KUKKIVAT PORTTIPALLOT 

28.04.2025

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin hän ja eri käyttötarkoitukseen kuin ohjelmassa oli.

Kevään edetessä ja kesän saapuessa orvokit ja muratit toivon mukaan tuuheutuvat ja aikanaan peittävät koko pallon kukillaan ja rönsyillään.

Kukkivien pallojen DIY

Tällaisten kukkivien pallojen valmistus ei ole ollenkaan vaikeaa. Jos malttaa tehdä kunnon aukot amppelien kookosvuoreen, loppu sujuu kuin tanssi. Toki jos haluaa kiinnittää pallon tolpan nokkaan kuten me, lisäkäsipari on tarpeen. Kukkapallon voi myös ripustaa vapautuvista amppeliketjuista kiinnittämällä ne uudelleen palloksi muuttuneeseen amppeliin.

Laitan jutun loppuun tarvikelistan kokonaisuutena ja esittelen sitä ennen työvaiheet kuvasarjana.

Ensin poistimme puolikkaista amppelipalloista niiden ripustusketjut. Koska saatan joskun myöhemmin haluta käyttää amppeleita sellaisenaan, emme katkoneet ripustusketjujen vastakappalelenksuja.  

Pernillan versiossa kukkapallojen sisällä oli vain multaa ja vanhat villasukat kosteudenpitäjänä, Meillä maa-ainesseos on multaa ja kookoskuitua, koska sen saa turpoamaan pallon sisöllä vielä kasaamisen jälkeenkin ja kookoskuitu on multaa kevyempää.

Jos haluaa kiinnittää kukkapallon tolppaan, tarvitaan myös metallista reikänauhaa.

Jotta vesi ei hulahtaisi kukkapallon sisältä maahan samoin tein, mullan sekaan laitettiin myös biohiiltä ja lannoitekäpyjä. Kukiksi valitsin orvokit, koska ne tyytyvät vähään, eivätkä hermostu jos kevät hieman oikuttelee. Lisäksi orvokkeja sattui olemaan niin hyvässä tarjouksessa Pirilän kukkatalossa (10 kpl 9,90) että kukkapallon tekeminen orvokeilla ei tullut turhan hintavaksi. Kahteen kukkapalloon kului yhteensä 40 orvokkia ja 4 murattia.

Tässä mitattiin valmiiksi reikänauhapalat, joiden avulla pallon alaosan saa kiinnitettyä tolppaan. Sitten merkittiin leikkauskohdat kookosvuoreen. Aukot voi leikata mattoveitsellä tai ihan saksilla. Kannattaa tehdä kunnon aukot, ensin pitkä viilto ja sen jälkeen keskelle vaakaviilto. Kaikista helpoiten leikkaaminen sujuu, kun ottaa kookosvuoren pois amppelista ja leikkaa aukot saksilla kuin kookos olisi kangasta.

Sen jälkeen voikin alkaa täyttää amppelia. Kukan tai muun kasvin multapaakku kannataa rikkoa ja puristaa jäljelle jäävä multapaakku hieman porkkanamaiseksi. Kukat asetellaan amppeliin ulkoa sisälle päin, multapaakku edellä.

Työtä helpottaa suuresti jos amppelin alle laittaa ruukun. Kun kaikki kukat ja kasvit ovat paikoillaan, alemmaksi tarkoitettu amppelikuppi täytetään maa-aineksella. Meillä alimmaksi tulevan amppelin keskelle tehtiin keko puolimärällä kookosrouheella, joka saa myöhemmin turvota pallon sisällä lisää.

Ylemmäksi tulevaan puolikkaaseen ei tehdä kekoa, vaan mahdollisimman tiivis tasapinta.

Aiemmin leikatut metalliset reikänauhapalat (2 ristiin) ujutettiin kookosvuoren alle amppelin metallikehikon sisälle. Puolipalloamppeli nostettiin tolpan nokkaan ja reikänauhapalat ruuvattiin kiinni tolppaan.

Toinen puolipallo nostetaan edellisen päälle siten, että yksi käsi kannattelee amppelin puolikasta alta ja toinen käsi peittää päällä olevan mullan, joka käännettäessä jää käden alle, aiemman pallonpuoliskon päälle. Liike kannattaa tehdä nopeasti, jotta ylemmästä puoliskosta ei putoa liikaa multaa pois.

Lopuksi pallonpuolikkaat kiinnitetään toisiinsa nippusiteillä - porttipallot ovat valmiit!

Kesän myötä kukkivat porttipallot toivon mukaan tuuheutuvat ja kukat sekä muratit peittävät koko pallon. Meillä on näiden pallojen sisällä pitkäkestoiset lannoitekävyt, mutta lisälannoitusta voi antaa kesän mittaan kastelulannoitteilla. Mainittakoon vielä, että tolppien pinnat on käsitelty puuta suojaavalla öljymaalilla, joten ne kestävät amppelista tulevaa vettä siinä missä aidat ja porttikin.

Kukkivia palloja varten tarvitset

2 puolipalloamppelia yhtä palloa kohti
sakset tai mattoveitsen
pihdit
liitua (merkitsemiseen)
metallista reikänauhaa (jos kiinnität pallon tolppaan)
nippusiteitä (amppelipuolikkaiden yhdistämiseen)
multaa, kookosrouhetta ja biohiiltä tai muuta maa-ainesseosta
ruuveja ja ruuvimeisselin
kukkia ja kasveja (meidän puolipalloamppeleissa oli 13 täytettävää sektoria per puolikas)

Tekemisen iloa!

ψ ψ ψ

Keväisin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida?
Löydät meidät instagramista
ja voit laittaa meille postia kirjeet@omavarainen.fi 

UUSIMPIA JULKAISUJA

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...