FIINIT MAKUSOKERIT!

Ripaus kaunista sokeria kruunaa monen herkun niin maullaan kuin ulkonäölläänkin. Ruususokeri onkin monelle tuttu herkku, ja ihanaa se onkin, mutta sokeria voi maustaa monella muullakin tavalla yrteistä marjoihin ja hedelmiin. 

Meillä on vuosien saatossa tehty makusokereita monella eri tavalla. Oma suosikkini on piparminttusokeri, sitrussokerit ja herukkasokeri, joista ensimmäistä ja viimeistä käytän eniten talven kylminä päivinä teen maustajana, mutta makusokereista on moneksi muuksikin kuin juomien makeuttajiksi. Siinä missä tarvitaan sokeria, makusokeri tuo lisävivahteen reseptiin. Makusokerilla voi maustaa niin leivonnaisia, jälkiruokia kuin juomiakin, tällä sokerin fiinillä muodolla.

Koska ruususokeri on selkeästi vuoden 2020 suosikkeja monen kotikokin keittiössä, aloitetaan sillä, sillä ruususokerin valmistuksessa on oma pieni niksinsä sen maun säilyvyyden kannalta.

Ruususokeri

Ruusut ovat myrkyttömiä, mutta elintarvikekäytössä tulee käyttää ainoastaan puhtaassa paikassa kasvaneita ruusuja, joita ei ole ruiskutettu haitallisilla torjunta-aineilla.

Itse teen ruususokerin siten, että kerään n. 8 monikerroksista ruusua ja laitan niiden puhtaat terälehdet tehosekoittimeen n. 2,5 dl sokeria kanssa. Jauhan sokerin ja terälehdet massaksi, jonka kaavin kulhosta ohueksi kerrokseksi leivinpaperille. Tämän jälkeen siirrän seoksen kuivuriin leivinpaperillaan. Sokerin voi kuivata ilman kuivuriakin (esim uunissa 50C n. 2-3h), mutta suosittelen kuivurin käyttöä, sillä hitaasti omillaan kuivuessaan ruusun nesteillä on taipumus muuttua tunkkaiseksi, joka vaikuttaa ruususokerin makuun ja maun säilyvyyteen myöhemmin. Parin viikon kuluttua ruususokerin maku voi muistuttaa halpaa ruusuparfyymiä, jos kuivatusvaihetta ei ole tehty kunnolla ja sokeri on saanut olla kosteana liian kauan.

Jos käytössä ei ole kuivuria, käytä uunia tai mikäli ilma on lämmin (eikä kostea) anna sokerin kuivahtaa liinalla peitettynä kunnes sokeri on jälleen kovaa, esimerkiksi yön yli. Tämän jälkeen sokeri ajetaan uudelleen tehosekoittimessa ja kuivataan lisää tarpeen mukaan. Jos kuivatus on tehty kuivurilla, jatkokuivatusta ei tarvita. Nopeasti kuivatussa, terälehtineen ajetussa ruususokerissa maku säilyy suloisena ja pitkään.

Piparminttusokeri

Tämä on yksi suurista suosikeistani ja ilahduttaa meitä, joilla minttusadot ovat ylitsevuotavia. Piparmintusta saa maukkaimman makusokerin, mutta kaikki mintut ajavat asiansa . Piparminttu tuo ruokiin ja juomiin raikkautta ja se toimii ihanasti teen ja juomien maustajana, mutta yhtälailla piparminttu sopii leivontaan, jälkiruokiin tai vaikkapa kermavaahdon maustajaksi.

Minttusokerit tehdään kuten ruususokerikin. Mintun lehtiä kannattaa laittaa runsaasti. Itse laitan 2,5 dl sokeria arvolta 2-3 kunnon kourallista minttua.

Herukkasokeri, marja- ja hedelmämakusokerit

Herukkasokeri on silkkaa nannaa! Olen tehnyt marja- tai hedelmämakusokeria kahdella eri tavalla. Silloin kun uusi sato ei ole vielä kypsä, teen makusokeria edellisen vuoden kuivatuista marjoista. Sekoitussuhde on n. 2:1, eli kaksi osa sokeria, yksi osa kuivattua marjaa tai hedelmää.

Samalla periaatteella voi tehdä mitä tahansa marja- tai hedelmäsokeria: murskaa kypsät marjat tai hedelmät massaksi ja kuivaa massa kuivurissa, sekoita kuivatettu massa sokeriin ja aja seos tehosekoittimessa. Marjoista tai hedelmistä tehtyä makusokeria voi tehdä myös sekoittamalla tuoreita marjoja sokeriin, seos ajetaan tehosekottimessa ja kuivataan kuivurissa. Viimeksi mainittu tapa tekee makusokerista erityisen maistuvaa.

