MARMOROIDUT MUNAT 

11.03.2024

Näiden munien pintamarmorointi on niin helppoa ja yksinkertaista, että lopputulos syntyy kuin taikaiskusta! Kauniit munat on värjätty erilaisilla mehuilla, pakastetuilla marjoilla, kahvilla, teellä, yrteillä, punaviinillä ja mausteilla. Pintamarmoroidut munat ovat kiva lisä pääsiäisaamiaiseen tai brunssiin, mutta niitä voi myös laittaa pääsiäispöytään sellaisenaan, vaikkapa kalapöydän lisukkeeksi tai salaatin koristajaksi salaattivadin reunoille.


Munien pintamarmorointi

Katso erilaiset kotoa löytyvät värjäysaineet ohjeen jälkeen.

  1. Pese kananmunat (jos käytät niitä ruokien somisteena kuorineen) ja laita munat kiehumaan. Valmista sillä aikaa värjäysnesteet. Jos haluat tehdä kaikista munista eri värisiä, varaa kutakin munaa varten pieni kuppi, esimerkiksi kertakäyttökuppi tai muu pieni astia. 
  2. Soseuta pakastemarjat, lisää niihin hieman vettä. Kiehauta pienessä vesimäärässä hieman persiljaa ja pinaattia ja soseuta ne vesitilkan kanssa. Tee muista raaka-aineista vahvoja liemiä. Laita kutakin lientä kuppiin siten, että muna tulee peittymään siihen. 
  3. Kun munat ovat valmiita (keitä koviksi noin 10 minuuttia), nosta munat kuumasta vedestä lusikalla ja laita munat värjäysliemiin. Yritä saada koko muna peittymään värjäysliemeen. 
  4. Anna munien olla värjäysliemissään yön yli. Käännä munia kuitenkin muutaman kerran värjäyksen aikana.
  5. Nosta värjäytyneet munat liemistään, taputtele munia hieman talouspaperilla ja anna munien kuivahtaa.

Öljyä kädet kunnolla ruokaöljyllä ja ota munat yksitellen käsiisi. Levitä öljyä muniin ja niiden pinta muuttuu kuin taikaiskusta marmoria muistuttavaksi!

Öljy tuo värjäyskuviot esiin ja epätasaisestikin värjäytynyt muna muuttuu taideteokseksi. Varsinkin erilaisten marja- ja vihannesseosten ja veden yhdistelmillä värjätyistä munista tulee upean eläväpintaisia.

Tumman yötaivaan siniset munat on värjätty mustikkasose-vesiseoksella.

Munien pintaa voi sävyttää esimerkiksi: 

mustikkasoseella (yönsinisen ja lilan sekoitus)
punaherukkasoseella (aniliinin sävyinen)
punakaalisoseella (muuttaa siniseksi)
tyrnisoseella (kirkas haaleankeltainen)
persilja-pinaattisoseella (muuttaa vihertävän turkoosiksi)
kahvilla
teellä
punaviinillä (mattalila)
puolukkamehulla (haalean vaaleanpunainen)
kurkumalla tai curryllä (vahva keltainen)

sekä tietenkin elintarvikeväreillä

Marmoroitujen munien tusinan kuva on kirjastamme Hurmaava hyötypuutarha ja vinkkejä omavaraisepaan arkeen.

Iloista pääsiäisaikaa toivotellen Jovelan Johanna
Vintagekuvat: Graphics Fairy

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

UUSIMPIA JULKAISUJA

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.