HELPOT PUULAATIKOT

18.03.2024

Puulaatikoille on aina tarvetta! Jovelan isäntä nikkaroi malliksi helpon puulaatikon, jota voi käyttää vaikkapa istutus- ja viljelylaatikkona, säilytyslaatikkona tai terassin aputasona.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 25.04.2019 ja nostettu uudelleen esille ajankohtaisena.

Sen jälkeen, kun Jovelan hyötypuutarhaan tehtiin itse kasvatuslaatikot, niiden kasaamisvinkkejä on kyselty monta kertaa. Näin keväällä asia on jälleen ajankohtainen, joten Jovelan isäntä nikkaroi pari terassimallista kasvatus- ja istutuslaatikkoa vinkiksi muillekin.


Tällainen todella nopeasti valmistuva perusmallinen puulaatikko muuntuu helposti moneksi. Kasvatuslaatikkokäytössä laidan laudat kiinnitetään ilman välejä ja pohja jätetään kokonaan pois. Terassikäytössä laatikolle voi laittaa jalat tai jalakset, ja jos jalat vaihtaa pyöriin, puulaatikosta saa kesäterassille myös kätevän tarvelaatikon. Jos teet säilytyslaatikolle vielä irtokannen, laatikko toimii tarjoilualustana tai muuten vaan kätevänä säilytys- ja somistuselementtinä, jonka päälle voi laittaa vaikkapa lyhtyjä. Talvisin laatikko voi muuttaa sisälle, ja sitä voi käyttää vaikkapa jalkineille tai klapeille. Kun laatikossa on pyörät alla klapilaatikkokäyttö on helppoa. Laatikosta voi tuunata tyynyn kanssa mukavan loikoilupaikan lemmikillekin ja sadonkorjuun aikaan tiivisreuna- ja pohjamallisiin laatikkoihin voi kerätä ja säilöä satoakin täyttämällä laatikon turvemultaseoksella sen mukaan mitä laatikossa säilöö.


Tee laatikko presiis oman tarpeesi mukaan: matala, korkea, kapea tai leveä, pitkä tai pätkä, väleillä ja pohjalla tai ilman - tämä on meinaan juuri niin helppoa ja nopeaa puuhaa, että useammankin laatikon tekee parissa tunnissa ja kokonaisen keittiöpuutarhan päivässä!

Esimerkkimalli


Yhtä tällaista, tämän mallin laatikkoa varten tarvitaan 7 samanpituista pidempää lautaa (pitkät laidat x 4 ja pohja x 3) sekä 4 lyhyempää lautaa lyhyempiin laitoihin. Tukikulmia varten tarvitaan 4 laatikon korkeuden mukaan mitoitettua lautaa tai vaikkapa "kakkoskakkosta" kuten tässä kasvatuslaatikkomallissa on käytetty. Lisäksi tarvitaan saha, nauloja tai ruuveja ja vasara tai ruuvimeisseli. Jos teet useita laatikoita kerralla, sahaa kaikki palat valmiiksi, jolloin kasaaminen käy sutjakasti.

Kasaamisohje


Ensin kiinnitetään lyhyet laidat kulmapaloihin. Jos teet viljelylaatikkoa, älä jätä lautojen väliin rakoa.

Sitten pitkät laidat edellisiin. Jos teet viljelylaatikkoa, älä jätä lautojen väliin rakoa.

Lopuksi kiinnitetään pohjalaudat kehikkoon. Jos teet viljelylaatikkoa, älä tee pohjaa lainkaan!

Puulaatikko on valmis pintakäsiteltäväksi!

Nämä Jovelan terassin kukkalaatikot käsiteltiin samaan aikaan terassin kanssa Virtasen maalitehtaan ekologisella tervapetsillä, joka on sävytetty mustaksi (sävy piki). Koska kasvatuslaatikoiden sisäpuoli on suojattu kankaalla, jotta multa ei valu raoista ulos.

Ei kun hylkylautapalasia hyödyntämään! 

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna (ja isäntä!)

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...