RAKAS RAPARPERI!

24.05.2019

5 erilaista raparperireseptiä! Ihanan kinuskinen raparperi curd, pikkelöityä raparperia, helpot raparperitangot, vegaaniset raparperirullat ja kirpeän makea raparperi-marenkikakku Jos pidät raparperista ja satoa piisaa,
testaapa näitä herkkuja!

Ihana, ihana raparperi! Keväällä ensimmäisiä maasta ponnistavia iloja ja villivihannesten, parsan ja maa-artisokkien rinnalla myös ensimmäisiä satokauden herkkuja. Silloin kun sato on runsaimmillaan raparperipiirakka ja -kiisseli maistuvat, mutta niiden rinnalle kaipaa myös jotain uutta ja ehkä hieman erilaistakin keinoa hyödyntää satoa. Näistä ohjeista suosittelen eritoten raparperi curdia, jonka maku on niin uskomattoman samettisen pehmeä, että purkillisen voisi lusikoida sellaisenaan, mutta yhtälailla neljä muutakin reseptiä ovat testin arvoisia - silkkaa herkkua kaikki!

Raparperi curd eli raparperitahna

Jos tältä tahnalta odottaa lemon curden hapokkuutta, sitäkin on maussa, mutta raparperitahna on jotain ihan muuta. Se on kuin pehmeintä kinuskia yhdistettynä makeimpaan raparperiin. Yhdistelmä on niin herkullinen, että tätä kannattaa kokeilla. Raparperitahna käy erinomaisesti täytteeksi kakkuihin ja kumppaniksi jälkiruokiin, mutta maistuu sellaisenaankin tai kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Jos haluat tahnasta punertavaa, käytä pääasiassa raparperin punaisia osia tai fuskaa hieman, ja laita raparperien sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Ohje

400 g raparperia
1,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
6 keltuaista
1,5 dl sokeria
hyppysellinen suolaa
sitruunan kuorta raastettuna
50 g voita

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Laita varsipalat, vesi ja 1,5 dl sokeria kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes niiden rakenne hajoaa. Anna keitoksen jäähtyä, soseuta.

Sekoita sokeri, keltuaiset ja suola vesihauteen päällä olevassa kulhossa, kunnes seos on lämmin (ei kuuma) ja tasainen. Lisää raparperisose ja sitruunan kuori. Sekoittele seosta kunnes se on lämmin (ei kuuma) ja taisainen. Ota seos lämmöltä ja lisää voi. Raparperitahna säilyy jääkaapissa noin viikon.

Raparperipikkelssi

Kun sadon kanssa alkaa jo olla tuskissaan, piiraat on leivottu ja kiisseliä kauhottu riittämiin, raparperi maistuu myös pikkelssinä. Kirpeän makea raparperipikkelssi maistuu sekä liharuokien että kasviruokien kumppanina sekä salaateissa kirpakkana lisänä. Lisukkeena tarjoillessa maut pääsevät oikeuksiinsa kun pikkelssin kanssa on tarjolla smetanaa ja hunajaa.

Ohje

400 g raparperia
2,5 dl omenaviinietikkaa
2,5 dl vettä
2 dl sokeria
2 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä ohuiksi viipaleiksi leikattuna.
1/2 tl mustapippuria

Pilko pestyt raparperit ja laita ne tiiviisti lasipurkkiin. Kiehauta liemi, jossa on omenviinietikkaa, vettä, sokeria ja merisuolaa. Kun keitos kiehahtaa ja sokeri on sulanut, lisää valkosipuliviipaleet liemeen ja kaada liemi kiehuvan kuumana raparperipurkkiin. Anna purkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Anna pikkelssin tekeytyä 2 vuorokautta jääkaapissa. Tarjoile pikkelssi smetanan ja hunajan kanssa!

Raparperitangot

Raparperitangot valmistuvat nopeasti valmiista torttutaikinalevyistä. Näiden pikkuherkkujen jujuna on kirpeän makean raparperin, kardemumman ja kanelin yhdistelmä. Kuvassa oikealla raparperitankoja aiemmin mainitulla raparperitahnalla - taivaallinen yhdistelmä!

Laita sopivaan mittaan leikatut raparperit kattilaan lappeelleen ja peitä sokerilla. Lisää 1 rkl vettä. Anna raparperien kypsyä puolikypsiksi, varren paksuudesta riippuen 3-5 min. Älä anna raparperien rakenteen rikkoutua. Ripottele taikinalevyn päälle hieman kaardemummaa ja kanelia. Kieritä raparperi taikinaan. Sulje sauma, voitele tanko munalla ja paista tangot 220 C noin 5 min, kunnes taikina on kypsä. Anna raparperitankojen jäähtyä ja pöläytä niiden päälle tomusokeria. Raparperitankojen kanssa maistuu niin vaniljakastike kuin vaniljajäätelökin, mutta raparperitahnan (ja kermavaahdon) kanssa ne ovat niin hyviä, ettei aikaakaan, kun viimeinenkin muru on mennyttä!

Vegaaniset raparperirullat

Sievät raparperirullat ovat vegaanisia makeisia ja kauniita kakkukoristeita, jotka valmistuvat kuivurissa tai uunissa.

Ohje

400 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl vettä

Leikkaa pestyt raparperinvarret lyhyiksi pätkiksi. Jos haluat punaisia rullia, käytä raparperin punaisia osia tai lisää sekaan muutama vadelma tai mansikka.

Laita varsipalat, vesi ja sokeri kattilaan, anna sokerin sulaa ja kypsennä raparpereita kunnes raparperin rakenne hajoaa ja seos on hyvin paksua. Soseuta seos ja levitä se kuivurimatolle ohueksi tasaiseksi kerrokseksi. Kuivata seos kuivurissa tai uunissa leivinpaperilla 60 asteessa (uunin luukku hieman raollaan) kunnes raparperisose on nahkean kuivaa, ei rapeaa, vaan taipuisaa. Leikkaa valmis levy sopiviksi suikaleiksi ja rullaa raparperisuikaleet rulliksi.

Raparperi-Pavlova eli marenkikakku

Maailmankuulu Pavlova, siis marenkikakku ja raparperi solmivat oivan liiton - ihana yhdistelmä kirpeää, makeaa, kermaisaa ja marjaisaa. Tässä pavlovassa on käytetty sekä raparperitahnaa että raparperirullia.

Käytä valmiita marenkipohjia tai paista omat pohjat joko pyöreinä tai pellin kokoisina. Onnistuneen marenkipohjan salaisuus on huoneenlämpöisissä kananmunissa ja ehdottoman puhtaissa astioissa.

Taikina

6 valkuaista
5 dl hienoa sokeria
1 tl perunajauhoa
2 tl etikkaa
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

Vaahdota ensin valkuaiset ja suola kovaksi vaahdoksi. Lisää 4 dl sokeria ja vatkaa kunnes vaahto tuntuu sitkoisen jähmeältä. Lisää etikka, vaniljasokeri, perunajauho ja loput sokerista. Sekota kunnes taikina on kiiltävää ja tiivistä. Levitä taikina pellille tai piirrä paperille ympyrä, jonka mukaisesti levität taikinan. Jos teet pellin kokoisen marenkipohjan, tee puolitoistakertainen taikina. Paista marenki uunin keskiosassa, 100 C, n. 1 1/2 tuntia. Älä avaa uunin luukkua kesken paiston.

Pursota marenkipohjan päälle makeutettua kermavaahtoa ja raparperitahnaa, koristeeksi vielä raparperirullaa - ihana kirpeän ja makean liitto on syntynyt!

Kokkailun iloa Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?