TUONTITUHOLAISET

02.03.2021

Tiesitkö, että ruokakaupan vihanneksista kylvetyt siemenet ja käytetyt trukkilavat tai lavakaulukset sisältävät uhkia kasvitaudeista ja -tuholaisista, jotka voivat aiheuttaa mittavia tuhoja puutarhoillemme, puillemme, maataloudellemme ja koko ekosysteemillemme? Jos et, et ole ainoa, mutta luettuasi ymmärrät mistä kenkä puristaa.

Tämä juttu piti julkaista jo viime vuonna, kun oli kansainvälinen kasvinterveysvuosi, mutta keskeneräiseksi jäänyt teksti jäi hajonneelle koneelleni ja unohdin koko asian. Tässä aiheessa myöhemmin on kuitenkin parempi kuin ei ollenkaan, ja on jopa ihan hyvä nostaa aihetta taas esille teemavuoden jälkeen. Ajankohtaisuushan ei ole hävinnyt mihinkään.

Tunnen oloni melkein ilonpilaajaksi tällä postauksella, mutta aihe on kovin tärkeä ja vakavakin. Kaupan vihannesten siemenet, kaupan perunoiden käyttäminen siemenperunoina, kuljetuskäytössä olleet trukkilavat ja lavakaulukset ovat kaikki sellaisia, jotka uhkaavat ekosysteemiämme. Nyt kun olemme saaneet omakohtaisesti tahoillamme tuta mitä ihmispandemia voi aiheuttaa, sellaista toden totta ei kaivata myös puutarhoihimme, maataloutemme riesaksi tai tuhoamaan ainutlaatuista luontoamme. 

Kirjoituksen tarkoituksena ei ole syyllistää ketään - nostan itse heti käteni ylös, sillä olen itsekin langennut samoihin houkutuksiin tietämättömyyttäni, ja kun moni taho jopa kannustaa kaupasta ostetun hedelmän tai vihanneksen siementen käyttöön (jopa Martat, mutta puhuvat huonekasveiksi kasvattamisesta), ei ole ihme, jos tavallinen tallaja ei tiedä niihin liittyvistä riskeistä puutarhassa. Minäkin olen kerran kasvattanut suippopaprikasta taimia ja pihallamme on vuosia sitten trukkilavoista tehty ruohokompostikehikko.

Märkäkorvapuutarhurina ei tullut mieleenkään, että ruokakaupan ihmisravinnoksi myytävän kotimaisenkin vihanneksen siemenet voivat uhata luontoamme ja silloin kun kompostikehikon kasasimme, puhuttiin vain trukkilavojen ja lavakaulusten mahdollisista myrkyistä, siis riskistä saada kasvisten mukana myrkyllisiä aineita omaan elimistöönsä.

Mikä näissä, kuitenkin aika yleisissäkin jutuissa sitten mättää ja miksi niitä tulisi välttää? Siitä kerron seuraavassa, niin tiedät sinäkin. Aloitetaan siemenistä, siemenperunoista ja istukassipuleista.

Kaupan siementen käyttö puutarhassa

Ruokavirasto (kasvinterveys.fi) kertoo sivustollaan seuraavasti kaupasta ostetun vihanneksen tai hedelmän siemenistä ja niiden käytöstä muussa kuin huonekasvitarkoituksessa: "Siemenet voivat näyttää päällepäin hyviltä, kasvu voi olla aluksi hyvä, mutta yhtäkkiä lepotilassa olleet tuholaiset iskevät. Taimet, joita olemme hoitaneet, kuolevat tai pahimmillaan tuhooja leviää lähimmälle ammattiviljelmälle". Kasvinterveysyksikön jaostopäällikkö Annika Wickström ottaa kirjoituksessaan esimerkiksi ruskokurttuviruksen, joka leviää myös siementen kautta, ja joka kehittyessään tuhoaa viljelmän kaikki tomaatit ja paprikat, sillä siinä vaiheessa kun tauti on huomattavissa, se on jo levinnyt kaikkiin ko. kasveihin. Wickströmin kirjoituksessa muistutetaan myös siitä, että kaupan kasvikset ovat usein hybridilajikkeita, jotka eivät välttämättä tee uutta satoa ja hybridin risteytyessä niiden sato saattaa poiketa emokasvistaan monella tavalla. Taimen ja kasvin vastustuskyky kasvitauteja vastaan saattaa myös heikentyä. Lisäksi huomionarvoista on sekin, että kaupasta ostettu vihannes tai hedelmä on usein jalostettu tiettyihin olosuhteisiin, ja kun ne eivät kotipuutarhassa toteudu, lopputulos voi olla surkea ja satoa ei tule lainkaan. Kauppajalosteisissa vihanneksissa kasvuolosuhdetarve voi olla hassultakin kuulostava, esimerkiksi, että kasvi tarvitsee pimeän- eli lepoaikaa enemmän mitä Suomen suvi tarjoilee yöttömässä yössään. Tällöin kauppalajike stressaantuu, eikä jaksa tehdä satoa. Suurin huoli on kuitenkin kasvitautien ja -tuholaisten leviämisessä.

