HERKKUJA TOMAATEISTA

25.07.2021

Tomaattisadot kypsyvät - tässä kolme hieman erilaista ohjetta sadon hyödyntämiseen ja säilöntään Tehdään tomaattiyrttisuolaa, tomaattisipsejä ja säilötään tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan, astetta helpommalla!

Kirjoitus on julkaistu alun perin 30.6.2019.

Kasvihuoneissa tomaattien vihreät pallukat muuttuvat jo kypsien tomaattien värikirjoon. Ensimmäiset tomaatit menevät taatusti suihin sellaisenaan, mutta sitten kun satoa alkaa tulla enemmän ja usein runsaastikin samaan aikaan, sitä miettiin erilaisia keinoja herkutella tomaateilla ja säilöä niitä. Moni tekee tomaateista omaa ketsuppia ja tomaattipyreitä tai erilaisia soseita, hillokkeita ja kastikkeita, joita voi säilöä monella tapaa, joten tässä pikkujutussa on tarjolla niiden rinnalle 3 hieman erilaista tapaa nauttia ja säilöä ihanasta omasta tomaattisadosta.

Tomaattiyrttisuola

Kotitekoinen tomaattiyrttisuola on niin hyvää, ettei kaupan yrttisuolaa enää sen jälkeen kaipaa ja monet kaupan yrttisuolat maistuvat tämän jälkeen hieman pistäviltä suussa.

Näin teen


Tee reilu kimppu mieliyrttejäsi. Tomaatin kanssa heilastelee erityisen hyvin ruohosipuli, persilja, lipstikka, basilika, timjami, paprika, valkosipuli (3 kynttä) ja sipuli (2 pientä), joita tässäkin yrttisuolassa on käytetty. Sipulista on leikattu sekä vihreitä varsia että itse sipulia, joka kannattaa leikata ja irrottaa renkaiksi, kuten sipulien varretkin. Valkosipuli leikataan ohuiksi viipaleiksi. Lisäksi tarvitaan 3-5 kypsää tomaattia, jotka leikataan viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa yrttien, sipulien ja paprikan kanssa. Tomaattiviipaleet kuivuvat hitaasti, joten yrtit kannattaa laittaa kuivuriin vasta hieman ennen kun tomaatit ovat kuivan rapsakoita. Kun tomaattiviipaleet ovat aivan rapsakan kuivia, ne, suola ja yrtit sekä sipulit pyöräytetään yleiskoneessa terällä. Osa tomaatista jää suolaan pikkuruisiksi hippusiksi, mutta se ei haittaa, vaan tuo suolaan lisää vivahteita.

Lisään usein yrttisuolaan myös nokkosta, horsmankukkia, purjoa, piparjuurta ja villiyrttejä kuivattuna, maun ja käyttötarpeen mukaan. Kalalle tarkoitettuun suolaan imeytän kuivurissa sitruunamehua ja käytän yrtteinä vain tilliä, persiljaa, sipulia ja nokkosta.


Suolana olen käyttänyt ja parhaaksi todennut Maldonin merisuolahiutaleet kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että Maldonin merisuola on puhdasta luonnonmukaista suolaa, joka sisältää kalsiumia sekä merimagnesiumia, jota elimistö voi hyödyntää parhaiten. Toinen syy on se, että kun suola pyöräytetään kuivattujen yrttien ja tomaattiviipaleiden kanssa yleiskoneessa, yleiskoneen terät eivät jaksa kunnolla rouhia seosta yrttisuolaksi, jos suola on tavallista suurikiteistä merisuolaa. Sirotesuola taas menee liian pölyiseksi yleiskoneessa, joten merisuolahiutaleet ovat meillä osoittautuneet parhaimmaksi vaihtoehdoksi kotitekoiseen yrttisuolaan.

Säilötyt tomaatit

aurinkokuivattujen tomaattien tapaan

Nämä kuivatut ja säilötyt tomaatit maistuvat samalta kuin aurinkokuivatut tomaatit, mutta niissä ei ole sellaista pistävää oheismakua, joka usein on aurinkokuivatuissa tomaateissa (itse en erityisesti pidä aurinkokuivatuista tomaateista). Tällä tavalla säilöttyjen tomaattien maku on pehmeän täyteläinen ja herkullinen. Meillä näitä tomaatteja käytetään salaateissa, tapaksissa, pastoissa,  antipastolautasilla, ruokien lisukkeina sellaisenaan ja joskus vaikkapa lihamurekkeen täytteenä.

