KYLMÄUUTETUT ÖLJYT

11.07.2024

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa kokeilla myös muita yrttejä, esimerkiksi basilikaa tai tilliä, joita voi käyttää ruokaöljynä ja ruokien maustajana vaikkapa salaattikastikkeessa.

Kerää yrtit aamulla. Jotta yrtit ovat mahdollisimman antoisia aromeiltaan, ne kannattaa juottaa, siis kastella edellisenä iltana, mikäli teet öljyä oman maan yrteistä.

Silppua ja murskaa tuoreet yrtit ja laita ne puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä yrttimurska valitsemallasi kasvipohjaisella öljyllä siten, että kaikki yrtit varmasti ovat öljyn peitossa. Öljyksi käy mikä tahansa kasvisöljy, mutta jos haluat käyttää uutettua yrttiöljyä kotikosmetiikkaan, suosittelen kokeilemaan arganöljyä, jolla on luontaisesti korkea E-vitamiinipitoisuus. 

Sekoita purkin sisältöä, sulje purkin kansi ja anna öljyn uuttua pimeässä neljän viikon ajan. Kääntele purkkia päivittäin. Siivilöi öljy kuukauden kuluttua. Purista viimeiset aromit talteen puristelemalla yrttimäskiä käsin.

Mikäli säilytät öljyä pidempään, lisää siihen hieman E-vitamiinia, joka estää rasvahappojen härskiintymistä. Pullota öljy puhtaaseen astiaan ja säilytä valolta suojattuna.

Mainittuja arganöljyä ja E-vitamiinia löytyy mm. luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistuneesta Limepop-verkkokaupasta.

Kesäterveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät Instagramista ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

Me suomalaiset olemme sitkeä, katajainen kansa, joka osaa varautua ja tarvittaessa toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Vaikeuksien keskellä meistä kumpuaa verenperintönä saatuja voimavaroja, jotka parempina aikoina tuntuvat ehkä olevan piilossa, mutta eivät sentään ole kadonneet kokonaan.

Pohjolan sydäntalven keskellä aurinko kuiskailee kevään olevan jo matkalla ja samaan aikaan Välimeren maissa appelsiini- ja veriappelsiini- sekä verigreippisadot alkavat pian olla parhaimmillaan. Miten on, maistuisiko sangen ihana, kesästä muistuttava appelsiini-porkkanamarmeladi rapeaksi paahdetun leivän päällä, kevättä lupailevien talviaamujen...

VAAHTOKARKIT

08.12.2024

Jovelassa otettiin pieni varaslähtö joulutunnelmiin glögi- ja appelsiinivaahtokarkkien merkeissä, ja voi, miten hyviä itse valmistetut vaahtokarkit ovatkaan! Niin kuohkeita, pehmeitä, venyvän kiinteitä ja ihanan maukkaita! Itse tehdyt vaahtokarkit toden totta pesevät teollisesti
tuotetut serkkunsa mennen ja tullen.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.