RAKAS RAPARPERI!

5 erilaista raparperireseptiä! Ihanan kinuskinen raparperi curd, pikkelöityä raparperia, helpot raparperitangot, vegaaniset raparperirullat ja kirpeän makea raparperi-marenkikakku Jos pidät raparperista ja satoa piisaa, testaapa näitä herkkuja!

Ihana, ihana raparperi! Keväällä ensimmäisiä maasta ponnistavia iloja ja villivihannesten, parsan ja maa-artisokkien rinnalla myös ensimmäisiä satokauden herkkuja. Silloin kun sato on runsaimmillaan raparperipiirakka ja -kiisseli maistuvat, mutta niiden rinnalle kaipaa myös jotain uutta ja ehkä hieman erilaistakin keinoa hyödyntää satoa. Näistä ohjeista suosittelen eritoten raparperi curdia, jonka maku on niin uskomattoman samettisen pehmeä, että purkillisen voisi lusikoida sellaisenaan, mutta yhtälailla neljä muutakin reseptiä ovat testin arvoisia - silkkaa herkkua kaikki!

Raparperi curd eli rapaprperitahna

Jos tältä tahnalta odottaa lemon curden hapokkuutta, sitäkin on maussa, mutta raparperitahna on jotain ihan muuta. Se on kuin pehmeintä kinuskia yhdistettynä makeimpaan raparperiin. Yhdistelmä on niin herkullinen, että tätä kannattaa kokeilla. Raparperitahna käy erinomaisesti täytteeksi kakkuihin ja kumppaniksi jälkiruokiin, mutta maistuu sellaisenaankin tai kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Jos haluat tahnasta punertavaa, käytä pääasiassa raparperin punaisia osia tai fuskaa hieman, ja laita raparperien sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Ohje

400 g raparperia
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
sitruunan kuorta raastettuna
50 g voita

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Laita varsipalat, vesi ja 1,5 dl sokeria kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes niiden rakenne hajoaa. Anna keitoksen jäähtyä, soseuta.

Sekoita sokeri, keltuaiset ja suola vesihauteen päällä olevassa kulhossa, kunnes seos on lämmin (ei kuuma) ja tasainen. Lisää raparperisose ja sitruunan kuori. Sekoittele seosta kunnes se on lämmin (ei kuuma) ja taisainen. Ota seos lämmöltä ja lisää voi. Raparperitahna säilyy jääkaapissa noin viikon.

Raparperipikkelssi

Kun sadon kanssa alkaa jo olla tuskissaan, piiraat on leivottu ja kiisseliä kauhottu riittämiin, raparperi maistuu myös pikkelssinä. Kirpeän makea raparperipikkelssi maistuu sekä liharuokien että kasviruokien kumppanina sekä salaateissa kirpakkana lisänä. Lisukkeena tarjoillessa maut pääsevät oikeuksiinsa kun pikkelssin kanssa on tarjolla smetanaa ja hunajaa.

Ohje

400 g raparperia
2,5 dl omenaviinietikkaa
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
2 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä ohuiksi viipaleiksi leikattuna.
1/2 tl mustapippuria

Pilko pestyt raparperit ja laita ne tiiviisti lasipurkkiin. Kiehauta liemi, jossa on omenviinietikkaa, vettä, sokeria ja merisuolaa. Kun keitos kiehahtaa ja sokeri on sulanut, lisää valkosipuliviipaleet liemeen ja kaada liemi kiehuvan kuumana raparperipurkkiin. Anna purkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Anna pikkelssin tekeytyä 2 vuorokautta jääkaapissa. Tarjoile pikkelssi smetanan ja hunajan kanssa!

Raparperitangot

Raparperitangot valmistuvat nopeasti valmiista torttutaikinalevyistä. Näiden pikkuherkkujen jujuna on kirpeän makean raparperin, kardemumman ja kanelin yhdistelmä. Kuvassa oikealla raparperitankoja aiemmin mainitulla raparperitahnalla - taivaallinen yhdistelmä!

Laita sopivaan mittaan leikatut raparperit kattilaan lappeelleen ja peitä sokerilla. Lisää 1 rkl vettä. Anna raparperien kypsyä puolikypsiksi, varren paksuudesta riippuen 3-5 min. Älä anna raparperien rakenteen rikkoutua. Ripottele taikinalevyn päälle hieman kaardemummaa ja kanelia. Kieritä raparperi taikinaan. Sulje sauma, voitele tanko munalla ja paista tangot 220 C noin 5 min, kunnes taikina on kypsä. Anna raparperitankojen jäähtyä ja pöläytä niiden päälle tomusokeria. Raparperitankojen kanssa maistuu niin vaniljakastike kuin vaniljajäätelökin, mutta raparperitahnan (ja kermavaahdon) kanssa ne ovat niin hyviä, ettei aikaakaan, kun viimeinenkin muru on mennyttä!

Vegaaniset raparperirullat

Sievät raparperirullat ovat vegaanisia makeisia ja kauniita kakkukoristeita, jotka valmistuvat kuivurissa tai uunissa.

Ohje

400 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl vettä

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Jos haluat punaisia rullia, käytä raparperin punaisia osia tai lisää sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Laita varsipalat, vesi ja sokeri kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes raparperin rakenne hajoaa ja seos on hyvin paksua. Soseuta seos ja levitä se kuivurimatolle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Kuivata seos kuivurissa tai uunissa leivinpaperilla 60 asteessa (uunin luukku hieman raollaan) kunnes raparperisose on nahkean kuivaa, ei rapeaa, vaan taipuisaa. Leikkaa valmis levy sopiviksi suikaleiksi ja rullaa raparperisuikaleet rulliksi.

