KATAJANMARJAT

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen yhden yhdistävän raaka-aineen reseptien jalokivenä on katajanmarja.

Tyypillisten katajanmarjoilla maustettujen riistaruokien sijaan nelihenkinen makuraatimme maisteli tällä kertaa:

Shuba-salaattia katajanmarjasillillä & paahdettuja ruisleipäviipaleita
Sieni-katajanmarja Wellingtonia & puolukkahilloa
Katajanmarjalohta, peruna-piparjuurisosetta & katajanmarjavoita sekä vihreitä papuja
Katajanmarja-hunajavanukasta tyrnikastikkeella

Shuba katajanmarjasillillä

Shuba on alunperin ruotsalainen sillisalaattiresepti 1860-luvulta, mutta nimensä, kirjaimellisesti silliä turkistakin alla, se on saanut Venäjällä, jossa salaatilla on kansallisherkun status ja sitä syödään usein mm. uudenvuoden aattona. Shuba on lyhenne venäläisestä, sovinismin tuomitsevasta poliittisesta iskulauseesta. Shubaan liittyy myös venäläinen kansantarina, jonka mukaan riehuviin asiakkaisiinsa kyllästynyt ravintoloitsija päätti kehitellä erityisen maukkaan reseptin, joka saisi asiakkaat niin hyvälle tuulelle, että he eivät enää rikkoisi ravintolan astioita ja interiööriä.

Shuba valmistetaan pilkotuista, keitetystä vihanneksista ja munasta sekä hyvästä sillistä ja majoneesista, mutta yhtälailla Shubaan voi käyttää valmista punajuurisalaattia ja perunasalaattia, joissa majoneesi on valmiina. Tässä versiossa sillinä oli katajanmarjasilli.

Shuba-reseptejä on lukuisia erilaisia, mutta yleisimmin salaatti koostuu punajuuresta, sillistä, munasta, porkkanasta, perunasta ja sipulista, joita kasataan myöhemmin käännettävään astiaan vuorotellen majoneesin kanssa siten, että punajuuri on kerroksista ylinnä.

Katajanmarjasilli

2 kevytsuolattua rasvasillifileetä
1 punasipuli ohuina renkaina
Liemi
1 dl vettä
0,5 dl etikkaa
0,5 dl sokeria
2 tl murskattuja katajanmarjoja
5 maustepippuria

Leikkaa sillifileet sopiviin paloihin ja laita palaset lasipurkkiin vuorotellen sipulirenkaiden kanssa. Kiehuta liemi, jäähdytä. Kaada liemi purkkiin siten, että fileet peittyvät kokonaan. Anna tekeytyä jääkaapissa 1-2 päivää.

Sieni-katajanmarja Wellington

Alkuperäinen Beef Wellington on taikinakuoressa kypsennetty sisäfilee, jonka sanotaan luodun kunnioittamaan Wellingtonin herttuan, Arthur Wellesleyn voitokasta Waterloo-taistelua 1815. Tämä on reseptin todella herkullinen kasvisversio, josta voi helposti tehdä myös vegaaniversion.

2 punasipulia
1 rkl balsamicoa
500 g sieniä (tässä tuoreita herkkusieniä)
1 tl katajanmarjaa rouheena
100 g pinaattia
100 g pekaani- tai hasselpähkinöitä
2 tl voita
hieman öljyä
1 tl valkospipulimurskaa
3 rkl korppujauhoja
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
lehtitaikinaa (valmista, 5 levyä)
1 muna

Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja paista 1 tl voin kanssa pannulla täysin pehmeäksi. Kun sipulit ovat pehmeitä lisää 1 rkl balsamicoa ja anna sen haihtua pannulla. Mausta lopuksi sipulit hyppysellä suolaa ja siirrä sipulit kulhoon.

Kuumenna 1 tl voita samalla pannulla ja lisää katajanmarjat sekä sienet ja pähkinät. Paista sienet kypsiksi, lisää 0,5 tl valkosipulimurskaa ja jatka paistamista vielä minuutin tai pari. Lisää sieni-pähkinäseos kulhoon. Lisää kulhoon 3 rkl korppujauhoja sekä mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Sekoita.

Kuumenna samalla pannulla hieman öljyä, lisää pinaatti ja 0,5 tl valkosipulimurskaa, kääntele pinaattia pannulla kunnes se on pehmentynyt. Jos pannulle jää nestettä, kaada se pois.