Kuvassa vasemmalla mm. tuulten ja puutavaran mukana leviävä perunaviljelyksiä tuhoava koloradonkuoriainen, << havainnoista tulee ilmoittaa ruokavirastolle.

Siemenperunat ja istukassipulit

Monia on ihastuttanut ruokakaupan vihannesosaston värikkäät perunat, ja niitä tekisi mieli istuttaa omaan puutarhaankin. Myös valkosipulin kynsiä käytetään usein puutarhoissa, mutta molemmissa on suuria riskejä. Niin sipulit kuin perunatkin tulisi aina kasvattaa sertifioiduista siemenperunoista ja istukassipuleista, joita on tarjolla puutarhamyymälöissä ja valtuutetuilla myyjillä.

Perunarutto on helposti leviävä tauti ja sen aiheuttavan sienen itiöt voivat säilyä maassa pitkään. Siksi on tärkeää käyttää sertifioituja, tutkittuja siemenperunoita, jotka eivät nekään ole 100% turvassa perunarutolta. Riski on kuitenkin pienempi. Perunarutto on hankala häädettävä ja se onkin maailmanlaajuisesti kaikista tuhoisin perunatauti, joka on historiansa aikana aiheuttanut jopa nälänhätää Euroopassa. Perunarutto tuhoaa satoja Suomessa vuosittain. Perunamaa, johon perunarutto pääsee, on saastunut 1-4 vuodeksi eteenpäin, eikä samassa maassa voi kasvattaa perunaa.

Perunatautien vaikeasta kitkemisestä kertoo myös se työ, jota Suomessa jouduttiin tekemään perunasyövän taltuttamiseksi. Perunasyöpä pääsi leviämään tavallisten kotipuutarhureiden keskuudessa ihmisten jakaessa omia siemenperunoitaan toisille. Tilanne äityi niin pahaksi, että Suomeen säädettiin ensimmäinen kasvinterveyslaki, mutta taudin kitkemiseen meni silti 80 vuotta. Viimeiset tapaukset todettiin 1980-luvulla.

Valkosipulia meille tulee mm. Espanjasta, Hollannista ja Kiinasta. Ruokakaupan valkosipuli on tarkoitettu ruoaksi, mutta jos haluat kasvattaa esimerkiksi valkosipuliruohoa, se kannattaa tehdä vain sisätiloissa. Valkosipulin kynsien mukana saattaa tulla tuholaisia, jotka eivät ole lainkaan tarkoitettu meidän leveysasteillemme, eikä tuholaisia saati kasvitauteja aina kykene näkemään silmävaraisesti.

Varoitus trukkilavoista puutarhassa

Aiemmin on tosiaan puhuttu paljonkin siitä, että käytettyihin trukki- ja lavakauluksiin liittyy riskejä puutarhassa, sillä niitä on voitu käsitellä aineilla, jotka ovat myrkyllisiä. Vähemmän on puhuttu siitä, että tuontituholaiset viihtyvät puumateriaalissa ja niiden munat voivat säilyä puussa jopa 5 vuotta talviolosuhteidemme vuoksi. Puumateriaalin mukana matkustavat tuholaiset ja niiden munista kehittyvät sukupolvet uhkaavat puustoamme merkittävällä tavalla.

