VAAHTOKARKIT

08.12.2024

Jovelassa otettiin pieni varaslähtö joulutunnelmiin glögi- ja appelsiinivaahtokarkkien merkeissä, ja voi, miten hyviä itse valmistetut vaahtokarkit ovatkaan! Niin kuohkeita, pehmeitä, venyvän kiinteitä ja ihanan maukkaita! Itse tehdyt vaahtokarkit toden totta pesevät teollisesti
tuotetut serkkunsa mennen ja tullen.

Vaahtokarkkien resepti on vanha oma perusreseptini, jossa ei käytetä valkuaisvaahtoa ja se on siten muokattavissa myös vegaaniseksi korvaamalla liivatteen aga agarilla. Mainittakoon kuitenkin, etten ole testannut reseptiä agar agarilla, koska en itse käytä sitä.

Näissä kuvissa olevat vaahtokarkit saivat jouluisen maun korvaamalla perusreseptin veden glögillä tai tuorepuristetulla appelsiinimehulla, ja lisäämällä vaahtokarkkimassaan vaniljan lisäksi kanelia. Resepti on melko simppeli, eikä valmistus ole ollenkaan vaikeaa, kunhan malttaa noudattaa ohjeita.

Itse tehdyt vaahtokarkit

Vaahtokarkkien valmistusta varten tarvitset lämpömittarin ja sähkövatkaimen. Ilman lämpömittaria et tiedä milloin seos on kuumentunut oikeaan lämpötilaan ja vaahtokarkkien onnistuminen on sattuman kauppaa, likimain mahdotonta.

Suosittelen sähkövatkaimen käyttöä vaahtokarkkeja valmistettaessa, sillä vaahtokarkkiseoksen vatkausvaihe on pitkä ja seoksen tiivistyessä myös kovin raskas käsille.

Vaahtokarkkeihin tarvitset

8 liivatetta (levyä tai vastaava määrä liivatejauhetta, tai agar agaria vegaaniversioon)
4 dl sokeria
1,5 dl glukoosisiirappia
1 dl glögiä, mehua (tai vettä tai muuta nestettä)
1 dl glögiä, mehua (tai muuta nestettä liivatteelle)
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia (glögivaahtokarkkeihin)

öljyä  (vuokaan)
1,5 dl tomusokeria (palojen kierittelyyn)

Sivele laakea vuoka öljyllä ja laita leivinpaperia ta kelmua vuokaan siten, että sitä tulee muutama sentti vuoan laitojen yli. Sivele myös paperi tai kelmu huolellisesti öljyllä, kun olet saanut paperin aseteltua vuoan sisälle. 

Laita liivatteet likoamaan kulhoon 1 dl kylmään nesteeseen.

Laita sokeri, siirappi, ripaus suolaa ja glögi, mehu tai muu neste kattilaan. Kuumenna seosta rauhallisesti sekoitellen kunnes sokeri on liuennut. Keitä seosta kunnes se on 115-asteista lämpömittarilla mitattuna. Korkealle nousevan kuplimisen estämiseksi voit sivellä hieman vettä kattilan yläsisäreunaan. Älä sekoita keitosta enää ahkerasti sen jälkeen kun sokeri on sulanut.

Vatkaa pehmentyneet liivatteet nesteineen kulhossa (sähkövatkaimella). Lisää kuumaa siirappiseosta hitaasti, ohuena norona valuttaen liivateseokseen. Vatkaa hetki, lisää vanilja ja mausteet. Jatka vatkaamista kunnes seos on hyvin jäykkää. Tämä vie noin 15 minuuttia. Vaahtokarkkiseoksen tulee olla niin jähmeää, ettei se enää irtoa vispilöistä helposti. Riittävän jähmeyden merkitystä ei voi korostaa riittävästi, sillä mikäli vaahtoa ei vatkaa riittävästi, vaahtokarkit eivät myöhemmin tule tiivistymään riittävästi vaahtokarkkien sisältä.

Kaada jäykkä vaahtokarkkiseos öljytyllä paperilla tai kelmulla suojattuun vuokaan. Tasoita pintaa tarvittaessa. Anna vaahtokarkkimassan kiinteytyä muutaman tunnin, mielellään yön yli.

Sirottele tomusokeria työtasolle (ei kaikkia). Nosta vaahtokarkkilevy tomusokerin päälle, vaahtokarkkilevy sokeria vasten. Poista leivinpaperi tai kelmu. Leikkaa vaahtokarkit öljytyillä saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi ja kierittele palat pölysokerissa.

Vinkki!

Kaikki reseptin nesteet voi vaihtaa esimerkiksi mehuun, kahviin, kaakaoon, kuohuviiniin tai vaikkapa rommin ja veden sekoitukseen, ja mausteita voi vaihdella oman maun mukaan lakritsijauheesta erilaisiin esansseihin ja karkkirouheisiin. Perusvaahtokarkeissa nesteenä käytetään ainoastaan vettä ja vaniljauutetta tai piparminttuesanssia.

Ei kun herkuttelemaan!

Vaahtokarkintuoksuisin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta

Lempipuutarhaohjelmani, Trädgårdstiderin, inspiroimana halusin tehdä meille kaksi kukkivaa palloa, jotka kiinnitettiin korkeisiin tolppiin sisääntuloomme portin molemmin puolin. Kahden puolipalloamppelin yhdistäminen kukkivaksi palloksi oli siis tuon puutarhaohjelman juontajan, Pernillan idea, mutta itse tein kukkivat pallot hieman eri tavalla kuin...

Hunajamarja, haskap, makeasinikuusama, marjasinikuusama, ikuisen nuoruuden marja - rakkaalla pensaalla on monta nimeä. Jos haluat vähällä vaivalla tuottoisan marjapensaan, hunajamarja on sinun juttusi.

Vuoden 2025 HeVit, kurkut ovat helppoja ja satoisia hyötykasveja, mutta muutama pieni niksi niidenkin kasvattamisessa on. Ihan ensiksi mainittakoon, että kurkkuja ei kannata esikasvattaa liian aikaisin, hyvistä syistä. Alueesta riippuen noin 3 viikon esikasvatus riittää mainiosti.

Huhtikuun alku toi mukanaan puhaa jos jonkinlaista, mutta meillä täällä Jovelassa on käynyt hyvä tuuri. Isännän lomaviikko osui juuri tähän täydellisen lämpimään kevätviikkoon, ja olemme saaneet viikossa aikaiseksi vaikka mitä!

Kotimainen lannoitevalmistaja Neko on tuonut markkinoille uuden biohiilituotteen, joka soveltuu myös luomuviljelyyn. Me biohiilen käytön puolestapuhujina esittelemme mielellämme omavarainen.fi:ssä tämän tuotteen, jota on kätevästi saatavilla useammassa pakkauskoossa eri käyttökohteita ajatellen.

Sillä sipulit! Vähään tyytyvän ja aloittelijaystävällisen sipulisuvun jäsenet ovat oikeita omavaraistelevan kotipuutarhurin helmiä, vaikka toiset heistä haluavatkin hieman enemmän hoivaa kuin toiset. Tässä jutussa perehdytään sipulien kasvattamiseen ja tutustutaan erilaisiin syötävien sipulisuvun jäseniin, joista kaikki eivät välttämättä ole ihan
...