TUOKSUVA LANNOITE 

15.05.2023

Entäpä jos lannoite olisi samaan aikaan tehokas, mutta ei vaatisi pyykkipoikaa puutarhurin nenään, saati houkuttelisi luokseen hajusta villiintyneitä hyönteisiä, tai kuten meillä, koiria? Nyt tehdään ihanalta tuoksuvaa lannoitetta nokkosista!

Monen hyvän lannoitteen ilkeä sivuominaisuus on sen karmea haju, joka houkuttelee luokseen kärpäsiä, etanoita ja, kuten meillä, koirat. Koiriemme mielestä mikään ei ole niin innostavaa, kuin raadolta haisevat lannoitteet. Toki myös monet luonnon eläimet innostuvat kaivelemaan kasvimaata omasta mielestään herkullisen tuoksun perässä, jos kasvimaa on kovin luonnonläheisellä paikalla.

Meillä käytetään monelaisia lannoitteita ostetuista omaan tuhkaan ja itse tehtyihin lannoiteliemiin. Olen monasti tehnyt esimerkiksi perinteistä nokkosvettä, joka perustuu nokkosten mädättämiseen - hajukin on tietysti sen mukainen, mutta nyttemmin olen ihastunut fermentointimenetelmällä valmistettavaan nokkoslannoitteeseen, joka tuoksuu ihanalta, aivan mustaherukkamehulta!

Tuoksuva nokkoslannoite

Tarvitset:

nokkosia
vettä
1,5 rkl EM-mikrobiliuosta /litra vettä
1,5 rkl
ruokosokerimelassia tai siirappia /litra vettä

EM-liokset ovat puutarhassa käytettäviä, mikro-organismeja (maitohappobakteereja) sisältäviä luonnonmukaisia liuoksia, jotka edistävät kasvien kasvua ja vahvistavat kasvien puolustuskykyä tauteja vastaan. Melassia tehdään sekä sokeriruo'osta että sokerijuurikkaasta, mutta olen kuullut, että joissain sokerijuurimelasseissa saattaa rehutuotannon vuoksi olla sellaisia torjunta-ainejäämiä, jotka ovat haitaksi hyötykasveille, joten tässä ohjeessa melassi on ruokosokeripohjaista. Melassin sijaan voi käyttää siirappiakin.

Helppoa kuin mikä!

Laita ämpäriin runsaasti nokkosia ja peitä ne kädenlämpöisellä vedellä. Pidä silmällä paljonko vettä nokkosten peittäminen vaatii, sillä EM-liuoksen ja melassin määrä riippuu siitä. Mittaa mukiin tarvittava määrä EM-liuosta ja melassia, lisää hieman lämmintä vettä, jotta melassi liukenee nesteeseen paremmin ja kaada seos ämpäriin. Sekoita hyvin.

Peitä astia kannella tai kelmulla ja anna sen seistä huoneenlämmössä viikon ajan. Jos käytät astiassasi kantta, raottele sitä välillä, sillä lannoite käy valmistumisensa aikana. Siivilöi neste viikon kuluttua ja pullota se, mutta jätä pulloihin ilmatilaa, sillä lannoite käy edelleen. Nokkosmäski kannattaa heittää kompostiin, jossa se edesauttaa kompostoitumista.

Käytä tuoksuvaa lannoitetta 1 dl lannoitetta 10 litraan vettä.

Kuin karamellilientä, joka tuoksuu mustaherukkamehulle!

Tuoksuva lannoite sopii erityisesti typestä pitäville kasveille, kuten monet kukat, purjot, kaalit, kesäkurpitsa, kurpitsat ja valkosipuli, mutta puutarhaoppaissa suositellaan välttämään runsaasti typpeä sisältäviä lannoitteita kurkulle tai melonille, herneille, pavuille tai muille palkokasveille.

Koska nokkosvesi vähentää maan happamuutta, se ei myöskään sovi happaman maan kasveille, kuten pensasmustikoille, rodoille tai mesimarjalle. Myös tomaattien kanssa on hyvä olla maltillinen, sillä liika typpipitoisuus kasvattaa tomaatin varsia ja heikentää satoa. Liialla typpilannoituksella tomaatit kyllä tuuheutuvat ja ovat sangen upeita, mutta sen energia kuluu kasvuun sadon tuottamisen sijaan. Typpipitoista lannoitetta ei suositella monivuotisille kasveille enää lainkaan heinakuun jälkeen, jotta ne keskittyvät talveen varautumiseen.

Tuoksuvin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Löydät meidät instagramista

SUVISIMAT 

16.06.2024

Suvisimaa ja juhannuspolkkaa! Juhannuspolkka sai nimensä siitä, että sen maku muistuttaa hieman polkkakarkkeja, vaikkei niitä ole nähnytkään, ja suvisiman salaisuutena on mustaseljankukat. Molemmat reseptit ovat omiani, mutta kolmannen, mustaherukkaisen kesäsiman resepti on alkujaan Louhisaaren linnasta.

Tällä hyttysiä inhottavalla yrttietikalla, jota on käytetty niin karkoitteena, rohtona kuin maustajanakin, on sangen hauska nimi, jonka juuret juontavat keskiajan paikkeille Ranskaan. Itse käytän 4:n varkaan etikkaa sekä hyttyskarkoitteena että salaattikastikkeiden maustajana, mutta joskus myös hiushuuhteena, sillä se saa laimennettuna hiukset...

Kuluneen kuukauden voisi kiteyttää kolmeen sanaan: kuumaa, kuivaa ja kaunista. Kun puolen vuoden talvi vihdoin taittui, meidät heitettiin suoraan sateettomaan hellekauteen lööppien rakastaman käristyskupolin alle. Koko kuun kärvisteltyämme saimme lopulta pari runsasta, vaikkakin lyhyttä sadekuuroa touko- ja kesäkuun taitteeseen. Se on kovin vähän...

Tässä julkaisussa puhutaan monivuotisista ruokakasveista, jotka tuottavat satoa useita vuosia ja niin sanotuista kaksivuotisista hyötykasveista, kuten juureksista, jotka tekevät toisena vuotenaan siemeniä tuleville sadoille. Samalla katsellaan hieman uutta viljelyaluettamme, jossa kasvaa näitä molempia.

Silmä silmästä, punkki punkista! Biologinen tuholaistorjunta esimerkiksi leppäkerttujen avulla, on myrkytön vaihtoehto kemiallisille kasvinsuojeluvalmisteille ja herättää kiinnostusta myös kotipuutarhureiden joukossa. Aiemmin torjuntaeliöitä myytiin lähinnä kauppapuutarhoille, mutta onneksi nykyään kotipuutarhurikin voi tilata niin sanottuja...

Nyt saavat rikkaruohot kyytiä ilman ylimääräisiä kyykkimisiä ja kasvit ravintoa onnnistuneiden satojen ja kukkivien silmänilojen tuotantoon, kun säätkin suosivat kotipuutarhureita