TEE ITSE MAALEJA!

16.04.2023

Kotitekoisilla maaleilla maalatut pinnat henkivät vanhanajan lumoa ja kestävyyttä, eikä maalien valmistus ole lainkaan vaikeaa. Itse asiassa perinteisten maito-, eli kaseiinimaalien ja munamaalin, eli munatemperan valmistus on helppoa ja niin mukavaa. Maalit syntyvät hetkessä ja sävyjen luominen on sangen hurmaavaa puuhaa,
etten sanoisi jopa koukuttavaa!

Perinteisiä maaleja ja liistereitä olemme tehneet toki ennenkin, mutta kun Uudenkaupungin Vanhat talot ry:n korjausrakentamisneuvoja Elsi Lehto järjesti perinnemaalikurssin, oli sinne päästävä mukaan jo ihan sen vuoksi, että kurssi antaa mahdollisuuden leikitellä eri pigmenteillä. Harvalla, edes tällaisella vanhassa talossa asuvalla kuitenkaan on kotitarpeinaan monenlaisia pigmenttijauheita sävyleikkejä varten.

Olen vuosia sitten julkaissut blogissamme muutaman maalireseptin, mutta täällä omavarainen.fi -sivustolla niitä ei vielä ollut. Olikin siis jo aika laittaa hyvä kiertämään ja julkaista muutama yksinkertainen maaliohje yhteiseksi iloksi.

Kuvassa kurssilla tehtyjä munatemperamaalin sävytestauksia. Seassa on myös yksi kalkkimaalitestaus ("kello kuudessa"), joka ei toiminut erityisen hyvin oman testitikun materiaalista johtuen.

Munamaali eli munatempera

Munatemperan perusohje koostuu kolmesta raaka-aineesta, joita lisätään saman tilavuusyksikkömäärän mukaisesti. Koska munat harvemmin ovat täysin samanlaisia, eri ainesosat kannattaa mitata vaikkapa kolmeen läpinäkyvään astiaan, jolloin niiden vertailu rinnakkain on helppoa. Maali säilyy jääkaapissa viikon, mutta maalatessa maalin tulee olla huoneenlämpöistä.

1 osa kananmunia
1 osa vernissaa
1 osa vettä

*sekä pigmenttijauhetta (maalipigmenttiä) ja vernissaa

Valmista ensin hieman pigmenttiseosta sekoittamalla pigmenttijauhetta vernissaan maitomaisen ohueksi seokseksi. Tämä kannattaa tehdä vuorokautta ennen maalin valmistusta.  Maali valmistetaan lisäämällä muna vernissaan ja sen jälkeen vesi muna-vernissaseokseen. Sekoita hyvin. Lisää pigmenttiseosta pienissä erissä, kunnes sävy alkaa olla mieluinen. Huomaa kuitenkin, että sävyt usein tummuvat kuivuttuaan. Varmimman lopputuloksen nimissä kannattaa tehdä ainakin yksi koemaalaus ja antaa sen kuivua ennen varsinaista maalaamista.

Munatempera on kestävä, kostealla pyyhkimistä sietävä maali, joka soveltuu maalattavaksi myös lateksin päälle. Kuivuu nopeasti, joten ripeä ja huolellinen maalaaminen on suotavaa, sillä korjausmaalauksen jäljet näkyvät herkästi maalipinnassa. Lisäkestävyyttä ja upeaa kiiltoa maalille saadaan aikaiseksi kiillottamalla kuivaa maalipintaa pehmeällä rätillä tai pehmeäharjaksisella harjalla, kun maali on saanut kuivua parin päivän ajan.

Pigmenttijauheita on saatavilla maalaustarvikkeita myyvissä liikkeissä, kaikissa sateenkaaren väreissä. Osa pigmenteistä on orgaanisia maaväripigmenttejä ja osa epäorgaanisia pigmenttejä.

Maitomaali eli kaseiinimaali

Kaseiinimaalilla voi maalata monenlaisia kohteita, kuten seiniä, sisäkattoja, kipsilevyjä, paperia ja pahvia sekä kivipintoja, myös uunin kivipintoja ja muureja!

½ litraa rasvatonta maitoa
100 g maalipigmenttiä

Sekoita maito ja pigmentti. On tärkeää käyttää rasvatonta maitoa, sillä kokomaidoissa oleva rasva härskiintyy maaleissa. Maalia kannattaa tehdä vain sen verran, minkä ehtii kerralla maalaamaan, sillä se ei säily kuin vuorokauden tai kaksi. Muista sekoittaa maalia välillä maalaamisen lomassa. Maitomaali kuivuu nopeasti, joten täsmäala, kuten seinä kannattaa maalata kerralla ripeästi, jotta seinään ei synny maalirajoja.

Liitumaali

½ litraa rasvatonta maitoa
yhteensä 100 g valkoista liitujauhetta ja *pigmenttiä, ellet halua luonnonvalkoista maalia.

Sekoita maito, liitujauhe ja pigmenttijauhe huolellisesti keskenään. Lisää pigmenttiä vähän kerrallaan, kunnes sävy on mieleinen. Tee testimaalaus ja anna sen kuivua. Muista sekoittaa maalia aina välillä, sillä liituseos sakenee helposti. Maitopohjaiset maalit säilyvät käyttövalmiina enintään muutaman päivän. Liitumaalin maalausohje noudattaa muuten maitomaalin ohjetta.

Liitumaalia voi tehdä myös jauhamalla väriliituja jauheeksi, jota käytetään valkoisen liitujauheen sijaan. Kannattaa kuitenkin hieman tutkailla mitä väriliidut sisältävät. Yleensä ne ovat toki myrkyttömiä, lasten käyttöön valmistettuja, mutta niissä saattaa olla ainesosia, jotka eivät imeydy maaliin yhtä hyvällä lopputuloksella, kuin maaleille tarkoitetut liitujauheet ja pigmentit.


Kiitos hersyvän iloiselle Elsille mukavasta kurssi-illasta!


Mikäli sinä, lukijamme satut asustelemaan tai muuten viettämään aikaa Varsinais-Suomessa, kannattaa ottaa seurantaan @uginvanhattalot jossa ilmoitellaan uusista, erilaisista perinnerakentaamiseen liittyvistä kursseista vuoden aikana. Osa kursseista ovat maksuttomia, osa pientä materiaalikorvausta vastaan. Korjausrakentamisneuvoja Elsin ja hänen mainiot ammattilaisen vinkit vanhojen talojen ystäville ja asukeille löydät myös Elsin blogista.

Iloisia maalailuja toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...