HERKULLISET VOITEET

17.09.2023

Tee itse herkullisia kasvo-, käsi- ja huulivoiteita, joissa tuoksuu ja maistuu ihana kaakao, suklaa ja piparminttu - minttukaakaota siis! Näiden voiteiden ohjeet ovat yksinkertaisia ja nopeita, eikä raaka-aineitakaan tarvita määräänsä enempää, sillä molempiin käytetään pitkälti samoja aineita.

Kotikosmetiikan valmistaminen on mukavaa puuhaa, ja samalla voiteisiinsa voi valita juuri ne raaka-aineet, jotka ovat itselle mieluisia. Näiden voiteiden perusraaka-aineista löytyy laadukas kaakaovoi, mehiläisvaha, tavallinen tumma suklaa ja risiiniöljy sekä eteerinen piparminttuöljy.

Kaikki raaka-aineet (paitsi kaakaojauho ja suklaa) sekä huulirasvahylsyt ja voidepurkit on ostettu luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistuneesta Limepopin verkkokaupasta.

Minttukaakaovoide kasvoille ja käsille

Tämä voide tuoksuu ja tuntuu ihanalle! Se jättää iholle miellyttävän samettisen tunteen ja kosteuttaa ihoa kunnolla. Tumma suklaa tuo voiteeseen flavonoideja, jotka hellivät ja kosteuttavat ihoa yhdessä risiiniöljyn kanssa. Monet käyttävät voiteissaan oliiviöljyjä, mutta jos ihotyyppisi on kuiva, kannattaa käyttää mielummin auringonkukkaöljyä, sillä oliiviöljyn on todettu kuivattavan ihoa, kun auringonkukkaöljy taas kosteuttaa sitä. Lisäksi auringonkukkaöljyssä on paljon E-vitamiinia, joka ehkäisee rasvahappojen härskiintymistä.

Tarvitset

1 dl kaakaovoita
2 rkl mehiläisvaharakeita
3 rkl risiiniöljyä
5 rkl auringonkukkaöljyä (tässä luomu)
1 rkl hyvää kaakaojauhetta
25 g tummaa suklaata (n. 4 paksua palaa)
20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä

Huom! Mitat ovat suunnilleen. Koska osa rasvoista on kovassa muodossa, käytä kukkuraisia mittoja!

Laita kaakaovoi, mehiläisvaha ja suklaa vesihauteeseen pienessä astiassa. Kun rasvat ovat sulaneet, lisää öljyt, kaakaojauhe ja piparminttuöljy. Sekoita nopeasti, mutta kunnolla ja purkita. Anna voiteiden tekeytyä kaikessa rauhassa ilman kantta tunnin tai pari ennen, kun suljet kannen.

Minttukaakaohuulirasvat

Aito suklaa, piparminttuöljy ja laadukkaat luonnonraaka-aineet tekevät tästä huulivoiteesta ihanan!

Tarvitset

10 huulirasvahylsyä

1 rkl kookosöljyä
1 rkl mehiläisvaharakeita
2 rkl kaakaovoita
2 rkl risiiniöljyä
25 g tummaa suklaata (n. 4 paksua palaa)
20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä
½  tl mica-jauhetta, sävy pronssi (jos haluat huulirasvaan lämmintä hehkua)

Huom! 3:n ensimmäisen raaka-aineen mitat ovat suunnilleen. Koska osa rasvoista on kovassa muodossa, käytä niissä kukkuraisia mittoja!

Kiinnitä huulirasvahylsyt kuminauhalla yhteen ja laita hylsypotkö mukiin - näin säästyt sotkulta!

Laita kookosöljy, mehiläisvaha, suklaa ja kaakaovoi vesihauteeseen, kunnes rasvat ovat sulaneet. Lisää risiiniöljy, mica-jauhe ja piparminttuöljy, sekoita hyvin.

Huulirasvahylsyt saa täytettyä siististi esimerkiksi pahvisen mukin avulla. Nipistä mukin reunaan nokka, kaada lämmin voideseos mukiin ja annostele siitä varoen voideseosta huulirasvahylsyihin, aivan piripintaan saakka. Nosta hylsyt mukissaan jääkaappiin. Anna huulivoiteiden tekeytyä tunnin korkeitta, siisti hylsyt ja valmista tuli!

