NOKKOSEN SIEMENET

18.07.2022

Nokkosen toinen satokausi alkaa nyt, kun nokkosen siemennorkot alkavat olla korjuukelpoisia. Siemennorkot ovatkin oikeaa superruokaa, sillä nokkosen siemennorkot ovat kasvin ravinteikkain osa, ja niiden ravintoarvo on moninkertainen kasvin muihin osiin verrattuna.

Tätäpä piti nyt sitten testata!

Pieniä nokkosen lehtiä voi toki kerätä koko kesän ajan vaikka suuret lehdet muuttuvatkin kasvaessaan kitkeriksi, mutta silloin kun nokkonen alkaa tuottaa siemennorkkojaan, ollaan todellisen superruoan äärellä! Nokkonenhan sisältää mm. aminohappoja, kalsiumia, rautaa, kaliumia, magnesiumia, fosforia, seleeniä ja sinkkiä sekä folaatteja, riboflaviinia, A-, B-, C-, E- ja K-vitamiinia ja näitä kaikkia esiintyy moninkertaisesti juurikin nokkosen siemenissä ja siemennorkoissa.

Sen lisäksi, että nokkonen sisältää runsaasti elimistölle hyödyllisiä ravinteita, nokkosta on käytetty iät ja ajat monen vaivan hoitoon, kuten nivelkipuihin, anemiaan, ruuansulatusvaivoihin, korkeaan verenpaineeseen, sappikiviin, alentuneeseen vastustuskykyyn, väsymykseen ja uupumiseen sekä muistiongelmiin. Lisää nokkosten terveysvaikutuksista voi lukea vaikkapa Arctic Warriorsin kotisivuilta. Mainitaan vielä, että Allergia.fi:n mukaan nokkosesta "on tunnistettu ainakin seitsemän erilaista anti-inflammatorista ja/tai anti-allergeenista yhdistettä. Nokkosen anti-inflammatoristen yhdisteiden kliinisiin vaikutuksiin kuuluvat mm. nenän limakalvojen turvotuksen väheneminen, verenpaineen lasku ja ihotulehduksen lievittyminen."

Eipä siis muuta kuin suojahanskat käteen ja kohti polttavia puskia!

Siemennorkkojen kerääminen

Nokkosen siemennorkot kannattaa kerätä puhtaalta alueelta, ei siis tien laidasta, eikä navetan tai puuceen kupeelta, jotta välttyy nitraateilta. Nokkonen tekee kahta siemennorkkotyyppiä, joista urosnorkko on lyhyt ja pieni ja naarasnorkko on pitkä ja tuuhea. Kerääjälle paras norkko on naarasnorkko, joka sisältää eniten ravinteita. Urosnorkot erottaa kyllä selvästi, sillä selkeästi pienemmät norkot ovat täynnä pieniä palloja ja värikin on kellertävä. Alla olevassa kuvassa molemmat norkot ovat naarasnorkkoja.

Nokkosen norkot kerätään niiden ollessa vihreitä. Helpoimmaksi konstiksi meillä osoittautui nokkosten kerääminen nippuun ja yksittäisten nokkosen roikottaminen ylösalaisin, jolloin siemennorkot saa kätevästi saksittua astiaan.

Nokkosissa on paljon pieniä ötököitä, joten norkot kannattaa levittää hetkeksi vaikkapa leivinpaperin päälle ja odotella, että ötökät kömpivät tiehensä. Alustan koputtelu auttaa asiaa. Kuvan nuija ei liity koputteluun - krokettimaila oli painona jottei aluspaperi lennä tuulen mukana tiehensä!

Nokkosen siemennnorkkojen kuivatus

Siemennorkot voi kesän helteisinä päivinä kuivata ulkona, (ei suorassa auringonpaahteessa), tai kuivurissa. Uuni on liian kuuma kuivattaja nokkosen siemennorkoille. Kuivurissa lämpötila kannattaa säätää max 35 asteeseen. Itse laitoin kuivatuskaappimalliseen kuivuriimme leivinpaperit norkkojen alle, ja se toimi oikein hyvin. Kuivuessaan kutistuvat norkot eivät päässeet tipahtelemaan kuivatusritilän aukoista kuivurin pohjalle.

Litrasta tuoreita nokkosen siemennorkkoja tuli noin 3 dl kuivattua siemennorkkoa.

Nokkosen siementen käyttö

Nokkosen siemennorkkoja voi jauhaa pulverimaiseksi ja käyttää monella eri tavalla, vaikkapa leivonnassa, uuniruoissa, kuten makaronilaatikossa, kastikkeissa, paistoksissa, räiskäleissä, juomissa tai sirottelemalla jauhetta jogurtin pinnalle. Nokkosta ei suositella missään muodossa sydämen tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville.

Meillä norkkojauhetta käytetään eniten yrttisuolan raaka-aineena.

Satoterveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...