RAKAS RAPARPERI!

02.04.2024

5 erilaista raparperireseptiä! Ihanan kinuskinen raparperi curd, pikkelöityä raparperia, helpot raparperitangot, vegaaniset raparperirullat ja kirpeänmakea raparperi-marenkikakku Jos pidät raparperista ja satoa piisaa,
testaapa näitä herkkuja!

Reseptit on alun perin julkaistu toukokuussa 2019.

Ihana, ihana raparperi! Keväällä ensimmäisiä maasta ponnistavia iloja ja villivihannesten, parsan ja maa-artisokkien rinnalla myös ensimmäisiä satokauden herkkuja. Silloin kun sato on runsaimmillaan raparperipiirakka ja -kiisseli maistuvat, mutta niiden rinnalle kaipaa myös jotain uutta ja ehkä hieman erilaistakin keinoa hyödyntää satoa. Näistä ohjeista suosittelen eritoten raparperi curdia, jonka maku on niin uskomattoman samettisen pehmeä, että purkillisen voisi lusikoida sellaisenaan, mutta yhtälailla neljä muutakin reseptiä ovat testin arvoisia - silkkaa herkkua kaikki!

Raparperi curd eli raparperitahna

Jos tältä tahnalta odottaa lemon curden hapokkuutta, sitäkin on maussa, mutta raparperitahna on jotain ihan muuta. Se on kuin pehmeintä kinuskia yhdistettynä makeimpaan raparperiin. Yhdistelmä on niin herkullinen, että tätä kannattaa kokeilla. Raparperitahna käy erinomaisesti täytteeksi kakkuihin ja kumppaniksi jälkiruokiin, mutta maistuu sellaisenaankin tai kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Jos haluat tahnasta punertavaa, käytä pääasiassa raparperin punaisia osia tai fuskaa hieman, ja laita raparperien sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Ohje

400 g raparperia
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
sitruunan kuorta raastettuna
50 g voita

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Laita varsipalat, vesi ja 1,5 dl sokeria kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes niiden rakenne hajoaa. Anna keitoksen jäähtyä, soseuta.

Sekoita sokeri, keltuaiset ja suola vesihauteen päällä olevassa kulhossa, kunnes seos on lämmin (ei kuuma) ja tasainen. Lisää raparperisose ja sitruunan kuori. Sekoittele seosta kunnes se on lämmin (ei kuuma) ja taisainen. Ota seos lämmöltä ja lisää voi. Raparperitahna säilyy jääkaapissa noin viikon.

Raparperipikkelssi

Kun sadon kanssa alkaa jo olla tuskissaan, piiraat on leivottu ja kiisseliä kauhottu riittämiin, raparperi maistuu myös pikkelssinä. Kirpeän makea raparperipikkelssi maistuu sekä liharuokien että kasviruokien kumppanina sekä salaateissa kirpakkana lisänä. Lisukkeena tarjoillessa maut pääsevät oikeuksiinsa kun pikkelssin kanssa on tarjolla smetanaa ja hunajaa.

Ohje

400 g raparperia
2,5 dl omenaviinietikkaa
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
2 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä ohuiksi viipaleiksi leikattuna.
1/2 tl mustapippuria

Pilko pestyt raparperit ja laita ne tiiviisti lasipurkkiin. Kiehauta liemi, jossa on omenviinietikkaa, vettä, sokeria ja merisuolaa. Kun keitos kiehahtaa ja sokeri on sulanut, lisää valkosipuliviipaleet liemeen ja kaada liemi kiehuvan kuumana raparperipurkkiin. Anna purkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Anna pikkelssin tekeytyä 2 vuorokautta jääkaapissa. Tarjoile pikkelssi smetanan ja hunajan kanssa!

Raparperitangot

Raparperitangot valmistuvat nopeasti valmiista torttutaikinalevyistä. Näiden pikkuherkkujen jujuna on kirpeän makean raparperin, kardemumman ja kanelin yhdistelmä. Kuvassa oikealla raparperitankoja aiemmin mainitulla raparperitahnalla - taivaallinen yhdistelmä!

