KYLMÄUUTETUT ÖLJYT

11.07.2024

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa kokeilla myös muita yrttejä, esimerkiksi basilikaa tai tilliä, joita voi käyttää ruokaöljynä ja ruokien maustajana vaikkapa salaattikastikkeessa.

Kerää yrtit aamulla. Jotta yrtit ovat mahdollisimman antoisia aromeiltaan, ne kannattaa juottaa, siis kastella edellisenä iltana, mikäli teet öljyä oman maan yrteistä.

Silppua ja murskaa tuoreet yrtit ja laita ne puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä yrttimurska valitsemallasi kasvipohjaisella öljyllä siten, että kaikki yrtit varmasti ovat öljyn peitossa. Öljyksi käy mikä tahansa kasvisöljy, mutta jos haluat käyttää uutettua yrttiöljyä kotikosmetiikkaan, suosittelen kokeilemaan arganöljyä, jolla on luontaisesti korkea E-vitamiinipitoisuus. 

Sekoita purkin sisältöä, sulje purkin kansi ja anna öljyn uuttua pimeässä neljän viikon ajan. Kääntele purkkia päivittäin. Siivilöi öljy kuukauden kuluttua. Purista viimeiset aromit talteen puristelemalla yrttimäskiä käsin.

Mikäli säilytät öljyä pidempään, lisää siihen hieman E-vitamiinia, joka estää rasvahappojen härskiintymistä. Pullota öljy puhtaaseen astiaan ja säilytä valolta suojattuna.

Mainittuja arganöljyä ja E-vitamiinia löytyy mm. luonnonkosmetiikan raaka-aineisiin erikoistuneesta Limepop-verkkokaupasta.

Kesäterveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät Instagramista ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.