LEMMIKKIEN KOTIVARA

16.02.2021
- ja samalla säästöä lemmikkien ruoka- ja tarvikemenoihin! Kun puhutaan kotivarasta, ei rakkaita lemmikkejä tokikaan sovi unohtaa, eikä kannatakaan, sillä lemmikkien kotivara säästää myös rahaa. Meillä tuo säästö vuositasolla onkin ollut jo satoja euroja kahden kissan ja koiran taloudessa, mutta pohditaan ensin hieman sitä, miksi lemmikkien kotivara on hyvä olla ja palataan sitten tarkemmin siihen, miten kotivara voi säästää rahaa ja mitä siellä kotivarassa olisi hyvä olla.

Kirjoitus sisältää * -merkittyjä affiliatelinkkejä

Saatavuushaasteet koskettavat myös lemmikkejä

Ne samat harmit pidentyneestä sähkökatkosta tuotantolakkoihin tai muihin poikkeustilanteisiin, kuten viimeisimpänä maailmanlaajuinen pandemia, koskettavat lemmikkejä siinä missä meitä ihmisiäkin, tosin sillä erolla, että lemmikki ei itse voi varautua ennakkoon mahdollisiin poikkeustilanteisiin. Koronan myötä näitä saatavuushaasteita onkin nähty, jotkut kissanhiekat ovat loppuneet välillä, samoin lemmikkien ruokien valmistajilla on ollut haasteita pakkausmateriaalien suhteen, karanteenit ovat verottaneet työntekijöitä tuotannoissa, mutta pandemia ei tokikaan ole ainoa saatavuushaasteita aiheuttava tekijä. Esimerkiksi Royal Canin joutui tiedottamaan joidenkin tuotemerkkiensä loppuneen ja tuotannon seisovan paikallisten lakkojen vuoksi 2019. Pandemian aikana kysynnän ja tarjonnan välillä on tietenkin ollut epätasapainoa. Maailmalla on hamstrattu lemmikkien ruokahyllyjä tyhjiksi ihmisten pelätetessä lemmikkien ruokien loppuvan ja samaan aikaan ruokien valmistajat ovat panineet tuotantohaasteidensa kanssa. Meillä puutokset ovat olleet satunnaisia, mutta lääkepuolella on ollut suurempia haasteita. Helsingin Sanomat uutisoi helmikuussa 2021 kissojen yleisimmän ja koirien yleisen tulehduskipulääkkeen Metacamin mittavista saatavuusongelmista. Saatavuusongelma ei sanana kerro koko totuutta, sillä artikkelista käykin ilmi, että ajoittain tilanne meilläkin täällä Suomessa on ollut niin huono, ettei lääkettä ole ollut tarjolla minään tuotenimenä yhdelläkään valmistajalla, ja eläinlääkärit ovat joutuneet käyttämään kissojen lääkintään koirien purutableteista annosteltua korviketta. Lääkkeitä ei tietenkään ole mahdollista hankkia tuosta noin vaan varmuuden vuoksi, mutta jos meillä olisi lemmikki, joka tarvitsee säännöllisesti tiettyä lääkitystä, pyytäisin kyllä eläinlääkäriä kirjoittamaan kaksi reseptiä, jotka lunastaisin heti siltä varalta, että ensimmäisen erän loputtua toisen saatavuuden kanssa ilmenisi haasteita. Lääke olisi välttämätön joka tapauksessa, joten mitään hävikkiä siinä ei syntyisi.

