ITSE TEHTY FETA

Itse tehtyä fetaa tai feta-tyyppistä salaattijuustoa on helppo tehdä. Kokonaisvalmistusaika on muutamia päiviä, mutta maku korvaa kyllä vaivannäön! 

Aito feta valmistetaan yleensä lampaanmaidosta tai lampaan ja vuohenmaidon seoksesta, jossa vuohenmaitoa saa olla maksimissaan 30% joten lehmänmaidosta valmistettuna tätä juustoa pitäisi kutsua fetatyyppikseksi juustoksi tai kuten kaupoissa myytäviä vastaavia juustoja kutsutaan, salaattijuustoksi.

Itse tehty feta: resepti

3 l täysmaitoa (tai vuohenmaitoa tai vuohenmaito-lampaanmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä (ei kevytvalmistetta)
2 tl juustonjuoksutinta
merisuolaa ja vettä

1) Lämmitä maito 36 asteeseen, nosta lämmöltä ja lisää kermaviili. Sekoita kermaviili kunnolla maidon joukkoon, mutta varmista, ettei maidon lämpö laske liikaa.
2) Lisää juoksutin ja sekoita kunnolla. Jätä maito hyytymään huoneenlämpöön liinalla peitettynä. Maito hyytyy n. 30 minuutissa.
3) Tee veitsellä shakkiruutuviiltoja hyytyneeseen maitoon ja anna maidon seistä vievä 30 minuuttia kannen alla.

4) Sekoita massaa ja kaada se kankaalla vuorattuun siivilään. Puhdas astiapyyhe, joka on kastettu kiehuvaan veteen käy hyvin, mikäli sinulla ei ole juustoliinaa. Kasaa juustomassa nyytiksi ja puristele nyyttiä kunnes suurin osa heranesteestä on valunut pois.
5) Kerää rouheinen juustomassa puhtailla käsillä juustomuottiin tai tiiviiseen lävikköön. Peitä pinta kelmulla ja kasaa massan päälle runsaasti painoa, ainakin 2 kg. Voit esimerkiksi laittaa pakastepussiin riisiä, joka muotoutuu massan päälle ja riisipussin päälle kirjoja.
6) Anna juustomassan olla tunnin huoneenlämmössä painon alla. Käännä massa lävikössä tunnin kuluttua ja anna juuston olla painon alla toisen tunnin. Tämän jälkeen voit hieman vähentää painoa, jotta saat juuston painoineen mahtumaan jääkaappiin. Laita lävikön alle jokin astia, johon hera voi valua. Yleensä lautanen riittää tässä vaiheessa. Anna juuston olla jääkaapissa 12h.
7) Laita feta tekeytymään suolaliemeen 3 vuorokaudeksi, jonka jälkeen feta on syötävää. Fetan tulisi säilyä suolaliemessä jopa kuukausia, mutta oma fetamme on loppunut aina parin viikon sisällä.

Suolaliemi fetalle

1 l vettä
0,5 dl merisuolaa

Lämmitä vesi ja lisää suola. Anna suolan sulaa veteen. Kaada suolaliemi tiivikantiseen lasipurkkiin ja laita feta jäähtyneeseen liemeen. Jos juusto tuntuu kovin suolaiselta käytössä, voit liottaa sitä vedessä tai maidossa ennen käyttöä.

Itse tehty feta on verrattoman hyvää, ja valmistaminenkin on helppoa! Fetan sekaan voi myös laittaa kuivattuja yrttejä siinä vaiheessa, kun juustomassa ei vielä ole painon alla. Jos haluat laittaa fetan säilöön öljyyn, anna sen olla suolaliemessä vain yön yli ennen kun siirrät juuston öljyyn.

Lämpimin terveisin
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Elina
Viesti: Mikä ja mistä on tuo hieno sydänmuotti?
Vastaus: Se on sydämen muotoinen juustomuotti, jonka pohja on reikiä täynnä. Se on ostettu varmaan lähemmäs 10 vuotta sitten Espoon kierrätyskeskuksesta ja arvelen, ettei hinnoittelija ihan tiennyt mikä sellainen kummallinen reikäpohjainen vuoka oli, ja lätkäisi sitten siihen hinnaksi puoli euroa tai niille päin! Juusto voi kyllä tehdä ilman muottiakin. Siivilä riittää :)

Inkiväärin kasvattaminen itse on helppoa - tarvitaan vain kaupasta ostettu inkiväärin pala ja multaa. Sadostaan voi tehdä mm. aitoa sushi-inkivääripikkelssiä, maustehyllyjen inkiväärijauhetta tai inkiväärijuomia ja -shotteja. Ensimmäistä omaa 2020-satoamme odotellessamme sisällytän tähän juttuun pari kivaa inkiväärireseptiäkin, joita toki voi tehdä...

UUSIA ALKUJA

06.01.2020

Vuosi on vaihtunut ja vuorokauden valoisa aika pitenee päivittäin. Ihanaa! Omavaraistelevien kotipuutarhureiden sormet syyhyävät jo kautta valtakunnan. On taas aika tehdä uusia suunnitelmia ja ensimmäisiä pieniä kesään kurottelevia alkuvalmisteluita tulevalle satokaudelle!

RUOKAKOMEROLLA

08.12.2019

Ruokakomero vanhanajan tyyliin on samalla kotivara, jonka ansiosta arkikin on astetta helpompaa ja jolla voi säästää sievän summan rahaa! Meillä ruokakomero syntyi ajatuksesta, jossa yhdistyi mielikuva vanhanajan kyläkauppatyyppisestä ruokakomerosta, jonne voi kävellä sisälle ja ruokavarastosta, joka toimisi yhtälailla oman sadon säilöntäpaikkana...

Jotain hieman erilaista Söpöt lanttupossut, jouluinen Juleslaw-salaatti ja ihanan pehmeä, perinteisten joululaatikoiden serkku juureslaatikko, eli porlankka maistuvat jo syksyllä, mutta erityisesti joulukuussa. Vaan aina ei reseptejä kirjatessaan kaikki mene nappiin, kuten tämä postaus tulee osoittamaan! Sellaista se on, jouluvalmistelut!

Kolottaako lihaksia? Onko nuhaa tai röhää? Tee omaa, ihanan mausteista hoivavoidetta, joka helpottaa oloa. Mistään lääkevoiteesta ei tietenkään ole kyse, mutta eteeriset öljyt ja hoivaavat rasvat ainakin itselläni hellivät ihoa, helpottavat sekä niskajumia että selän kipeytyneitä lihaksia ja nuhan saapuessa voide toimii tehokkaana, mutta hellänä...

KOTIVARA 

17.11.2019

Kotivara on viranomaissuositus kotitalouden turvaksi poikkeustilanteissa, mutta kotivaralla voi myös säästää rahaa arjessa ja hädän hetkellä omalta osaltaan helpottaa yhteiskunnan kriisipaineita Kolme hyvää syytä kotivarailla! Yksinkertaisuudessaan kotivara on tervehenkistä varautumista, turva, jonka avulla selviää helpommalla esimerkiksi pitkän...