HERKKUJA TOMAATEISTA

Tomaattisadot kypsyvät - tässä kolme hieman erilaista ohjetta sadon hyödyntämiseen ja säilöntään Tehdään tomaattiyrttisuolaa, tomaattisipsejä ja säilötään tomaatteja aurinkokuivattujen tomaattien tapaan, astetta helpommalla!

Kasvihuoneissa tomaattien vihreät pallukat muuttuvat pian kypsien tomaattien värikirjoon. Ensimmäiset tomaatit menevät taatusti suihin sellaisenaan, mutta sitten kun satoa alkaa tulla enemmän ja usein runsaastikin samaan aikaan, sitä miettiin erilaisia keinoja herkutella tomaateilla ja säilöä niitä. Moni tekee tomaateista omaa ketsuppia ja tomaattipyreitä tai erilaisia soseita, hillokkeita ja kastikkeita, joita voi säilöä monella tapaa, joten tässä pikkujutussa on tarjolla niiden rinnalle 3 hieman erilaista tapaa nauttia ja säilöä ihanasta omasta tomaattisadosta.

Tomaattiyrttisuola

Kotitekoinen tomaattiyrttisuola on niin hyvää, ettei kaupan yrttisuolaa enää sen jälkeen kaipaa ja monet kaupan yrttisuolat maistuvat tämän jälkeen hieman pistäviltä suussa.

Näin teen


Tee reilu kimppu mieliyrttejäsi. Tomaatin kanssa heilastelee erityisen hyvin ruohosipuli, persilja, lipstikka, basilika, timjami, valkosipuli (3 kynttä) ja sipuli (2 pientä), joita tässäkin yrttisuolassa on käytetty. Sipulista on leikattu sekä vihreitä varsia että itse sipulia, joka kannattaa leikata ja irrottaa renkaiksi, kuten sipulien varretkin. Valkosipuli leikataan ohuiksi viipaleiksi. Lisäksi tarvitaan 3-5 kypsää tomaattia, jotka leikataan viipaleiksi ja kuivataan kuivurissa yrttien kanssa. Tomaattiviipaleet kuivuvat hitaasti, joten yrtit kannattaa laittaa kuivuriin vasta hieman ennen kun tomaatit ovat kuivan rapsakoita. Kun tomaattiviipaleet ovat aivan rapsakan kuivia, ne, suola ja yrtit sekä sipulit pyöräytetään yleiskoneessa terällä. Osa tomaatista jää suolaan pikkuruisiksi hippusiksi, mutta se ei haittaa, vaan tuo suolaan vivahteita.


Suolana olen käyttänyt ja parhaaksi todennut Maldonin merisuolahiutaleet kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että Maldonin merisuola on puhdasta luonnonmukaista suolaa, joka sisältää kalsiumia sekä merimagnesiumia, jota elimistö voi hyödyntää parhaiten. Toinen syy on se, että kun suola pyöräytetään kuivattujen yrttien ja tomaattiviipaleiden kanssa yleiskoneessa, yleiskoneen terät eivät jaksa kunnolla rouhia seosta yrttisuolaksi, jos suola on tavallista suurikiteistä merisuolaa. Sirotesuola taas menee liian pölyiseksi yleiskoneessa, joten merisuolahiutaleet ovat meillä osoittautuneet parhaimmaksi vaihtoehdoksi kotitekoiseen yrttisuolaan.

Säilötyt tomaatit

aurinkokuivattujen tomaattien tapaan

Nämä kuivatut ja säilötyt tomaatit maistuvat samalta kuin aurinkokuivatut tomaatit, mutta niissä ei ole sellaista pistävää oheismakua, joka usein on aurinkokuivatuissa tomaateissa (itse en erityisesti pidä aurinkokuivatuista tomaateista). Tällä tavalla säilöttyjen tomaattien maku on pehmeän täyteläinen ja herkullinen. Meillä näitä tomaatteja käytetään salaateissa, tapaksissa, pastoissa,  antipastolautasilla, ruokien lisukkeina sellaisenaan ja joskus vaikkapa lihamurekkeen täytteenä.

Näin teen

Halkaise kirsikkatomaatit ja laita ne kuivuriin. Ripottele tomaattien päälle yrttisuolaa. Aseta kuivurin lämpö vihanneskuivausasetukselle (n. 50 C). Tomaatit voi kuivata myös uunissa 70 asteessa. Kuivaa tomaatteja kunnes ne muistuttavat kuivattuja aprikooseja. Tomaattien tulee olla hieman nahkean taipuisia, muttei kuitenkaan pehmeitä. Ota tomaatit kuivurista kulhoon ja kierittele ne kunnolla pienessä määrässä omenaviinietikkaa. Nosta tomaatit lautaselle ja ripottele niiden päälle vielä hieman yrttisuolaa. Laita tomaatit puhtaaseen, tiiviisti sulkeutuvaan purkkiin ja peitä ne öljyllä. Säilytä jääkaapissa.

