HYVÄT SIEMENPERUNAT 

04.04.2023

Tiesitkö, että ruokakaupan perunat, myös kotimaiset, sisältävät yleisesti virustauteja, jotka tuhoavat satoja ja leviävät helposti puutarhassa? 

Siksi oma perunamaa tulisi aina perustaa sertifioiduista siemenperunoista, joilla sadon onnistuminen on varmempaa, ja samalla niin kasvimaat kuin kotipuutarhuritkin säästyvät monilta harmeilta.

Julkaisu on tehty kaupallisena yhteistyönä kotimaisia siemenperunoita tuottavan HZPC Kantaperuna Oy /siemenperuna.fi kanssa.

Luulo ei ole tiedon väärti

Usein ajatellaan, että kotimainen, ruokakaupasta ostettu ruokaperuna olisi turvallinen myös puutarhassa. Näin ei kuitenkaan ole. Ruokaperunoissa on usein esimerkiksi oireetonta maltokaarivirusta, jota sertifioiduissa siemenperunoissa ei esinny. Maltokaarivirus aiheuttaa perunoihin mustia renkaita ja mustumia. Oireeton peruna saastuttaa maan ja tauti leviää, jolloin samassa maassa ei voi viljellä perunaa vuosiin, jopa kymmeneen vuoteen.  Silminnähden maltokaariviruksen sairastuttamat perunat ovat syömäkelvottomia, mutta vielä surkeampi tilanne on kotipuutarhurilla, joka on korjannut perunasatonsa ja huomaa vasta muutaman viikon jälkeen, että koko perunasato onkin tuhoutunut varastoinnin aikana. Maltokaarivirus voi näet myös pysyä hyvän tovin huomaamattomana, mutta aktivoituu myöhemmin. Myös erilaiset perunamädät ja perunarutto on melko yleinen ruokaperunoissa esiintyvä tauti, joka voi säilyä oireettomana varastoidussa perunassa ja siten levitä puutarhassa maahan päästyään.

Yksi syy, miksi kaupan ruokaperunoissa esiintyy niin paljon perunan sairauksia on se, että varhaisperunoiden jälkeen kaupassa myytävät perunat ovat vanhempia, varastoituja perunoita, eikä niitä testata samalla tavalla kuten sertifioituja siemenperunoita, joiden puhtauden varmistaminen alkaa jo ennen viljelyä maanäytteiden muodossa.

Siemenperunoiden puhdas alku tuotetaan laboratorio-olosuhteissa terveen perunakasvin lehtihangoista löytyvistä kasvupisteistä, siemenperuna.fi kertoo infossaan. Tämän jälkeen siemenperunoiden kantasiemenperunat pääsevät maahan, jonka jälkeen Ruokaviraston tarkastajat tekevät siemenperunaviljelmillä erilaisia tarkastuksia. Viljelmältä hylätyt perunat päätyvät ruokaperunoiksi. Puhtaat siemenperunat jatkavat kasvuaan ja ne testataan vielä kahdesti ennen, kun siemenperunat sertifioidaan ja suljetaan sineteillä kuljetussäkkeihinsä. Tämä huolellinen prosessi varmistaa esimerkiksi sen, ettei tuota ilkeää maltokaarivirusta, jota tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisesta ruokaperunasta kantaa oireettomana, esiinny sertifioiduissa siemenperunoissa lainkaan. Miksi siis ottaa riski vain muutaman euron säästön vuoksi laittamalla ruokaperunoita maahan, kun sen seurauksena saattaa menettää koko perunasatonsa ja saada maaperässä vuosikausia pysyvät perunapöpöt vaivoikseen?

Kannattaa olla fiksu ja käyttää vain sertifioituja siemenperunoita.

Varhaista ja myöhäistä perunasatoa

Peruna on siitä mukava omavaraistelijan ruokakasvi, satoisuutensa lisäksi, että valitsemalla eriaikaisia lajikkeita, tuoresatokausi voi kestää puolisentoista kuukauttakin, sillä varhaisen ja myöhäisen lajikkeen satokypsyyden ero voi olla kuutisenkin viikkoa. Varhaisperunan satoa voi toki aikaistaa esikasvattamalla osan perunoista vaikkapa maitopurkeissa, joista perunat pääsevät maahan lämpötilojen salliessa. Olemme itse tehneet näin usein juhannusperunoiden osalta, siis esikasvattamalla pienen määrän varhaisperuna Timoa sisätiloissa.

