MONENMOISIA HERKKUJA 

30.07.2024

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Julkaisu on tehty osana kaupallista yhteistyötä Rajamäen kanssa.

Nyt, kun satokausi on kukkeimmillaan ja kesää on vielä kuukauden päivät jäljellä, olen saanut uppoutua kokkailemaan Rajamäen mainioiden tuotteiden kanssa. Tässä reseptikoosteessa jaan reseptejä, joiden yhdistävänä tekijänä ovat Rajamäen erilaiset etikkaiset tuotteet ja Luomu Liquid -nestemäiset yrtit, joiden maut ovat hurmaavan raikkaita ja autenttisia. Luomu Väkiviinaetikkaan säilötyt, merisuolalla maustetut luomuyrtit myös säilyvät pitkään - avattunakin jopa vuoden!

Aloitan reseptikoosteen sakealla sinappikastikkeella, jota itse käytän salaateille, kasviksille, paahdetuille juureksille ja perunoille.

Puutarhan herkkuja salaattioasiksessa sekä paahdettuja keltaisia ja punaisia perunoita.

Sinappikastike salaatille, kasviksille ja paahdetuille juureksille

2 ½ dl öljyä
6 rkl sokeria
75 g sinappia
1 valkosipulinkynsi murskana
½ dl vettä
¼ dl (noin 1 ½ rkl) Rajamäen viinietikkaa
¼ tl valkopippuria
¼ tl suolaa

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes kastike on kuohkeaa ja kiiltävää. Voit sekoittaa kastikkeen myös vatkaimella tai käsin vatkaamalla, mutta koneellinen apu ei ole pahaksi,
sillä salaattikastikkeesta tulee sitä kuohkeampaa ja maukkaampaa, mitä paremmin se on vatkattu. Määrästä riittää kastiketta usealle perheaterialle ja salaattiin. Sinappikastike säilyy jääkaapissa
useita päiviä.

Maustetut majoneesit

Mikäli et koskaan ole tehnyt majoneesia itse, suosittelen kokeilemaan. Itse tehty majoneesi on kermaista ja täyteläistä. Mikäli olet tehnyt majoneesia, mutta et ole testannut niiden maustamista Luomu Liquid -yrteillä, suosittelen kokeilemaan sitä! Niin pienellä vaivalla syntyy samaan aikaan monia erimakuisia majoneeseja vaikkapa grilliruoan ja paahdettujen tai savustettujen perunoiden kumppaniksi.

1 kananmuna
2 tl sinappia
½ tl suolaa
1 tl Rajamäen Yrtti-valkoviinietikkaa
2½ dl ruokaöljyä
Rajamäen Luomu Liquid -nestemäisiä yrttejä (basilika, chili ja valkosipuli)

Laita kananmuna, sinappi, suola ja valkoviinietikka korkeaan mukiin. Laske sauvasekoittimen pää mukiin ja valuta öljy muiden aineiden päälle. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta sitä hyvin hitaasti kohti öljyä. Nosta ja paina sauvasekoitinta vuorotellen raaka-aineissa, kunnes majoneesi on paksua ja kiiltävää. Jaa perusmajoneesi kolmeen astiaan ja mausta kukin Luomu Liquid -yrteillä oman maun mukaan.

Epis - haitilainen herkku

Epis on haitilainen salsa tai tuorepikkelssi, millä nimellä sitä nyt haluaakaan kutsua. Epistä joka tapauksessa käytetään lisukkeena sellaisenaan niin kaloille kuin lihoille, sitä lisätään keittoihin ja patoihin ja sitä voi lisätä myös vaikkapa hampurilaisten tai tacojen maustajaksi.

2 rkl kuumaa vettä
1 liha- tai kasvisliemikuutio
3 rkl Rajamäen omenaviinietikkaa
3 mausteneilikkaa
1 dl öljyä

2 dl persiljaa
2 paprikaa
1 pieni sipuli
1 dl vihreitä sipulin varsia tai kevätsipulia
6 valkosipulin kynttä
½-1 tuore chili maun mukaan
6 timjamin oksaa

Lämmitä tilkka vettä ja lisää siihen liemikuutio pieninä palasina. Sekoita, kunnes liemikuutio ja vesi on muodostanut tahnan. Lisää seokseen omenaviinietikka, mausteneilikat ja öljy. Pese ja puhdista vihannekset.  Surauta kaikki vihannekset ja yrtit rouheeksi yleiskoneessa. Lisää mausteliemi. Anna epiksen tekeytyä ainakin muutaman tunnin ennen tarjoilua.

Green Goddess -perunasalaatti

Vihreän jumalattaren salaatissa on raikkautta, yrttisyyttä, umamia ja aromia kerrassaan!