Apuna arjessa

Lemmikkien kotivara on hyvä olla olemassa ihan tavallisessa arjessakin, sillä aina voi sattua ja tapahtua. Perheessä on vatsatautia, kuka jaksaa lähteä hakemaan kissanhiekkaa tai ruokaa lemmikeille? Taloudellinen tilanne saa äkkimuutoksen, kotivara helpottaa kun välittömien tarpeiden suhteen on joustovaraa, kuten myös silloin, kun elämässä ylipäätään tapahtuu jotain yllättävää tai ihan vaan mukavuuden vuoksi. Ei tarvitse kantaa lemmikkituotteita kaupasta kotiin tämän tästä, kun kotona on niitä myös tuleville päiville. Oman lukunsa on tietenkin lemmikit, joilla on terveydentilan vuoksi erityisruokavalio. Herkkävatsaisen koiran omistajana voin kertoa, että tuttua ruokaa ei ihan mielellään toiseen vaihda vaan, koska se sattuu olemaan kaupan hyllystä loppu. Sillä on yleensä sangen ikävät vaikutukset, ensisijaisesti tietenkin koira-paralle itselleen, mutta saa siinä omistajakin katua sitä, ettei täyttöä tullut hankittua ajoissa.

Meillä lemmikkien kotivara toimii siten, että tilaamme kerralla 2 kk:n ruoat ja noin kuukauden päästä teemme uuden tilauksen siten, että ruokakomerossa on aina vähintään kuukauden tarpeet etukäteen. Se toimii ja rahaakin säästyy!

Selkeää säästöä - suosittelemme!

Olemme vuosien aikana olleet melkoisia hintabongareita mitä tulee lemmikkeihin. Kotivaran myötä on ollut hyvä ostaa kerralla tarjouksesta enemmän ruokaa ja päivittäistarvikkeita, kuten kissanhiekkaa. Kyllä siinä säästöä syntyy kummasti. Monen monta kertaa olemme esimerkiksi tilanneet Tokmannilta ison erän Cattia-kissanhiekkaa noudettavaksi valmiiksi pakattuna kaupasta, sillä postitus ei kannata - se söisi jo säästöt, jotka myyntihinnassa ovat kuitenkin olleet merkittävät. Varsinaisen ison säästön kokonaiskuluissa teimme kuitenkin kun keskitimme melkein kaikki lemmikkihankinnat yhteen paikkaan, Zooplussalle.

Esimerkiksi kissojemme mieliruokaa ostimme viimeksi 70 + 20 pss suurpakkauksissa hintaan 22,89 € = 0,25 €/annospussi. Muualla vastaavan annoshinnaksi tulisi 0,35/pussi ja kun kissat meillä syövät tätä ruokaa yhteensä 6 annospussia päivässä, säästöä syntyy 0,60 €/ pv, eli noin 18 euroa kuussa, joka taas vuositasolla on 216 euroa. Vastaavasti koirien herkkävatsaiselle soveltuvat viljattomat ja ilman ylimääräisiä lisäaineita tuotettu kevytnappula. jota lisäämme seniorikoiriemme ruokaan, maksaa n. 15 euroa per säkki vähemmän kuin muualla ja kun koirilla kuluu yksi säkki kuussa, säästöä vuositasolla syntyy 180 euroa. Meillä on vuositasolla lemmikkien ruokiin ja muihin tarpeisiin kulunut n. 500 euroa vähemmän "zookkeliin" eli Zooplussaan siirryttyämme. Lisäksi kun liityimme 12 kk kanta-asiakkaaksi, joka muistaakseni maksoi 5 €, saamme jokaisesta tilauksesta 5% lisäalennusta. Kun tähän lisää vielä sen, että * Zooplussan verkkokaupasta, joka toimittaa tilauksen hyvin nopeasti, saa ilmaisen kotiinkuljetuksen ovelle saakka aina kun tilaus ylittää tietyn summan (muistaakseni 49 €), säästöä on syntynyt sekä rahassa että ajassa ja vaivassa. Lisäksi olen pitänyt siitä, että kun meillä ostetaan säännöllisesti kuukauden tai parin samat tarpeet lemmikeille, Zooplussan verkkokaupassa on rekisteröityneille asiakkaille uudelleentilausmahdollisuus, jota voi muokata. Ei tarvitse joka kerran etsiä uudelleen tuotteita. Suosittelen!

Lemmikkikotivaran kasaaminen

Kuten yllä mainitsin, meillä kotivaran kasaaminen lemmikeille on ollut helppoa ja se on tuonut säästöä keskittämällä melkein kaikki hankinnat yhteen edulliseen paikkaan. Kotivaramme kattaa aina vähintään kuukauden edestä ruokaa ja välittömiä tarpeita lemmikeillemme.