Näin teen

Halkaise kirsikkatomaatit ja laita ne kuivuriin. Ripottele tomaattien päälle yrttisuolaa. Aseta kuivurin lämpö vihanneskuivausasetukselle (n. 50 C). Tomaatit voi kuivata myös uunissa 70 asteessa. Kuivaa tomaatteja kunnes ne muistuttavat kuivattuja aprikooseja. Tomaattien tulee olla hieman nahkean taipuisia, muttei kuitenkaan pehmeitä tai aivan kuivia. Ota tomaatit kuivurista kulhoon ja kierittele ne kunnolla pienessä määrässä omenaviinietikkaa. Nosta tomaatit lautaselle ja ripottele niiden päälle vielä hieman yrttisuolaa. Laita tomaatit puhtaaseen, tiiviisti sulkeutuvaan purkkiin ja peitä ne öljyllä. Säilytä jääkaapissa.

Omenaviinietikalla käsitellyt tomaatit säilyvät viileässä hyvin ja omenaviinietikka viimeistelee tomaattien maun, joten sitä kannattaa käyttää. Jos käytät tomaatit viikon sisällä, omenaviinietikkaa ei tarvita, mutta sen puute vaikuttaa kyllä makuun. Jos haluat, lisää öljyyn kuivattuja yrttejä, kuivattua sipulia ja kuivattua valkosipulia, jolloin tomaattien maku korostuu entisestään. Öljyn voit käyttää myöhemmin ruoanlaitossa tai vaikkapa grillimarinadin pohjana!


Tomaattisipsit

Ihanat tomaattisipsit katoavat hetkessä, niin hyviä ne ovat! Meillä näitä mutustellaan sellaisenaan, mutta tarjoillaan myös grillattujen ruokien, paistien ja kalan lisukkeena, laitetaan itse tehtyjen burgerien väliin, lisätään keittoihin ja patoihin, dippaillaan kermaviili-yrttiseokseen ja käytetään näitä ihan ruokien koristeinakin - jos näitä on tarjolla. Hupenevat meinaan pahuksen nopeasti!

Näin teen

Viipaloi tomaatit, ei ihan paperin ohueksi, sillä liian ohuet siivut kutistuvat olemattomiin kuivurissa, mutta ei liian paksuiksikaan, jotta kuivumiseen ei mene vuorokautta. Sirottele viipaleiden päälle yrttisuolaa. Jos kuulut meihin, jotka rakastavat vinegar-makuisia sipsejä, sipaise viipaleet omenaviinietikalla ennen kun sirottelet niille suolaa. Käännä tomaatit 4 tunnin kuivatuksen jälkeen (irtoavat helpommin lopussa) ja toista suola-omenaviinietikkakäsittely kääntöpuolella.


Anna tomaattiviipaleiden kuivua rapsakoiksi ja herkuttele! Tomaattisipsit säilyvät hyvin ilmatiiviissä astiassa, jos ylipäätään on mitä säilöä.

Hyvä kasvikuivuri

Meillä kuivataan paljon erilaisia herkkuja keittoaineksista ruususokeriin ja yrttisuolasta juureksiin näitä ihania "aurinkokuivattuja" tomatteja unohtamatta! Kuivuria harkitsevalle suosittelen lämpimästi kunnon monitasoista kuivuria, jolla voi samaan aikaan kuivata paljon ja jossa ilma kiertää kunnolla. Meillä on ollut jo usean vuoden ajan käytössä 6-tasoinen kuivuri, jollaisia pidän hyvänä.

Satoisaa ja kaunista kesää toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Pitkä on ollut kesäkausi tänä vuonna, kun se alkoi heti toukokuussa helteillä ja päätti aikansa syyskuun lopussa helteillä. Kaikkea siihen väliin on mahtunut, mutta silti vuosi on ollut erikoinen. Lämpöennätyksiä on lyöty tämän tästä ja vuotuisten hellepäivien lukumäärän ennätykset on rikottu muutamaan kertaan. Noh, pitkä kesä oli ja meni, ja nyt...

JOULUMARMELADI

04.10.2024

Runsaasta omenasadosta riittää moneksi. Tämä helppo ja nopea marmeladi maistuu omenalta ja kanelilta, mutta makean mausteisessa herkussa on halutessasi myös pulleiksi hautuneita rusinoita. Lisää tektuuria marmeladi saa omenaraasteesta. Nimensä marmeladi sai siitä, että se kuiskii jo syksyllä joulun lähestyvän hiljalleen.

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Onnellisen omavaraistelijan pihalla tai lähialueella kasvaa hevoskastanjapuita, joiden pähkinöitä voi hyödyntää pesupähkinöiden tapaan pyykinpesussa. Hevoskastanjoiden ja tuontipesupähkinöiden saponiini- eli luontainen saippuapitoisuus onkin likimain sama, joten kaukomailta saakka meille kuljetettavat pesupähkinät voi hyvällä syyllä korvata...

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.