Raparperi-Pavlova eli marenkikakku

Maailmankuulu Pavlova, siis marenkikakku ja raparperi solmivat oivan liiton - ihana yhdistelmä kirpeää, makeaa, kermaisaa ja marjaisaa. Tässä pavlovassa on käytetty sekä raparperitahnaa että raparperirullia.

Käytä valmiita marenkipohjia tai paista omat pohjat joko pyöreinä tai pellin kokoisina. Onnistuneen marenkipohjan salaisuus on huoneenlämpöisissä kananmunissa ja ehdottoman puhtaissa astioissa.

Taikina

6 valkuaista
5 dl hienoa sokeria
1 tl perunajauhoa
2 tl etikkaa
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

Vaahdota ensin valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää 4 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto tuntuu sitkoisen jähmeältä. Lisää etikka, vaniljasokeri, perunajauho ja loput sokerista. Sekota kunnes taikina on kiiltävää ja tiivistä. Levitä taikina pellille tai piirrä paperille ympyrä, jonka mukaisesti levität taikinan. Jos teet pellin kokoisen marenkipohjan, tee puolitoistakertainen taikina. Paista marenki uunin keskiosassa, 100 C, n. 1 1/2 tuntia. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston.

Pursota marenkipohjan päälle makeutettua kermavaahtoa ja raparperitahnaa, koristeeksi vielä raparperirullaa - ihana kirpeän ja makean liitto on syntynyt!

Kokkailun iloa!
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Nimi: Taru
Viesti: Heippa, ja kiitos näistä ihanista resepteistä ja äärimmäisen inspiroivasta blogista. Raparpericurd lähtee testiin ensi viikolla. Yhden asian olen huomannut nyt kun olen yrittänyt googlen kautta palata tähän raparperireseptiin ja pariin muuhun postaukseen, mm. sieniviljelypostaukseen: Google ei tarjoa tämän sivun juttuja hakutuloksissa ainakaan ensimmäisellä sivulla, kun kirjoittaa hakukenttään esim. "raparpericurd omavarainen" tai "sieniviljely omavarainen". Myöskään kirjoittamalla hakukenttään "raparpericurd jovela" ei tule hakutuloksia tänne. Tämä on tietysti tosi harmi, jos ihmiset eivät voi eksyä tänne "vahingossa" hakiessaan jotain täälläkin sivuttua. Saisikohan tätä jotenkin optimoitua niin, että nämäkin hyödylliset jutut löytyisivät myös googlettamalla?
Ihanaa kesää!
Vastaus:
Kiitos Taru ja asiaa virkat! Hommahan on niin, että Googlen kanssa on aina vähän niin ja näin ;) Optimoinnit tässä uudessa blogissa ja kussakin postauksessa on ihan kohdillaan, mutta sivusto on vielä niin tuore, ettei Googlen botit löydä niitä heti varsinkaan kun vanha blogi on vielä auki, ja se ohittaa Jovelan hauissa uuden. Google myös vähän suosii omiaan, vanha blogihan on blogspotin alla ja kun sen omistaa Google, niin suosii sitten sitä hakulähteenä ;) Kyllä se ajan myötä taas korjaantuu, toivottavasti ;)

Voi kaunis sadonkorjuun aika Jos jotain olen puutarhuroinnista ja vanhassa miljöössä katuvalottoman tien varrella elämisestä oppinut, niin se on tämä: luonnon kauneus on häkellyttävää. Sitä täytyy pysähtyä katsomaan etäältä niin pitkälle kuin horisonttia riittää ja niin ylös, ettei ylemmäs näe ja niin läheltä, että jokainen pieni yksityiskohta...

Nyt kun helteet ovat väistyneet Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto.

Omavaraistelijat, kuten loppupeleissä kaikki muutkin ihmiset elävät luonnon armosta ja säiden armoilla, satoi tai paistoi, tuuli tai tuiskusi, niin hyvässä kuin pahassakin, ja huolimatta siitä asuuko maalla vai metroaseman kupeella. Tämä kirjoitus on osana omavaraisuusblogiringin kuukausipostaussarjaa, jonka aiheena on tällä kertaa sää ja sen...

SULOINEN SUOPA

30.07.2019

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinäkuun loppu on ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!

JANOINEN MAA

24.07.2019

Nurmikko, kasvimaasta puhumattakaan, on vihreää siellä missä sitä kastellaan, mutta milloin ja kuinka paljon puutarhassa mitäkin kastellaan ja mitä se maksaa? Tästä jutusta löytyy tietoa kastelusta, oli puutarhassa sitten nurmea, kukkia tai hyötypuutarhan kasvatteja.

Kesä on kukkeimmillaan ja käristyskupoli vilahtelee lööpeissä, mutta Jovelassapa suunnitellaan omia pieniä joulumarkkinoita vanhojen perinteiden lumossa! Kerrotaan nyt sitten tässä postauksessa moisia ajatuksiamme ja suunnitelmiamme, kun kerran sellaisia ollaan ajateltu Kylähulluiksi varmaan pääsee vähemmälläkin, mutta siitä nyt viis!