VAAHTOKARKIT

28.11.2021

Jovelassa otettiin pieni varaslähtö joulutunnelmiin glögi- ja appelsiinivaahtokarkkien merkeissä, ja voi, miten hyviä itse valmistetut vaahtokarkit ovatkaan! Niin kuohkeita, pehmeitä, venyvän kiinteitä ja ihanan maukkaita! Itse tehdyt vaahtokarkit toden totta pesevät teollisesti tuotetut serkkunsa mennen ja tullen.

Vaahtokarkkien resepti on vanha oma perusreseptini, jossa ei käytetä valkuaisvaahtoa ja se on siten muokattavissa myös vegaaniseksi korvaamalla liivatteen aga agarilla. Mainittakoon kuitenkin, etten ole testannut reseptiä agar agarilla, koska en itse käytä sitä.

Näissä kuvissa olevat vaahtokarkit saivat jouluisen maun korvaamalla perusreseptin veden glögillä tai tuorepuristetulla appelsiinimehulla, ja lisäämällä vaahtokarkkimassaan vaniljan lisäksi kanelia. Resepti on melko simppeli, eikä valmistus ole ollenkaan vaikeaa, kunhan malttaa noudattaa ohjeita.

Kirjoitus sisältää *-merkityn affeliatelinkin suositeltavaan lämpömittariin.

Itse tehdyt vaahtokarkit

Vaahtokarkkien valmistusta varten tarvitset lämpömittarin ja sähkövatkaimen. Ilman lämpömittaria et tiedä milloin seos on kuumentunut oikeaan lämpötilaan ja vaahtokarkkien onnistuminen on sattuman kauppaa, likimain mahdotonta. Edullisia, kuuman ja kuplivan sokeriseoksen huomioiden riittävän pitkiä lämpömittareita myy mm. *KitchenOne. Samasta paikasta löytyy myös aivan ihania ja edullisia *konvehtimuotteja ja -työkaluja kaikille meille, jotka muutenkin nauttivat makeisten valmistuksesta itse.

Suosittelen sähkövatkaimen käyttöä vaahtokarkkeja valmistettaessa, sillä vaahtokarkkiseoksen vatkausvaihe on pitkä ja seoksen tiivistyessä myös kovin raskas käsille.

Vaahtokarkkeihin tarvitset

8 liivatetta (levyä tai vastaava määrä liivatejauhetta, tai agar agaria vegaaniversioon)
4 dl sokeria
1,5 dl glukoosisiirappia
1 dl glögiä, mehua (tai vettä tai muuta nestettä)
1 dl glögiä, mehua (tai muuta nestettä liivatteelle)
hyppysellinen suolaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia (glögivaahtokarkkeihin)

öljyä  (vuokaan)
1,5 dl tomusokeria (palojen kierittelyyn)

Sivele laakea vuoka öljyllä ja laita leivinpaperia ta kelmua vuokaan siten, että sitä tulee muutama sentti vuoan laitojen yli. Sivele myös paperi tai kelmu huolellisesti öljyllä, kun olet saanut paperin aseteltua vuoan sisälle. 

Laita liivatteet likoamaan kulhoon 1 dl kylmään nesteeseen.

Laita sokeri, siirappi, ripaus suolaa ja glögi, mehu tai muu neste kattilaan. Kuumenna seosta rauhallisesti sekoitellen kunnes sokeri on liuennut. Keitä seosta kunnes se on 115-asteista lämpömittarilla mitattuna. Korkealle nousevan kuplimisen estämiseksi voit sivellä hieman vettä kattilan yläsisäreunaan. Älä sekoita keitosta enää ahkerasti sen jälkeen kun sokeri on sulanut.

Vatkaa pehmentyneet liivatteet nesteineen kulhossa (sähkövatkaimella). Lisää kuumaa siirappiseosta hitaasti, ohuena norona valuttaen liivateseokseen. Vatkaa hetki, lisää vanilja ja mausteet. Jatka vatkaamista kunnes seos on hyvin jäykkää. Tämä vie noin 15 minuuttia. Vaahtokarkkiseoksen tulee olla niin jähmeää, ettei se enää irtoa vispilöistä helposti. Riittävän jähmeyden merkitystä ei voi korostaa riittävästi, sillä mikäli vaahtoa ei vatkaa riittävästi, vaahtokarkit eivät myöhemmin tule tiivistymään riittävästi vaahtokarkkien sisältä.