Teen syksyisin erän näitä huulirasvoja myös ilman suklaata ja mica-jauhetta hieman erilaiseen käyttöön. Nimittäin, kun sesonkinuha alkaa oireilla ja nenää joutuu niistämään tämän tästä, nenänalushan menee rikki, ja niistämisestä tulee kivuliasta. Kun sipaisee tämän huulirasvan suklaatonta versiota nenän alle ennen, kun niistää nenänsä, voide suojaa ihoa, eikä se mene rikki. Lisäksi piparminttu auttaa hieman tukkoiseen nenäänkin, joten tapaan lisätä suklaattomaan versioon 10 ylimääräistä piparminttuöljytippaa.

Sananen ohjeessa mainitusta mica-jauheesta

Mica-jauhe on kosmetiikassa käytettävää luonnollista rautaoksidijauhetta, joka ei sisällä synteettisiä väriaineita. Ensituntumalla hohteen määrä ja tumma väri voi tuntua hurjalta (kuva 1), mutta sävy rahoittuu voiteen jäähtyessä (kuva 2), ja vaikka voide edelleen näyttää suklaavanukkaalta, huuliin voide tuo vain aavistuksen lämmintä hehkua.

Mica-jauhetta sulassa rasvassa ja jähmettynyttä huulirasvaa, joka ei kuitenkaan värjää huulia ruskeiksi.


Mukavia hemmotteluhetkiä toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Tee itse herkullisia kasvo-, käsi- ja huulivoiteita, joissa tuoksuu ja maistuu ihana kaakao, suklaa ja piparminttu - minttukaakaota siis! Näiden voiteiden ohjeet ovat yksinkertaisia ja nopeita, eikä raaka-aineitakaan tarvita määräänsä enempää, sillä molempiin käytetään pitkälti samoja aineita.

Kesän päättävä ja syksyn aloittava satokuukausi on saapunut ja sen myötä on jälleen kuulumisten ja kuukauden puheenaiheen aika! Tänään Tsajut-blogin Sadun ja Korkealan Heikin luotsaama omavaraistelijoiden poppoo keskustelee kirjoitusten muodossa sangen mielenkiintoisesta aiheesta, nimittäin mahdollisista muutoksista, joita elämä saattaa heittää...

... ja muita etikkaisia herkkuja! Sadonkorjuun aikaan tekee mieli kokeilla myös ehkä itselle uusia reseptejä, ja niitä olisi nyt tarjolla. Mitä sanot vaikka inkiväärillä ja valkosipulilla täytetyistä kurkuista, joiden resepti on 1700-luvulta? Tervetuloa pikkelöimään ja herkuttelemaan etikkaisilla mauilla!

Kesän kääntyessä syksyyn puutarha valmistaa kotipuutarhurin tulevia satoja varten siemeniä, jotka omavaraistelun hengessä tietenkin kerätään talteen. Tällä kertaa siementen säilytystä varten tehdään pieniä kirjasia, jotka kulkevat kätevästi taskussa puutarhaan ja takaisin, ja joissa siemenet on lajiteltu valmiiksi lajeittain, alueittain ja...

Sateisissa merkeissä alkanut elokuu kääntää kesää hiljalleen kohti syksyä. Kieltämättä aistit ovat jo rekisteröineet syksyn tunnun iltojen pimentyessä ja hengitysilman käydessä sakeaksi silkasta ilmankosteudesta. Linnut ovat lentäneet pesistään ja kesäinen liverrys hiljenee päivien edetessä. Kurjet huutelevat jo pelloilla ja sirkat soittavat öisin....

Ruokakomero vanhanajan tyyliin on samalla kotivara, jonka ansiosta arkikin on astetta helpompaa ja jolla voi säästää sievän summan rahaa! Meillä ruokakomero syntyi aikoinaan ajatuksesta, joka yhdisti mielikuvan vanhanajan kyläkauppatyyppisestä ruokakomerosta, jonne voi kävellä sisälle, ja ruokavarastosta, joka toimisi yhtälailla oman sadon...