Perunalajikkeet jaetaan kolmeen eri tyyppiin niiden satoajan mukaisesti. Varhaisperunat ovat suoraan viljelmältä syötäviä ohutkuorisia perunoita, joita puhekielessä usein kutsutaan uusiksi perunoiksi. Kesäperunat seuraavat varhaisperunoita ja niiden kuorikin on jo hieman tiiviimpi. Viimeisenä satoon joutavat talviperunat, joita usein varastoidaan talven yli.

Eri perunalajikkeilla on myös on omat käyttökohteensa ruokaperunana. Siinä missä yhdestä tulee paras muusi, toinen on keittoperunoiden aatelia.

Kotimaisia sertifioituja siemenperunoita

Kaikki HZPC Kantaperuna Oy:n sertifioidut siemenperunat, joita myydään jälleenmyyjien toimesta kautta Suomen, ovat kotimaista tuotantoa, ja ne on viljelty Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevalla suojellulla siemenperunoiden tuotantoalueella.

Timo on yli 40 vuotta sitten Suomessa jalostettu varhaisperunalajike, joka lähtee kasvuun jopa kylmässä maassa. Timo ei vähästä hätkähdä ja viljelyvarmuus alkukesän vaihtelevissa oloissa on aivan omaa luokkaansa. Tästä syystä Timo on edelleen Suomen viljellyin varhaisperunalajike. Viljelyominaisuuksien lisäksi myös Timon maku sopii täydellisesti suomalaiseen suuhun. Timo maistuu juuri siltä miltä varhaisperunan kuuluukin, kesältä!

Carrera on erittäin nopeakasvuinen, kirkaskuorinen ja kauniin muotoinen varhaisperunalajike. Tekee satomukulat emomukulan yläpuolelle, joten Carrera istutetaan tavallista syvempään, jotta satomukulat pysyvät mullan alla eivätkä viherry.

Annabelle on monen mielestä maailman herkullisin perunalajike. Muodoltaan hauskan pitkulainen Annabelle on myös Suomen suosituin perunalajike, eikä ihme! Annabelle pysyy täydellisesti koossa keitettäessä, mutta sen maku ei ole lainkaan kova vaan kermaisen pehmeä. Annabelle on myös nopeakasvuinen, joten pääset herkuttelemaan sillä jo heinäkuussa. Säilyy oikein varastoituna talven yli, mutta maltti on valttia. Maltathan odottaa kuoren muodostumista, jotta perunat säilyvät hyvin. Annabelle on hieman herkkä perunaruvelle, joten kuivimmilla kasvupaikoilla kannattaa huolehtia säännöllisestä kastelusta.

Colomba tuottaa aina maalajista riippumatta suuren ja laadukkaan sadon. Colomba on nopeakasvuinen lajike, joka säilyy myös varastossa koko talven yli. Lajike on perinteisellä tärkkelysprosentilla mitattuna kiinteämaltoinen (paljon tärkkelystä = jauhoinen lajike), eli vihreän pussin lajike. Colomban malto on kuitenkin hyvin pehmeä ja se soseutuu myös ihanasti esimerkiksi perunamuusiksi. Käy siis kaikenlaiseen ruuanlaittoon, joten lajike on yleisperuna (keltainen pussi). Tämä lajike löytyi muutama vuosi sitten kevytperuna-pusseista, sillä sen tärkkelysprosentti ja kalorimäärä on tavallista matalampi.

Siikli on perinteinen, joka torilta tuttu kesäperuna. Vuonna 1935 jalostettu klassikkolajike onkin joillekin se ainoa oikea kesäperuna. Siikli on viljelyssä hieman haastava, sillä se on arka esimerkiksi perunaruvelle ja perunarutolle.

Van Gogh on talviperunoista nopeakasvuisin. Tämä valikoimiin keväällä 2023 palaava legendaarinen supersuosikkilajike on ihanan jauhoinen ja upean keltainen herkkuperuna. Kasvusto käy kukkapenkistä, sillä kukinto on todella runsas!

