DIY SIEMENNAUHAT

04.05.2019

Omat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaahan mitoitetut siemennauhat syntyvät helposti ja ovat käteviä käytössä, eikä siemennauhassa suinkaan tarvitse olla vain yhtä lajiketta siemeniä!

Siemennauhoista on moneksi


Siemennauhat ovat niin käteviä, mutta itse tehden myös oiva paikka säästää puutarhakustannuksia, sillä ostetut siemennauhat ovat usein myös hieman hintavia. Lisäksi itse tehtyyn siemennnauhaan voi laittaa useampaa kuin yhtä lajiketta siemeniä! Joka toinen siemen voi olla kumppanuuskasvi ja väliin voi laittaa myös jonkun torjuntakasvin siemenen, joiden avulla kasvimaalla voidaan hyvin. Myös kukkaistutuksia varten voi tehdä erilaisia siemennauhoja tai kokonaisia siemenlaattoja vessapaperista. Yksi arkki paperia yhtä väriä ja lajiketta, toinen toista.. Vain mielikuvitus asettaa tähänkin puuhaan rajat!

Tarvitset


Vessa- tai talouspaperia tai edullisia serviettejä
Mitan
Pensselin
Myrkyttömän tussin tai kynän
Sakset
Kiinnitysainetta (ks. myöhemmin vaihtoehdot)
Siemeniä

Tarkista ensin siemenpussista mikä on siementen viljelyetäisyys. Jos teet siemennauhoja kasvatuslaatikoihin, mitota vessapaperin pituus kasvatuslaatikkoosi sopivaksi jättäen hieman ylimääräistä vessapaperia nauhan alkuun ja loppuun. Kerron ohjeen lopussa miksi.
Laita mitta vessapaperin viereen ja ala merkitä siemenille paikkoja. Tässä on kylvövälinä 4 cm porkkanalle.
Tipauta pensselillä kunkin siemenpaikan kohdalle tippa kiinnitysainetta, joka voi olla esimerkiksi kananmunan keltuaista. Vegaani voi käyttää vastaavasti keitettyä ja veden kanssa soseutettua perunavelliä. Myös vehnäjauho-vesiseos on käypä kiinnitysaine, mutta sitä kannattaa käytää maltillisesti, jotta paperiin ei imeydy liikaa nestettä. Jotkut kiinnittävät siemeniä jopa myrkyttömällä askarteluliimalla, mutta itse en ole sen kannalla.

Tipauta kuhunkin siemenpisteeseen kiinnitystipan päälle pari siementä. Itämisvaiheessa ylimääräisen taimen voi nypätä pois. Tarkista, että kaikissa pisteissä on siemeniä.

Paina toinen kerros vessapaperia edellisen päälle ja paina kutakin siemenpistettä hellästi. Itse teen siten, että sipaisen vielä vessapaperien väliin, nauhan alkuun ja loppuun sutaisun kiinnitysainetta, jotta nauha liimautuu umpeen koko matkalta. Anna siemenalustan kuivahtaa lämpimässä paikassa mahdollisimman nopeasti. Leikkaa alusta ohuiksi siemennauhoiksi. Tässä versiossa yhden vessapaperiarkin leveyteen mahtui 3 siemenpaikkaa rinnakkain, joten yhdestä pitkästä vessapaperiarkkivedosta tuli 3 kasvatuslaatikkoon mitotettua siemennauhaa.

Siemennauhat ovat valmiita istutettaviksi! Tarkista siemenpussista siementen istutussyvyys, aseta nauhat kasvatuslaatikkoon tai kasvimaalle kostealle mullalle, kostuta nauhat päältä, peitä ne mullalla ja kastele kylvös kunnolla. Itse jätän pienet tupsut siemennauhaa mullan päälle kasvatuslaatikon päädyssä, jotta tiedän missä siemenrivi menee. Tällöin rikkaruohot on helppo nyppäistä pois heti kun niitä ilmestyy.

Siemenlaatat

Pohdin, että siemennnauhojen tapaan voisi tehdä myös siemenlaattoja. Jos teet vastaavia siemenlaattoja, irrota vessa- tai talouspaperiarkkeja, sipaise kunkin arkin pinnalle kiinnitysainetta, sirottele siemenet päälle, peitä toisella paperiarkilla, kuivata nopeasti ja säilytä siemenlaatat pinossa kunnes on aika istuttaa. Kuhunkin laattaan kannattaa tietenkin merkitä mitä siemeniä kussakin on sisällä.

Siemenlaatoilla voi suunnitella mitä mielikuvituksellisempia kukkaistutuksia. Miten olisi shakkiruudukko, nimikirjaimet, sateenkaari, värikäs puutarhapolun reunus tai lajikkeittain nouseva kukkameri?

Puutarhailun iloa toivotellen Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Tässä joulun alla sain tuta oikean kesän kaipuun, kun kävin läpi kuluneen satokauden kuvia ja muistiinpanoja keväästä syksyyn. Ulkomittari näyttää -16 astetta, lintulaudan linnut pörhistelevät lumisessa maisemassa ja torpassa talvisen hiljaisuuden täyttää palavan puun äänet, mutta pienen hetken ajan ajatukset olivat kesässä, sen lämmössä,...

Ryhdytään puupiheiksi ja poltetaan puuta puhtaasti ja säästeliäästi! Kävimme isännän kanssa vuonna 2019 puunsäästäjän polttokurssilla, jonka neuvoilla voi säästää polttopuusta ja puulämmityksen aiheuttamista päästöistä jopa 50%. Kurssin vetäjänä toimi Warma-Uunien Vesa Salminen, joka on vetänyt yli 100 puunsäästäjän polttokurssia, ja jonka yritys...

Ensimmäiset lumet ovat leijailleet taivaalta ja puutarha vaipuu hiljalleen talviuneen. Vanhassa talossa on varauduttu talven saapumiseen, puulämmityskausi on alkanut ja puutarhapuuhien sijaan siirrytään mukaviin pieniin puhteisiin,
usein puuhellan äärelle. On taas villasukkien ja -nuttujen aika!

Tiesitkö, että Virtasen 4 öljyn öljymaalilla voi maalata taloa vaikka talvipakkasilla, mutta Virtasen maalivalikoimasta löytyy monia muitakin mahtavia maaleja sisälle ja ulos? Me kutsumme näitä maaleja luottomaaleiksi!

Kotipuutarhurin puuhat eivät suinkaan pääty kesään, sillä syksy on omalla tavallaan puutarhan toinen kevät, jolloin jopa kannattaa kylvää osa seuraavan vuoden sadosta, sillä syyskylvöt aikaistavat ja vahvistavat seuraavan vuoden satoa. Kun yksi sadonkorjuu päättyy, toista laitellaan säiden viilentyessä aluilleen. Sellaista se on omavaraistelevan...

Jaahas, nyt ollaan päästy jo lokakuulle, keskelle syksyä, joka ei meinaa millään päästää otettaan kesästä. Täällä kasvuvyöhykkeellä 1b syksy on toistaiseksi ollut kovin lämmin, mutta jospa se kesän selkä tässä lokakuussa vihdoin taittuisi, ja pääsisimme syyskylvöille puutarhaan.