Sitrussokerin teen siten, että puristan 2-3 appelsiinia ja 1 sitruunan mehuksi 2,5 dl sokeria kohti ja ajan massan yleiskoneella tasaiseksi seokseksi, jonka laitan kuivuriin. Kun sokeri on kuivunut rapeaksi levyksi, ajan sokerin uudelleen tehosekoittimessa ja tarkistan maun. Jos sokeri ei mielestäni ole riittävän appelsiinista, lisään tuorepuristettua appelsiinimehua ja käytän sokerin uudelleen kuivurissa ja tehosekoittimessa. Joskus lisään seokseen kuivattua kehäkukkaa, jotta saan sokerista erityisen pirtsakan keltaista.

Kuvassa piparminttusokeria (vihreä), ruususokeria (vaaleanpunainen) sekä kidesokerina että tomusokerina ja mustaherukkasokeria (lila).

Vinkki! Aja maustettua ja kuivattua sokeria tehosekoittimessa niin kauan, että se muuttuu tomusokeriksi. Ihan kaikkea tehosekoittimeen kerralla laitettua sokeria ei välttämättä samalla ajolla saa tomusokeriksi, mutta siivilöi pidempään ajettu sokeri siten, että sen hienoin osa erottuu rouheisemmasta sokerista, jolloin saat molempia yhdestä ajosta.

Makutomusokerista tehdyt marengit, marenkikakut (kuten Pavlova tai Brita) ja macaron-leivokset ovat aivan omaa luokkaansa!

Makeaa kesää toivotellen
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

VIESTEJÄ

Nimi: Talvikki
Viesti: Kuinka pitkän ajan kuivaat kuivurissa ja millä teholla?
Vastaus: n. 50 astetta ja usein n. 2h riittää. Se riippuu toki siitä kuinka paksu kerros sokerimassaa on ja kuinka kosteaa se on :)

Nimi: Helmi
Viesti: Niin ihania ideoita aina sulla! Olen nähnyt ruususokerin ohjeita ennenkin, mutta mieleen ei ole käynyt että sokeria maustaisi lisäksi muuten paitsi sekottamalla sokeriin kanelia tms. Teet aina jutuista "teidän näköisiä" vieden ne portaan ylemmäs <3
Vastaus: Kiitos lämpimästä kommentista, Helmi Maustelen muuten itsekin sokeria. Erityisesti joulukuussa maistuu sokeri, jossa on kanelia, anista, neilikkaa ja inkivääriä. Piparisokeria ;)

ELOKUUN AIKAAN

31.07.2020

Elokuu on kuutamoita, ilmassa lenteleviä sudenkorentoja, heinäsirkkojen siritystä pimenevinä iltoina ja omavaraistelevien sadonkorjuun ihanaa aikaa, jolloin korit ja purkit täyttyvät, padat porisevat ja kuivurit hurisevat!

SIKURIA!

17.07.2020

Tokihan me suomalaiset sikurin tunnemme, sehän on sitä kahvin korviketta sota-ajalta, mutta mitä sikuri oikeastaan on ja miksi sitä, todellakin, kannattaisi edelleenkin kasvattaa puutarhoissa?

Touko- ja kesäkuun kuivuus ja kuumuus ovat vaihtuneet alati valuvaan sateeseen. Jos kesäkuussa maa ei pystynyt pitämään vettä kuivuuden vuoksi, nyt se ei jaksa imeä kaikkea taivaalta valuvaa vettä, ja pihamaalla kierrellään lätäköitä. Voisi olla hieman tasaisemmin molempia, käy mielessä, mutta niin tai näin, nyt on kesä!

Ripaus kaunista sokeria kruunaa monen herkun niin maullaan kuin ulkonäölläänkin. Ruususokeri onkin monelle tuttu herkku, ja ihanaa se onkin, mutta sokeria voi maustaa monella muullakin tavalla yrteistä marjoihin ja hedelmiin.

Käkien kukkuessa ja tuomien kukkiessa Jovelan vanhasta pikkuaitasta tuunailtiin ja nikkaroitiin nollabudjetilla kesähuone, joka sai nimekseen Kesämaja Käenpesä.

Pohjolan mytologian, talonpojan apteekiksikin kutsuttu viikinkien tuliainen mustaselja tunnettiin jo antiikin Kreikassa. Suomessa serkkuaan terttuseljaa harvinaisemman mustaseljan kukista ja marjoista tehdään yleensä juomia, joista seljankukkatuotteet ovat jo meilläkin saavuttaneet trendiruoan statuksen. Trendikäs tai perinteikäs, kummin vaan -...