SYÖTÄVÄ SEINÄ

27.05.2022

Tänä keväänä sormeni ovat syyhynneet päivä päivältä enemmän Viherpeukaloiden taimitoimitusta odotellessa. Sain näet ilon tehdä heidän kanssaan kaupallista yhteistyötä muutaman idean varran, joista ensimmäinen on tämän julkaisun syötävä seinä.

Syötävä seinä on pieni ilontuoja etupihallamme ja se tarjoilee myöhemmin kesällä meille erilaisia marjoja perinteisistä mansikoista hieman erikoisempiin kasvatteihin. Ajan myötä seinän valikoima tulee kasvamaan, mutta nyt aloitimme viiden eri marjan kokonaisuudella.

Syötävän seinän piti ensin tulla pikkuaittamme seinälle takapihalla, mutta pikkuaitassa on harmillinen muurahaisinvaasio, josta johtuen syötävä seinä laitettiinkin etupihalle verstaan pysyvästi suljettuihin oviin. Taimien uusi koti on seinäviljelyyn tarkoitetut viljelypussit, jotka olen joskun aiemmin ostanut alennusmyynnistä. Seinäviljelypussien kiinnitys on yksinkertainen, vain vanha puuvarsi ja kiinnitysmetallinauhaa. Viljelypussien alaosaan laitettiin vielä kulmakiinnikkeet, jotta pussit pysyvät hyvin paikoillaan.

Pusseihin ei mahdu määräänsä enempää multaa, mutta kuitenkin vajaan litran verran kuhunkin, joka hyvällä lannoituksella riittänee taimille mukavasti. Kasvatetaanhan kasveja pelkässä ravinnevedessäkin. Koska verstaan seinä on osan päivästä hyvin aurinkoinen, otimme kasvien janon huomioon  jo suunnitteluvaiheessa. Mullan sekaan sekoitettiin vermikuliittia, joka pitää mullan kosteustasapainoa yllä. 

Osa syötävän seinän kasveista kaipaavat hapanta multaa, joten viljelypussin eri taskuihin laitettiin kullekin taimelle sopivaa multaa. Karpalot ja lakat saivat rodomultaa, muut ravinteikasta taimimultaa.

Pussien alle istutettiin karhunvadelmaa, joka saa kasvaa muotoon ovea vasten. Karhunvadelma kukkii upeilla, suurilla valkoisilla kukilla alkukesästä. Meillä on takapihallamme jo ennestään karhunvadelmaa, joka jaksaa joka vuosi ilahduttaa sekä upealla kukinnallaan että herkullisilla marjoillaan. Karhunvadelma myös kasvaa yllättävän nopeasti vauhtiin päästyään, joten sille kannattaa varata tilaa.

Näissä kuvissa kaikki taimet on jo istutettu ja taimitaskuihin on laitettu kastelupalloja ylläpitämään kosteidesta pitävien taimien mullan tasaista kosteutta.

Nuo Viherpeukaloiden verkkokaupasta löytyvät kastelupallot (4,95/2 kpl) ovat verrattoman hyviä! Ensinnäkin ne ovat muovisia eivätkä siten ole niin riskialttiita kuin lasiset serkkunsa. Yhteen palloon mahtuu noin neljänneslitra vettä ja meillä ne ovat toimineet mainiosti.

Myös luonnonmukainen vermikuliitti on kelpo lisä kuivuuteen taipuvaisella alueella, sillä vermikuliitti sitoo itseensä noin nelinkertaisen määrän vettä. Sopiva määrä vermikuliittia on 1 dl multalitraa kohti.

Kastelupallosta vesi imeytyy multaan tasaisesti ja vesi ehtii lämmetäkin auringossa, jolloin juuret ovat tyytyväisiä. Kastelupallot on helppo täyttää upottamalla ne saaviin tai ämpäriin.

