ITSE TEHTY FETA

10.04.2019

Itse tehtyä fetaa tai feta-tyyppistä salaattijuustoa on helppo tehdä. Kokonaisvalmistusaika on muutamia päiviä, mutta maku korvaa kyllä vaivannäön! 

Kirjoitus sisältää * -merkityn affiliatelinkin.

Aito feta valmistetaan yleensä lampaanmaidosta tai lampaan ja vuohenmaidon seoksesta, jossa vuohenmaitoa saa olla maksimissaan 30% joten lehmänmaidosta valmistettuna tätä juustoa pitäisi kutsua fetatyyppikseksi juustoksi tai kuten kaupoissa myytäviä vastaavia juustoja kutsutaan, salaattijuustoksi.

Itse tehty feta: resepti

3 l täysmaitoa (tai vuohenmaitoa tai vuohenmaito-lampaanmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä (ei kevytvalmistetta)
2 tl juustonjuoksutinta
merisuolaa ja vettä

1) Lämmitä maito 36 asteeseen (
tarvitset lämpömittarin!) nosta maito lämmöltä ja lisää kermaviili. Sekoita kermaviili kunnolla maidon joukkoon, mutta varmista, ettei maidon lämpö laske liikaa.
2) Lisää juoksutin ja sekoita kunnolla. Jätä maito hyytymään huoneenlämpöön liinalla peitettynä. Maito hyytyy n. 30 minuutissa.
3) Tee veitsellä shakkiruutuviiltoja hyytyneeseen maitoon ja anna maidon seistä vievä 30 minuuttia kannen alla.

4) Sekoita massaa ja kaada se kankaalla vuorattuun siivilään. Puhdas astiapyyhe, joka on kastettu kiehuvaan veteen käy hyvin, mikäli sinulla ei ole juustoliinaa. Kasaa juustomassa nyytiksi ja puristele nyyttiä kunnes suurin osa heranesteestä on valunut pois.
5) Kerää rouheinen juustomassa puhtailla käsillä juustomuottiin tai tiiviiseen lävikköön. Peitä pinta kelmulla ja kasaa massan päälle runsaasti painoa, ainakin 2 kg. Voit esimerkiksi laittaa pakastepussiin riisiä, joka muotoutuu massan päälle ja riisipussin päälle kirjoja.
6) Anna juustomassan olla tunnin huoneenlämmössä painon alla. Käännä massa lävikössä tunnin kuluttua ja anna juuston olla painon alla toisen tunnin. Tämän jälkeen voit hieman vähentää painoa, jotta saat juuston painoineen mahtumaan jääkaappiin. Laita lävikön alle jokin astia, johon hera voi valua. Yleensä lautanen riittää tässä vaiheessa. Anna juuston olla jääkaapissa 12h.
7) Laita feta tekeytymään suolaliemeen 3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen feta on syötävää. Fetan tulisi säilyä suolaliemessä jopa kuukausia, mutta oma fetamme on loppunut aina parin viikon sisällä.

Suolaliemi fetalle

1 l vettä
0,5 dl merisuolaa

Lämmitä vesi ja lisää suola. Anna suolan sulaa veteen. Kaada suolaliemi tiivikantiseen lasipurkkiin ja laita feta jäähtyneeseen liemeen. Jos juusto tuntuu kovin suolaiselta käytössä, voit liottaa sitä vedessä tai maidossa ennen käyttöä.

Itse tehty feta on verrattoman hyvää, ja valmistaminenkin on helppoa! Fetan sekaan voi myös laittaa kuivattuja yrttejä siinä vaiheessa, kun juustomassa ei vielä ole painon alla. Jos haluat laittaa fetan säilöön öljyyn, anna sen olla suolaliemessä vain yön yli ennen kun siirrät juuston öljyyn.

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?