MARMOROIDUT MUNAT 

11.03.2024

Näiden munien pintamarmorointi on niin helppoa ja yksinkertaista, että lopputulos syntyy kuin taikaiskusta! Kauniit munat on värjätty erilaisilla mehuilla, pakastetuilla marjoilla, kahvilla, teellä, yrteillä, punaviinillä ja mausteilla. Pintamarmoroidut munat ovat kiva lisä pääsiäisaamiaiseen tai brunssiin, mutta niitä voi myös laittaa pääsiäispöytään sellaisenaan, vaikkapa kalapöydän lisukkeeksi tai salaatin koristajaksi salaattivadin reunoille.


Munien pintamarmorointi

Katso erilaiset kotoa löytyvät värjäysaineet ohjeen jälkeen.

  1. Pese kananmunat (jos käytät niitä ruokien somisteena kuorineen) ja laita munat kiehumaan. Valmista sillä aikaa värjäysnesteet. Jos haluat tehdä kaikista munista eri värisiä, varaa kutakin munaa varten pieni kuppi, esimerkiksi kertakäyttökuppi tai muu pieni astia. 
  2. Soseuta pakastemarjat, lisää niihin hieman vettä. Kiehauta pienessä vesimäärässä hieman persiljaa ja pinaattia ja soseuta ne vesitilkan kanssa. Tee muista raaka-aineista vahvoja liemiä. Laita kutakin lientä kuppiin siten, että muna tulee peittymään siihen. 
  3. Kun munat ovat valmiita (keitä koviksi noin 10 minuuttia), nosta munat kuumasta vedestä lusikalla ja laita munat värjäysliemiin. Yritä saada koko muna peittymään värjäysliemeen. 
  4. Anna munien olla värjäysliemissään yön yli. Käännä munia kuitenkin muutaman kerran värjäyksen aikana.
  5. Nosta värjäytyneet munat liemistään, taputtele munia hieman talouspaperilla ja anna munien kuivahtaa.

Öljyä kädet kunnolla ruokaöljyllä ja ota munat yksitellen käsiisi. Levitä öljyä muniin ja niiden pinta muuttuu kuin taikaiskusta marmoria muistuttavaksi!

Öljy tuo värjäyskuviot esiin ja epätasaisestikin värjäytynyt muna muuttuu taideteokseksi. Varsinkin erilaisten marja- ja vihannesseosten ja veden yhdistelmillä värjätyistä munista tulee upean eläväpintaisia.

Tumman yötaivaan siniset munat on värjätty mustikkasose-vesiseoksella.

Munien pintaa voi sävyttää esimerkiksi: 

mustikkasoseella (yönsinisen ja lilan sekoitus)
punaherukkasoseella (aniliinin sävyinen)
punakaalisoseella (muuttaa siniseksi)
tyrnisoseella (kirkas haaleankeltainen)
persilja-pinaattisoseella (muuttaa vihertävän turkoosiksi)
kahvilla
teellä
punaviinillä (mattalila)
puolukkamehulla (haalean vaaleanpunainen)
kurkumalla tai curryllä (vahva keltainen)

sekä tietenkin elintarvikeväreillä

Marmoroitujen munien tusinan kuva on kirjastamme Hurmaava hyötypuutarha ja vinkkejä omavaraisepaan arkeen.

Iloista pääsiäisaikaa toivotellen Jovelan Johanna
Vintagekuvat: Graphics Fairy

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

Me suomalaiset olemme sitkeä, katajainen kansa, joka osaa varautua ja tarvittaessa toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikeuksien keskellä meistä kumpuaa verenperintönä saatuja voimavaroja, jotka parempina aikoina tuntuvat ehkä olevan piilossa, mutta eivät sentään ole kadonneet kokonaan.

Pohjolan sydäntalven keskellä aurinko kuiskailee kevään olevan jo matkalla ja samaan aikaan Välimeren maissa appelsiini- ja veriappelsiini- sekä verigreippisadot alkavat pian olla parhaimmillaan. Miten on, maistuisiko sangen ihana, kesästä muistuttava appelsiini-porkkanamarmeladi rapeaksi paahdetun leivän päällä, kevättä lupailevien talviaamujen...

VAAHTOKARKIT

08.12.2024

Jovelassa otettiin pieni varaslähtö joulutunnelmiin glögi- ja appelsiinivaahtokarkkien merkeissä, ja voi, miten hyviä itse valmistetut vaahtokarkit ovatkaan! Niin kuohkeita, pehmeitä, venyvän kiinteitä ja ihanan maukkaita! Itse tehdyt vaahtokarkit toden totta pesevät teollisesti
tuotetut serkkunsa mennen ja tullen.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.