Kauli lehtitaikina levyksi leivinpaperin päällä. Laita taikinalevyn keskelle pinaattia ja sen päälle sieniseos. Kääri taikina täytteen ympärille liitoskohdat munalla voidellen. Käännä taikinapötkö siten, että saumat tulevat sen alle. Tee terävällä veitsellä taikinan pintaan haluamasi kuvio. Voitele Wellington kauttaaltaan munalla ja paista 200 asteessa n. 30 min, kunnes piirakan pinta on kauniin kullanruskea ja pohja irtoaa kevyesti leivinpaperista.

Anna Wellingtonin jäähtyä haaleaksi ennen kun siirrät sen tarjoiluastialle. Tarjoile salaatin ja puolukkahillon kanssa. 

Vinkki! Täytteet voi valmistaa jo vuorokautta ennen Wellingtonin paistamista!

Katajanmarjalohi, peruna-piparjuurisose & katajanmarjavoi

Katajanmarja maustaa graavilohen upeasti ja katajaa käytetään usein myös lohen savustuksessa. Tässä reseptissä lohi kuitenkin valmistetaan uunilohena.

lohta (puolikas filee)
1-2 tl katajanmarjarouhetta
merisuolaa
voita ja sitruunaa

Katajanmarjalohi: Laita puhdas filee leivinpaperin päälle uunipellille. Sirottele suolaa ja katajanmarjarouhetta lohen pinnalle ja höylää juustohöylällä hieman voita mausteiden päälle. Paista 175 C uunissa n. 30 min, kunnes kala on kypsä. Purista kypsän lohen päälle sitruunamehua.

Peruna-piparjuurisose: Tee perunamuusi kuten normaalisti sen tekisit, mutta käytä hieman vähemmän nestettä jos maustat muusin tuorejuustolla. Valmista muusi ja lisää siihen 1 purkki piparjuurituorejuustoa (esim. Cantadou) ja/tai piparjuuritahnaa maun mukaan.

Katajanmarjavoi: Tee voita kermasta tai käytä valmista voita: Sulata lempeästi 4 rkl voita ja lisää siihen hieman katajanmarjarouhetta. Anna voin kiinteytyä uudelleen ja muotoile voista kauniita annospaloja. Annospaloja voi myös pursottaa puolijähmeästä voista pursottimen avulla.

Katajanmarja-hunajavanukas (tyrnikastikkeella)

Jos jokin, tämä jälkiruoka yllätti herkullisen täyteläisellä maullaan!

3,3 dl kuohukermaa (esim. 1 Eila-kuohukermapurkki)
1 dl täysmaitoa
1 dl hunajaa
1-1,5 tl rouhittuja kuivattuja katajanmarjoja
6 munankeltuaista
hyppysellinen merisuolaa

Laita kattilaan kerma, maito, hunaja, katajanmarjat ja suola. Kuumenna seosta hitaasti ja ota kattila pois lämmöltä kun nesteen pintaan nousee ensimmäiset poreet. Anna nesteen seistä kannen alla 30 min. Siivilöi katajanmarjat pois nesteestä. Lämmitä uuni 150 C ja kiehauta vettä.  Vatkaa munankeltuaiset huolellisesti ja sekoita ne lämpimään kermaseokseen. Jaa seos neljään annosvuokaan.

Peitä annosvuoat foliolla ja laita ne suurempaan vuokaan, johon kaadetaan kuumaa vettä siten, että ainakin 1/2 annosvuoista on vedessä. Ole tarkka siitä, että vesi on kuumaa ja että sitä on riittävästi. Muuten paahtovanukas ei hyydy. Kypsennä vanukkaita uunissa n. 45 min - 1h kunnes ne ovat hyytyneet. Testaa hyytymistä painamalla terävä veitsen kärki annosvuoan keskelle. Anna valmiiden vanukkaiden jäähtyä vähintään 2h, mielellään yön yli.

Tyrnikastike: 2 dl tyrniä, sokeria maun mukaan, 1 liivate. Kuumenna marjat ja sokeri, soseuta marjat kun niiden rakenne rikkoutuu, siivilöi ja lämmitä seos ja lisää tyrnikastikkeeseen liotettu liivate. Nosta tyrnikastiketta lusikalla kylmän vanukkaan päälle ja anna sen hyytyä jääkaapissa.