Noblesse on murean maukas yleisperuna, joka tekee vahvan juuriston ja kestää siksi erityisen hyvin erilaisia ääriolosuhteita, kuten kuivuutta tai märkyyttä. Varastoidaan kuivana ja kuori kunnolla kiinnittyneenä.

Challenger, ystävien kesken Calle, on paras muusiperuna! Lajike on kauniin keltainen ja muodoltaan pitkänsoikea. Tekee runsaasti mukuloita, joten istuta perunat riittävän harvaan, jotta mukulat mahtuvat kasvamaan. Varastoidaan kuivana ja kuori kunnolla kiinnittyneenä.

Mozart on erittäin taudinkestävä punakuorinen herkkuperuna, jota suositellaan erityisesti kuivemmille ja paahteisille kasvupaikoille sen erinomaisen ruvenkestävyytensä vuoksi. Lajike on myöhäinen kasvurytmiltään, mutta säilyy erityisen hyvin varastoituna (kuivana ja kuori kiinnittyneenä) aina seuraavaan kesään saakka. Sopii kaikenlaiseen ruuanlaittoon. Mozart on erityisen hyvä lajike uuniruokiin.

Violet Queen on terveellisten antioksidanttien värittämä peruna. Tämä lajike sisältää luonnollisesti huiman määrän terveellistä antosyaania, moninkertaisen määrän muihin sinisiin perunoihin verrattuna. Violet Queen säilyttää muihin väriperunoihin verrattuna upean värinsä hyvin myös keitettynä. Lajikkeen haasteena voidaan mainita satomukuloiden mullasta löytämisen vaikeus! Kuuman kesän ongelmana voi olla lajikkeen arkuus lehtipoltteelle.

Nicola on kiinteä talviperunalajike, joka kestää erityisen hyvin perunarupea. Herkullinen keittoperuna! Arka näyttämään maltokaariviruksen oireita, jota tavataan erityisesti vanhoilla perunamailla – muutoin menestyy hyvin myös köyhemmillä kasvupaikoilla. Tarvitsee pitkän kasvukauden, sillä lajike on erittäin myöhäinen kasvurytmiltään.

Puikula, pohjoisen erikoisuus, kasvaa yöttömässä yössä. Erittäin jauhoinen, pitkulaisen mallinen perunalajike. Haastava viljeltävä erilaisten perunatautiarkuuksien vuoksi, mutta maultaan herkullinen ja väriltään upean keltainen peruna! Erittäin myöhäinen kasvurytmi, jota voidaan nopeuttaa pitkällä idätyksellä.

Terveellinen, hyvä peruna

Ei vellillä jaksa kuin veräjälle asti, puurolla pualivälihin, mutta perunalla jaksaa perille asti.
- suomalainen sananlasku

Kyllä vanha kansa tiesi mistä puhui, sillä perinteinen peruna on mitä mainiointa, monipuolista ruokaa, joka sisältää mm. kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, sinkkiä, jodia, seleeniä, kuparia, foolihappoa, niasiinia, A-, B1-, B6-, C-, E- ja K-vitamiineja. Uusimpien tutkimusten mukaan erityisesti lilat väriperunat ovat terveydelle edullisia ja voivat mm. vähentää aikuisiän diabeteksen riskejä. Värikkäiden kasvien sisältämät antosyaanit, eli kasvien siniset, punaiset tai lilat väriaineet ovat monella tavalla edullisia terveydelle. Niiden on osoitettu tehostavan vastustuskykyä ja omaavan veren sokeritasapainoa tasaavia sekä mm. sydän- ja verisuonitauteja ehkäiseviä vaikutuksia.

Helmikuussa 2023 Turun yliopiston julkaisemassa tutkimuksessa kävi ilmi, että lila peruna sisältää erityisen tehokkaita antioksidantteja. Lila peruna on esimerkiksi mustikkaa tehokkaampi diabeteksen riskien vähentäjänä, sillä sen ja mustikan sisältämät väriaineet imeytyvät eri tavalla elimistöön. Lilan perunan sisältämät asyloidut antosyaanit parantavat elimistön sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, parantavat suoliston pintakerrosta, vähentävät elimistön tulehdustiloja ja parantavat suolistomikrobiston koostumusta.

Perunan viljely kotipuutarhassa

Perunan viljely helppoa ja satoa saadaan käytännössä aina. Kasvukauden toimenpiteiksi riittää kastelusta huolehtiminen, jotta sadosta tulisi runsas, eikä perunoihin kehittyisi perunarupea.

