TUOKSUVA LANNOITE 

15.05.2023

Entäpä jos lannoite olisi samaan aikaan tehokas, mutta ei vaatisi pyykkipoikaa puutarhurin nenään, saati houkuttelisi luokseen hajusta villiintyneitä hyönteisiä, tai kuten meillä, koiria? Nyt tehdään ihanalta tuoksuvaa lannoitetta nokkosista!

Monen hyvän lannoitteen ilkeä sivuominaisuus on sen karmea haju, joka houkuttelee luokseen kärpäsiä, etanoita ja, kuten meillä, koirat. Koiriemme mielestä mikään ei ole niin innostavaa, kuin raadolta haisevat lannoitteet. Toki myös monet luonnon eläimet innostuvat kaivelemaan kasvimaata omasta mielestään herkullisen tuoksun perässä, jos kasvimaa on kovin luonnonläheisellä paikalla.

Meillä käytetään monelaisia lannoitteita ostetuista omaan tuhkaan ja itse tehtyihin lannoiteliemiin. Olen monasti tehnyt esimerkiksi perinteistä nokkosvettä, joka perustuu nokkosten mädättämiseen - hajukin on tietysti sen mukainen, mutta nyttemmin olen ihastunut fermentointimenetelmällä valmistettavaan nokkoslannoitteeseen, joka tuoksuu ihanalta, aivan mustaherukkamehulta!

Tuoksuva nokkoslannoite

Tarvitset:

nokkosia
vettä
1,5 rkl EM-mikrobiliuosta /litra vettä
1,5 rkl
ruokosokerimelassia tai siirappia /litra vettä

EM-liokset ovat puutarhassa käytettäviä, mikro-organismeja (maitohappobakteereja) sisältäviä luonnonmukaisia liuoksia, jotka edistävät kasvien kasvua ja vahvistavat kasvien puolustuskykyä tauteja vastaan. Melassia tehdään sekä sokeriruo'osta että sokerijuurikkaasta, mutta olen kuullut, että joissain sokerijuurimelasseissa saattaa rehutuotannon vuoksi olla sellaisia torjunta-ainejäämiä, jotka ovat haitaksi hyötykasveille, joten tässä ohjeessa melassi on ruokosokeripohjaista. Melassin sijaan voi käyttää siirappiakin.

Helppoa kuin mikä!

Laita ämpäriin runsaasti nokkosia ja peitä ne kädenlämpöisellä vedellä. Pidä silmällä paljonko vettä nokkosten peittäminen vaatii, sillä EM-liuoksen ja melassin määrä riippuu siitä. Mittaa mukiin tarvittava määrä EM-liuosta ja melassia, lisää hieman lämmintä vettä, jotta melassi liukenee nesteeseen paremmin ja kaada seos ämpäriin. Sekoita hyvin.

Peitä astia kannella tai kelmulla ja anna sen seistä huoneenlämmössä viikon ajan. Jos käytät astiassasi kantta, raottele sitä välillä, sillä lannoite käy valmistumisensa aikana. Siivilöi neste viikon kuluttua ja pullota se, mutta jätä pulloihin ilmatilaa, sillä lannoite käy edelleen. Nokkosmäski kannattaa heittää kompostiin, jossa se edesauttaa kompostoitumista.

Käytä tuoksuvaa lannoitetta 1 dl lannoitetta 10 litraan vettä.

Kuin karamellilientä, joka tuoksuu mustaherukkamehulle!

Tuoksuva lannoite sopii erityisesti typestä pitäville kasveille, kuten monet kukat, purjot, kaalit, kesäkurpitsa, kurpitsat ja valkosipuli, mutta puutarhaoppaissa suositellaan välttämään runsaasti typpeä sisältäviä lannoitteita kurkulle tai melonille, herneille, pavuille tai muille palkokasveille.

Koska nokkosvesi vähentää maan happamuutta, se ei myöskään sovi happaman maan kasveille, kuten pensasmustikoille, rodoille tai mesimarjalle. Myös tomaattien kanssa on hyvä olla maltillinen, sillä liika typpipitoisuus kasvattaa tomaatin varsia ja heikentää satoa. Liialla typpilannoituksella tomaatit kyllä tuuheutuvat ja ovat sangen upeita, mutta sen energia kuluu kasvuun sadon tuottamisen sijaan. Typpipitoista lannoitetta ei suositella monivuotisille kasveille enää lainkaan heinakuun jälkeen, jotta ne keskittyvät talveen varautumiseen.

Tuoksuvin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

Basilika on Vuoden vihannes, eli HeVi 2024, mutta tiedätkö, mikä on tulsi, eli pyhäbasilika? Jos lajike ei ole tuttu tai haluat tutustua basilikan erilaisiin lajikkeisiin, käy peremmälle! Tässä julkaisussa puhutaan basilikoista, niiden kasvattamisesta, eri lajikkeista ja tuosta mystisestä pyhäbasilikasta, joka tiedetään erityisen terveelliseksi...

Hyvää päivää puutarhakärpäsen pureman saaneet, ja tervetuloa altistumaan puutarhakuumeelle! Täältä löydät sekä vuoden 2024 puutarhatapahtumia että omia suosikkejani taimien ja siementen hankintaan!

Kannattaako vihannesten ja puutarhaherkkujen kasvattaminen itse? Tämähän on se vuodesta toiseen monissa keskusteluissa puolesta ja vastaan käytävä köydenveto, jota voi tarkastella monelta kantilta. Kun löysin vanhan vihon siltä ajalta, kun vasta aloittelimme omia puutarhapuuhiamme, päätin kirjoittaa aiheesta pienen satomääriä ja siementen...

Garlandin lämmittävässä juurrutusjärjestelmässä taimien esikasvatus on astetta käytännöllisempää. Kun esikasvatukseen yhdistää vielä juuriston kasvua edistävät Air-Pot viljelyruukkukut, taimista ja niiden juurista tulee vahvoja ja satoisia.

Ihanat, lämpimät huopikkaat, eli huopatossut tai vilttitossut onnistuvat ensikertalaiseltakin - niin helppoa ja yksinkertaista niiden valmistus loppupeleissä on, vaikka toki puuha vaatii aavistuksen sinnikkyyttäkin! Kävimme ystäväni kanssa 2 päivän huopikaskurssilla, jonka annin koostan nyt teillekin. Kirjoitus on alun perin julkaistu 10.11.2019.

Kireä pakkanen on paukkunut puissa ja nurkissa, mutta ei aikaakaan, kun ollaan taas keväässä, ja sehän tietää sitä, että uusi satokausi alkaa! Miten ihanan kutkuttavaa!