RAKAS RAPARPERI!

24.05.2019

5 erilaista raparperireseptiä! Ihanan kinuskinen raparperi curd, pikkelöityä raparperia, helpot raparperitangot, vegaaniset raparperirullat ja kirpeän makea raparperi-marenkikakku Jos pidät raparperista ja satoa piisaa,
testaapa näitä herkkuja!

Ihana, ihana raparperi! Keväällä ensimmäisiä maasta ponnistavia iloja ja villivihannesten, parsan ja maa-artisokkien rinnalla myös ensimmäisiä satokauden herkkuja. Silloin kun sato on runsaimmillaan raparperipiirakka ja -kiisseli maistuvat, mutta niiden rinnalle kaipaa myös jotain uutta ja ehkä hieman erilaistakin keinoa hyödyntää satoa. Näistä ohjeista suosittelen eritoten raparperi curdia, jonka maku on niin uskomattoman samettisen pehmeä, että purkillisen voisi lusikoida sellaisenaan, mutta yhtälailla neljä muutakin reseptiä ovat testin arvoisia - silkkaa herkkua kaikki!

Raparperi curd eli raparperitahna

Jos tältä tahnalta odottaa lemon curden hapokkuutta, sitäkin on maussa, mutta raparperitahna on jotain ihan muuta. Se on kuin pehmeintä kinuskia yhdistettynä makeimpaan raparperiin. Yhdistelmä on niin herkullinen, että tätä kannattaa kokeilla. Raparperitahna käy erinomaisesti täytteeksi kakkuihin ja kumppaniksi jälkiruokiin, mutta maistuu sellaisenaankin tai kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Jos haluat tahnasta punertavaa, käytä pääasiassa raparperin punaisia osia tai fuskaa hieman, ja laita raparperien sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Ohje

400 g raparperia
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
sitruunan kuorta raastettuna
50 g voita

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Laita varsipalat, vesi ja 1,5 dl sokeria kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes niiden rakenne hajoaa. Anna keitoksen jäähtyä, soseuta.

Sekoita sokeri, keltuaiset ja suola vesihauteen päällä olevassa kulhossa, kunnes seos on lämmin (ei kuuma) ja tasainen. Lisää raparperisose ja sitruunan kuori. Sekoittele seosta kunnes se on lämmin (ei kuuma) ja taisainen. Ota seos lämmöltä ja lisää voi. Raparperitahna säilyy jääkaapissa noin viikon.

Raparperipikkelssi

Kun sadon kanssa alkaa jo olla tuskissaan, piiraat on leivottu ja kiisseliä kauhottu riittämiin, raparperi maistuu myös pikkelssinä. Kirpeän makea raparperipikkelssi maistuu sekä liharuokien että kasviruokien kumppanina sekä salaateissa kirpakkana lisänä. Lisukkeena tarjoillessa maut pääsevät oikeuksiinsa kun pikkelssin kanssa on tarjolla smetanaa ja hunajaa.

Ohje

400 g raparperia
2,5 dl omenaviinietikkaa
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
2 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä ohuiksi viipaleiksi leikattuna.
1/2 tl mustapippuria

Pilko pestyt raparperit ja laita ne tiiviisti lasipurkkiin. Kiehauta liemi, jossa on omenviinietikkaa, vettä, sokeria ja merisuolaa. Kun keitos kiehahtaa ja sokeri on sulanut, lisää valkosipuliviipaleet liemeen ja kaada liemi kiehuvan kuumana raparperipurkkiin. Anna purkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Anna pikkelssin tekeytyä 2 vuorokautta jääkaapissa. Tarjoile pikkelssi smetanan ja hunajan kanssa!

Raparperitangot

Raparperitangot valmistuvat nopeasti valmiista torttutaikinalevyistä. Näiden pikkuherkkujen jujuna on kirpeän makean raparperin, kardemumman ja kanelin yhdistelmä. Kuvassa oikealla raparperitankoja aiemmin mainitulla raparperitahnalla - taivaallinen yhdistelmä!

