ITSE TEHTY FETA

10.04.2019

Itse tehtyä fetaa tai feta-tyyppistä salaattijuustoa on helppo tehdä. Kokonaisvalmistusaika on muutamia päiviä, mutta maku korvaa kyllä vaivannäön! 

Kirjoitus sisältää * -merkityn affiliatelinkin.

Aito feta valmistetaan yleensä lampaanmaidosta tai lampaan ja vuohenmaidon seoksesta, jossa vuohenmaitoa saa olla maksimissaan 30% joten lehmänmaidosta valmistettuna tätä juustoa pitäisi kutsua fetatyyppikseksi juustoksi tai kuten kaupoissa myytäviä vastaavia juustoja kutsutaan, salaattijuustoksi.

Tarvitset lämpömittarin, jos sinulla ei ole elintarvikelämpömittaria, edullisia löytyy mm.
* Makujakaupasta.

Itse tehty feta: resepti

3 l täysmaitoa (tai vuohenmaitoa tai vuohenmaito-lampaanmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä (ei kevytvalmistetta)
2 tl juustonjuoksutinta
merisuolaa ja vettä

1) Lämmitä maito 36 asteeseen, nosta lämmöltä ja lisää kermaviili. Sekoita kermaviili kunnolla maidon joukkoon, mutta varmista, ettei maidon lämpö laske liikaa.
2) Lisää juoksutin ja sekoita kunnolla. Jätä maito hyytymään huoneenlämpöön liinalla peitettynä. Maito hyytyy n. 30 minuutissa.
3) Tee veitsellä shakkiruutuviiltoja hyytyneeseen maitoon ja anna maidon seistä vievä 30 minuuttia kannen alla.

4) Sekoita massaa ja kaada se kankaalla vuorattuun siivilään. Puhdas astiapyyhe, joka on kastettu kiehuvaan veteen käy hyvin, mikäli sinulla ei ole juustoliinaa. Kasaa juustomassa nyytiksi ja puristele nyyttiä kunnes suurin osa heranesteestä on valunut pois.
5) Kerää rouheinen juustomassa puhtailla käsillä juustomuottiin tai tiiviiseen lävikköön. Peitä pinta kelmulla ja kasaa massan päälle runsaasti painoa, ainakin 2 kg. Voit esimerkiksi laittaa pakastepussiin riisiä, joka muotoutuu massan päälle ja riisipussin päälle kirjoja.
6) Anna juustomassan olla tunnin huoneenlämmössä painon alla. Käännä massa lävikössä tunnin kuluttua ja anna juuston olla painon alla toisen tunnin. Tämän jälkeen voit hieman vähentää painoa, jotta saat juuston painoineen mahtumaan jääkaappiin. Laita lävikön alle jokin astia, johon hera voi valua. Yleensä lautanen riittää tässä vaiheessa. Anna juuston olla jääkaapissa 12h.
7) Laita feta tekeytymään suolaliemeen 3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen feta on syötävää. Fetan tulisi säilyä suolaliemessä jopa kuukausia, mutta oma fetamme on loppunut aina parin viikon sisällä.

Suolaliemi fetalle

1 l vettä
0,5 dl merisuolaa

Lämmitä vesi ja lisää suola. Anna suolan sulaa veteen. Kaada suolaliemi tiivikantiseen lasipurkkiin ja laita feta jäähtyneeseen liemeen. Jos juusto tuntuu kovin suolaiselta käytössä, voit liottaa sitä vedessä tai maidossa ennen käyttöä.

Itse tehty feta on verrattoman hyvää, ja valmistaminenkin on helppoa! Fetan sekaan voi myös laittaa kuivattuja yrttejä siinä vaiheessa, kun juustomassa ei vielä ole painon alla. Jos haluat laittaa fetan säilöön öljyyn, anna sen olla suolaliemessä vain yön yli ennen kun siirrät juuston öljyyn.

Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Elina
Viesti: Mikä ja mistä on tuo hieno sydänmuotti?
Vastaus: Se on sydämen muotoinen juustomuotti, jonka pohja on reikiä täynnä. Se on ostettu varmaan lähemmäs 10 vuotta sitten Espoon kierrätyskeskuksesta ja arvelen, ettei hinnoittelija ihan tiennyt mikä sellainen kummallinen reikäpohjainen vuoka oli, ja lätkäisi sitten siihen hinnaksi puoli euroa tai niille päin! Juusto voi kyllä tehdä ilman muottiakin. Siivilä riittää :)

Lilapalkoiset herneet ovat puutarhan superterveellisiä kaunottaria, joiden herneet ovat maukkaita ja palko täynnä antioksidantteja. Puutarhan helppo kasvatti ilahduttaa upeiden palkojensa lisäksi myös kauniilla kukillaan ja ravitsee maapohjankin satokautensa päätteeksi

Kevät on saapunut puutarhaan ja muuttolinnut pelloille kautta kulmakunnan. Sydämen valtaa sama voimaannuttava riemu, jonka jokainen pienikin kevään merkki sytyttää paloon. Omasta mielestäni yksi tunteikkaimmista elokuvakohtauksista löytyy Timo Koivusalon ohjaamasta elokuvasta Sibelius, jonka loppukohtauksessa jo ikääntynyt Sibelius yhdessä vaimonsa...

Tiesitkö, että ruokakaupan vihanneksista kylvetyt siemenet ja käytetyt trukkilavat tai lavakaulukset sisältävät uhkia kasvitaudeista ja -tuholaisista, jotka voivat aiheuttaa mittavia tuhoja puutarhoillemme, puillemme, maataloudellemme ja koko ekosysteemillemme? Jos et, et ole ainoa, mutta luettuasi ymmärrät mistä kenkä puristaa.

Tällä kertaa heittäydytään iloiseen nuukailuun mm. skräppipuutarhan, kierrätysmateriaalien ja penninvenytyksen merkeissä niin puutarhassa kuin kotona, ja vieläpä useamman omavaraistelevan bloggaajan toimesta! Tervetuloa siis nuukailemaan Tsajut- blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaaman poppoon tämän kuukauden kimppapostauksen pariin, jonka...

Itse tehdyt pullokasvihuoneet ovat olleet meillä monikäyttöisiä suojia sekä esikasvatuksessa että myöhemmin puutarhassa, kun alkusesongin lämpötilat ovat vielä epävakaita ja ensimmäiset tuholaiset saapuvat apajille nuorten taimien kimppuun.

Reseptejä ja kokemuksia Harvoin joku kodinkone on saanut tämän emännän niin hurmioon, kuin Philipsin airfryer, jonka hankimme pari kuukatta sitten. Moni mieltää airfryerit friteerauskeittimien korvikkeeksi, mutta ehei! Airfryer on monipuolinen ja sangen mainio ilmauuni, jolla olen nyt valmistanut vaikka mitä, jopa riisipuuroa!