1 kg perunoita
1 kurkku
2 dl basilikan lehtiä
2 dl pinaatin lehtiä
2 valkosipulinkynttä
1 pieni salottisipuli
kahden sitruunan mehu
½ dl ruokaöljyä
½ dl pähkinöitä (esimerkiksi cashew- ja saksanpähkinää)
½ dl parmesaania tai ravintohiivahiutaleita
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1½ rkl Rajamäen Hunaja-Omenaviinietikkaa

Kiehauta perunat ja nosta ne kuivahtamaan pyyhkeen päälle. Anna perunoiden jäähtyä kädenlämpöiksiksi. Pilko kurkku ja perunat, ja laita ne kulhoon. Surauta kaikki muut aineet yleiskoneella pestotyyppiseksi seokseksi. Kääntele seos perunapalojen ja kurkkujen sekaan. Anna salaatin imeä makuja tovin ennen tarjoilua.

Nuudeli-merileväsalaatti

Tämä wakame-salaatin aromeja toistava herkullinen salaatti sopii kumppaniksi kalalle, lihalle tai syötäväksi sellaisenaan. Salaattiin voi mainiosti yhdistää ruokaisia lisukkeita, kuten kalaa, lihaa tai maustettua tofua, mikäli salaatista haluaa ruokaisan pääruoan.

150 g riisinuudeleita
15 g kuivattua wakame-merilevää
2 rkl soijakastiketta
1 tl Rajamäen Sitruuna-valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl seesaminsiemeniä
Rajamäen Luomu Liquid valkosipulia
Rajamäen Luomu Liquidia chiliä

Liota riisinuudeleita lämpimässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaisesti, yleensä noin 10 minuuttia. Siivilöi nuudelit. Pilko kuivattua merilevää terävällä veitsellä, sillä muuten paloista tulee myöhemmin turhan suuria. Kuivatut palat voivat tuntua pieniltä ja määrä vähäiseltä, mutta kuivattu merilevä turpoaa kymmenkertaiseksi liotettuna. Turvota merilevä haaleassa vedessä ja puristele ylimääräiset vedet pois. 

Sekoita soijakastike, etikka, sokeri, seesamöljy ja seesaminsiemenet. Mausta liemi oman maun mukaan Luomu Liquid -yrteillä. Lisää nuudelit ja merilevä liemeen. Anna salaatin marinoitua mielellään ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua. Koristele salaatti seesaminsiemenillä.

Kurkku-itusalaatti

Tämä salaatti on samaan aikaan aavistuksen kirpeä ja raikas, ja sopii siten mainiosti erityisesti kalaruokien, kuten graavattujen ja grillattujen tai uunikalojen kumppaniksi.

2 kurkkua
2 kourallista ituja
reilusti tuoretta tilliä ja fenkoliyrttiä

Kastike

½ salottisipuli
2 rkl Rajamäen yrttiviinietikkaa
2 rkl lämmintä vettä
2 dl ruokaöljyä
3 tl sinappia
2 tl hunajaa
½ tl valkosipulimurskaa
timjamia
½ tl suolaa

Halkaise kurkku ja viipaloi se ohuelti. Pilko tilli ja fenkoliyrtti. Sekoita idut ja yrtit kurkkujen sekaan. Pilko salottisipuli pieneksi. Laita sipuli, lämmin vesi ja omenaviinietikka erilliseen kulhoon. Lisää öljy, sinappi ja hunaja. Vatkaa kastiketta voimakkaasti. Mausta kastike valkosipulilla, timjamilla ja suolalla. Kääntele kastike kurkkujen, yrttien ja itujen sekaan.

Paahdetut parmesaani-balsamicosienet

Tällä kertaa tein paahdettuja parmesaanisieniä herkkusienistä, mutta tähän reseptiin voi käyttää vaikkapa torvisieniä, osterivinokkaita, tatteja tai suppilovahveroita - mitä tahansa sieniä, jotka eivät vaadi ryöppäämistä.

500 g sieniä
1 rkl (25 g) voita
1 rkl öljyä
3 rkl Aceto Balsamico di Modenaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl fariinisokeria
1 tl valkosipulimurskaa
1 rkl persiljasilppua
1 rkl basilikasilppua
6 oksaa timjamia
mustapippuria
½ dl  tuoretta parmesaaniraastetta
*suolaa

Puhdista ja pilko sienet. Lämmitä voita ja öljyä hetki pannulla ja lisää sienet. Paista sieniä kunnes ne saavat hieman väriä ja lisää muut ainekset. Jatka paistamista tovi, jotta sienet tiivistyvät kunnolla ja imevät makuja itseensä. Tarkista lopuksi suolaisuus ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Vaivatonta säilöntää Rajamäen pikkelöintiliemellä
& Luomu Liquid -yrteillä

Rajamäen pikkelöintiliemessa on kaikki valmiina perinteiseen säilöntään ihanan perinteisillä mauilla, mutta uusia makuvivahteita voi luoda käyttämällä pikkelöintiliemen kumppanina nestemäisiä Luomu Liquid -yrttejä. Liemi lisätään vedellä laimennettuna sellaisenaan kasvisten sekaan. Liemi ei vaadi kuumennusta. Laimennussuhde kasviksille on 1:1, (1 osa lientä ja 1 osa vettä) ja kalalle, sienille tai lihalle 1 osa pikkelöintilientä ja 2 osaa vettä.