Katajaisen kansan suojeluspuu

Katajaan liittyy paljon uskomuksia ja symboliikkaa kansantarinoissamme. Kataja on ollut suojeluspuu, jolla uskottiin olevan kauneimmat haltijat. Puun uskottiin karkottavan niin pahat henget kuin sairaudetkin. Muinaiskansamme suojeli katajaa ja sille saatettiin antaa lahjana niin sadon ensimmäisiä jyviä kuin juhlapäivien olutta. Katajaa ja sen marjoja on käytetty ja käytetään mausteena niin ruoissa, erityisesti riista- ja kalaruoissa sekä juomissa, kuten oluessa ja tietenkin ginissä, ruoan savustuksessa sekä rohtona monenlaisissa vaivoissa nuhasta kihtiin. Katajapuuta on pidetty suuressa arvossa ja siitä on tehty monenlaisia kodin tarveastioita. Aikoinaan katajasta valmistettua kaljatuoppia pidettiin parhaimpana, sillä se antoi kaljalle viimeisen aromisilauksen. Onpa katajaa käytetty desifioinnissakin katajaveden ja -savun voimalla.

Katajanmarjat ovat luontaisesti antiseptisiä, mutta niiden jatkuvaa käyttöä tulee välttää, sillä katajanmarjat ärsyttävät munuaisia. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien tai raskaana olevien tulisi välttää katajanmarjoja kokonaan.

Saako katajanmarjoja kerätä?

Vaikka katajanmarjat ovatkin oikeasti katajan käpyjä, niitä on aina kutsuttu marjoiksi. Jokamiehenoikeus ei salli käpyjen keräämistä, mutta katajanmarjat katsotaan poikkeukseksi ja niitä saa kerätä jokamiehenoikeudella puuta vahingoittamatta. Helpoimmin marjat saa kerättyä ravistamalla katajaa. Kypsät tummansiniset marjat varisevat maahan. Katajanmarja on korjuukypsä sinisenä ja tummansinisenä. Virheät marjat ovat vielä raakoja.

Kerääminen kannattaa! Mausteena katajanmarja on arvokas. Sen kilohinta on n. 110-120 € kun taas esimerkiksi mustapippurin kilohinta on n. 40 €.

Katajanmarjat on hyvä kuivattaa hyvin miedolla lämmöllä, n. 30 C jotta niiden pinta ei käpristy ja jotta marjojen aromit säilyvät parhaina.

Katajaan kapsahtaneena, vatsat pulleina  
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Jenni
Viesti: Heip! Ihana kuulla katajanmarjalle uusia reseptejä, itsellä tulee juuri lähinnä riistaruokien mausteena käytettyä. Jäin kaipaamaan makuraadin arviota resepteistä - kiinnostuin etenkin tuosta Wellingtonista, joten olisi kiva kuulla mitä itse tykkäsitte siitä (:
Vastaus: Katajanmarja on tosiaan niin tunnettu riistaruokien maustaja, että halusin mennä ihan muihin ruokiin katajanmarjoineni ;D Makuraati söi hyvällä ruokahalulla kaiken mitä pöytään kannettiin ja aina kun santsataan, tietää maistuneen ;) Itselleni näistä makuhermoihin osui kipinöiden paahtovanukas ja juuri tuo Wellington, jota muut ihan santsasivat silläkin uhalla, että vatsaa piti jättää vielä seuraavillekin ruokalajeille :D katajanmarjasilli ja Lohi olivat toki hyviä, kuten tapaavat olla, mutta kuitenkin "vain" katajanmarjalla maustettua kalaa, joka ei mitään uutta omassa pöydässämme, mutta tuo Wellington, suosittelen, suosittelen, suosittelen! Ja Paahtovanukas, oi kyllä!

Lokakuu. Lähestyvä talvi viilentää maailman ikkunoiden ulkopuolella. Aamuhämärä saapuu myöhemmin ja iltahämärä aikaisemmin. Lämmityskausi on alkanut, palavan puun äänet tulevat osaksi arkea. Sadonkorjuuta on enää vähän. Luonto riisuu vaatteitaan, me lisäämme niitä. On aika kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, nauttia hiljaisuudesta ja elää...

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!