta valuvaa vettä, ja pihamaalla kierrellään lätäköitä. Voisi olla hieman tasaisemmin molempia, käy mielessä, mutta niin tai näin, nyt on kesä!

Ripaus kaunista sokeria kruunaa monen herkun niin maullaan kuin ulkonäölläänkin. Ruususokeri onkin monelle tuttu herkku, ja ihanaa se onkin, mutta sokeria voi maustaa monella muullakin tavalla yrteistä marjoihin ja hedelmiin.

Käkien kukkuessa ja tuomien kukkiessa Jovelan vanhasta pikkuaitasta tuunailtiin ja nikkaroitiin nollabudjetilla kesähuone, joka sai nimekseen Kesämaja Käenpesä.

Pohjolan mytologian, talonpojan apteekiksikin kutsuttu viikinkien tuliainen mustaselja tunnettiin jo antiikin Kreikassa. Suomessa serkkuaan terttuseljaa harvinaisemman mustaseljan kukista ja marjoista tehdään yleensä juomia, joista seljankukkatuotteet ovat jo meilläkin saavuttaneet trendiruoan statuksen. Trendikäs tai perinteikäs, kummin vaan -...