Ruokavirasto tiedotti 2015 ensimmäisestä luonnossa havaitusta aasianrunkojäärästä Suomessa. Tuholainen oli saapunut Suomeen kiinalaistaustaisessa trukkilavassa. Aasianrunkojäärä tuhoaa tehokkaasti lehtipuita ja tässäkin tapauksessa Vantaan Kuninkaanmäessä tehdyn löydöksen vuoksi alueella jouduttiin kaatamaan puita sadan metrin alueella ja 5 vuoden seurannan aikana kaikkien uusien puiden alut jouduttiin tuhoamaan. Mikäli kivilaattoja kannatellut trukkilava olisi teollisuusalueen sijaan päätynyt ostoksen mukana kotipuutarhaan tai mökkipuutarhaan, tuho olisi voinut olla valtava.

kuvat: Ruokavirasto/ kasvinterveys.fi
kuvat: Ruokavirasto/ kasvinterveys.fi

Lavakaulusten riskit puutarhassa

Lavakaulusten käyttö saavutti nopeasti huikean suosion kotipuutarhureiden keitaissa kymmenisen vuotta sitten. Näidenkin kohdalla oli paljon puhetta siitä, että tulisi selvittää millä lavakaulukset on käsitelty, jotta ruokavihannesten kasvatus niissä olisi ravintokäyttöön sopivaa. Valitettavasti lavakaulukset kantavat samoja riskejä kuin trukkilavatkin. Lavakaulus on saattanut matkustella ympäri maailmaa ennen kun se on saapunut Suomeen ja salamatkustajana saattaa olla tuholaisia, jotka levitessään tuhoavat ekosysteemiämme.

Lavakaulus on kuitenkin vain tiettyyn käyttöön tarkoitettu malli, jollaisia nykyään on tarjolla myös nimenomaan viljelylavoiksi valmistettuna. Meillä ei ole kaulusmallisista lavoista noin ylipäätäänkään järin hyviä omakohtaisia kokemuksia. Omamme eivät kestäneet eko-pintakäsittelystä huolimatta montaa vuotta ennen kun kulmat alkoivat antaa periksi, joten nykyään meillä on isännän nikkaroimat kiinteät viljelyslaatikot, joiden sisälle jätettiin nuo aiemmat, sittemmin eri astetelmaan laitetut haurastuneet laatikot. Syynä rakenteiden pettämiseen lienee se, että meillä viljelylaatikoiden tulee olla 60 cm korkeita.

Jos laatikoita ei ole mahdollista valmistaa itse ja tavoitteena on helppous ja nopeus, viljelylaatikkokehykset ovat edullisia (jopa alle 10 eur) ja nopeasti käyttöön saatavia, joten onneksi enää ei ole pakottavaa syytäkään ostaa kuljetuskäytössä olleita kauluksia puutarhakäyttöön.

Raakapuusta tehdyt viljelylaatikkomme on käsitelty Osmo EcoGardenilla.

Omat tuliaiset & ulkomaiset verkkokaupat

Sitten jonain päivänä kun maailma taas aukeaa ja on aika lomailla paikoissa, joissa on tarjolla puutarhaihanuuksia, ihaillaan niitä siellä maailmalla ja tuodaan tuliaisina vain sellaisia ihanuuksia, joita on luvallista ja turvallista tuoda. Taimien ja siementen tuonnista ja niiden tilaamisesta ulkomaisista verkkokaupoista voi lukea lisää ruokaviraston sivuilta.

Suojellaan yhdessä tätä meidän ainutlaatuista luontoamme, omia ja muiden puutarhoja, maatalousyrittäjien elinkeinoa ja ekosysteemiämme

Lisää tietoa kasvinterveydestä, kasvitaudeista ja -tuholaisista sekä niiden tunnistamisesta ja siitä, miten voimme torjua yhdessä uhkia, löytyy ruokaviraston sivuilta osoitteesta kasvinterveys.fi.

Hyvää maailman luontopäivää (3.3.2021) ja turvallista puutarhurointia toivotellen
Jovelan Johanna

Lähteet: linkitetty suoraan kirjoitukseen - kuvat, ellei toisin merkitty, kuvituskuvia pix/pex.