Meillä kissat syövät valmisruokaa ja toki myös muutakin, mutta nirsoilijoille valmisruoka maistuu parhaiten. Nyt jo 14 vuotta täyttävistä rescue-koiristamme toisella on nuorena koetun nälkiintymisen vuoksi erittäin herkkä vatsa, joten koirat syövät itse tehtyä ruokaa, johon sekoitetaan viljatonta kevytnappulaa ravintotasapainon takaamiseksi. Itse tehty ruoka on puuromaista ja se koostuu paikallisen lihatuottajan lemmikeille tarkoitetusta lihaseoksesta (2€/kg), tummasta riisistä ja keitetystä porkkanasta. Nappuloiden lisäksi ostamme koirille laiskan viikon ja pahan päivän varalle vatsaystävällistä purkkiruokaa.

Puhun tässä kirjoituksessa kissoista ja koirista, sillä meillä ei tällä hetkellä ole muita lemmikkejä, mutta kaikki lemmikit, mitä eksoottisemmat, sen enemmän tarvitsevat kotivaraa ja jokainen tuntee oman lemmikkinsä tarpeet parhaiten.

Lemmikkien kotivarassa olisi hyvä olla, lemmikin erityistarpeet huomioiden:

  1. Vettä (kanisteri, johon voi laskea vettä sähkökatkon ja/tai vedenjakelukatkon uhatessa).
  2. Kuiva- ja märkäruokaa sen mukaan mitä lemmikki normaalisti syö.
  3. Hygienia- ja ensiaputuotteita lemmikkien tarpeisiin, esimerkiksi lemmikeille sopivaa desinfiointiainetta haavojen varalle, lemmikille sopivaa ihottumavoidetta, sidontatarvikkeita, punkkipihdit ja kauluri sekä suojatossut koiralle. Kauluri saattaa kuulostaa oudolta, mutta on monia tilanteita, joissa pitää estää lemmikin mahdollisuus nuolla haavaa tai ihottumaa, joka muuten hoituisi kotihoitona. Tossutkin ehkä herättävät kysymysmerkkejä, mutta ystävämme, jonka koira oireilee pakkasella tassujen kautta - on haljennutta anturaa ja kynsivallintulehduskin on ollut riesana, pitää omassa lemmikkikotivarassa koiran suojatossuja välttämättömyytenä, ja olen samaa mieltä. Se kipu, joka koiralle aiheutuu suojaamattomalla vaurioituneella tassulla kävellessä, on tarpeetonta, kun tilannetta voi helpottaa tossulla. Tämä kannattaa muistaa myös kaupunkiolosuhteissa. Helteellä asfaltti on todella kuumaa ja aiheuttaa koiralle tuskaa. Painaisitko itse jalkasi kuuman paistinpannun päälle? Tuskin, et ainakaan mielellään!
  4. Lääkinnällisiä tuotteita, kuten loishäätö (madotus), punkinestoaine ja lääkehiili myrkytyksen ensihoitoon lääkäriaseman antamien ohjeiden mukaisesti sekä valerianaa (käsikaupparohto) lemmikin rauhoittamiseen pelkotiloissa. Kaikkia mainittuja löytyy yleensä apteekeista ja niiden verkkokaupoista.
  5. Ulkoilutettavalle eläimelle varahihna ja panta tai narua, joka voi tarvittaessa toimia hihnana jos jostain syystä toinen mainituista menee rikki huonoon aikaan.
  6. Pienlemmikille ja kissoille turvallinen kuljetuslaatikko. Et toden totta halua kuljettaa loukkaantunutta eläintä sylissäsi lääkäriin, saati herätä savun hajuun ja heittää pelästyneen kissan ovesta ulos välttyäksesi kauhistuneen kynsiltä ihossasi!
  7. Hieman herkkuja, niitäkin on hyvä olla!

