KERKKÄHERKKUJA
Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?
Herkulliset yrttikuutiot syntyvät kätevästi jääpalamuoteissa, joissa voi jäädyttää monia muitakin herkkuja ja söilöä samalla satoa. Valmiit mauste- ja annoskuutiot myös helpottavat kiireistä arkea myöhemmin, kun maustavat raaka-aineet ovat heti valmiina käyttöön.
Itse tehtyihin yrttikuutioihin voi tietenkin laittaa juuri niitä makuja, joista itse pitää eniten. Näissä meidän esimerkkikuutioissa, joita käytän erityisesti pasta-, keitto- ja pataruokiin sekä edellisen päivän keitettyjen perunoiden ja juuresten ylijäämän paistamiseen, on lipstikkaa, persiljaa, sipulin varsia, timjamia, curry-yrttiä, valkosipulimurskaa ja raastettua piparjuurta.
Lipstikka on mitä mainioin yrtti ruoanlaitossa. Se tuo yrttikuutioon hyvän liha- tai kasvisliemen ominaista makua ja vähentää myös suolan tarvetta. Lipstikan kansainvälinen lempinimi onkin maggiyrtti lihaliemikuutiovalmistajan mukaan. Lisää lipstikkaa seokseen kuitenkin maltillisesti, sillä yrtillä on sangen voimakas aromi, joka helposti peittää muut maut alleen.
Jääpalamuoteissa voi tehdä monenlaisia herkkuja ylijäämien hyödyntämisestö varta vasten valmistettuihin herkkukuutioihin, joita voi napostella sellaisenaan tai käyttää ruokiin ja juomiin.
Kokeile jäädyttää vaikkapa seuraavia herkkuja:
Kuvan vihreä seos on yrttejä, öljyä ja voita, punaiset ovat ylijäämäpunaviiniä, johon olen lisännyt valmiiksi mustapippuria. Punaviinikuutioita käytän yleensä tiettyjen pataruokien maustajana.
Yrttikuutioita kannattaa tehdä erilaisilla yrteillä ja lisukkeilla aina sen mukaan, mikä niiden käyttötarkoitus on. Esimerkiksi kalalle yhdistelmää, jossa on sitruunamehua, tilliä, lehtipersiljaa ja sipulinvarsia.
Kuvissa olevat yrttikuutiot sopivat moneen perusruokaan, mutta niillä syntyy myös kiireisten päivien maistuva pasta-annos edellisen päivän ylijäämäpastasta: kuutio tai kaksi yrttiherkkua lautaselle, nopea lämmitys mikrossa kunnes kuutiot sulavat, lisää pasta, sekoita kunnolla ja lämmitä annos. Ruoka ei vaadi lisukkeeksi kuin hyvää parmesaania tai fetarouhetta.
Tänä vuonna aion tehdä runsaasti erilaisia yrttikuutioita yrttien kuivattamisen lisäksi. Pakkanen säilöö yrttien maut hyvin ja kuutioiden rasvan vuoksi ruoka ei usein kaipaakaan muuta rasvaa. Paistamisessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, etteivät yrtit pala. Pidempään pannukypsennykseen kannattaakin käyttää ensin muuta paistoöljyä ja lisätä yrttikuutio vasta hieman myöhemmin viimeistelemään ruoan aromeillaan.
Haluatko kommentoida? Lähetä meille viestiä instan kautta ♥
Kevät etenee ja pian koko maailma on taas niin ihanan vihreänä. Mikä olisikaan parempi raaka-aine esille nostettavaksi, kuin toukokuussa sesongin aloittava, metsän vihreäksi kullaksikin kutsuttu kuusenkerkkä?
Usein kotipuutarhuri huomaa satoa nakertelevat puutarhan vihulaiset siinä vaiheessa, kun tuhoja on jo syntynyt. Ennakointi on ilman muuta tehokkain tapa välttää näitä kutsumattomia vieraita, mutta biologista, myrkytöntä apua on saatavilla silloinkin, kun vauriot ovat jo nähtävillä.
Mitä kaikkea, muutakin kuin havukasveja, alppiruusuja ja hortensioita, voi kasvattaa happamassa maassa? Tässä teemajulkaisussa tehdään sekä silmän että makuhermojen iloa tuottava pieni ikivihreä satokeidas omaan puutarhaan.