Testaile erilaisia makuyhdistelmiä nestemäisillä yrteillä, esimerkiksi chiliä valkosipuleille, basilikaa ja valkosipulia paprikalle, tilliä kurkuille tai, kuten seuraavassa, inkivääriä porkkanapikkelssille.

Pirteä porkkanapikkelssi - myös aasialaiseen tapaan

5 porkkanaa
1 sipuli
*valkoista retiisiä (*aasialaiseen versioon)
Rajamäen Pikkelöintilientä
vettä
*Luomu Liquid inkivääriä
(*aasialaiseen versioon)

Huuhtaise porkkanat ja *valkoiset retiisit. Kuori sipuli. Retiisien määrä riippuu lajikkeesta. Pitkulaisia, porkkanan kokoisia retiisejä riittää yksi, palloja 4-5 oman maun mukaan. Surauta vihannekset raasteeksi yleiskoneessa tai raasta ne käsin rouheaksi raasteeksi. Laimenna pikkelöintiliemi veden kanssa suhteessa 1:1 eli esimerkiksi 3 dl pikkelöintilientä ja 3 dl vettä. Jos teet aasialaista pikkelssiä, lisää nestemäistä inkivääriyrttiä oman maun mukaan. Täytä purkki vihannesraasteella ja kaada liemi joukkoon. Sekoita ja varmista, että liemi peittää raasteen. Anna pikkelöityä ainakin muutama päivä ennen käyttöä. Säilyy kylmässä kuukausia.

Pikkelöity salmiakkifenkoli

Tämä on uusi oma suosikkini pikkelssien maailmassa! Fenkolivihanneshan on itsessään anismainen, eli omaa lakritsa-aromeja, mutta kun fenkolin pikkelöi turkinpippurimakeisilla maustettuun etikkaliemeen, voin luvata, että salmiakista ja pikkelsseistä pitävien ihmisten makuhermot vaipuvat hurmioon. Yhdistelmä on niin hyvä, että sitä on vaikeaa pukea sanoiksi, joten testatkaa ihmeessä! Pikkelssi sopii ruokapöytään sellaisenaan, mutta ehdottomasti kannattaa kokeilla tätä pikkelssiä grilliruoan, paistien tai hampurilaisten lisukkeena. Liemen voi käyttää myöhemmin salaattikastikkeen raaka-aineena.

2 reilua fenkolia
3 dl vettä
2 dl sokeria
15 turkinpippuria (makeisia)
1 dl Rajamäen väkiviinaetikkaa
suolaa

Pilko fenkolit ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna vesi ja lisää siihen sokeri ja turkinpippurit. Sekoittele, kunnes sokeri ja makeiset ovat sulaneet. Lisää suolaa maun mukaan. Täytä purkki fenkolilla ja kaada jäähtynyt liemi purkkiin siten, että kaikki fenkolit ovat peittyneet. Säilytä viileässä.

Vanhan ajan vaniljavanukas kirpeällä twistillä

Kun mummojen perinteinen vaniljavanukas saa kumppanikseen mansikka- tai sitruunaviinietikkakastiketta, voi minkä liiton ne solmivatkaan! Maku on samaan aikaan samettisen pehmeä ja ihanan kirpeä. Rajamäen viinietikoiden mansikkainen ja sitruunainen maku ovat niin autenttisia, että niiden luulisi olevan nimensä mukaista sosetta kirpeällä twistillä, jonka sokeri taittaa lempeäksi. Tämä jälkiruoka kannattaa valmistaa koristelua vaille valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä vanukkaan maku vain paranee pienellä odottelulla.

2 liivatetta
kylmää vettä
4 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Rajamäen Mansikka-viinietikkakastiketta tai Sitruuna-viinietikkakastiketta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta puolet kermasta sokereiden kanssa. Nosta kattila lämmöltä ja lisää loppu kerma. Purista liivatteista ylimääräiset vedet ja sekoita ne lämpimään kermaan. Kaada kermaseos annosmaljoihin tai tarjoilumaljaan. Anna vanukkaiden hyytyä jääkaapissa vähintään 3-4 tuntia. Vanukkaan maku kuitenkin vain paranee pienellä odottelulla, joten suosittelen valmistamaan ne jo edellisenä päivänä.

Valuta juuri ennen tarjoilua vanukkaan päälle ohut kerros mansikka- tai sitruunaviinietikkakastiketta. Sirottele vielä hitunen sokeria viinietikkapinnan päälle ennen kuin koristelet annoksen.

Tutustu ja ihastu Rajamäen monipuolisiin tuotteisiin, joita voi myös tilata suoraan heiltä! "Osta tästä" -painikkeet löytyvät kunkin tuotteen omasta esittelystä osoitteessa rajamaen.fi.

Mukavia herkkuhetkiä toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.