Kaulurit maksavat viitisen euroa ja niillä voi kotihoitoisen tapaturman sattuessa välttyä ei-välttämättömältä eläinlääkärikäynniltä ja haavan tai ihottuman tulehtumiselta, kun lemmikki ei pääse nuolemaan ihoa. Koiran halkeilevia tassuja taas voi helpottaa tossuilla, jotta kipeät tassut eivät ole esteenä liikkumiselle.

Lemmikkien lääkekaappiin

Ohessa muutama hyväksi todettu tuote lemmikkien lääkekaappia varten. Jos olet epävarma, keskustele eläinlääkärin kanssa oman lemmikkisi lääkinnästä - myös reseptittömillä tuotteilla.

Tilapäiset ruoansulatusvaivat (maitohappobakteeri, kissat ja koirat), esim. Aptus Attapectin (tabletti) tai Aptus Tehobakt (jauhe)
Ripuli, esim. Promax (suuhun annosteltava tahnaruiske, 3-tehoinen)
Madot ja ulkoloiset (kissat ja koirat), esim. Fyperix tai Frontline
Punkit Frontline VET -sumute sekä Frontline Vet 100 mg/ml liuos
Pelot ja stressi, esim. Calmex (koirille, kapseli) sekä Feliway haihdutin ja liuos (kissoille) tai Serene-UM Vet -tipat (kissat, koirat, jyrsijät ja linnut).
Haavat, hiertymät ja ihotulehdukset, esim. Betadine antiseptinen liuos ja Vetramil salva
Silmät, esimerkiksi Maxim silmähuuhde
Lisäravinne (rasitus, heikkous, toipuminen), esim nutrigeeli tai lisäravinnejauhe.
Lemmikeille, joille on vaikeaa antaa kiinteitä lääkkeitä: Buster tablettiruisku
Lemmikin kuumemittari esim. Microlife Eläinten kuumemittari, joka mittaa lämmön 10 sekunnissa.

Eläinten ruokia ei ole tarkoitus säilöä, vaan käyttää normaalisti, mutta on meillä hieman varsinaista kotivaraakin, jota ei käytetä päivittäin. Kuvassa koirien valmisruokia ruokakomerossamme pahan päivän varalle tai siltä varalta jos ei heti jaksa tai kykene keittelemään koirille lisää omaa ruokaa kun edelliset ovat loppumassa. Myös koirien itse valmistettua ruokaa tehdään aina suurempi erä kerralla pakkaseen.

Oikealla kuvassa Milo-koira on huomannut, että koirien kuivanappulapurkkien täytössä on yksi nappula jäänyt säilytysastian kannen päälle. Lemmikkien kuivaruokaa on kätevää säilyttää kannellisissa astioissa. Täällä meillä, vanhassa hirsitalossa se onkin välttämätöntä siltä varalta, että joku sinnikäs hiiri joskus pääsisi nakertamaan itsensä ruokakomeron ruoka-apajille!

Loppusanat

Oman epämukavuuden kyllä kestää, mutta lemmikkien omistajille lemmikin hätä on sydäntä pusertavaa. Olemme senkin kokeneet aikoinaan kerrostalossa asuessamme, että Tapaninpäivän myrskyn jälkeen meillä ei ollut sähköä ja sen myötä ei tullut vettäkään hanasta melkein vuorokauteen. Koiranruoat olivat melkein loppu, kun aamulla oli ajatuksena lähteä kauppaan, mutta eipä kauppakaan ollut auki, kun kassakoneissa ei ollut virtaa. Se oli kurja tilanne se - onneksi vedenkeittimessä oli sen verran vettä, että saatiin koirien kuppi täytettyä.

Lemmikille ei voi kertoa, miksi kupissa ei ole vettä tai ruokaa, eikä sairastunut tai loukkaantunut lemmikki pääse itse lääkäriin tai voi hakea itselleen helpotusta apteekista. Lemmikkien kotivara on ollut meille tärkeä osa kodin kotivaraa ja ruokakomeroa. Silloin kun kotivaralle on tarvetta, on yleensä muitakin huolia, joita tämä osa-alue ei kuormita kun on mistä ottaa ja ihan tavallisessa arjessa se arki pyörii kepeämmin ja edullisemmin, kun keskittää hankintansa, tilaa kerralla enemmän ja ylläpitää itselle sopivaa määrää lemmikkien ruokaa ja muita tarpeita hallussaan ja muistaa tilata lisää ennen kun edelliset loppuvat!

