HERKKUJA TOMAATEISTA

Tomaattisadot kypsyvät - tässä kolme hieman erilaista ohjetta sadon hyödyntämiseen ja säilöntään Tehdään tomaattiyrttisuolaa, tomaattisipsejä ja säilötään tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan, astetta helpommalla!

Kasvihuoneissa tomaattien vihreät pallukat muuttuvat pian kypsien tomaattien värikirjoon. Ensimmäiset tomaatit menevät taatusti suihin sellaisenaan, mutta sitten kun satoa alkaa tulla enemmän ja usein runsaastikin samaan aikaan, sitä miettiin erilaisia keinoja herkutella tomaateilla ja säilöä niitä. Moni tekee tomaateista omaa ketsuppia ja tomaattipyreitä tai erilaisia soseita, hillokkeita ja kastikkeita, joita voi säilöä monella tapaa, joten tässä pikkujutussa on tarjolla niiden rinnalle 3 hieman erilaista tapaa nauttia ja säilöä ihanasta omasta tomaattisadosta.

Tomaattiyrttisuola

Kotitekoinen tomaattiyrttisuola on niin hyvää, ettei kaupan yrttisuolaa enää sen jälkeen kaipaa ja monet kaupan yrttisuolat maistuvat tämän jälkeen hieman pistäviltä suussa.

Näin teen


Tee reilu kimppu mieliyrttejäsi. Tomaatin kanssa heilastelee erityisen hyvin ruohosipuli, persilja, lipstikka, basilika, timjami, paprika, valkosipuli (3 kynttä) ja sipuli (2 pientä), joita tässäkin yrttisuolassa on käytetty. Sipulista on leikattu sekä vihreitä varsia että itse sipulia, joka kannattaa leikata ja irrottaa renkaiksi, kuten sipulien varretkin. Valkosipuli leikataan ohuiksi viipaleiksi. Lisäksi tarvitaan 3-5 kypsää tomaattia, jotka leikataan viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa yrttien, sipulien ja paprikan kanssa. Tomaattiviipaleet kuivuvat hitaasti, joten yrtit kannattaa laittaa kuivuriin vasta hieman ennen kun tomaatit ovat kuivan rapsakoita. Kun tomaattiviipaleet ovat aivan rapsakan kuivia, ne, suola ja yrtit sekä sipulit pyöräytetään yleiskoneessa terällä. Osa tomaatista jää suolaan pikkuruisiksi hippusiksi, mutta se ei haittaa, vaan tuo suolaan vivahteita.

Usein lisään yrttisuolaan myös nokkosta, horsmankukkia, purjoa, piparjuurta ja villiyrttejä kuivattuna, maun ja käyttötarpeen mukaan. Kalalle tarkoitettuun suolaan imeytän kuivurissa sitruunamehua ja käytän yrtteinä vain tilliä, persiljaa, sipulia ja nokkosta.


Suolana olen käyttänyt ja parhaaksi todennut Maldonin merisuolahiutaleet kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että Maldonin merisuola on puhdasta luonnonmukaista suolaa, joka sisältää kalsiumia sekä merimagnesiumia, jota elimistö voi hyödyntää parhaiten. Toinen syy on se, että kun suola pyöräytetään kuivattujen yrttien ja tomaattiviipaleiden kanssa yleiskoneessa, yleiskoneen terät eivät jaksa kunnolla rouhia seosta yrttisuolaksi, jos suola on tavallista suurikiteistä merisuolaa. Sirotesuola taas menee liian pölyiseksi yleiskoneessa, joten merisuolahiutaleet ovat meillä osoittautuneet parhaimmaksi vaihtoehdoksi kotitekoiseen yrttisuolaan.

Säilötyt tomaatit

aurinkokuivattujen tomaattien tapaan

Nämä kuivatut ja säilötyt tomaatit maistuvat samalta kuin aurinkokuivatut tomaatit, mutta niissä ei ole sellaista pistävää oheismakua, joka usein on aurinkokuivatuissa tomaateissa (itse en erityisesti pidä aurinkokuivatuista tomaateista). Tällä tavalla säilöttyjen tomaattien maku on pehmeän täyteläinen ja herkullinen. Meillä näitä tomaatteja käytetään salaateissa, tapaksissa, pastoissa,  antipastolautasilla, ruokien lisukkeina sellaisenaan ja joskus vaikkapa lihamurekkeen täytteenä.

Näin teen

Halkaise kirsikkatomaatit ja laita ne kuivuriin. Ripottele tomaattien päälle yrttisuolaa. Aseta kuivurin lämpö vihanneskuivausasetukselle (n. 50 C). Tomaatit voi kuivata myös uunissa 70 asteessa. Kuivaa tomaatteja kunnes ne muistuttavat kuivattuja aprikooseja. Tomaattien tulee olla hieman nahkean taipuisia, muttei kuitenkaan pehmeitä. Ota tomaatit kuivurista kulhoon ja kierittele ne kunnolla pienessä määrässä omenaviinietikkaa. Nosta tomaatit lautaselle ja ripottele niiden päälle vielä hieman yrttisuolaa. Laita tomaatit puhtaaseen, tiiviisti sulkeutuvaan purkkiin ja peitä ne öljyllä. Säilytä jääkaapissa.

