ITSE TEHTY HALLOUMI

13.01.2023

Kotitekoinen halloumi on rakenteeltaan aivan kuten kaupasta ostettavat kiinteän narisevat juustot, mutta se maistuu vielä paremmalta, eikä sen
valmistaminen ole vaikeaakaan!

Itse tehty halloumi

Koska halloumi, tuo Kyprokselta kotoisin oleva aito juusto valmistetaan yleensä lampaan- ja vuohenmaidon seoksesta, lehmänmaidosta tehtyä vastaavaa juustoa pitäisi kutsua halloumin tyyppiseksi juustoksi. Sanottakoon myös, että kevytmaidot tai kevytmaitotuotteet eivät käy tähän reseptiin. Laktoosittomista maidoista en ole koskaan juustoa tehnyt, joten en osaa sanoa miten laktoositon maito ja muut maitotuotteet käyttäytyisivät tässä reseptissä.

Tarvitset (valmista halloumia tulee n. 450 g)

3 litraa täysmaitoa (tai lampaan- ja vuohenmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä
3 rkl maustamatonta jogurttia, mielellään turkkilainen tai kreikkalainen (ei kevyt-)
1-2 tl juoksutinta (löytyy kaupoista yleensä juusto- tai maitohyllystä)
5 tl hienoa merisuolaa (tavallinenkin suola käy)+(kattila, siivilä, kulho, juustokangas tai puhdas astiapyyhe ja jotain juuston painoksi)

  • Lämmitä maito 36 asteeseen, ota kattila lämmöltä ja lisää viili ja jogurtti. Sekoita ja anna levätä puoli tuntia. Lisää juoksutin, sekoita ja anna levätä kannella tai kelmulla peitettynä kolmesta vartista tuntiin.

Kuvassa juuston juoksutinta ja shakkiruudukoksi viipaloitua massaa.

  • Viipaloi kattilassa oleva massa veitsellä shakkiruuduksi, noin sentin levyisin viilloin. Nosta kattila lämmölle ja lämmitä massa 42 asteeseen hitaasti sekoitellen. Nosta seos lämmöltä, lisää heranesteeseen suola ja anna massan asettua uudelleen noin puolen tunnin ajan, muutaman kerran hämmennellen asettumisen aikana.

Kuvassa vasemmalla shakkiruudukoksi viipaloitua massaa ennen lämmitystä ja oikealla raejuustomaiseksi muuttunutta juustomassaa lämmityksen jälkeen.

  • Vuoraa siivilä märällä, kiehautetulla vedellä kastellulla juustokankaalla (aito juustokangas tai harsokangas, puhdas astiapyyhe käy yhtä hyvin) ja kaada massa siihen. Säilytä heraneste. Kerää juustomassa kankaaseen tiiviiksi nyytiksi, puristele heraa nyytistä ja laita nyytti painon alle siivilään, ellei sinulla ole juustomuottia. Käännä massanyytti tunnin kuluttua ja anna sen olla painon alla vielä tunti.

Kuvassa vasemmalla valutettua juustomassaa märässä keittiöpyyhkeessä (liotus kiehuvassa vedessä ennen heran ja juustomassan kaatoa). Oikealla juustomassa kangasnyytissä siivilässä. Päällä painona kilo sokeria muovipussissa, teelautanen ja sen päällä lasinen sokeripurkki. Painoa yhteensä n. 3 kg. Käännön jälkeen heraa irtosi enää n. teelusikallinen.

  • Lämmitä hera 85 asteeseen, nosta kattila lämmöltä ja laita juusto lämpimään heraan kannen alle. Pidä juustoa lämpimässä herassa kunnes juusto nousee ylös (20-30 min).


  • Nosta juusto herasta. Juusto ei vielä tunnu halloumilta, älä huolestu! Juusto muuttaa vielä rakennettaan. Maista juustoa, kaipaako se lisää suolaa? Jos kaipaa, hiero hienoa merisuolaa juuston pintaan. Suolaa voi myös lisätä juustoa käytettäessä, samaan tapaan kuin pihviä paistettaessa. Laita juusto jääkaappiin siivilässä. Peitä siivilä ja kulho kelmulla. Anna halloumin valua edelleen vuorokauden ajan. Juusto tiivistyy ja muuttaa rakennettaan. Vuorokauden kylmässä seisottamisen jälkeen halloumi-kotijuusto on valmista.

Juuston voi pakastaa. Jääkaapissa se säilyy ainakin muutamia päiviä kosteaan leivinpaperiin käärittynä.

Kuvassa vasemmalla painon alta otettu juusto ja oikealla kuumassa herassa kypsymisen ja vuorokauden jääkaapissa seisottamisen jälkeen leikattua juustoa, joka on saanut halloumille tyypillisen kiinteän rakenteen.

Kaunis paistopinta halloumiin

Paista halloumi kuumalla pannulla. Anna juuston rauhassa hiota nesteitään ulos. Älä liikuttele juustoa pannulla paiston aikana. Kun neste alkaa kuivua, käännä halloumi ja paista sen toinen puoli. Näin saat pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan pehmeää paistettua halloumia. Kotitekoisesta halloumista ei tihku nesteitä samaan tapaan kuin kaupan halloumeista, ellei sitten säilytä halloumia suola-heranesteessä, mutta paistosuositus on sama.

Ja siinä sitä sitten on, kaksi paiston jälkeen puoliksi leikattua testiviipaletta kotitekoista halloumia. Maku oli niin hyvä, että se kattaa ehdottomasti tekemisen vaivan.

Tätä reseptiä on ehtinyt testaamaan jo useampi lukijoistamme, myös serkkuni, joka on tehnyt halloumia vuohen- ja lampaanmaitoseoksesta tällä reseptillä. Vuohen- ja lampaanmaitoa kannattaa kysyä tilamyymälöistä ja hyvin varusteltujen kauppojen kauppiailta tilaustuotteena, mikäli niitä ei kaupan valikoimasta löydy.

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...