Haluatko kommentoida? Voit tehdä sen alla olevan lomakkeen kautta 

Löydät meidät myös instagramista

Nimi: Sari
Viesti: Värillisten perunoiden manitseminen jutussa saattaa johtaa harhaan. Niissä värillisissä perunoissa ei ole yhtään enempää tautivaaraa kuin ruokakaupan keltaisissa perunoissa eikä niissä myöskään ole koloradokuoriaisia, minkä jutun kuvituksesta voi saada mieleensä. Värillisiä perunoita kasvatetaan myös Suomessa, eli eivät välttämättä ole tuontitavaraa ja niitä on siemenperunoinakin puutarhakaupoissa myytävänä. Ennemmin olisi kannattanut kiinnittää huomio siihen ruokakaupan perunoiden käyttöön siemenperunana eikä perunoiden väriin.
Vastaus: Kiitos palautteesta! Perunoiden värillä ei tosiaan ole merkitystä tässä asiassa. Ruokaviraston kasvinterveysosasto ei suosittele mitään ruokakaupasta ostettavaa, elintarvikkeeksi tarkoitettua perunaa
käytettäväksi puutarhassa, vaikka kyseessä olisi kotimaisen kasvattajan peruna, kuten tuossa kirjoituksen lähteessä kerrotaan. Väriperunat nostin esille erityisesti siitä syystä, että monet käyttävät nimenomaan näitä värillisiä ruokakaupan perunoita tietämättä ylipäätään ruokakaupan perunoihin liittyvistä riskeistä ja voidaan tosiaan jopa ajatella, että kun kyseessä on kotimainen peruna, siihen ei liittyisi riskejä. Näin ei kuitenkaan ole. Varmasti kaikkia perunoita puikulasta uuniperunaan laitetaan ruokakaupan pussista maahan, mutta ilmassa on ollut erityisesti näiden hieman erikoisempien perunoiden käyttöä - varmaan koska ruokakaupassa pussi pinkkiä tai sinistä perunaa on helposti saatavilla siinä samalla kun tekee ostoksia ja hintakin on usein edullisempi kuin vastaavien sertifioiduissa siemenperunoissa, jotka usein myös myydään loppuun jo varhain keväällä. Tästä syystä värilliset perunat on mainittu kirjoituksessa, kuten sekin, että perunaa kasvattaessaan tulisi aina käyttää sertifioituja siemenperunoita :) Koloradonkuoriainen ei tosiaan liittynyt kuvaan, jossa oli punaisia, keltaisia ja sinisiä perunoita tässä mielessä, vaan tarkoituksena oli yhdistää tuholainen ja mitä se tuhoaa, joten tarkennan vielä tuota kohtaa kuvan alla :)

Uusimmat julkaisut

Toukokuu Ihana, ihana toukokuu on täynnä kasvun voimaa ja lupauksia kesästä. Tänä vuonna talven kynnet pitivät meitä jäisessä otteessaan tavanomaista pidempään, mutta nyt kevät on vihdoin päässyt kunnolla käyntiin. Linnut laulavat, aurinko kutittelee varpaita jos niille uskaltaa jo valoa näyttää ja mullasta nousee voimalla vihreää elinvoimaa....

Ongelmia puutarhassa? Ehkäise ja käy vastahyökkäykseen hyönteisten, kukkien ja yrttien avulla, jotka auttavat karkottamaan tuhohyönteisiä ja houkuttelevat tilalle sadon kannalta hyödyllisiä torjuntahyönteisiä ja pölyttäjiä. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.04.2019.

Kyllä on peruna kaunista ruokaa, eikä vain kaunista, vaan myös terveellistä. Voidaan ihan puhua superruoasta! Tänään ajattelin jutustella hieman erilaisista perunoista ja niiden kotiviljeystä ja siitä, miksi peruna on niin hyvää ja terveellistä ruokaa.

Eipä tätä aihetta voi nyt mitenkään sivuuttaa, valitettavasti. Odotettu maaliskuu alkoi aurinkoisena, mutta ensimmäisen kevätkuukauden iloa himmentää Euroopan syttyminen liekkeihin juuri kun maailman piti alkaa hoivaamaan pandemian aiheuttamia haavojaan. Euroopan yllä leijunut musta pilvi satoi juuri sen, mitä monet ennustivatkin, ja sen vaikutus...

Paljonko maata tarvitaan ruokaomavaraisuuteen ja miten hyötypuutarha perustetaan? Tästä julkaisusta löytyy täsmätietoa ja vinkkejä helppoon ja rikkaruohottomaan kasvimaahan kumppanuuskasvit huomioiden. Julkaisu on osa Suuntana omavaraisuus -blogiringin julkaisusarjaa, jossa tällä kertaa teemana on vinkit kasvimaan perustamiseen, maanparannus ja...

Helmikuu on alkanut, ja kun kyseessä on kalenterin lyhyin kuukausi, tänään voi jo sanoa, että kevääseen on 3 askelta ja yhtä monta viikkoa. Jos kuukausia katsotaan, niin kolmen kuukauden kuluttua hedelmäpuutkin kukkivat jo. Niin lähellä, ja niin pitkä, ihana kevät odottaa meitä kaikkia