Omenaviinietikalla käsitellyt tomaatit säilyvät viileässä hyvin ja omenaviinietikka viimeistelee tomaattien maun, joten sitä kannattaa käyttää. Jos käytät tomaatit viikon sisällä, omenaviinietikkaa ei tarvita, mutta sen puute vaikuttaa kyllä makuun. Jos haluat, lisää öljyyn kuivattuja yrttejä, kuivattua sipulia ja kuivattua valkosipulia, jolloin tomaattien maku korostuu entisestään. Öljyn voit käyttää myöhemmin ruoanlaitossa tai vaikkapa grillimarinadin pohjana!


Tomaattisipsit

Ihanat tomaattisipsit katoavat hetkessä, niin hyviä ne ovat! Meillä näitä mutustellaan sellaisenaan, mutta tarjoillaan myös grillattujen ruokien, paistien ja kalan lisukkeena, laitetaan itse tehtyjen burgerien väliin, lisätään keittoihin ja patoihin, dippaillaan kermaviili-yrttiseokseen ja käytetään näitä ihan ruokien koristeinakin - jos näitä on tarjolla. Hupenevat meinaan pahuksen nopeasti!

Näin teen

Viipaloi tomaatit, ei ihan paperin ohueksi, sillä liian ohuet siivut kutistuvat olemattomiin kuivurissa, mutta ei liian paksuiksikaan, jotta kuivumiseen ei mene vuorokautta. Sirottele viipaleiden päälle yrttisuolaa. Jos kuulut meihin, jotka rakastavat vinegar-makuisia sipsejä, sipaise viipaleet omenaviinietikalla ennen kun sirottelet niille suolaa. Käännä tomaatit 4 tunnin kuivatuksen jälkeen (irtoavat helpommin lopussa) ja toista suola-omenaviinietikkakäsittely kääntöpuolella.


Anna tomaattiviipaleiden kuivua rapsakoiksi ja herkuttele! Tomaattisipsit säilyvät hyvin ilmatiiviissä astiassa, jos ylipäätään on mitä säilöä.

Satoisaa ja kaunista kesää toivotellen
Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta

MYRSKYVAROITUS

16.02.2020

Kun mediat uutisoivat lähestyvästä myrskystä, sille kannattaa nykyaikana lotkauttaa korvaansa jo hyvän sään aikaan, asui sitten maalla tai kaupungissa. Kovin tiuhaan tahtiin näitä kovien tuulten päiviä ja myrskyiksi yltyviä säitä nyt tuntuukin esiintyvän, ja siitä se kenkä puristaakin. Myrskyjen määrä tosiaan lisääntyy Pohjois-Euroopassa ja...

Helmikuun sanotaan saavan puiden oksat kimaltelemaan jäähelmistä, mutta omavaraistelevien silmissä siintävät jo kesäiset näkymät puutarhoissa ja tiluksilla. Tänään täällä ja muiden omavaraistelevien blogeissa jutellaan esikasvatuksista, kylvöistä ja hieman puhdetöistäkin!

MUSTIKKAKOISO

26.01.2020

Ai mikä ihmeen mustikkakoiso? Mustikkakoiso on mm. perunan, tomaatin, paprikan ja munakoison sukulainen, marjakoisokasvi, jonka oikea nimi on hämäävästi pinaattikoiso. Pinaattikoiso on myös ananaskirsikan, eli karviaiskoison sukulainen. Sukulaisuuden muihin koisokasveihin huomaa esimerkiksi kasvin kukkiessa, sillä sen kukat muistuttavat perunan...

TIETEN TAITEN

18.01.2020

Haaveena omavaraisempi ja omatoimisempi elämä? Millaisia taitoja siihen tarvitaan? Tässä kirjoituksessa pohditaan omatoimisemman ja omavaraisemman elämän kulmakiviä taitojen osalta Tsajut-blogin Sadun haastamana. Kirjoituksen lopusta löydät linkkejä myös muiden omavaraisuusbloggaajien näkemyksiin asiasta!

Inkiväärin kasvattaminen itse on helppoa - tarvitaan vain kaupasta ostettu inkiväärin pala ja multaa. Sadostaan voi tehdä mm. aitoa sushi-inkivääripikkelssiä, maustehyllyjen inkiväärijauhetta tai inkiväärijuomia ja -shotteja. Ensimmäistä omaa 2020-satoamme odotellessamme sisällytän tähän juttuun pari kivaa inkiväärireseptiäkin, joita toki voi tehdä...

UUSIA ALKUJA

06.01.2020

Vuosi on vaihtunut ja vuorokauden valoisa aika pitenee päivittäin. Ihanaa! Omavaraistelevien kotipuutarhureiden sormet syyhyävät jo kautta valtakunnan. On taas aika tehdä uusia suunnitelmia ja ensimmäisiä pieniä kesään kurottelevia alkuvalmisteluita tulevalle satokaudelle!