HERKKUJA TOMAATEISTA

Tomaattisadot kypsyvät - tässä kolme hieman erilaista ohjetta sadon hyödyntämiseen ja säilöntään Tehdään tomaattiyrttisuolaa, tomaattisipsejä ja säilötään tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan, astetta helpommalla!

Kasvihuoneissa tomaattien vihreät pallukat muuttuvat pian kypsien tomaattien värikirjoon. Ensimmäiset tomaatit menevät taatusti suihin sellaisenaan, mutta sitten kun satoa alkaa tulla enemmän ja usein runsaastikin samaan aikaan, sitä miettiin erilaisia keinoja herkutella tomaateilla ja säilöä niitä. Moni tekee tomaateista omaa ketsuppia ja tomaattipyreitä tai erilaisia soseita, hillokkeita ja kastikkeita, joita voi säilöä monella tapaa, joten tässä pikkujutussa on tarjolla niiden rinnalle 3 hieman erilaista tapaa nauttia ja säilöä ihanasta omasta tomaattisadosta.

Tomaattiyrttisuola


Kotitekoinen tomaattiyrttisuola on niin hyvää, ettei kaupan yrttisuolaa enää sen jälkeen kaipaa ja monet kaupan yrttisuolat maistuvat tämän jälkeen hieman pistäviltä suussa.

Näin teen


Tee reilu kimppu mieliyrttejäsi. Tomaatin kanssa heilastelee erityisen hyvin ruohosipuli, persilja, lipstikka, basilika, timjami, valkosipuli (3 kynttä) ja sipuli (2 pientä), joita tässäkin yrttisuolassa on käytetty. Sipulista on leikattu sekä vihreitä varsia että itse sipulia, joka kannattaa leikata ja irrottaa renkaiksi, kuten sipulien varretkin. Valkosipuli leikataan ohuiksi viipaleiksi. Lisäksi tarvitaan 3-5 kypsää tomaattia, jotka leikataan viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa yrttien kanssa. Tomaattiviipaleet kuivuvat hitaasti, joten yrtit kannattaa laittaa kuivuriin vasta hieman ennen kun tomaatit ovat kuivan rapsakoita. Kun tomaattiviipaleet ovat aivan rapsakan kuivia, ne, suola ja yrtit sekä sipulit pyöräytetään yleiskoneessa terällä. Osa tomaatista jää suolaan pikkuruisiksi hippusiksi, mutta se ei haittaa, vaan tuo suolaan vivahteita.


Suolana olen käyttänyt ja parhaaksi todennut Maldonin merisuolahiutaleet kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että Maldonin merisuola on puhdasta luonnonmukaista suolaa, joka sisältää kalsiumia sekä merimagnesiumia, jota elimistö voi hyödyntää parhaiten. Toinen syy on se, että kun suola pyöräytetään kuivattujen yrttien ja tomaattiviipaleiden kanssa yleiskoneessa, yleiskoneen terät eivät jaksa kunnolla rouhia seosta yrttisuolaksi, jos suola on tavallista suurikiteistä merisuolaa. Sirotesuola taas menee liian pölyiseksi yleiskoneessa, joten merisuolahiutaleet ovat meillä osoittautuneet parhaimmaksi vaihtoehdoksi kotitekoiseen yrttisuolaan.

Säilötyt tomaatit

aurinkokuivattujen tomaattien tapaan

Nämä kuivatut ja säilötyt tomaatit maistuvat samalta kuin aurinkokuivatut tomaatit, mutta niissä ei ole sellaista pistävää oheismakua, joka usein on aurinkokuivatuissa tomaateissa (itse en erityisesti pidä aurinkokuivatuista tomaateista). Tällä tavalla säilöttyjen tomaattien maku on pehmeän täyteläinen ja herkullinen. Meillä näitä tomaatteja käytetään salaateissa, tapaksissa, pastoissa,  antipastolautasilla, ruokien lisukkeina sellaisenaan ja joskus vaikkapa lihamurekkeen täytteenä.

Näin teen


Halkaise kirsikkatomaatit ja laita ne kuivuriin. Ripottele tomaattien päälle yrttisuolaa. Aseta kuivurin lämpö vihanneskuivausasetukselle (n. 50 C). Tomaatit voi kuivata myös uunissa 70 asteessa. Kuivaa tomaatteja kunnes ne muistuttavat kuivattuja aprikooseja. Tomaattien tulee olla hieman nahkean taipuisia, muttei kuitenkaan pehmeitä. Ota tomaatit kuivurista kulhoon ja kierittele ne kunnolla pienessä määrässä omenaviinietikkaa. Nosta tomaatit lautaselle ja ripottele niiden päälle vielä hieman yrttisuolaa. Laita tomaatit puhtaaseen, tiiviisti sulkeutuvaan purkkiin ja peitä ne öljyllä. Säilytä jääkaapissa.