Syötävän seinän marjat

Laajennamme myöhemmin tätä syötävää seinäämme ja siihen tulee mm. mesimarjaa, mutta tällä hetkellä seinällä kasvaa seuraavat Viherpeukaloiden valikoiman marjat:

karpalo ja lakka
karpalo ja lakka

Amerikan karpalo, Pilgrim

kukinta: kesäkuu, satokausi: loka-marraskuu
korkeus: 15-20 cm
kasvupaikka: aurinkoinen, menestyy parhaiten happaman kosteassa maassa.
vyöhykkeille: I-IV

Lakka, Nyby

kukinta: kesäkuu, satokausi: heinä-elokuu
kasvukorkeus: 10-20 cm
kasvupaikka: puolivarjoinen, kostea ja hapan kasvualusta
talvenkesto: koko maa

karhunvadelma ja metsämansikka
karhunvadelma ja metsämansikka

Karhunvadelma, Sonja

kukinta: kesäkuu, satokausi: syyskuu
kasvukorkeus: 1,5-3 m
kasvupaikka: aurinkoinen, suojainen
vyöhykkeille: I-III (IV)

Metsämansikka Rugen

satokausi: koko kesä
kasvukorkeus: 15 cm
kasvupaikka: aurinkoinen
Talvenkesto: I-V

metsämansikalta maistuva Frida
metsämansikalta maistuva Frida

Mansikka Frida

Satokausi: heinä-elokuu
Kasvukorkeus: n. 20 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen
Talvenkesto: I-V

Jatkoa seuraa..

Tällainen syötävä seinä toimisi mainiosti myös pienessä puutarhassa, jossa tilaa ei ole turhan paljon, parvekkeista puhumattakaan. Itse odotan kovasti sitä, että voin napsia ohi kulkiessani muutaman marjan suuhuni tai kerätä joitain marjoja aamuisen jogurtin päälle suoraan syötävästä seinästä. Seinästä tuli muutenkin niin hauska ja kiva pieni piriste silmällekin, että tässä kesän aikana en ihmettele, jos seinälle päätyy vielä joitain yrttejäkin mesimarjojen lisäksi..

Kun kesä alkaa olla syksyn puolella, voi olla, että syötävän seinän kasvit istutetaan maahan tai sitten viljelypussit saavat mennä kasvihuoneeseen talvehtimaan.

Kaupallinen yhteistyö: kaikki taimet ja puutarhavälineet sekä materiaalit (paitsi viljelypussit) suunnitelmani perusteella meille lahjoitti: Viherpeukalot - puutarhamyymäläsi netissä.

Herkullista toukokuuta toivotellen   Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista  

MERIKAALI

17.04.2024

Kiinnostuin maultaan samettisen pähkinäiseksi, mutta samalla hieman kirpeäksi kuvaillusta merikaalista muutaman lukijamme vinkkaamana niin paljon, että päätin hankkia sitä myös omaan puutarhaamme. Toisten mielestä kasvi on helppo kasvatettava, joidenkin mielestä se vaatii hieman sirkustemppuja. Tutkailkaamme siis hieman tätä saariston omaa herkkua...

Upeita leikkokukkaseoksia, erilaisia auringonkukkia, meheviä vihenneksia, luomuyrttejä, hurmaavia koristeheiniä, maukkaita tomaatteja, helppoja huonekasveja, eksotiikkaa lautaselle ja siemensekoituksia pörriäisten iloksi - tätä kaikkea tarjoilee Buzzyn siemensarjat, joihin tämä julkaisu perehtyy ajatuksella.

Kevät näyttää vihdoin ottaneen askeliaan muutenkin kuin sipsutellen, vaikka pakkasherra heittikin vielä viimeiset tumpsaukset lunta pitkin peltoja ja puutarhoja.

Mansikkamarkkinoille on viime vuosina tullut ihastuttavia uusia lajikkeita, joista osa kukkii erityisen kauniisti ja osassa on herkullisen mielenkiintoisia makuvivahteita, kuten ananas ja vadelma. Tässä julkaisussa jutustellaan mansikoista, niiden kasvattamisesta, uudemmista lajikkeista ja hipaistaan hieman mansikoiden historiaakin.

Katse kohti kesää! Tässä julkaisussa laitellaan juhannusperunat kasvamaan ämpäreihin ja tehdään muutama diy-perunaruukku itse. Sertifioidut siemenperunathan ovat juuri saapuneet myymälöihin ja tietyillä varhaisperunalajikkeilla kasvatus onnistuu 60 vuorokaudessa. Alkaa siis olla aika laittaa juhannusperunat itämään, jotta juhannuksena saadaan...

ÖTÖKKÄKIRJA

28.03.2024

Kuka nakertaa satoasi, entä ketkä mahdollistavat sen? Mistä ötököistä olisi hyvä päästä eroon ja miten? Keitä taas kannattaa houkutella puutarhaan ja millä keinoilla, vai olisiko sittenkin kaikilla paikkansa puutarhassa?