HERKULLISET VOITEET

17.09.2023

Tee itse herkullisia kasvo-, käsi- ja huulivoiteita, joissa tuoksuu ja maistuu ihana kaakao, suklaa ja piparminttu - minttukaakaota siis! Näiden voiteiden ohjeet ovat yksinkertaisia ja nopeita, eikä raaka-aineitakaan tarvita määräänsä enempää, sillä molempiin käytetään pitkälti samoja aineita.

Kotikosmetiikan valmistaminen on mukavaa puuhaa, ja samalla voiteisiinsa voi valita juuri ne raaka-aineet, jotka ovat itselle mieluisia. Näiden voiteiden perusraaka-aineista löytyy laadukas kaakaovoi, mehiläisvaha, tavallinen tumma suklaa ja risiiniöljy sekä eteerinen piparminttuöljy.

Kaikki raaka-aineet (paitsi kaakaojauho ja suklaa) sekä huulirasvahylsyt ja voidepurkit on ostettu luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistuneesta Limepopin verkkokaupasta.

Minttukaakaovoide kasvoille ja käsille

Tämä voide tuoksuu ja tuntuu ihanalle! Se jättää iholle miellyttävän samettisen tunteen ja kosteuttaa ihoa kunnolla. Tumma suklaa tuo voiteeseen flavonoideja, jotka hellivät ja kosteuttavat ihoa yhdessä risiiniöljyn kanssa. Monet käyttävät voiteissaan oliiviöljyjä, mutta jos ihotyyppisi on kuiva, kannattaa käyttää mielummin auringonkukkaöljyä, sillä oliiviöljyn on todettu kuivattavan ihoa, kun auringonkukkaöljy taas kosteuttaa sitä. Lisäksi auringonkukkaöljyssä on paljon E-vitamiinia, joka ehkäisee rasvahappojen härskiintymistä.

Tarvitset

1 dl kaakaovoita
2 rkl mehiläisvaharakeita
3 rkl risiiniöljyä
6 rkl auringonkukkaöljyä (tässä luomu)
1 rkl hyvää kaakaojauhetta
25 g tummaa suklaata (n. 4 paksua palaa)
20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä

Huom! Mitat ovat suunnilleen. Koska osa rasvoista on kovassa muodossa, käytä kukkuraisia mittoja!

Laita kaakaovoi, mehiläisvaha ja suklaa vesihauteeseen pienessä astiassa. Kun rasvat ovat sulaneet, lisää öljyt, kaakaojauhe ja piparminttuöljy. Sekoita nopeasti, mutta kunnolla ja purkita. Anna voiteiden tekeytyä kaikessa rauhassa ilman kantta tunnin tai pari ennen, kun suljet kannen.

Minttukaakaohuulirasvat

Aito suklaa, piparminttuöljy ja laadukkaat luonnonraaka-aineet tekevät tästä huulivoiteesta ihanan!

Tarvitset

10 huulirasvahylsyä

1 rkl kookosöljyä
1 rkl mehiläisvaharakeita
2 rkl kaakaovoita
2 rkl risiiniöljyä
25 g tummaa suklaata (n. 4 paksua palaa)
20 tippaa eteeristä piparminttuöljyä
½  tl mica-jauhetta, sävy pronssi (jos haluat huulirasvaan lämmintä hehkua)

Huom! 3:n ensimmäisen raaka-aineen mitat ovat suunnilleen. Koska osa rasvoista on kovassa muodossa, käytä niissä kukkuraisia mittoja!

Kiinnitä huulirasvahylsyt kuminauhalla yhteen ja laita hylsypotkö mukiin - näin säästyt sotkulta!

Laita kookosöljy, mehiläisvaha, suklaa ja kaakaovoi vesihauteeseen, kunnes rasvat ovat sulaneet. Lisää risiiniöljy, mica-jauhe ja piparminttuöljy, sekoita hyvin.

Huulirasvahylsyt saa täytettyä siististi esimerkiksi pahvisen mukin avulla. Nipistä mukin reunaan nokka, kaada lämmin voideseos mukiin ja annostele siitä varoen voideseosta huulirasvahylsyihin, aivan piripintaan saakka. Nosta hylsyt mukissaan jääkaappiin. Anna huulivoiteiden tekeytyä tunnin korkeitta, siisti hylsyt ja valmista tuli!

Teen syksyisin erän näitä huulirasvoja myös ilman suklaata ja mica-jauhetta hieman erilaiseen käyttöön. Nimittäin, kun sesonkinuha alkaa oireilla ja nenää joutuu niistämään tämän tästä, nenänalushan menee rikki, ja niistämisestä tulee kivuliasta. Kun sipaisee tämän huulirasvan suklaatonta versiota nenän alle ennen, kun niistää nenänsä, voide suojaa ihoa, eikä se mene rikki. Lisäksi piparminttu auttaa hieman tukkoiseen nenäänkin, joten tapaan lisätä suklaattomaan versioon 10 ylimääräistä piparminttuöljytippaa.

Sananen ohjeessa mainitusta mica-jauheesta

Mica-jauhe on kosmetiikassa käytettävää luonnollista rautaoksidijauhetta, joka ei sisällä synteettisiä väriaineita. Ensituntumalla hohteen määrä ja tumma väri voi tuntua hurjalta (kuva 1), mutta sävy rahoittuu voiteen jäähtyessä (kuva 2), ja vaikka voide edelleen näyttää suklaavanukkaalta, huuliin voide tuo vain aavistuksen lämmintä hehkua.

Mica-jauhetta sulassa rasvassa ja jähmettynyttä huulirasvaa, joka ei kuitenkaan värjää huulia ruskeiksi.


Mukavia hemmotteluhetkiä toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

UUSIMPIA JULKAISUJA

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.

Silmä silmästä, punkki punkista! Biologinen tuholaistorjunta esimerkiksi leppäkerttujen avulla, on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille ja herättää kiinnostusta myös kotipuutarhureiden joukossa. Aiemmin torjuntaeliöitä myytiin lähinnä kauppapuutarhoille, mutta onneksi nykyään kotipuutarhurikin voi tilata niin sanottuja...

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon, kun säätkin suosivat kotipuutarhureita