Laita sopivaan mittaan leikatut raparperit kattilaan lappeelleen ja peitä sokerilla. Lisää 1 rkl vettä. Anna raparperien kypsyä puolikypsiksi, varren paksuudesta riippuen 3-5 min. Älä anna raparperien rakenteen rikkoutua. Ripottele taikinalevyn päälle hieman kaardemummaa ja kanelia. Kieritä raparperi taikinaan. Sulje sauma, voitele tanko munalla ja paista tangot 220 C noin 5 min, kunnes taikina on kypsä. Anna raparperitankojen jäähtyä ja pöläytä niiden päälle tomusokeria. Raparperitankojen kanssa maistuu niin vaniljakastike kuin vaniljajäätelökin, mutta raparperitahnan (ja kermavaahdon) kanssa ne ovat niin hyviä, ettei aikaakaan, kun viimeinenkin muru on mennyttä!

Vegaaniset raparperirullat

Sievät raparperirullat ovat vegaanisia makeisia ja kauniita kakkukoristeita, jotka valmistuvat kuivurissa tai uunissa.

Ohje

400 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl vettä

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Jos haluat punaisia rullia, käytä raparperin punaisia osia tai lisää sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Laita varsipalat, vesi ja sokeri kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes raparperin rakenne hajoaa ja seos on hyvin paksua. Soseuta seos ja levitä se kuivurimatolle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Kuivata seos kuivurissa tai uunissa leivinpaperilla 50 asteessa (uunin luukku hieman raollaan) kunnes raparperisose on nahkean kuivaa, ei rapeaa, vaan taipuisaa. Leikkaa valmis levy sopiviksi suikaleiksi ja rullaa raparperisuikaleet rulliksi.

Helpompi vaihtoehto

Kuori raparperit ja suikaloi ne juustohöylällä ohuiksi nauhoiksi. Kiehauta vesi ja lisää kuumaan veteen sokeria siten, että liemi on reilusti makeaa. Laita raparperinauhat hautumaan kannen alle kuumaan sokeriliemeen. Kun liemi on jäähtynyt, nosta rapaprperit kuivuriin tai leivinpaperilla suojatulle uunipellille. Kuivata kuivurissa tai uunissa 50 asteessa, kunnes raparperinauhat ovat nahkean kuivia.

Raparperi-Pavlova eli marenkikakku

Maailmankuulu Pavlova, siis marenkikakku ja raparperi solmivat oivan liiton - ihana yhdistelmä kirpeää, makeaa, kermaisaa ja marjaisaa. Tässä pavlovassa on käytetty sekä raparperitahnaa että raparperirullia.

Käytä valmiita marenkipohjia tai paista omat pohjat joko pyöreinä tai pellin kokoisina. Onnistuneen marenkipohjan salaisuus on huoneenlämpöisissä kananmunissa ja ehdottoman puhtaissa astioissa.

Taikina

6 valkuaista
5 dl hienoa sokeria
1 tl perunajauhoa
2 tl etikkaa
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

Vaahdota ensin valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää 4 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto tuntuu sitkoisen jähmeältä. Lisää etikka, vaniljasokeri, perunajauho ja loput sokerista. Sekota kunnes taikina on kiiltävää ja tiivistä. Levitä taikina pellille tai piirrä paperille ympyrä, jonka mukaisesti levität taikinan. Jos teet pellin kokoisen marenkipohjan, tee puolitoistakertainen taikina. Paista marenki uunin keskiosassa, 100 C, n. 1 1/2 tuntia. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston.

Pursota marenkipohjan päälle makeutettua kermavaahtoa ja raparperi currd -tahnaa, koristeeksi vielä raparperirullia - ihana kirpeän ja makean liitto on syntynyt!

Kokkailun iloa Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.