Omenaviinietikalla käsitellyt tomaatit säilyvät viileässä hyvin ja omenaviinietikka viimeistelee tomaattien maun, joten sitä kannattaa käyttää. Jos käytät tomaatit viikon sisällä, omenaviinietikkaa ei tarvita, mutta sen puute vaikuttaa kyllä makuun. Jos haluat, lisää öljyyn kuivattuja yrttejä, kuivattua sipulia ja kuivattua valkosipulia, jolloin tomaattien maku korostuu entisestään. Öljyn voit käyttää myöhemmin ruoanlaitossa tai vaikkapa grillimarinadin pohjana!


Tomaattisipsit


Ihanat tomaattisipsit katoavat hetkessä, niin hyviä ne ovat! Meillä näitä mutustellaan sellaisenaan, mutta tarjoillaan myös grillattujen ruokien, paistien ja kalan lisukkeena, laitetaan itse tehtyjen burgerien väliin, lisätään keittoihin ja patoihin, dippaillaan kermaviili-yrttiseokseen ja käytetään näitä ihan ruokien koristeinakin - jos näitä on tarjolla. Hupenevat meinaan pahuksen nopeasti!

Näin teen


Viipaloi tomaatit, ei ihan paperin ohueksi, sillä liian ohuet siivut kutistuvat olemattomiin kuivurissa, mutta ei liian paksuiksikaan, jotta kuivumiseen ei mene vuorokautta. Sirottele viipaleiden päälle yrttisuolaa. Jos kuulut meihin, jotka rakastavat vinegar-makuisia sipsejä, sipaise viipaleet omenaviinietikalla ennen kun sirottelet niille suolaa. Käännä tomaatit 4 tunnin kuivatuksen jälkeen (irtoavat helpommin lopussa) ja toista suola-omenaviinietikkakäsittely kääntöpuolella.


Anna tomaattiviipaleiden kuivua rapsakoiksi ja herkuttele! Tomaattisipsit säilyvät hyvin ilmatiiviissä astiassa, jos ylipäätään on mitä säilöä.

Satoisaa ja kaunista kesää toivotellen
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Biohiilen valmistus on ekoteko, joka torjuu ilmastonmuutosta ja valmistuksessa syntyvä tuote, biohiili, on puutarhan kasvattien ravinnepankki, joka estää kuivuutta, parantaa maan laatua, aktivoi mikrobeja, sitoo itseensä maaperän haitallisia aineita ja lisää viljavuutta tuottaen suurempia satoja. Niin monta hyvää syytä tehdä itse biohiiltä, eikä se...

Nokkosen toinen satokausi alkaa nyt, kun nokkosen siemennorkot alkavat olla korjuukelpoisia. Siemennorkot ovatkin oikeaa superruokaa, sillä nokkosen siemennorkot ovat kasvin ravinteikkain osa, ja niiden ravintoarvo on moninkertainen kasvin muihin osiin verrattuna.

Jovelassa on lomailtu, puuhailtu, laiskoteltu, juhlittu, juteltu mukavia, tehty ruosteisen peltikaton testimaalaus ja ihmetelty kypsyvän sadon ihmeitä. Siinäpä pähkinänkuoressaan parin viime viikon kuulumiset, mutta kerrotaan nyt kuitenkin kunnolla kuulumisia.

Tomaattisadot kypsyvät - tässä kolme hieman erilaista ohjetta sadon hyödyntämiseen ja säilöntään Tehdään tomaattiyrttisuolaa, tomaattisipsejä ja säilötään tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan, astetta helpommalla!

1850-luku kohtasi 2010-luvun, kun Jovelaan hankittiin aurinkoenergialla toimiva lämminvesivaraaja. Tässä postauksessa on ensikokemuksia tuosta laitteesta ja muita kuulumisia viikolta.

Kesäkuu koristeli tullessaan kaiken kukillaan, innosti uusiin hankintoihin ja laittoi puutarhan kasvatit vahvaan kasvuun. Lounais-Suomessa kesä on jo kauneimmillaan, ja tästä kotimaisesta kesäparatiisista nautitaan täällä täysin rinnoin