Omenaviinietikalla käsitellyt tomaatit säilyvät viileässä hyvin ja omenaviinietikka viimeistelee tomaattien maun, joten sitä kannattaa käyttää. Jos käytät tomaatit viikon sisällä, omenaviinietikkaa ei tarvita, mutta sen puute vaikuttaa kyllä makuun. Jos haluat, lisää öljyyn kuivattuja yrttejä, kuivattua sipulia ja kuivattua valkosipulia, jolloin tomaattien maku korostuu entisestään. Öljyn voit käyttää myöhemmin ruoanlaitossa tai vaikkapa grillimarinadin pohjana!


Tomaattisipsit

Ihanat tomaattisipsit katoavat hetkessä, niin hyviä ne ovat! Meillä näitä mutustellaan sellaisenaan, mutta tarjoillaan myös grillattujen ruokien, paistien ja kalan lisukkeena, laitetaan itse tehtyjen burgerien väliin, lisätään keittoihin ja patoihin, dippaillaan kermaviili-yrttiseokseen ja käytetään näitä ihan ruokien koristeinakin - jos näitä on tarjolla. Hupenevat meinaan pahuksen nopeasti!

Näin teen

Viipaloi tomaatit, ei ihan paperin ohueksi, sillä liian ohuet siivut kutistuvat olemattomiin kuivurissa, mutta ei liian paksuiksikaan, jotta kuivumiseen ei mene vuorokautta. Sirottele viipaleiden päälle yrttisuolaa. Jos kuulut meihin, jotka rakastavat vinegar-makuisia sipsejä, sipaise viipaleet omenaviinietikalla ennen kun sirottelet niille suolaa. Käännä tomaatit 4 tunnin kuivatuksen jälkeen (irtoavat helpommin lopussa) ja toista suola-omenaviinietikkakäsittely kääntöpuolella.


Anna tomaattiviipaleiden kuivua rapsakoiksi ja herkuttele! Tomaattisipsit säilyvät hyvin ilmatiiviissä astiassa, jos ylipäätään on mitä säilöä.

Satoisaa ja kaunista kesää toivotellen
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

Lokakuu. Lähestyvä talvi viilentää maailman ikkunoiden ulkopuolella. Aamuhämärä saapuu myöhemmin ja iltahämärä aikaisemmin. Lämmityskausi on alkanut, palavan puun äänet tulevat osaksi arkea. Sadonkorjuuta on enää vähän. Luonto riisuu vaatteitaan, me lisäämme niitä. On aika kääriytyä lämpimiin vaatteisiin, nauttia hiljaisuudesta ja elää...

KATAJANMARJAT

27.09.2020

Katajaisen kansan perinnemauste maustaa ruokia alkupaloista jälkiruokaan ainutlaatuisen upealla aromillaan! Kataja on meille suomalaisille rakas puu, jonka sitkeys ja elinvoimaisuus on antanut symboliikkansa koko kansan luonteelle. Katajanmarjojen ainutlaatuisista aromeista ja katajaan liitetyistä kansantarinoista inspiroituneena tämän kertaisen...

Omenalajike, joka mullisti omenamaailman, sanotaan saksalaisesta, Baijerissa kehitetystä Baya® Marisa omenasta, jonka erikoisuutena on punainen malto. Meille tämä kauttaaltaan punainen omena päätyi vahingossa muutama vuosi sitten, kun etsimme puutarhaamme uusia omenapuita ikivanhojen omenapuiden rinnalle. Tuolloin olimme jo valinneet haluamamme...

Syyskuu on kirpeän raikkaita aamuja ja kauniin kuulaita päiviä, joina aurinko jaksaa vielä lämmittää, ja sateisia iltoja, joina sadepisarat rummuttelevat peltikatolla. Puiden ensimmäiset keltaiset lehdet heilahtelevat vielä oksilla, mutta ennen kun kuu taas vaihtuu, nekin satavat maahan värikkään tilkkumattonsa. Pelloilla leijuva usva ja viimeisten...

KUKKAKAALIA!

06.09.2020

Jos kurpitsa on kasvimaan kuningas, olkoon kukkakaali sen ylväskruunuinen kuningatar. Tällä kertaa tehdään kukkakaali-fetapihvejä pikkelssikastikkeen kera, kokkaillaan Pasta Alfredoa kukkakaalilla, yllätetään kukkakaalista valmistetuilla "hot wingseillä" ja viimeistellään kattaus upealla kookos-suklaamoussella, jonka perusaineena on kuin onkin...

KURPITSAKESTIT

30.08.2020

Jovelassa korjattiin kurpitsasatoa, jota juhlistettiin pienten sunnuntai-iltapäivän kurpitsakestien merkeissä, pääroolissa tietenkin tämä kultakuorinen keittiöpuutarhan kuningas, joka sai loistaa viidessä eri ruokalajissa. Julkaistaan siis muidenkin iloksi muutama kokeilun arvoinen resepti!