DIY SIEMENNAUHAT

04.05.2019

Omat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaahan mitoitetut siemennauhat syntyvät helposti ja ovat käteviä käytössä, eikä siemennauhassa suinkaan tarvitse olla vain yhtä lajiketta siemeniä!

Siemennauhoista on moneksi


Siemennauhat ovat niin käteviä, mutta itse tehden myös oiva paikka säästää puutarhakustannuksia, sillä ostetut siemennauhat ovat usein myös hieman hintavia. Lisäksi itse tehtyyn siemennnauhaan voi laittaa useampaa kuin yhtä lajiketta siemeniä! Joka toinen siemen voi olla kumppanuuskasvi ja väliin voi laittaa myös jonkun torjuntakasvin siemenen, joiden avulla kasvimaalla voidaan hyvin. Myös kukkaistutuksia varten voi tehdä erilaisia siemennauhoja tai kokonaisia siemenlaattoja vessapaperista. Yksi arkki paperia yhtä väriä ja lajiketta, toinen toista.. Vain mielikuvitus asettaa tähänkin puuhaan rajat!

Tarvitset


Vessa- tai talouspaperia tai edullisia serviettejä
Mitan
Pensselin
Myrkyttömän tussin tai kynän
Sakset
Kiinnitysainetta (ks. myöhemmin vaihtoehdot)
Siemeniä

Tarkista ensin siemenpussista mikä on siementen viljelyetäisyys. Jos teet siemennauhoja kasvatuslaatikoihin, mitota vessapaperin pituus kasvatuslaatikkoosi sopivaksi jättäen hieman ylimääräistä vessapaperia nauhan alkuun ja loppuun. Kerron ohjeen lopussa miksi.
Laita mitta vessapaperin viereen ja ala merkitä siemenille paikkoja. Tässä on kylvövälinä 4 cm porkkanalle.
Tipauta pensselillä kunkin siemenpaikan kohdalle tippa kiinnitysainetta, joka voi olla esimerkiksi kananmunan keltuaista. Vegaani voi käyttää vastaavasti keitettyä ja veden kanssa soseutettua perunavelliä. Myös vehnäjauho-vesiseos on käypä kiinnitysaine, mutta sitä kannattaa käytää maltillisesti, jotta paperiin ei imeydy liikaa nestettä. Jotkut kiinnittävät siemeniä jopa myrkyttömällä askarteluliimalla, mutta itse en ole sen kannalla.

Tipauta kuhunkin siemenpisteeseen kiinnitystipan päälle pari siementä. Itämisvaiheessa ylimääräisen taimen voi nypätä pois. Tarkista, että kaikissa pisteissä on siemeniä.

Paina toinen kerros vessapaperia edellisen päälle ja paina kutakin siemenpistettä hellästi. Itse teen siten, että sipaisen vielä vessapaperien väliin, nauhan alkuun ja loppuun sutaisun kiinnitysainetta, jotta nauha liimautuu umpeen koko matkalta. Anna siemenalustan kuivahtaa lämpimässä paikassa mahdollisimman nopeasti. Leikkaa alusta ohuiksi siemennauhoiksi. Tässä versiossa yhden vessapaperiarkin leveyteen mahtui 3 siemenpaikkaa rinnakkain, joten yhdestä pitkästä vessapaperiarkkivedosta tuli 3 kasvatuslaatikkoon mitotettua siemennauhaa.

Siemennauhat ovat valmiita istutettaviksi! Tarkista siemenpussista siementen istutussyvyys, aseta nauhat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaalle kostealle mullalle, kostuta nauhat päältä, peitä ne mullalla ja kastele kylvös kunnolla. Itse jätän pienet tupsut siemennauhaa mullan päälle kasvatuslaatikon päädyssä, jotta tiedän missä siemenrivi menee. Tällöin rikkaruohot on helppo nyppäistä pois heti kun niitä ilmestyy.

Siemenlaatat

Pohdin, että siemennnauhojen tapaan voisi tehdä myös siemenlaattoja. Jos teet vastaavia siemenlaattoja, irrota vessa- tai talouspaperiarkkeja, sipaise kunkin arkin pinnalle kiinnitysainetta, sirottele siemenet päälle, peitä toisella paperiarkilla, kuivata nopeasti ja säilytä siemenlaatat pinossa kunnes on aika istuttaa. Kuhunkin laattaan kannattaa tietenkin merkitä mitä siemeniä kussakin on sisällä.

Siemenlaatoilla voi suunnitella mitä mielikuvituksellisempia kukkaistutuksia. Miten olisi shakkiruudukko, nimikirjaimet, sateenkaari, värikäs puutarhapolun reunus tai lajikkeittain nouseva kukkameri?

Puutarhailun iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Syksyn saapuessa on hyvä katsella satokauden onnistumisia ja oppeja, joita syntyy epäonnistumisten kautta. Joka vuosi oppii jotain uutta yhtälailla kuin saa iloita onnistumisista. Tässä julkaisussa käväistään myös mehuasemalla ja jaetaan muutama vinkki teille, joilla ensimmäinen mehuasemakäynti on vielä edessä.

Kun helteet ovat väistyneet, Jovelassa hurisee kuivuri harva se päivä. Sadon kuivattaminen on hyvä keino säilöä satoa ja kasvattaa kotivaraa, ja samalla säästyy tilaakin, sillä kuivatettu sato vie huomattavasti vähemmän tilaa kuin moni muu säilöntämuoto. Monitasoisen kuivurin hankintavinkin löydät kirjoituksen loppuosasta.

TALVEN VARALLE

02.08.2024

Syyskesä on alkanut ja puutarha tarjoilee parastaan. Satokauden käynnistyttyä kunnolla, omavaraistelijoiden huusholleissa syödään ja säilötään satoa talven varalle kuin hamsterit konsanaan.

Kesäisiä herkkuja suoraan puutarhasta ja makuja maailmalta! Tästä reseptikoosteesta löydät ihanat pikkelöidyt salmiakkifenkolit, lempeän samettiset vanhanajan vaniljavanukkaat kirpeällä twistillä, säilöttyjä herkkuja, kesäisiä salaatteja suoraan kasvimaalta ja maukkaita sieniä ja kasviksia,
jotka vievät kielen mukanaan.

Olen vallan villiintynyt vakumointiin, joka säästää säilytystilaa ja ennen kaikkea pidentää sadon ja elintarvikkeiden säilyvyyttä merkittävästi. Reilussa viikossa olen tullut siihen lopputulokseen, että pakastimen, jääkaapin ja kotivaran aarteiden pidempi säilyvyysaika on helppo saavuttaa. Se on vain kahden painikkeen painalluksen päässä, kun...

SULOINEN SUOPA

14.07.2024

Suloinen rohtosuopayrtti ihastuttaa puutarhassa, mutta tämä perinneperenna on myös mainio luomupesuaine, jota monet museotkin käyttävät arvotekstiiliensä puhdistamiseen. Heinä-elokuu onkin ihanaa aikaa tehdä itse suloista suopaa rohtosuopayrtistä, ja pesaista talven villavaatteet valmiiksi odottamaan aikanaan saapuvia viileitä päiviä!