HAUSKAT SIEMENPOMMIT

16.04.2019

Ikivanha japanlainen kasvatusmenetelmä tunnettiin myös muinaisessa Egyptissä. Nykyään siemenpommeilla voi luoda puutarhaan upeita kukkakuvioita, elvyttää omaa kukkaniittyä tai elävöittää maisemaa pienillä kukkaryppäillä.


Siemenpommien taustalla on ikivanha japanilainen Tsuchi Dangoksi kutsuttu viljelymenetelmä, jossa siemenet "leivotaan" savesta ja lannasta tai mullasta koostuvan taikinmaisen massan sekaan. Siemenpommeja on käytetty myös muinaisessa Egyptissä.

Menetelmän uudelleen herättäjänä pidetään japanilaista puutarhuri-filosofi Masanobu Fukuokaa, joka otti esi-isiltään perityn Tsuchi Dango -menetelmän uudelleen käyttöönsä. Masanobu Fukuoka oli luonnollisen no-till -viljelyn ja aavikoituneiden maiden elvyttämisen puolestapuhuja, joka arvosti perinteisiä viljelymenetelmiä ja pyrki menetelmillään häiritsemään mahdollisimman vähän maan luontaista tilaa. Siemenpommeilla on tehty myös erilaisia kampanjoita, joiden tarkotuksena on elävöittää joutomaita ja tuottaa lisää ravintoa kukkia tarvitseville hyönteisille.

Pallo on siemenen koti


Siemenpommien idea on siinä, että siemenpommiksi kutsuttu istutuspallo sisältää valmiiksi kaiken sen, mitä taimi tarvitsee kasvaakseen. Pallon voi heittää vaikkapa pellolle sellaisenaan. Kotipuutarhassa siemenpommeilla voi kasvattaa kukkia tai muita kasveja paikassa, jonne ei muuten pääsisi tai haluaisi kulkea muita kasveja vahingoittaen. Tällainen paikka voi olla vaikkapa oma kukkaniitty, jonka keskellä on pälvi tai jonne muuten halutaan lisää kukkia tai uusia lajikkeita

Siemenpommit ovat käteviä myös hieman rikkaruohoihin taipuvaisella alueella, jossa siemenpallon myötä toivotuille kukille luodaan vahvemmat mahdollisuudet vallata tilaa muilta kasveilta.

Luo kauniita kukkivia kuvioita puutarhaan!

Siemenpallojen avulla voi puutarhaan luoda myös erilaisia istutuskuvioita pintasirotuksen sijaan. Kuvioiden suunnittelu siemeniä sirottelemalla voi muuten olla hieman haastavaa, koska siemenet saattavat lennellä tuulenvireen tai liikkua pintamullan lisäämisen mukana pois kohdasta, johon niitä on aiottu. Siemenpalloilla sommittelu käy helposti ja kuviota luodessaan sitä voi muutella mielin määrin.

Näin tehdään siemenpommeja!

2 osaa puhdasta punaista savirouhetta
1 osa lantaa tai hieman kanankakkaa* (*ei liikkaa, jottei taimet ylilannoitu!)
4 osaa multaa
vettä
siemeniä

Mainitut määrät ovat summittaisia, käsituntuntuma on paras opastaja.

1) Laita ensin savirouhe ja maltillinen määrä vettä kulhoon ja anna saven imeä vettä, kunnes savi on sekoitettavaa tahnaa. Ihan kaikki rakeet eivät välttämättä täydellisesti taikinoidu, mutta se ei haittaa.
2) Lisää kanankakkaa tai lantaa, multaa ja vettä siten, että saat aikaiseksi kiinteän ja muovattavan, ei liian vetisen massan. Anna massan turvota yön yli kelmulla suojattuna.
3) Jos käytät pieniä siemeniä luodaksesi usean kukan ryppään, kauli massa kahden leivinpaperin tai kelmun välissä ohueksi levyksi ja sirottele sen päälle harvakseltaan siemeniä. Käännä levy kaksin kerroin siten, että siemenet jäävät levyjen väliin, ja ota levystä sopivia paloja, jotka pyörittelet käsissä pieniksi pulliksi. Palloon voi laittaa myös yksittäisiä siemeniä. Nypi massasta sopiva määrä "taikinaa" ja laita siemen sen keskelle. Muovaa massasta pallo.

Toiset tekevät suurempia, toiset pienempiä palloja. Muista ottaa huomioon siemenen peittosyvyys. Pienet siemenet eivät jaksa puskea kovin syvältä läpi jos siemenpommi ei murene kastuessaan riittävästi. Mikäli valitsemasi siemenet vaativat auringonvaloa itääkseen, älä leivo niitä lainkaan pallon sisälle, vaan pyörittele kosteaa siemenetöntä palloa paperille levitetyissä siemenissä.

Laita siemenpommit kuivamaan ilmavasti lämpimään paikkaan. Yleensä siemenpommit kuivavat muutamassa päivässä, mutta jos massa on ollut kovin kosteaa, kuivumiseen voi mennä viikkokin.

Massan kuivuttua siemenpommit ovat valmiita käytettäväksi. Mikäli heittelet palloja niitylle, luonto hoitaa puolestasi idätyksen, kun pallot kastuvat uudelleen. Savirouhe ylläpitää tarvittavaa kosteutta siemenille ensisateen jälkeen. Jos heittelet palloja muualle kuin omaan kukkapenkkiin, kannattaa pysytellä villinä kasvavien kotimaisten kukkien siemenissä. Palloja ei tarvitse erikseen peittää mullalla.

Omaa kukkaniittyä varten voi tehdä yksilajisia tai siemensekotuspalloja sen mukaan millaisen kukkaniityn haluaa luoda. Kukkapenkissä taas voi luoda mielenkiintoisia alueita ja muotoja  suunnittelemalla palloilla erilaisia kuvioita eri kukkalajikkeilla. Myös perennoja, yrttejä ja monia muita hyötykasveja voi kasvattaa siemenpommeilla.

Positiivisen ja harmittoman luontoanarkismin hengessä Jovelan Johanna

Lähteet: Seedballs.us, Masanobu Fukuoka

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?