  • Käytä sertifioituja siemenperunoita.
  • Idätä perunat valoisassa paikassa 2-3 viikkoa. Optimaalinen idätyslämpötila on 8–14 astetta. Mitä lämpimämpi idätyspaikka on, sen lyhyempi idätysaika on suotavaa. Valo on tärkeä osa idätysprosessia, sillä vähäisessä valossa iduista tulee pitkiä ja honteloita.
  • Mitä korkeampi lämpötila on, sitä enemmän tarvitaan valoa. Parhaat idut ovat lyhyitä ja tanakoita, sillä ne eivät napsahtele poikki, kun perunat istutetaan maahan.
  • Älä kasvata perunaa peräkkäisinä vuosina samassa paikassa.
  • Käytä perunaviljelmässä vettä läpäisevää, hiekansekaista, kuohkeaa multaa.
  • Lannoita perunamaa valitsemasi lannoitteen ohjeen mukaan. Usein sopiva määrä lannoitetta on noin kourallinen neliömetriä kohti.
  • Kääntele maa ja lannoite sekaisin vähintään 25 cm syvyydeltä.
  • Asettele siemenperunat riviin siten, että kunkin perunan väliin jää noin 20 cm tilaa. Tee seuraava rivi siten, että edelliseen jää noin 50 cm tilaa.
  • Peitä siemenperunat mullalla siten, että perunoiden päällä on 15 cm korkuinen valli.
  • Multaa, eli lisää multaa perunavallin päälle muutaman kerran kasvukauden aikana, jotta perunat eivät viherry. Peruna jossa on vihreää, on syömäkelvoton ja terveydelle haitallinen.

Kannattaako perunan kotiviljely?

Jos minulta kysytään, niin ehdottomasti kannattaa. Ensinnäkin omasta maasta nostettu peruna maistuu niin paljon paremmalta, kuin kaupan varastoidut perunat. Olen myös huomannut, että kaupan valmiissa perunapusseissa on yllättävän paljon viallisia, jopa vihreitä perunoita. Syntyy turhaa hävikkiä. Toki tämän voi välttää ostamalla irtoperunoita, mutta silti oman maan peruna maistuu parhaalta. Omassa maassa voi myös kasvattaa omaan makuunsa parhaiten sopivia lajikkeita, vaikkapa useita erilaisia, jolloin omatuotannon tarjonta voi olla kaupan valikoimaa laajempi. Perunoiden kantaminen omasta puutarhasta keittiöön on myös vaivattomampaa, kuin perunapussien kantaminen kaupasta kotiin. Omasta maasta tai maakellarista voi ottaa kerralla sen, mitä tarvitsee.

Toiset ovat sitä mieltä, ettei perunan kotiviljely kannata taloudellisesti, sillä peruna on kohtuullisen edullinen hankintahinnaltaan, mutta jos kymmenisen euroa maksavaan, 2,5 kilon siemenperunapussiin mahtuu lajikkeesta riippuen 30-50 siemenperunaa ja yksi siemenperuna tuottaa jopa reilun kilon perunaa, niin nopeastihan tuo helmitaulukin kallistuu euroissa oman perunamaan puolelle.

Peruna on muuten myös ekologinen valinta, sillä sen hiilijalanjälki on pieni, esimerkiksi riisiin verrattuna yli 90% alhaisempi. Lisäksi peruna on säästeliäs sen tuottamiseen tarvittavan veden suhteen. Yhden perunakilon tuottamiseen kuluu yli 80% vähemmän vettä kuin esimerkiksi riisikilon tuottamiseen.

Tutustu kotimaisten siemenperunoiden tuottajaan

HZPC Kantaperunan siemenperunasivusto siemenperuna.fi on tarkoitettu kaikille, jotka kasvattavat tai haluaisivat kasvattaa perunaa ruokapöytäänsä. Sivustolta löytyy paljon hyödyllistä tietoa kotimaisista siemenperunoista, niiden ominaisuuksista ja viljelystä.

Sivustolta löydät myös tässä julkaisussa esiteltyjen perunalajikkeiden jälleenmyyjäyrityksiä.

Terveiden perunasatojen puolesta Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?