MARMOROIDUT MUNAT 

11.03.2024

Näiden munien pintamarmorointi on niin helppoa ja yksinkertaista, että lopputulos syntyy kuin taikaiskusta! Kauniit munat on värjätty erilaisilla mehuilla, pakastetuilla marjoilla, kahvilla, teellä, yrteillä, punaviinillä ja mausteilla. Pintamarmoroidut munat ovat kiva lisä pääsiäisaamiaiseen tai brunssiin, mutta niitä voi myös laittaa pääsiäispöytään sellaisenaan, vaikkapa kalapöydän lisukkeeksi tai salaatin koristajaksi salaattivadin reunoille.


Munien pintamarmorointi

Katso erilaiset kotoa löytyvät värjäysaineet ohjeen jälkeen.

  1. Pese kananmunat (jos käytät niitä ruokien somisteena kuorineen) ja laita munat kiehumaan. Valmista sillä aikaa värjäysnesteet. Jos haluat tehdä kaikista munista eri värisiä, varaa kutakin munaa varten pieni kuppi, esimerkiksi kertakäyttökuppi tai muu pieni astia. 
  2. Soseuta pakastemarjat, lisää niihin hieman vettä. Kiehauta pienessä vesimäärässä hieman persiljaa ja pinaattia ja soseuta ne vesitilkan kanssa. Tee muista raaka-aineista vahvoja liemiä. Laita kutakin lientä kuppiin siten, että muna tulee peittymään siihen. 
  3. Kun munat ovat valmiita (keitä koviksi noin 10 minuuttia), nosta munat kuumasta vedestä lusikalla ja laita munat värjäysliemiin. Yritä saada koko muna peittymään värjäysliemeen. 
  4. Anna munien olla värjäysliemissään yön yli. Käännä munia kuitenkin muutaman kerran värjäyksen aikana.
  5. Nosta värjäytyneet munat liemistään, taputtele munia hieman talouspaperilla ja anna munien kuivahtaa.

Öljyä kädet kunnolla ruokaöljyllä ja ota munat yksitellen käsiisi. Levitä öljyä muniin ja niiden pinta muuttuu kuin taikaiskusta marmoria muistuttavaksi!

Öljy tuo värjäyskuviot esiin ja epätasaisestikin värjäytynyt muna muuttuu taideteokseksi. Varsinkin erilaisten marja- ja vihannesseosten ja veden yhdistelmillä värjätyistä munista tulee upean eläväpintaisia.

Tumman yötaivaan siniset munat on värjätty mustikkasose-vesiseoksella.

Munien pintaa voi sävyttää esimerkiksi: 

mustikkasoseella (yönsinisen ja lilan sekoitus)
punaherukkasoseella (aniliinin sävyinen)
punakaalisoseella (muuttaa siniseksi)
tyrnisoseella (kirkas haaleankeltainen)
persilja-pinaattisoseella (muuttaa vihertävän turkoosiksi)
kahvilla
teellä
punaviinillä (mattalila)
puolukkamehulla (haalean vaaleanpunainen)
kurkumalla tai curryllä (vahva keltainen)

sekä tietenkin elintarvikeväreillä

Marmoroitujen munien tusinan kuva on kirjastamme Hurmaava hyötypuutarha ja vinkkejä omavaraisepaan arkeen.

Iloista pääsiäisaikaa toivotellen Jovelan Johanna
Vintagekuvat: Graphics Fairy

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.