Siemenperunat ja istukassipulit
Monia on ihastuttanut ruokakaupan vihannesosaston värikkäät perunat, ja niitä tekisi mieli istuttaa omaan puutarhaankin. Myös valkosipulin kynsiä käytetään usein puutarhoissa, mutta molemmissa on suuria riskejä. Niin sipulit kuin perunatkin tulisi aina kasvattaa sertifioiduista siemenperunoista ja istukassipuleista, joita on tarjolla puutarhamyymälöissä ja valtuutetuilla myyjillä.
Perunarutto on helposti leviävä tauti ja sen aiheuttavan sienen itiöt voivat säilyä maassa pitkään. Siksi on tärkeää käyttää sertifioituja, tutkittuja siemenperunoita, jotka eivät nekään ole 100% turvassa perunarutolta. Riski on kuitenkin pienempi. Perunarutto on hankala häädettävä ja se onkin maailmanlaajuisesti kaikista tuhoisin perunatauti, joka on historiansa aikana aiheuttanut jopa nälänhätää Euroopassa. Perunarutto tuhoaa satoja Suomessa vuosittain. Perunamaa, johon perunarutto pääsee, on saastunut 1-4 vuodeksi eteenpäin, eikä samassa maassa voi kasvattaa perunaa.
Perunatautien vaikeasta kitkemisestä kertoo myös se työ, jota Suomessa jouduttiin tekemään perunasyövän taltuttamiseksi. Perunasyöpä pääsi leviämään tavallisten kotipuutarhureiden keskuudessa ihmisten jakaessa omia siemenperunoitaan toisille. Tilanne äityi niin pahaksi, että Suomeen säädettiin ensimmäinen kasvinterveyslaki, mutta taudin kitkemiseen meni silti 80 vuotta. Viimeiset tapaukset todettiin 1980-luvulla.
Valkosipulia meille tulee mm. Espanjasta, Hollannista ja Kiinasta. Ruokakaupan valkosipuli on tarkoitettu ruoaksi, mutta jos haluat kasvattaa esimerkiksi valkosipuliruohoa, se kannattaa tehdä vain sisätiloissa. Valkosipulin kynsien mukana saattaa tulla tuholaisia, jotka eivät ole lainkaan tarkoitettu meidän leveysasteillemme, eikä tuholaisia saati kasvitauteja aina kykene näkemään silmävaraisesti.
Varoitus trukkilavoista puutarhassa
Aiemmin on tosiaan puhuttu paljonkin siitä, että käytettyihin trukki- ja lavakauluksiin liittyy riskejä puutarhassa, sillä niitä on voitu käsitellä aineilla, jotka ovat myrkyllisiä. Vähemmän on puhuttu siitä, että tuontituholaiset viihtyvät puumateriaalissa ja niiden munat voivat säilyä puussa jopa 5 vuotta talviolosuhteidemme vuoksi. Puumateriaalin mukana matkustavat tuholaiset ja niiden munista kehittyvät sukupolvet uhkaavat puustoamme merkittävällä tavalla.