HELPOT PUULAATIKOT

18.03.2024

Puulaatikoille on aina tarvetta! Jovelan isäntä nikkaroi malliksi helpon puulaatikon, jota voi käyttää vaikkapa istutus- ja viljelylaatikkona, säilytyslaatikkona tai terassin aputasona.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 25.04.2019 ja nostettu uudelleen esille ajankohtaisena.

Sen jälkeen, kun Jovelan hyötypuutarhaan tehtiin itse kasvatuslaatikot, niiden kasaamisvinkkejä on kyselty monta kertaa. Näin keväällä asia on jälleen ajankohtainen, joten Jovelan isäntä nikkaroi pari terassimallista kasvatus- ja istutuslaatikkoa vinkiksi muillekin.


Tällainen todella nopeasti valmistuva perusmallinen puulaatikko muuntuu helposti moneksi. Kasvatuslaatikkokäytössä laidan laudat kiinnitetään ilman välejä ja pohja jätetään kokonaan pois. Terassikäytössä laatikolle voi laittaa jalat tai jalakset, ja jos jalat vaihtaa pyöriin, puulaatikosta saa kesäterassille myös kätevän tarvelaatikon. Jos teet säilytyslaatikolle vielä irtokannen, laatikko toimii tarjoilualustana tai muuten vaan kätevänä säilytys- ja somistuselementtinä, jonka päälle voi laittaa vaikkapa lyhtyjä. Talvisin laatikko voi muuttaa sisälle, ja sitä voi käyttää vaikkapa jalkineille tai klapeille. Kun laatikossa on pyörät alla klapilaatikkokäyttö on helppoa. Laatikosta voi tuunata tyynyn kanssa mukavan loikoilupaikan lemmikillekin ja sadonkorjuun aikaan tiivisreuna- ja pohjamallisiin laatikkoihin voi kerätä ja säilöä satoakin täyttämällä laatikon turvemultaseoksella sen mukaan mitä laatikossa säilöö.


Tee laatikko presiis oman tarpeesi mukaan: matala, korkea, kapea tai leveä, pitkä tai pätkä, väleillä ja pohjalla tai ilman - tämä on meinaan juuri niin helppoa ja nopeaa puuhaa, että useammankin laatikon tekee parissa tunnissa ja kokonaisen keittiöpuutarhan päivässä!

Esimerkkimalli


Yhtä tällaista, tämän mallin laatikkoa varten tarvitaan 7 samanpituista pidempää lautaa (pitkät laidat x 4 ja pohja x 3) sekä 4 lyhyempää lautaa lyhyempiin laitoihin. Tukikulmia varten tarvitaan 4 laatikon korkeuden mukaan mitoitettua lautaa tai vaikkapa "kakkoskakkosta" kuten tässä kasvatuslaatikkomallissa on käytetty. Lisäksi tarvitaan saha, nauloja tai ruuveja ja vasara tai ruuvimeisseli. Jos teet useita laatikoita kerralla, sahaa kaikki palat valmiiksi, jolloin kasaaminen käy sutjakasti.

Kasaamisohje


Ensin kiinnitetään lyhyet laidat kulmapaloihin. Jos teet viljelylaatikkoa, älä jätä lautojen väliin rakoa.

Sitten pitkät laidat edellisiin. Jos teet viljelylaatikkoa, älä jätä lautojen väliin rakoa.

Lopuksi kiinnitetään pohjalaudat kehikkoon. Jos teet viljelylaatikkoa, älä tee pohjaa lainkaan!

Puulaatikko on valmis pintakäsiteltäväksi!

Nämä Jovelan terassin kukkalaatikot käsiteltiin samaan aikaan terassin kanssa Virtasen maalitehtaan ekologisella tervapetsillä, joka on sävytetty mustaksi (sävy piki). Koska kasvatuslaatikoiden sisäpuoli on suojattu kankaalla, jotta multa ei valu raoista ulos.

Ei kun hylkylautapalasia hyödyntämään! 

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna (ja isäntä!)

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.