Aloita vaikkapa laskemalla paljonko lemmikkisi tarvitsee ruokaa kuukaudessa, hanki se määrä kerralla ja kokeile miltä se tuntuu. Meillä systeemi on ollut niin toimiva, että paluuta vanhaan ei ole!

Lokoisia hetkiä ihanien lemmikkien parissa toivotellen,
Jovelan Johanna

Muut kotivara-aiheiset postauksemme

Ruokakomerolla (vilkaisu kotivaraan ruokakomeron kautta).
Kotivara (yleisesti varautumisesta sekä kotitalouksissa että yhteiskunnassa).
Myrskyvaroitus (varautumalla myrskyyn selviää vähemmällä).
Eihän Hamstrata (pandemia pelottaa, älä silti hamstraa, vaan osta järkevästi)
Kotivarailua (omavaraistelevien kotivaravinkkejä käytännössä)

Haluatko jutella asiasta? Löydät meidät instagramista

Uusimmat julkaisut

Ekologisuuteen suhtaudutaan joskus yhtä kiihkeästi kuin omavaraisteluunkin. Joko ihminen on muka liian paljon asialleen uppoutunut, siis jotenkin vähän vinksahtanut tai ei riittävän kokonaisvaltaisesti asiaan suhtautuva, eli ei uskottava. Itse ajattelen molempien kohdalla niin, että suuret hyödyt syntyvät pienistä teoista ja pienet teot tuovat...

Kun energian hinnan nousulta ja sähkön säännöstelyn uhalta emme pääse karkuun vaikka miten haluaisimme, ryhtykäämme yhteistuumin tuumasta toimeen ja säästetään sähköä! Kun ei voi vaikuttaa sähkön hintaan, voi vaikuttaa - ainakin hieman siihen paljonko sähköä kuluttaa ja siten myös siihen, mitä se omakohtaisesti tulee maksamaan. Samalla vähennämme...

Hildur on Jovelan kuvitteellinen sisäkkö, joka lähti aikoinaan suureen maailmaan monen muun suomalaisen tapaan ja kirjoitti sieltä kirjeitä entiselle emännälleen. Kirjeiden kirjoittaja on monivuotinen lukijamme, Keekis, jonka luoman hurmaava tarina on alun perin julkaistu täällä koosteena. 14.4.2019

Puutarhan kasvattien siemeniä keräämällä syntyy oma siemenpankki, josta on iloa pitkäksi aikaa Tässä postauksessa tutkitaan mitä, milloin ja millä tavalla eri siemeniä kerätään ja säilötään. Postaus on osana #suuntanaomavaraisuus -blogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena tällä kertaa on kierrätys puutarhassa. Kirjoitus on julkaistu...

MIELENRAUHAA

09.08.2022

Kaupungista maalle muutettuamme olen usein pohtinut onnellisuuteen ja mielenrauhaan liittyviä asioita ja keskustelemme aiheesta säännöllisesti myös samalla tavalla askeettisemmin elävän ystäväni kanssa. Mikä saa ihmisen onnelliseksi ja mikä luo meille mielenrauhaa? Missä tilanteessa me olemme tyytyväisiä? Mitä aistimme valitsevat kun saavat itse...

PARASTA AIKAA

01.08.2022

Kesän viimeinen kuukausi saattelee meitä syksyyn pimentäen illat ja saaden marjoista raskaat oksat taipumaan maata kohti. Tähän näkymään voisi kiteyttää tämän ajan kesästä, kun sadonkorjuu alkaa. Aloitellaan valmistautuminen seuraavaan vuodenaikaan ja talveenkin. Lämpimien päivien viilentyneissä illoissa sytytellään jo kynttilöitäkin. Minä pidän...