MARMOROIDUT MUNAT 

20.03.2024

Näiden munien pintamarmorointi on niin helppoa ja yksinkertaista, että lopputulos syntyy kuin taikaiskusta! Kauniit munat on värjätty erilaisilla mehuilla, pakastetuilla marjoilla, kahvilla, teellä, yrteillä, punaviinillä ja mausteilla. Pintamarmoroidut munat ovat kiva lisä pääsiäisaamiaiseen tai brunssiin, mutta niitä voi myös laittaa pääsiäispöytään sellaisenaan, vaikkapa kalapöydän lisukkeeksi tai salaatin koristajaksi salaattivadin reunoille.


Munien pintamarmorointi

Katso erilaiset kotoa löytyvät värjäysaineet ohjeen jälkeen.

  1. Pese kananmunat (jos käytät niitä ruokien somisteena kuorineen) ja laita munat kiehumaan. Valmista sillä aikaa värjäysnesteet. Jos haluat tehdä kaikista munista eri värisiä, varaa kutakin munaa varten pieni kuppi, esimerkiksi kertakäyttökuppi tai muu pieni astia. 
  2. Soseuta pakastemarjat, lisää niihin hieman vettä. Kiehauta pienessä vesimäärässä hieman persiljaa ja pinaattia ja soseuta ne vesitilkan kanssa. Tee muista raaka-aineista vahvoja liemiä. Laita kutakin lientä kuppiin siten, että muna tulee peittymään siihen. 
  3. Kun munat ovat valmiita (keitä koviksi noin 10 minuuttia), nosta munat kuumasta vedestä lusikalla ja laita munat värjäysliemiin. Yritä saada koko muna peittymään värjäysliemeen. 
  4. Anna munien olla värjäysliemissään yön yli. Käännä munia kuitenkin muutaman kerran värjäyksen aikana.
  5. Nosta värjäytyneet munat liemistään, taputtele munia hieman talouspaperilla ja anna munien kuivahtaa.

Öljyä kädet kunnolla ruokaöljyllä ja ota munat yksitellen käsiisi. Levitä öljyä muniin ja niiden pinta muuttuu kuin taikaiskusta marmoria muistuttavaksi!

Öljy tuo värjäyskuviot esiin ja epätasaisestikin värjäytynyt muna muuttuu taideteokseksi. Varsinkin erilaisten marja- ja vihannesseosten ja veden yhdistelmillä värjätyistä munista tulee upean eläväpintaisia.

Tumman yötaivaan siniset munat on värjätty mustikkasose-vesiseoksella.

Munien pintaa voi sävyttää esimerkiksi: 

mustikkasoseella (yönsinisen ja lilan sekoitus)
punaherukkasoseella (aniliinin sävyinen)
punakaalisoseella (muuttaa siniseksi)
tyrnisoseella (kirkas haaleankeltainen)
persilja-pinaattisoseella (muuttaa vihertävän turkoosiksi)
kahvilla
teellä
punaviinillä (mattalila)
puolukkamehulla (haalean vaaleanpunainen)
kurkumalla tai curryllä (vahva keltainen)

sekä tietenkin elintarvikeväreillä

Marmoroitujen munien tusinan kuva on kirjastamme Hurmaava hyötypuutarha ja vinkkejä omavaraisepaan arkeen.

Iloista pääsiäisaikaa toivotellen Jovelan Johanna
Vintagekuvat: Graphics Fairy

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?