Laita sopivaan mittaan leikatut raparperit kattilaan lappeelleen ja peitä sokerilla. Lisää 1 rkl vettä. Anna raparperien kypsyä puolikypsiksi, varren paksuudesta riippuen 3-5 min. Älä anna raparperien rakenteen rikkoutua. Ripottele taikinalevyn päälle hieman kaardemummaa ja kanelia. Kieritä raparperi taikinaan. Sulje sauma, voitele tanko munalla ja paista tangot 220 C noin 5 min, kunnes taikina on kypsä. Anna raparperitankojen jäähtyä ja pöläytä niiden päälle tomusokeria. Raparperitankojen kanssa maistuu niin vaniljakastike kuin vaniljajäätelökin, mutta raparperitahnan (ja kermavaahdon) kanssa ne ovat niin hyviä, ettei aikaakaan, kun viimeinenkin muru on mennyttä!

Vegaaniset raparperirullat

Sievät raparperirullat ovat vegaanisia makeisia ja kauniita kakkukoristeita, jotka valmistuvat kuivurissa tai uunissa.

Ohje

400 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl vettä

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Jos haluat punaisia rullia, käytä raparperin punaisia osia tai lisää sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Laita varsipalat, vesi ja sokeri kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes raparperin rakenne hajoaa ja seos on hyvin paksua. Soseuta seos ja levitä se kuivurimatolle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Kuivata seos kuivurissa tai uunissa leivinpaperilla 60 asteessa (uunin luukku hieman raollaan) kunnes raparperisose on nahkean kuivaa, ei rapeaa, vaan taipuisaa. Leikkaa valmis levy sopiviksi suikaleiksi ja rullaa raparperisuikaleet rulliksi.

Raparperi-Pavlova eli marenkikakku

Maailmankuulu Pavlova, siis marenkikakku ja raparperi solmivat oivan liiton - ihana yhdistelmä kirpeää, makeaa, kermaisaa ja marjaisaa. Tässä pavlovassa on käytetty sekä raparperitahnaa että raparperirullia.

Käytä valmiita marenkipohjia tai paista omat pohjat joko pyöreinä tai pellin kokoisina. Onnistuneen marenkipohjan salaisuus on huoneenlämpöisissä kananmunissa ja ehdottoman puhtaissa astioissa.

Taikina

6 valkuaista
5 dl hienoa sokeria
1 tl perunajauhoa
2 tl etikkaa
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

Vaahdota ensin valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää 4 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto tuntuu sitkoisen jähmeältä. Lisää etikka, vaniljasokeri, perunajauho ja loput sokerista. Sekota kunnes taikina on kiiltävää ja tiivistä. Levitä taikina pellille tai piirrä paperille ympyrä, jonka mukaisesti levität taikinan. Jos teet pellin kokoisen marenkipohjan, tee puolitoistakertainen taikina. Paista marenki uunin keskiosassa, 100 C, n. 1 1/2 tuntia. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston.

Pursota marenkipohjan päälle makeutettua kermavaahtoa ja raparperitahnaa, koristeeksi vielä raparperirullaa - ihana kirpeän ja makean liitto on syntynyt!

Kokkailun iloa Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Basilika on Vuoden vihannes, eli HeVi 2024, mutta tiedätkö, mikä on tulsi, eli pyhäbasilika? Jos lajike ei ole tuttu tai haluat tutustua basilikan erilaisiin lajikkeisiin, käy peremmälle! Tässä julkaisussa puhutaan basilikoista, niiden kasvattamisesta, eri lajikkeista ja tuosta mystisestä pyhäbasilikasta, joka tiedetään erityisen terveelliseksi...

Hyvää päivää puutarhakärpäsen pureman saaneet, ja tervetuloa altistumaan puutarhakuumeelle! Täältä löydät sekä vuoden 2024 puutarhatapahtumia että omia suosikkejani taimien ja siementen hankintaan!

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Garlandin lämmittävässä juurrutusjärjestelmässä taimien esikasvatus on astetta käytännöllisempää. Kun esikasvatukseen yhdistää vielä juuriston kasvua edistävät Air-Pot viljelyruukkukut, taimista ja niiden juurista tulee vahvoja ja satoisia.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Kireä pakkanen on paukkunut puissa ja nurkissa, mutta ei aikaakaan, kun ollaan taas keväässä, ja sehän tietää sitä, että uusi satokausi alkaa! Miten ihanan kutkuttavaa!