Kaada jäykkä vaahtokarkkiseos öljytyllä paperilla tai kelmulla suojattuun vuokaan. Tasoita pintaa tarvittaessa. Anna vaahtokarkkimassan kiinteytyä muutaman tunnin, mielellään yön yli.

Sirottele tomusokeria työtasolle (ei kaikkia). Nosta vaahtokarkkilevy tomusokerin päälle, vaahtokarkkilevy sokeria vasten. Poista leivinpaperi tai kelmu. Leikkaa vaahtokarkit öljytyillä saksilla sopivan kokoisiksi paloiksi ja kierittele palat pölysokerissa.

Vinkki!

Kaikki reseptin nesteet voi vaihtaa esimerkiksi mehuun, kahviin, kaakaoon, kuohuviiniin tai vaikkapa rommin ja veden sekoitukseen, ja mausteita voi vaihdella oman maun mukaan lakritsijauheesta erilaisiin esansseihin ja karkkirouheisiin. Perusvaahtokarkeissa nesteenä käytetään ainoastaan vettä ja vaniljauutetta tai piparminttuesanssia.

Ei kun herkuttelemaan!

Vaahtokarkintuoksuisin terveisin Jovelan Johanna

Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta tai alla olevalla lomakkeella  

Uusimmat julkaisut

Toukokuu Ihana, ihana toukokuu on täynnä kasvun voimaa ja lupauksia kesästä. Tänä vuonna talven kynnet pitivät meitä jäisessä otteessaan tavanomaista pidempään, mutta nyt kevät on vihdoin päässyt kunnolla käyntiin. Linnut laulavat, aurinko kutittelee varpaita jos niille uskaltaa jo valoa näyttää ja mullasta nousee voimalla vihreää elinvoimaa....

Ongelmia puutarhassa? Ehkäise ja käy vastahyökkäykseen hyönteisten, kukkien ja yrttien avulla, jotka auttavat karkottamaan tuhohyönteisiä ja houkuttelevat tilalle sadon kannalta hyödyllisiä torjuntahyönteisiä ja pölyttäjiä. Kirjoitus on julkaistu alun perin 17.04.2019.

Kyllä on peruna kaunista ruokaa, eikä vain kaunista, vaan myös terveellistä. Voidaan ihan puhua superruoasta! Tänään ajattelin jutustella hieman erilaisista perunoista ja niiden kotiviljeystä ja siitä, miksi peruna on niin hyvää ja terveellistä ruokaa.

Eipä tätä aihetta voi nyt mitenkään sivuuttaa, valitettavasti. Odotettu maaliskuu alkoi aurinkoisena, mutta ensimmäisen kevätkuukauden iloa himmentää Euroopan syttyminen liekkeihin juuri kun maailman piti alkaa hoivaamaan pandemian aiheuttamia haavojaan. Euroopan yllä leijunut musta pilvi satoi juuri sen, mitä monet ennustivatkin, ja sen vaikutus...

Paljonko maata tarvitaan ruokaomavaraisuuteen ja miten hyötypuutarha perustetaan? Tästä julkaisusta löytyy täsmätietoa ja vinkkejä helppoon ja rikkaruohottomaan kasvimaahan kumppanuuskasvit huomioiden. Julkaisu on osa Suuntana omavaraisuus -blogiringin julkaisusarjaa, jossa tällä kertaa teemana on vinkit kasvimaan perustamiseen, maanparannus ja...

Helmikuu on alkanut, ja kun kyseessä on kalenterin lyhyin kuukausi, tänään voi jo sanoa, että kevääseen on 3 askelta ja yhtä monta viikkoa. Jos kuukausia katsotaan, niin kolmen kuukauden kuluttua hedelmäpuutkin kukkivat jo. Niin lähellä, ja niin pitkä, ihana kevät odottaa meitä kaikkia