HELPOT PUULAATIKOT

18.03.2024

Puulaatikoille on aina tarvetta! Jovelan isäntä nikkaroi malliksi helpon puulaatikon, jota voi käyttää vaikkapa istutus- ja viljelylaatikkona, säilytyslaatikkona tai terassin aputasona.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 25.04.2019 ja nostettu uudelleen esille ajankohtaisena.

Sen jälkeen, kun Jovelan hyötypuutarhaan tehtiin itse kasvatuslaatikot, niiden kasaamisvinkkejä on kyselty monta kertaa. Näin keväällä asia on jälleen ajankohtainen, joten Jovelan isäntä nikkaroi pari terassimallista kasvatus- ja istutuslaatikkoa vinkiksi muillekin.


Tällainen todella nopeasti valmistuva perusmallinen puulaatikko muuntuu helposti moneksi. Kasvatuslaatikkokäytössä laidan laudat kiinnitetään ilman välejä ja pohja jätetään kokonaan pois. Terassikäytössä laatikolle voi laittaa jalat tai jalakset, ja jos jalat vaihtaa pyöriin, puulaatikosta saa kesäterassille myös kätevän tarvelaatikon. Jos teet säilytyslaatikolle vielä irtokannen, laatikko toimii tarjoilualustana tai muuten vaan kätevänä säilytys- ja somistuselementtinä, jonka päälle voi laittaa vaikkapa lyhtyjä. Talvisin laatikko voi muuttaa sisälle, ja sitä voi käyttää vaikkapa jalkineille tai klapeille. Kun laatikossa on pyörät alla klapilaatikkokäyttö on helppoa. Laatikosta voi tuunata tyynyn kanssa mukavan loikoilupaikan lemmikillekin ja sadonkorjuun aikaan tiivisreuna- ja pohjamallisiin laatikkoihin voi kerätä ja säilöä satoakin täyttämällä laatikon turvemultaseoksella sen mukaan mitä laatikossa säilöö.


Tee laatikko presiis oman tarpeesi mukaan: matala, korkea, kapea tai leveä, pitkä tai pätkä, väleillä ja pohjalla tai ilman - tämä on meinaan juuri niin helppoa ja nopeaa puuhaa, että useammankin laatikon tekee parissa tunnissa ja kokonaisen keittiöpuutarhan päivässä!

Esimerkkimalli


Yhtä tällaista, tämän mallin laatikkoa varten tarvitaan 7 samanpituista pidempää lautaa (pitkät laidat x 4 ja pohja x 3) sekä 4 lyhyempää lautaa lyhyempiin laitoihin. Tukikulmia varten tarvitaan 4 laatikon korkeuden mukaan mitoitettua lautaa tai vaikkapa "kakkoskakkosta" kuten tässä kasvatuslaatikkomallissa on käytetty. Lisäksi tarvitaan saha, nauloja tai ruuveja ja vasara tai ruuvimeisseli. Jos teet useita laatikoita kerralla, sahaa kaikki palat valmiiksi, jolloin kasaaminen käy sutjakasti.

Kasaamisohje


Ensin kiinnitetään lyhyet laidat kulmapaloihin. Jos teet viljelylaatikkoa, älä jätä lautojen väliin rakoa.

Sitten pitkät laidat edellisiin. Jos teet viljelylaatikkoa, älä jätä lautojen väliin rakoa.

Lopuksi kiinnitetään pohjalaudat kehikkoon. Jos teet viljelylaatikkoa, älä tee pohjaa lainkaan!

Puulaatikko on valmis pintakäsiteltäväksi!

Nämä Jovelan terassin kukkalaatikot käsiteltiin samaan aikaan terassin kanssa Virtasen maalitehtaan ekologisella tervapetsillä, joka on sävytetty mustaksi (sävy piki). Koska kasvatuslaatikoiden sisäpuoli on suojattu kankaalla, jotta multa ei valu raoista ulos.

Ei kun hylkylautapalasia hyödyntämään! 

Lämpimin terveisin Jovelan Johanna (ja isäntä!)

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

Öljyjen uuttaminen yrteistä on helppoa ja vaivatonta. Yksinkertaisimmillaan se tapahtuu kylmäuuttamalla. Raaka-aineina tarvitset vain yrttiä ja kasvipohjaista öljyä. Tällä ohjeella on tehty piparminttuöljyä, jota voi käyttää kotikosmetiikassa, lihaskivun helpottajana ja nuhaisen nenän avaajana sekä leivonnassa ja jälkiruokien maustajana. Kannattaa...

Kolean vaihteleva kesä- ja heinäkuu on tarjoillut aurinkoa, sateita ja rakeitakin. Sato on toisaalta hyvällä mallilla, toisaalta koleuden vuoksi kangerteleva, mutta puutarha tarjoilee silti herkkujaan.

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

ITIKKAETIKKA

04.06.2024

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...