KERKKÄHERKKUJA
Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?
Kotitekoinen halloumi on rakenteeltaan aivan kuten kaupasta ostettavat
kiinteän narisevat juustot, mutta se maistuu vielä paremmalta, eikä sen
valmistaminen ole vaikeaakaan!
Koska halloumi, tuo Kyprokselta kotoisin oleva aito juusto valmistetaan yleensä lampaan- ja vuohenmaidon seoksesta, lehmänmaidosta tehtyä vastaavaa juustoa pitäisi kutsua halloumin tyyppiseksi juustoksi. Sanottakoon myös, että kevytmaidot tai kevytmaitotuotteet eivät käy tähän reseptiin. Laktoosittomista maidoista en ole koskaan juustoa tehnyt, joten en osaa sanoa miten laktoositon maito ja muut maitotuotteet käyttäytyisivät tässä reseptissä.
Tarvitset (valmista halloumia
tulee n. 450 g)
3 litraa täysmaitoa (tai lampaan- ja vuohenmaitoseosta)
3 rkl kermaviiliä
3 rkl maustamatonta jogurttia, mielellään turkkilainen tai kreikkalainen (ei kevyt-)
1-2 tl juoksutinta (löytyy kaupoista yleensä juusto- tai maitohyllystä)
5 tl hienoa merisuolaa (tavallinenkin suola käy)+(kattila, siivilä, kulho, juustokangas tai puhdas astiapyyhe ja jotain juuston painoksi)
Kuvassa juuston juoksutinta ja shakkiruudukoksi viipaloitua massaa.
Kuvassa vasemmalla shakkiruudukoksi viipaloitua massaa ennen
lämmitystä ja oikealla raejuustomaiseksi muuttunutta juustomassaa
lämmityksen jälkeen.
Kuvassa vasemmalla valutettua juustomassaa märässä keittiöpyyhkeessä
(liotus kiehuvassa vedessä ennen heran ja juustomassan kaatoa). Oikealla
juustomassa kangasnyytissä siivilässä. Päällä painona kilo sokeria
muovipussissa, teelautanen ja sen päällä lasinen sokeripurkki. Painoa
yhteensä n. 3 kg. Käännön jälkeen heraa irtosi enää n. teelusikallinen.
Juuston voi pakastaa. Jääkaapissa se säilyy ainakin muutamia päiviä kosteaan leivinpaperiin käärittynä.
Kuvassa vasemmalla painon alta otettu juusto ja oikealla kuumassa
herassa kypsymisen ja vuorokauden jääkaapissa seisottamisen jälkeen
leikattua juustoa, joka on saanut halloumille tyypillisen kiinteän
rakenteen.
Paista halloumi kuumalla pannulla. Anna juuston rauhassa hiota nesteitään ulos. Älä liikuttele juustoa pannulla paiston aikana. Kun neste alkaa kuivua, käännä halloumi ja paista sen toinen puoli. Näin saat pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan pehmeää paistettua halloumia. Kotitekoisesta halloumista ei tihku nesteitä samaan tapaan kuin kaupan halloumeista, ellei sitten säilytä halloumia suola-heranesteessä, mutta paistosuositus on sama.
Ja siinä sitä sitten on, kaksi paiston jälkeen puoliksi leikattua
testiviipaletta kotitekoista halloumia. Maku oli niin hyvä, että se kattaa ehdottomasti tekemisen vaivan.
Lämpimin terveisin ♥ Jovelan Johanna
Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta ♥
Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?
Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.
Mitä kaikkea, muutakin kuin havukasveja, alppiruusuja ja hortensioita, voi kasvattaa happamassa maassa? Tässä teemajulkaisussa tehdään sekä silmän että makuhermojen iloa tuottava pieni ikivihreä satokeidas omaan puutarhaan.
Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...
Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.
Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.